Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/kirbja-izmantosana-un-uzkodu-receptes/

Ķirbja izmantošana un uzkodu receptes

Apstrāde

Ķirbi vispirms nomazgā un pārgriež uz pusēm. Tad izņem sēklas, un to ērti darīt ar karoti. Iztīrīto ķirbi sagriež mazākos gabalos – atkarībā no tā, kādam mērķim tas paredzēts. Ja miza cieta un neēdama, ķirbi mizo, pēc tam atbilstoši lietošanas veidam sagriež kubiņos, sarīvē utt.
Ja paredzēts ķirbi pildīt vai darināt vieplīti, to nomazgā, nogriež „vāciņu” un pēc tam ar karoti izņem sēklas. Karotes vietā ērti lietot apaļo saldējuma porciju karoti, jo tai ir pietiekami plānas un asas malas.

Izmantošana

Ķirbis ir vispusīgs! To var cept, grillēt, tvaicēt, vārīt, konservēt vai ēst svaigu. No tā var gatavot biezeņus un biezzupas, to var sagatavot kā piedevu gaļai. Ķirbi var pildīt pašu un izmantot kā pildījumu citiem. Radošs pavārs no ķirbja pagatavos gan sātīgu sautējumu vai zupu, gan saldu desertu – ķirbja aromātu var papildināt gan ar pikantām garšvielām, gan ogām, cukuru, liķieri...
 
Ķirbis dod vaļu fantāzijai. Tāpēc te – tikai dažas receptes gan no personiskās pavārgrāmatas un pieredzes, gan pavārgrāmatām, gan interneta plašumiem – jūsu ierosmei, radošam piegājienam un kulinārām izvirtībām.
Gatavojot ķirbju ēdienus, ātri vien nonāksiet pie secinājuma, ka variējot receptē norādīto ķirbja šķirni, iegūsiet pavisam citas garšas nianses. Un tā tam jābūt, jo ķirbis nav tikai vienkārši ķirbis, katram ķirbim ir savs raksturiņš. Tāpēc tagad – marš pēc ķirbja un ķeramies klāt uzkodām un citiem nelieliem ēdieniem! Svinīgi solu turpināt laimiites aizdotās grāmatas tulkošanu, kā arī savu arhīvu pārcilāšanu. Tātad – nākamajā sērijā būs zupas un sautējumi, pēc tam maize, kūkas un deserti ar ķirbja klātbūtni.

ĶIRBJA UZKODAS UN TAMLĪDZĪGI NELIELI ĒDIENI

Spinātu un ķirbju kārtojums
(mazliet darbietilpīgi, bet rezultāts ir krāšņs un garšīgs, iederēsies uz svētku galda)
Nepieciešamais laiks – 40 minūtes  + dzesēšanai

Produkti:
Ķirbju masai:
200 g ķirbja mīkstums
2 TK ķirbju sēklu eļļas
1 ĒK citrona sulas
50 ml sausa baltvīna
60 ml dārzeņu buljona
Sāls, svaigi malti pipari, kajēnas pipari
¾ mazās paciņas želatīna
Spinātu masai:
250 g svaigu vai saldētu spinātu
Sāls, svaigi
½ paciņa želatīna
1 ķiploka daiviņa
150 g salda krējuma
4 ĒK rīvmaizes
3 ĒK rīvēta parmezāna, rīvēts muskatrieksts

Gatavošana
1. Ķirbi sagriež nelielos gabaliņos, apcep karstā eļļā. Pielej citrona sulu, vīnu, buljonu un apmēram 20 minūtēs izsautē mīkstu. Sablenderē vai saspaida ar dakšiņu. Pievieno sāli, piparus, kajēnas piparus, ļauj nedaudz atdzist.
2. Želatīnu uzbriedina aukstā ūdenī, uzbriedinātā iemaisa ~ 3 ĒK vēl siltās ķirbja masas, kamēr želatīns izšķīst. Vienmērīgi iemaisa pārējā masā.
3. Spinātus noskalo, nopurina lieko ūdeni. Pārlej ar nelielu daudzumu vāroša sālsūdens, maisa, lai spināti sakrītas, tad notecina sietā, pēc tam ar rokām izspiež lieko ūdeni, sīki sakapā. Želatīnu uzbriedina aukstā ūdenī.
4. Ķiploku notīra un sīki sakapā. Spinātus samaisa ar krējumu, ķiploku, rīvmaizi un rīvēto sieru, pēc garšas pievieno sāli, piparus un muskatriekstu. Želatīnu ūdens peldē izkausē, tajā iemaisa nedaudz spinātu masas, pēc tam pievieno pārējiem spinātiem.
5. Abas sagatavotās masas uz ~ 30 minūtēm liek ledusskapī, kamēr tās sāk stingt. Četrus porciju trauciņus iesmērē ar sviestu. Vispirms visos četros trauciņos vienmērīgi sadala pusi no spinātu masas, pēc tam visu ķirbju masu, nobeigumā – atlikušos spinātus. Trauciņus pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz vismaz 3 stundām. Pasniedzot izgāž uz šķīvja, kas dekorēts ar salātu lapām, zaļumiem.

Ķirbja fingerfood
Netradicionāla uzkoda ballītei
Nepieciešamais laiks – 40 min.

Produkti:
Ķirbja kabatiņām:
200 g ķirbja mīkstuma (Hokaido, milzu vai muskata ķirbis derēs vislabāk)
150 g miltainu kartupeļu
Sāls, pipari, cukurs
2 olas dzeltenumi
3 ĒK miltu
1 ĒK sviesta
Rīvēts muskatrieksts
4 gab. 8x8 cm lieli kārtainās mīklas kvadrātiņi
Ķirbim sezama mētelītī:
600 g ķirbja mīkstuma (sviesta ķirbis ir īpaši labs)
Sāls
4 ĒK sezama sēklu
3 ĒK rīvmaizes
2 ĒK miltu
1 ola
2 ĒK sviesta

Gatavošana
1. Kabatiņām – ķirbi nomizo, attīra no sēklām. Kartupeļus nomizo un noskalo. Abus liek katlā ar vieglu sālsūdeni un vāra mīkstus (~ 20 min.). Masu sastampā, pievieno olas dzeltenumu, miltus un sviestu, pēc garšas pievieno sāli, piparus, muskatriekstu un šķipsnu cukura.
2. Mīklu izrullē un sagriež kvadrātiņos, cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Uz katra mīklas kvadrātiņa liek ¼ daļu masas, saloka „kabatiņu”, aizspiež malas, pārsmērē ar atlikušo olas dzeltenumu, cep cepeškrāsnī ~ 15 minūtes zeltaini dzeltenas.
3. Ķirbis sezamā – ķirbi nomizo, attīra no sēklām, sagriež ~ 1 cm biezās šķēlēs. Tās īsu brīdi noblanšē vārošā sālsūdenī, notecina un nedaudz apsāla. Sezamu sajauc ar rīvmaizi un miltiem, olu sakuļ.
4. Ķirbja šķēlītes vispirms apviļā olā, tad sezama maisījumā. Sviestu uz pannas uzkarsē, apcep ķirbi no abām pusēm zeltaini brūnu. Uz virtuves salvetes nosusina lieko taukvielu. Pasniedz gandrīz atdzisušus.

Farfalle makaroni ar ķirbja un zilā siera mērci
Nepieciešamais laiks – 25 minūtes

Produkti:
1 ķiploka daiviņa
½ sīpola
¼ TK Romas ķimenes (var iztikt bez)
1 ĒK sviesta
250 g ķirbja mīkstuma
500 g farfalle makaronu („bantītes”)
Sāls, pipari
50 ml vermuta (var iztikt bez)
400 ml vistas buljona
100 g zilā siera
20 g ķirbju sēklu

Gatavošana:
1. Ķiploku un sīpolu notīra, sakapā. Romas ķimenes piestā sasmalcina. Izkausē sviestu, tajā apcep ķiploku, sīpolu, ķimenes. Pievieno rupji sasmalcinātu ķirbi, visu sautē uz nelielas liesmas ~ 5 minūtes.
2. Izvāra makaronus, notecina.
3. Ķirbim pievieno vermutu, pavāra, līdz šķidrums iztvaikojis. Pielej buljonu un vāra ~ 20 minūtes, kamēr ķirbis mīksts. Noņem no uguns, pievieno pusi no siera, sablenderē, pēc garšas pieliek sāli un piparus.
4. Ķirbju sēklas apcep uz sausas pannas. Uz šķīvja liek makaronus, pārlej ar mērci, uzdrupina virsū atlikušo sieru un pārkaisa ar grauzdētajām sēklām.

Marinēti ķirbji
Klasika. Visiem zināma lieta. Katra saimniece taisa savādāk.
Te ierosmei cits variants.
Nepieciešamais laiks – 45 minūtes.

Produkti:
½ l baltvīna etiķa
4 ķiploka daiviņas
500 g cukura
2 TK balto vai rozā graudu piparu
1 TK sinepju sēklu
3 lauru lapas
3 ĒK sāls
1 kg ķirbja
1 kg mazo sīpoliņu (šalotes, piemēram)
Svaigs timiāns

1. Etiķi un ½ l ūdens uzvāra. Nomizo ķiploku, pārgriež daiviņas uz pusēm, kopā ar garšvielām un cukuru met marinādē un vēlreiz uzvāra.
2. Ķirbi pārgriež uz pusēm, izņem sēklas. Mīkstumu sagriež gabaliņos (vai pārmaiņas pēc – izgrebj lodītes, ja saimniecībā ir attiecīgais štruments). Nomizo sīpolus, noskalo timiānu. Ķirbi, sīpolus un timiānu sadala piecās tīrās burkās, pārlej ar karstu marinādi, uzliek stingrus vāciņus. Apgāž burkas otrādi un ļauj pilnībā atdzist, tad liek ledusskapī vai pagrabā un ļauj divas nedēļas ievilkties.

Ķirbja crostini
Recepte aukstajam galdam
Nepieciešamais laiks – 15 minūtes

Produkti:
200 g ķirbja mīkstuma
3 TK baltvīna etiķa
Sāls, pipari
1 ķiploka daiviņa
1 sarkanais sīpols
20 g ķirbju sēklu
1 ĒK eļļas
12 šķēles itāļu baltmaizes (piemēram, ciabatta)
Sviests
Zaļumi dekorēšanai

Gatavošana:
1. Ķirbi sagriež sīkos kubiņos. Pusi ķirbja sautē kopā ar etiķi, sāli un pipariem ~ 10 minūtes, sablenderē.
2. Ķiploku un sīpolu nomizo, sīki sakapā. Ķiploku, sīpolu un atlikušo ķirbi pievieno sablenderētajam ķirbim, pēc garšas pievieno sāli, piparus. Ķirbju sēklas apcep eļļā un apsāla.
3. Maizes šķēlēm uzsmērē nedaudz sviesta un apgrauzdē iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī. Uz katras šķēles liek ~ 1 ĒK ķirbja masas, dekorē ar ķirbju sēklām un zaļumiem.

Ķirbja salāti ar puravu un ķiploku mērci
Nepieciešamais laiks – 15 minūtes + dzesēšana

Produkti:
800 g muskatķirbja
2 nelieli puravi
Sāls, pipari
½ citrona sulas
Olīveļļa
200 g melnās olīvas
Mērcei:
1 ķiploka daiviņa
500 g jogurta
1 ĒK kapātu pētersīļu
1 ĒK kapātu bazilika lapu
1 ĒK olīveļļas
Sāls, pipari

Gatavošana:
1. ķirbi nomizo, attīra no sēklām, sagriež kubiņos. Puravus notīra, gareniski iegriež un noskalo, sagriež gredzenos. Ķirbim un puraviem pārlej aukstu ūdeni, pievieno 1 TK sāli un citronu sulu.
2. Dārzeņus uzvāra, samazina liesmu, uzliek vāku un vāra 3-5 minūtes (ķirbim jābūt vēl stingram!). Nokāš, ļauj atdzist. Pievieno 2 ĒK olīveļļas un padaudz svaigi maltus piparus, sāli pēc garšas.
3. Mērcei – ķiploku notīra un sakapā, samaisa ar pārējām mērces sastāvdaļām, pēc garšas pievieno sāli un piparus.
4. Pirms pasniegšanas mērci pārlej salātiem, nemaisa.


Ķirbja pankūkas ar maltās gaļas pildījumu
Nepieciešamais laiks – 35 minūtes

Produkti:
200 g ķirbja
1 liels parastais sīpols
1 liels sarkanais sīpols
160 g tomātu
160 g miltu
3 olas
200ml piena
Sāls, pipari, muskatrieksts
Eļļa cepšanai
520 g jauktas maltās gaļas
1 ĒK auzu pārslu
1,5 ĒK biezpiena
1,5 ĒK tomātu pastas
Taukviela formai
4 ĒK rīvēta siera
1 TK karija
180 g dārzeņu buljona
120 g saldā krējuma

Gatavošana:
1. Ķirbi nomizo, attīra no sēklām, sarīvē uz smalkās rīves. Sīpolus notīra u  sakapā. Nomizo tomātus, sasmalcina.
2. Pankūku mīkla – 150 g miltus sajauc ar 2 olām un pienu, pievieno sāli, piparus un muskatriekstu, iemaisa ķirbi. Uz sakarsētas pannas cep plānās pankūkas.
3. Malto gaļu samaisa ar atlikušo olu, auzu pārslām, biezpienu, sarkano sīpolu un tomātu pastu, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Pildījumu 1 cm biezā kārtā liek uz pankūkām, atstājot brīvu vienu malu. Pankūkas sarullē, liek ietaukotā cepeštraukā, pārkaisa ar tomātu gabaliņiem un rīvēto sieru. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī (160 – 170 grādi) apmēram 20 minūtes.
4. Otru sīpolu apcep nelielā taukvielu daudzumā, kamēr caurspīdīgs. Pārkaisa miltus un karija pulveri, uzlej buljonu. Maisot uzvāra, pievieno krējumu, vēlreiz uzvāra.
5. Gatavās pankūkas pasniedzot pārlej ar karija mērci.

Nora

Komentāri

ince:
25.11.07 18:10:31

Ludzu pastastiet par kirbju seklu ellu!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS