Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/kirbja-skirnu-daudzveidiba/

Ķirbja šķirņu daudzveidība

Ķirbju šķirņu daudzveidība ir miiiiiiiilzīga, krāsojuma un formu daudzveidīga gandrīz bezgaliiiiiiiiiiiiiga! Plašāk zināmas ir nieka 800 šķirnes, tiesa gan, pārtikā lietojama tikai neliela daļa. Pārējās šķirnes toties labi izmantojamas dekoratīviem mērķiem, savukārt Āzijā un Āfrikā no ķirbjiem nereti tiek gatavoti mūzikas instrumenti vai trauki. Atļaujiet man izvairīties no helovīna tēmas, lai gan nevar noliegt, ka smuki bez gala tie tumsā ņirdzošie viepļi.

Dzeltenais centners

Kā saka priekšā nosaukums, runa ir par patiesi vareniem ķirbjiem, to diametrs var sasniegt 50 cm, bet svars – 25-40 kg. Dzeltenie milzeņi ir visnotaļ pieticīgi savās prasībās. Ķirbja mīkstums ir dzeltenīgs līdz oranžs, ar maigu garšu, samērā ūdeņains. Klasisks izmantošanas veids – saldskābie sautējumi un marinēšana. Šis un vēl arī līdzīgais sarkanais centners ir pie mums vislabāk zināmais ķirbis. 

Hokaido

Hokaido ķirbju miza ir intensīvi oranža, gandrīz sarkana, bet forma nedaudz atgādina sīpolu. Ja gatavs Hokaido sver 3 kg, tas jau ir daudz, visbiežāk tie sver 1 – 2 kg. Arī ķirbja „miesa” ir intensīvā krāsā, samērā stingra, ar augstu cietes saturu, bet garša atgādina ēdamos kastaņus. Kārtējā labā ziņa – Hokaido ir ēdams ar visu mizu! Nelielā izmēra dēļ labi izmantojams pildīšanai. Pačukstēšu – šobrīd skaisti Hokaido nopērkami arī Sky.

Spageti ķirbji

Spageti ķirbji ir dzeltenīgi, krēmkrāsas līdz balti, ovālas formas ķirbji ar savdabīgu šķiedru, kas arī devusi tiem nosaukumu. Vārītā veidā ķirbis iegūst vieglu riekstu aromātu. Izmantojams gan salātos, gan ar tomātu mērci kā jau daždien spageti... Šim nolūkam ķirbi ieteicams nevis vārīt, bet gan cept cepeškrāsnī, bet pēc tam ar karoti šķiedras virzienā „izkasīt” mīkstumu. Parasti sver līdz 2, 5 kg.

Provansas jeb  muskatķirbis

Muskatķirbji piemēroti jebkuram izmantošanas veidam, piemēram, zupām. Sava amizantā izskata dēļ labi izmantojami kā zupas bļodas. Garšīgi kūkās un marmelādes vārīšanai, bet ēdami arī svaigi. Atšķirībā no vairuma citu zināmāko šķirņu ķirbjiem muskatķirbjiem praktiski nav šķiedru, to piesātināti oranžais, saldenais mīkstums pēc konsistences ir gluži vai želejveidīgs.

Sviesta jeb riekstu ķirbis

Šie ķirbji pēc izskata atgādina pudeles, tiem ir dzeltena, gluda miza, svars – no 250 gramiem līdz 1 kg. Ķirbja mīkstums ir oranžs, patīkami salds, ar krēmīgu garšu. Sviesta ķirbjus var uzglabāt ļoti ilgi, pie kam glabāšanas laikā ķirbja krēmīgā garša pat pastiprinās. Labi izmantojams pildīšanai, sacepumos un kūkās.

Ghost Rider

Ja nu tomēr pieminu helovīnu, tad tikai tāpēc, ka populārākā viepļu grebšanas šķirne ASV ir tieši Ghost Rider. Tie sver līdz 10 kilogramiem un gluži vai uzprasās, lai tiktu sacaurumoti un saņemtu sveci vēderā... Šai šķirnei miza nav pārāk cieta, tāpēc arī griešana vedas vieglāk kā citām ķirbju šķirnēm. Mīkstums ar maigi saldu garšu, labi izmantojams kūkās, biezeņiem un marmelādei.

Turku turbāns

nelielie, amizantie turku turbānu ķirbji, šķiet, ir tikai dekoratīvi, tomēr patiesībā labi izmantojami arī pārtikā. Tie sasniedz 1 – 4 kg svaru un ir ideāli piemēroti pildīšanai. Ķirbīšu „miesa” ir stingra, ar smalku struktūru, tāpēc piemērota arī biezzupām.

Nora

Komentāri

Kate:
14.11.10 19:01:09

Turku turbāns - ja gribat audzēt (vai pirkt) - īstenībā to sauc "Uchiki kuri". Ēdu ābolu vietā un ar visu mizu. Ļoti garšīgs, tas nekas, ka paciets - sagriežu gabaliņos. Kāpēc ēdu - ļoti laba ietekme uz kauliem un locītvām.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS