Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/klasiskie-cezara-salati-un-ta-variacijas/

Klasiskie Cēzara salāti un tā variācijas

Kā izrādās, Cēzara salātiem (Caesar salad) nav nekā kopīga ar vareno Romas imperatoru Cēzaru. Ēdiens ir cēlies no Ziemeļamerikas un nosaukts par godu tā radītājam jeb itāļu izcelsmes pavāram Caesar Cardini, kuram 1920.-1940. gados piederēja vairāki restorāni Meksikas pilsētā Tihuana.

Cēzara salātu rašanās vēsture ir līdzīga daudziem citiem super populāriem ēdieniem un to var raksturot tikai ar vienu frāzi „Es viņu pagatavoju no tā, kas bija”. Pēc analoģiska principa tika radīti, piemēram, austrāliešu biskvīts – „Lamingtons” un marcipāna masa.

Saskaņā ar nostāstiem, Cēzara salāti tika radīti 1924. gada 4. jūlijā (ASV Neatkarības dienā), kad Kardīni restorāna virtuvē vairs nekas nebija atlicis, bet apmeklētāji pieprasīja ēst...

Klasiskā recepte

Viss, kas bija Kardīni virtuvē tai liktenīgā dienā: romano salāti, grauzdiņi un nedaudz parmezāns. Attapīgais pavārs sajauca atrastās sastāvdaļas ar mērci, kas sastāvēja no olīveļļas, pusjēlas vistas olas, ķiploka, citronu sulas un Vusteršīras mērces (Worcestershire sauce). Pēc Cēzara meitas – Rozas Kardīnia liecībām, viņas tēvs Cēzara salātiem nebija paredzējis anšovus. Bet šī sastāvdaļa parādījās receptē pateicoties Cēzara brālim Aleksim Kardīni, kurš nosauca uzlaboto recepti par „Aviatora salātiem”, jo Alekss bija militārais lidotājs.

Klasisko Cēzara salātu recepte: no sākuma gatavo „pareizos” grauzdiņus – baltmaizei nogriež garoziņu un mīkstumu sagriež kubiņos. Kubiņus apslaka ar olīveļļu, liek uz cepamās veidnes, liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep līdz viegli apkalst. Salātu trauku ieziež ar ķiploka daiviņu. Salātu lapas saplucina salātu traukā. Pārkaisa grauzdiņus, rīvētu sieru un pārlej mērci.

Lai pagatavotu klasisko Cēzara Kardīni mērci: traukā ielej nedaudz pirmā, aukstā spieduma olīveļļu, iesit olu, kura vārīta verdošā ūdenī 1 minūti un pēc tam atdzesēta līdz istabas temperatūrai, pievieno nedaudz svaigi spiestu citrona sulu, kaltētu estragonu un baziliku, pāris piles Vusteršīras mērci. Visu samaisa līdz ola un eļļa ir viegli sajaukusies. Salātiem pievieno mērci, samaisa un tūlīt pat pasniedz.

Kad 1948. gadā Cēzars un Roza Kardīni nolēma nodarboties ar sava atklājuma izplatīšanu, izrādījās, ka Kardīni nevar reģistrēt nosaukumu Cēzara salāti, jo jau uz to momentu tas bija kļuvis par tautas īpašumu un uzņēmīgajam itālietim nācās aprobežoties ar marku „Oriģinālais Cēzars” un „Kardīni”.

1953. gadā Epikūriešu apvienība Parīzē nominēja Cēzara salātus, kā „Labākā recepte Amerikā, pēdējo 50 gadu laikā”.

Variācijas par tēmu

Kā pamata sastāvdaļu Cēzara salātos var atrast arī bekonu, šķiņķi, tītara gaļu, tunci, zandarta fileju, šprotes, krabja un pat siļķes fileju. Tomēr mūsdienās ir populārāki Cēzara salāti ar paaugstinātu kaloriju daudzumu, kas sevī bez jau augstāk minētajām sastāvdaļām ietver kūpinātu vai uz grila apceptu vistas krūtiņu, laša strēmelītes vai garneles.

Tāpat arī Cēzara salātu mērces receptes variācijas var sastapt ļoti lielu daudzumu: sākot ar sojas mērci, saldo krējumu, kas sajaukts ar sinepēm, beidzot ar majonēzi, kas atšķaidīta ar ābolu sulu, sarkano ikru mērci un zaļumiem. Cēzara salātos reizēm var sastapt arī valriekstus, avokado, tomātus, bulgāru piparus, gurķus, ananāsus, kukurūzu, olīvas, kartupeļus, sīpolus, apelsīnus, rozīnes u.c.

Vadieties pēc savām garšas kārpiņām un ledusskapja satura, fantazējiet, kā to 86 gadus atpakaļ izdarīja uzņēmīgais itāļu pavārs Cēzars Kardīni.

Vusteras vai Vusteršīras mērce (Worcestershire sauce) jeb angļu tradicionālā skābi - saldenā mērce

Sastāvdaļas: tomātu pasta (1/10 no visa apjoma), valriekstu ekstrakts, šampinjonu novārījums, ķiploks, malti melnie pipari, smaržīgie pipari, portvīns, tamarinds, anšovi, karijs, čili ekstrakts, citrons, mārrutki, selerijas, gaļas ekstrakts, gaļas buljona želeja, etiķis, ūdens, ingvers, lauru lapas, muskats, sāls, cukurs, dedzināts cukurs, estragona ekstrakts.

Tā ir universāla mērce, kuru pievieno gaļas un zivju ēdieniem (tai skaitā pievieno zivju marinādēm), ceptām olām un sendvičiem. Obligāta Cēzara salātu un kokteiļa „Asiņainā Mērija” sastāvdaļa.  Pamatojoties uz spēcīgo koncentrāciju uz vienu porciju parasti pietiek 2-3 piles Vusteršīras mērces.

Ieva Peņķe

Komentāri

ineta:
14.02.12 20:10:49

Pamēģināju pati pagatavot Cēzara Kardīni mērcīti,olu laikam pavārīju pa 1/2 minūti par daudz,bet vienalga bija lieliska,paldies
anna:
01.07.12 12:16:34

Lai arī mainās kāda no sastāvdaļām, salāti garšo lieliski! Es pati salātu lapu kārtojumu aplaistu ar mērci no bazilika pesto + eļļa + citrona sula + ļoti nedaudz sojas mērces.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS