Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/ko-gatavojam-vakarinas/

Ko gatavojam vakariņās ?!

Aptrūkušās idejas vakariņām - ko šodien gatavosiet? Padalieties, labprāt ko nošpikošu!

  • Skābeņu zupu vai neko, atkarībā no tā, vai atvedīs skābenes. Vakar bija aizvakardienas sutinātā meža pīle ar griķiem un tomātu, sīpolu, krējuma salātiem (aizvakar tas pats ar kartupeļiem). Bet vispār man arī trūkst ideju pēdējā laikā, labprāt palūrētu citu katlos, tā teikt. Vēlams tādas garšīgas lietas, ko var piesviest arī nākamās dienas pusdienām vai vakariņām.
  • Kabaču "karbonādes" un kaut kas no gaļas. Un, ja nebūs slinkums, plūmju kūka. (Pēc Cālī lasīta varianta - rauga mīkla, pa virsu plūmes, tad drupačas un krāsnī iekšā).  Parasti taisu ar rabarberiem vai āboliem, bet domāju pamēģināt ar plūmēm.
  • Pielauzu dārzā lielo spaini cūku pupas. Novārīšu un ar sviestiņu, un rūgušpienu. Tagad maksimāli gatavoju dārzeņus. Gaļu var ēst visu gadu, bet dārzeņi šobrīd visvērtīgākie. Kabači dažādos veidos, sviesta pupiņas, dažādi svaigie dārzeņu salāti, dārzeņu zupas. Vēl kāpostu karbonādes, viltotie tīteņi, dažādi sautējumi un sacepumi. Kāpostu karbonādes: ne pārāk lielu kāpostgalvu pārgriež uz pusēm un pavāra sālsūdenī (tāpat kā tīteņiem ne līdz galam mīkstu). Tad sagriež šķēlēs, lai pie katras klāt kacens un nejūk ārā. Apviļā sakultā olā un rīvmaizē, apcep sviestā zeltainas. Ēd ar krējumu vai kā piedevu cepetim, kotletēm utt. Ļoti garšīgi un sātīgi.
  • Cepts tomātu biezenis ar malto gaļu.
  • Kotletes ar salātiem. Bet vispār pēdējā laikā topā kartupeļi sagriezti gabaliņos, apslacīti ar eļļu, sāli (un ko vien vēl gribas), samesti uz lielās pannas un cepeškrāsnī. Klāt svaigi salāti. Biešu zupiņa bija aizvakar. Sautējums vēl iepriekš.
  • Mūsmājās ļoti daudz ēd zivis, gaļu parasti 1-2x nedēļā, pārējā laikā dārzeņi, dārzeņi, dārzeņi.
    • Pirmdien bija forele ar tvaicētiem dārzeņiem.
    • Otrdien ar dārzeņiem pildīta omlete.
    • Trešdien cepta menca ar vārītiem kartupeļiem un kārtīgu bļodu svaigiem salātiem.
    • Šodien būs maisā cepta vistas fileja ar dārzeņiem, plus svaigie salāti.
    • Rīt veģetārie burgeri ar svaigiem un tvaicētiem dārzeņiem.
    • Sestdien zivju zupa.
    • Svētdienās neatņemama sastāvdaļa jēra gaļa, kartupeļi un dārzeņi.
  • Var tādas vistas filejas kotletītes cept. Smalki sagriež vistas fileju, pieliek deserta karotīti majonēzi, deserta karotīti kartupeļu miltus un 1 olu, mazliet garšvielas, var zaļumus, var sīpoliņus, var ķiplociņus. Liek ar karoti uz pannas mazas pankūciņas. Sastāvdaļas lieku uz 3 lielām filejām. Sanāk ļoti sulīgas un mīkstas.
  • Kabaču ēdiens. Kabaci nomizo un izņem sēklas. Sagriež plānās šķēlītēs, sagriezts sīpols un cep, kamēr mīksti, tad pievieno gabaliņos sagrieztu tomātu bez mizas, kad tomāti ir mīksti (jūk ārā) pievieno saldo vai skābo krējumu, un nedaudz pasutina.
  • Tomātu biezenis top šādi - samizo tomātus, izņem sēklas (nav tik grūti, kā izklausās, galvenais pareizi sagriezt) un sagriež gabalos. Sacep malto gaļu ar sīpoliem. Agrāk cepu arī rīvētu burkānu klāt, bet tagad slinkoju. Tad liek uz pannas cepties tomātus. Kad tomāti tādi mīksti paliek, klāt liek malto gaļu ar sīpoliem. Garšai pievieno krējumu 1,5 ĒK un sāli. Garšvielas speciālai maltai gaļai pievieno, kamēr cep gaļu. Šāds biezenis/mērce ideāli der kopā ar rīsiem. Visi, kas ir ēduši, slavē. Eļļu nelieto, jo tomātiem nevajag, bet gaļai pašai kāds taukumiņš nedaudz iztek. Pagatavošanas laiks - apmēram 40 minūtes.
  • Puķkāposti mīklā: sagriež nelielās galviņās – rozītēs (īkšķa lielumā) puķkāpostu ~1-1,5 kg, sakuļ 3-5 olas, piejauc glāzi miltus, sāli, piparus u.c.  - ko sirds vēlas (zaļumus, ķiplokus) iznāk nedaudz biezāka masa par krējumu. Tad iejauc - iecilā šai masā iekšā  puķkāpostu rozītes, visas vienmērīgi apklājas ar mīklu (mīkla netek un tai pašā laikā kāposti nav pliki) zem vāka, līdzi pusmīksti (tā, lai nejūk un nekraukšķ).
  • Nu man šovakar pangasijas kotletītes: nopērk kādas 6 saldētās pangasijas, karstā ūdenī atlaidina, izlaiž caur gaļas mašīnu kopā ar 1 sīpolu, tad samaisa ar 1 olu, apmēram glāzi miltu un sagrieztām dillēm, sāli, pipariem. Ar karoti liek uz pannas mazas kotletītes, cep uz lēnas uguns. Piedevas kādas nu katrs vēlas- kartupeļi, makaroni.
  • Grieķu salāti.
  • Var nopirkt metāla bundžās tomātus savā sulā, jau sagrieztus un bez mizas. Sacepina malto gaļu ar garšvielām, sīpoliem, iegāž iekšā bundžu ar tomātiem un gatavs.
  • Pēdējā laikā - pildīti kabači, gaileņu mērce, cūkpupas ar biezpiena - svaigo gurķu mišungu, tomātu biezzupas... Vairāk tas, kas nāk no pašu un omes dārza.
  • Vēl var irbītes - izklapētā gaļā ietin speķa sloksnīti, kotletes  pildītas ar viss kaut ko, falšo zaķi, cepeti, plovu, sautējumu - gaļa kopā ar dārzeņiem lielos gabalos.
  • Pankūkas (visādas). Piena zupas (parasti klimpu, reizēm makaronu, dārzeņu). Salāti -  visvisādi sākot no tomātiem ar mozarellu līdz pat vecajam labajam rasolam. Karstmaizes - tostermaize, tomāta šķēle, sīpols, siera šķēle (var papildināt ar šķiņķīti, tomātu mērci pa virsu). Tagad noteikti kabacis pa virsu tomāts un apviļāts miltos un olā. Gaļu vakariņās ēdam reti, īpaši saceptu.
  • Cepamā čuguna pīlē sagriež visvisādus dārzeņus - brokoļus, burkānus, papriku, tomātus utt. Mazliet kartupeļus un liesas gaļas gabaliņus. Pārkaisa ar vegetu un cepeškrāsnī iekšā. Ēdam ar krējumu!
  • Pildītās klimpas. Darbiņu prasa, ātri nebūs. Sagatavo mīklu no olas baltuma, sāls, miltiem un ūdens. Kā pelmeņiem. Pildījumam - biezpiens, olas dzeltenums, loki, cauraudzis kūpināts - ļoti laba ir ''Nākotnes'' pavēdere kūpināta, kā mājās. Klimpas taisa, cik lielas vēlas. Vāra sālsūdenī, kamēr uzpeld. Ēdam ar krējumu, majonēzi, tomātu mērci. Paēdiens nāk no Lietuvas.
  • Ātrās ābolu pankūciņas - "Bez mizošanas, bez piena, bez miltiem": sarīvē uz rupjās rīves ābolus, apmēram 400 g, iemaisa 2 olas un 5 ēdamkarotes mannas putraimu. Cukuru liek pēc garšas, (var arī drusku kanēli vai vaniļu, vai citrona miziņu). Un cep mazas pankūciņas. Uzreiz arī tiek aprītas.
  • Vistas fileju pārgriež gareniski, saber ar garšvielām, pa vidu ieliek nedaudz cauraudzīti vai kūpinātu gaļiņu, vai nedaudz majonēzes un siera šķēlīti, satin kā rolmopsi un ieliek cepeškrāsnī. Manam vīram nepatīk kūpinājumi, tādēļ var iztikt ar to nedaudz majonēzes sulīgumam. Ja vēlas var arī apcept uz pannas brūnumam.
  • Tā kā arī mūsmājās viss jau apnicis, tad es gatavoju "tie paši vēži citā kulītē", t.i.: piemēram vakar - mazās kotletītes ar dārzeņiem un rīsiem. Uztaisu kotlešu masu (tikai bez krējuma un lieku nedaudz kardamona) un sacepu daudz mazas īkšķa naga lieluma bumbiņas. Kad tās brūnas, beru virsū sagrieztus dārzeņus (papriku, sviesta pupiņas, zaļumus, rīvētu selerijas sakni, zaļumus. Te vieta jūsu fantāzijai), vāku virsū un sautēju. Kad dārzeņi pusmīksti, beru pa virsu tvaicētos rīsus, pārleju visu ar ūdeni, lai tas ir pirksta tiesu pāri rīsiem, un atkal sautēju līdz rīsi gatavi. Garšvielas katra paša ziņā. Sāli beru beigās. Ideāli, ja ir liela dziļa panna. Krāsaini un gardi. Tad pie jebkura gaļas ēdiena vai rīsiem (esmu rīsu fans) ir šitāda piedeva - Baklažāni ar citiem dārzeņiem! Pirmais variants: sautēju kopā kubiņos sagrieztu baklažānu, rīvētu burkānu, sīpolus, tomātus, sāls un cukurs. Beigās lieku zaļumus un ķiplokus.  Otrajā variantā viss tas pats, bet tomātu vietā iet kabacis. Šajā gadījumā lieku daudz dažādas garšvielas, lai nav par pliekanu. Tiem, kas neievēro diētas - biezā mērce pie visa! Apcep sīpolus un tomātus, pievieno sālu un piparus, pārlej ar šķidru krējumu, pasautē.
  • Gnocchi (nopirkti gatavi un ātri uzvārīti) ar vakardienas palikušo sautēto liellopu gaļu (nelieli liellopu gaļas gabaliņi, apcep un liek katlā, klāt apcepti sīpoli un paprika, pārlej ar ūdeni, garšvielas pēc savas gaumes, sautē, kamēr gaļa mīksta). Klāt salātu lapas.
    Rīt dārzeņu biezzupa - savāra burkānus, brokoļus, puķkāpostus, kabačus, vai kas nu kuram garšo, sablenderē, treknuma mīļiem sajauc ar kārtīgu porciju krējuma, dietotājiem pārkaisa ar sezama sēkliņām, ēd ar cepeškrāsnī ceptiem ķiploku grauzdiņiem (piestā sagrūž ķiploku ar sāli un olīveļļu, apziež ciabatas šķēles) vai siermaizītēm. Desertā maizes pudiņš, jo mājās daudz sakaltušas maizes - izmērcē maizi pienā, olas, milti, nedaudz krējums, cukurs, cepešplātī lej virs ābolu kārtas, ēd atdzisušu ar pienu.
    Parīt rīsi ar dārzeņiem (apcep sīpolus, cukini gabaliņus, papriku, šampinjonus, turpat uz pannas sajauc ar gandrīz gataviem rīsiem, nedaudz pasutina ar garšvielām) un cepeškrāsnī ceptas vistas kājas.
  • Zupa no dārzeņiem. Ideāli, ja mājās ir jau gabaliņš novārītas gaļas vai vistas ar buljonu (ja nav, var izlīdzēties ar apceptiem desas kubiņiem). Tātad sasautē kopā tos pašus kabačus, sīpolus, burkānus, (nedaudz) paprikas, var arī baklažānu, kartupeli (arī nedaudz).  Kamēr tas viss sautējas, buljonā ieber nedaudz sagrieztas gaļas vai apceptas desas un grūbas. Vāra kamēr grūbas gatavas (nemaz nav tik ilgi). Tad sablenderē gatavos dārzeņus un lej klāt gaļai un grūbām). Mūsmājās ēd pat vīrieši, kas nemīl visādus ne-gaļas produktus.
  • Kāpostu tīteņi. Taisu riktīgos nevis tos slinkos. Parasti ietinu gaļu lapās, tad apcepu un pēc tam lieku visu formā un dažādus dārzeņus pa virsu, lai sanāk tāda kā mērcīte (sīpoli, tomāti, paprika, kukurūza, kādu baklažānu uz beigām, burkānus utt.). Ziemā, kad nav pieejami mūsu dārzeņi, bet veikalā ir astronomiska cena tāpēc pērku divas burkas kādus salātus (mums patīk "Makšķernieku" un tad pārleju kāpostu tīteņus un krāsnī iekšā. Sautējas viss brīnums iekšā diezgan ilgi, jo mums patīk kad kāposti ir vismaz vai tādi kā jūk ārā. Vakar taisīju gaileņu mērci ar kartupelīšiem un svaigiem salātiņiem. Aizvakar "Lazanja manā stilā" bija smieklīga, jo vienīgais, kas ir no nosaukuma lazanja bija siers un plāksnes pārējais viss bija pilnīga improvizācija. Aiz aizvakar bija aukstā zupiņa (kuru beidzot esmu iemācījusies gardu taisīt un viens ieteikums no manis ir klāt pielikt mazos kubiņos izvārītus kartupeļus, man par brīnumu bija ļoti gardi, bet jāliek, kad taisa zupu nevis porcijas), pie aukstās zupas uztaisīju vēl krabju salātiņus (ķīnas kāposts, krabju nūjiņas, kukurūza un majonēze, vēl arī var olu piemest klāt un dilles).
  • Lasu un domāju, kā Jūsu ģimenēm paveicies. Kur jūs atrodat laiku, lai visus šos kulinārijas brīnumus pagatavotu. Vakaros ''ieveļos'' mājās ap plkst.19, vairs nav ne spēka, ne lustes kaut ko šmorēt. Visbiežāk vakariņas ir kaut kāds ''ātrais'' variants - veikalā pirkts. Cerams, ka Jūsu mīļie šīs pūles novērtē.
  • Vakar bija gaspačo zupa - recepte no Santas - 1 kg tomātu, 1 sarkanā paprika, pāris mizotu gurķu, 1/2 klaipiņš apkaltusi Čiabatas maizīte (es ņēmu Vizbulīti, kuru sagrauzdēju), sīpols, 1 ĒK vīna vai ābolu etiķa, olīveļļa, ķiploks (man bija 4 palielas daivas). Visu smalki sagriež, saplucina maizīti bez garozas, pielej eļļu, etiķi un atstāj 20 minūtes ievilkties.  Tad sablenderē un liek ledusskapī atdzesēties.  Pārkaisa zaļumus, vēlams ar baziliku.
  • Nekad ātrāk par septiņiem mājās neesmu, tamdēļ pēdējā laikā gatavoju dārzeņus, kas ir ātri, vai arī kaut ko cepeškrāsnī, kur nav jāstāv klāt. Vakar cepu veselu vistu. Jau no rīta samarinēju (marināde- majonēze un sinepes 1:1, paprikas pulveris, ķiploki, kapāti sīpoli, var likt vistas garšvielu, bet man patīk pašai miksēt. Ar to visu bagātīgi sasmērē vistu no ārpuses un iekšpuses), cepamā maisā iekšā un ledusskapī. Vakarā tik iešauju cepeškrāsnī un pēc stundas vakariņas gatavas. Pa to laiku sagriežu kādus salātus. (ja ir iedvesma, var fikso ābolkūku paspēt uztaisīt un iešauj krāsnī, kad vista laukā izvilkta).
  • Neprasa tik daudz laika tā ēst gatavošana, kā varētu domāt. Man vasarā un rudenī patīk cepeškrāsnī gatavoti dārzeņu sacepumi - var likt iekšā visu ko. Piemēram, vakar tapa sacepums no nedaudz apceptas žāvētas gaļas ar sīpolu, kabača, daudz tomātiem, vienas paprikas un kartupeļiem. Visu sagriež, klāt garšvielas, un krāsnī iekšā. Kad gandrīz gatavs, pārkaisa ar rīvētu sieru. Bet nu mana pēdējā laika problēma - ko puslīdz veselīgu gatavot, lai to būtu ar mieru ēst bērni? Tāda tomātu zupa mums būtu pilnīgi neiespējams variants, iepriekš aprakstīto sacepumu ar šie neēda.
  • Vakar cepu kabaču ripiņas apviļātas olā un miltos. Pasniedz ar krējumu un dillītēm. Šodien ēdīsim biešu zupu. Vēl sanāks biešu salātiņi, kurus rīt pie kādiem kartupeļiem un gaļas klāt. Parasti gatavoju kādu mērci (gulašu, vistas, maltās gaļas) ar griķiem vai kartupeļiem, makaronus ar gaļu, zupu (frikadeļu, gulašzupu, auksto, šampinjonu), cepu pankūkas. Ja neko īpaši negribas ņemties, tad sasmērēju baltmaizi ar sviestiņu, sarīvēju ābolus, cukurs, kanēlis un saldais krējums, lieku pa virsu maizītēm un cepeškrāsnī iekšā.
  • šodien - pannā cepts lasis ar vārītiem  kartupeļiem, mazsālītiem gurķīšiem un svaigiem tomātiem. Vakar - sautēti svaigie kāposti no vecmammas dārza ar  vārītiem kartupeļiem un mazsālītiem gurķīšiem. Aizvakar - cepts vistas stilbiņš ar vārītiem kartupeļiem, ceptiem kabačiem, tomātu un gurķu salātiem, mazsālītiem gurķīšiem. Pirms tam - dārzeņu sautējums. Nesen cienāja ar puķkāpostu gratini. Ļoti garšīgi! Novāra puķkāpostus, sadala, liek cepamā traukā. Pārlej ar saldā krējuma un olu maisījumu, pārkaisa ar rīvētu sieru. Cep cepeškrāsnī 20 minūtes 250*C.

Vakar ārsts man paziņoja, ka mans holesterīna līmenis ir nu jau krietni pa augstu... tātad nevar ēst tādas lietas kā kečups (par laimi to arī nemaz neēdu), majonēze (ai, kā man viņas pietrūks...), kā arī neko treknu, ceptu utt. Īsti nezinu, ko lai tagad gatavo, arī diētu par laimi nekad nav nācies ievērot, līdz ar to priekšstata nav...Varbūt varat padalīties ar kādām veselīgām vakariņu receptēm (citas ēdienreizes notiek ārpus mājas). Bet tās receptes ļoti vajadzētu tādas, lai arī mans dzīvesbiedrs justos paēdis, jo divus ēdienus gatavot, diez vai man būs pa spēkam.

  • Necep, bet sautē, piemēram, folijā - zivis, gaļu vai vāri. Dārzeņus - visādos veidos - salāti, tāpat grauzt, tvaicēt, vārīt. Augļus. Nevar laikam olas - ja ir holesterīns un neko super saldu.
  • Laikam jāsāk apsvērt doma par tvaika katla iegādi.
  • Vēl jau zupas vari vārīt - maksimāli bez taukvielām. Biezzupas.
  • To slikto holesterīnu, lai cik absurdi nešķistu, labi šķeļ treknās zivis. Tas, protams, nenozīmē, ka jāēd kilogramiem. Jūras kāposti arī ir labi. Bet galvenais ēst daudz dārzeņus. īpaši labi, ja svaigā veidā. augļus - nu ne tik daudz, bet katrā ziņā tas būs labāk kā tad, ja ēdīsi ceptu cūkgaļu.
  • Labākās zāles pret paaugstinātu holesterīnu (pārbaudīts dzīvē)-1 TK sasmalcinātu ķiploku. Lai nebūtu smaka, var iedzert kā zāles, uzdzerot ūdeni. Un tā katru dienu vismaz pāris mēnešus. Par ēdieniem-taisi sautējumus, vāri zupas (no liesas gaļas).
  • Lai cik tas pirmajā brīdī neliktos dīvaini, pret holesterīnu labi palīdzot GI-diēta, kuras pamatprincips ir izslēgt ātri asimilējamos ogļhidrātus. Tas palīdz arī pie 2. tipa diabēta un metabolā sindroma. Šī "diēta" nav nekas briesmīgs, ar to būsi veselīgi paēduši gan pati, gan vīrs.

Cāļa Virtuves forums 2008`08

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS