Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/ko-gatavot-vecgada-vakara/

Ko gatavot Vecgada vakarā?!

Mīļās, ko gatavosiet Vecgada vakarā? Tie šķovētie kāpostiņi jau labi, bet tā kā mazliet apnikuši? Lūdzu,lūdzu, pametiet kādu ideju!

  • Uzvārīšu pelmeņus, sataisīšu konservētās pupiņas ar majonēzi, klāt piedzersim alu, bērniem uzvārīšu tēju. 
  • Par to galvu lauzu. Viena doma jau ir par tiem kāpostiem un visu to, kas tam klāt. Bet tad man ienāca prāta - varbūt buljonu ar pīrāgiem un maizītes sataisīt - dažas ar lasi, dažas ar garnelēm utm.
    Saldajā - saldējumu no šokolādes trauciņiem - šokolādi izkausē siltā ūdenspeldē, tad ļauj atdzist – tā, lai ir viegli silta, bet vēl šķidra. Šokolādē iemērc nelielu (bet izturīgu!) balonu un ledusskapī iekšā, lai sastingst. Tad balonu pārdur. Šokolādes trauciņos pilda saldējumu un pasniedz.
  • Gatavošu kartupeļu salātus, makaronu salātus, kūpināšu vistu (precīzāk sakot to darīs mans vīrs, es tikai marinēšu) un cepšu divus pīrāgus - vienu ar šķiņķi, otru ar sēnēm. Saldajā būs rupjmaizes biskvīta rulete ar biezpiena - brūkleņu krēmu. Un varbūt augļu -riekstu kvadrātiņi.
    Rupjmaizes biskvīta rulete ar biezpiena - brūkleņu krēmu. Cep klasisko biskvīta mīklu, tikai parasto miltu vietā lieto rupjmaizes rīvmaizi - samaltu miltos. Tātad ņemam:
    5 olas , 1/2 krūzi cukura, 1/2 krūzi rupjmaizes miltu, nedaudz kanēļa un krustnagliņu.
    Saputo olas ar cukuru, ļoti stingrās putās. Iesijā miltus, garšvielas un uzmanīgi iecilā. Ielej lielā paplātē, cep tāpat kā biskvīta ruleti. Cep 210 – 220*C 10 - 12 minūtes. Vēl karstu biskvītu sarullē dvielītī un atstāj atdzist. Atdzisušajā ruletē smērē krēmu no biezpiena, brūkleņu ievārījuma un putukrējuma.
  • Mums tomēr atšķiras Ziemassvētku galds no Jaungada. Nu nevar katru vīkendu rīt cepešus un kāpostus. Tāpēc Ziemassvētkos ir pamatā kartupeļi, kāposti, cepetis, karstvīns, bet Jaunajā gadā zirņi ar speķi un kefīriņu, piejaucam efektam šampi. Jo zirņi līdz gadu mijai jānoēd, lai asaras nebūtu.
    Ziemassvētkus svinam ģimenē, klusi. Bet Jaugadu - kā nu kad. Ar zīlēšanām, šampi, uguņiem kaimiņu dārzos ..... Parasti ir rasols, lai vismaz no rīta ir ko ēst un pīrāgi, ko pērku Jelgavas maizniekā. Plātsmaize, lai ir nākamai dienai, kas uzkožams. Vienā reizē siļķe kažokā, otrā - biešu salāti ar pupiņām. Jaungadā ēdienu drusku vairāk, jo parasti ir aktivitātes un ēšanai sanāk garāks brīdis. Laikus iepērku zupas kauliņus un trešajā dienā pēc svētkiem vāram zupu. 
  • Arī atšķiras Ziemassvētku galds no Vecgada vakara galda, bet šoreiz gribētos ko interesantāku par tām "asarām" - lai nevajag saspringt, ja kāda sauja paliek pāri  Laikam palikšu pie ceptas karpas( zvīņas galu galā ar noder, lai naudiņa Jaunajā gadā) ar ceptiem kartupeļiem un dažādiem salātiņiem. Tikai desertā gribētos ko tādu nebijušu...
  • Visi svētku galdi ir apmēram vienādi, lielu atšķirību nav, un kāpostus jau svētku galdā neliekam. Tos jau var ēst arī parastā dienā. Parasti taisu visādus salātus un sviestmaizes, silto nē, baiga noņemšanās.
  • Tā kā Ziemassvētkos nekas mājas netika taisīts (ciemojāmies pie omēm), tad Jaunajā gadā gribās pašmorēt. Būs cepetis, irbītes, cepeškrāsnī cepti kartupelīši, sautēti sarkanie kāposti. Būs pīrāgi, kanēļmaizes, plātsmaizes. Būs mencu aknu salāti un siļķe kažokā. Gribās jau saldajā uzmeistarot šokolādes krēmu ar vaniļas mērci. Cerams, ka nepietrūks enerģijas to visu gatavot (mīļais vīriņš apsolījās palīdzēt).
  • Traki šmorēt vairs negribas, bet tāpat droši vien būs pīle, karpa, varbūt kāds cūkgaļas gabals, kartupeļi cepeškrāsnī. Tāpat kāds saldais. Par salātiem gan vēl neesmu domājusi.
    Taisīšu vienkārši - būs follijā cepts lasis, kartupelīši, dažādas mērcītes un salātiņi. Salāti "kroso" tie ir viss sātīgākie un garšīgākie.
  • Tā kā manējie kliedza, ka vecgada vakarā visi esot pārrijušies (zirņi, cepetis ar škovētiem kāpostiem, pīrāgi, siļķe kažokā, saldais, mandarīni, kartvīns) un rezultātā svara kg klāt – nosolījos, ka vecgada vakaram visu uz pusi mazāk. Tāpēc izdomāju, ka sacepšu karbonādes ar gaileņu mērci un kartupeļiem (kartupeļu agregātstāvoklim lēmums vēl nav pieņemts). Izcepšu pīrādziņus, lai ir gar ko paknakstīties, bet saldajā Dobeles dzirnavnieka rūķu kūku (nekad nav cepta, redzēs kas sanāks, bet pēc apraksta izlasās garda). Šampis pats par sevi. Ja būs noskaņojums siera salātus uztaisīšu un katram pa pāris siera groziņiem, pārējo ledusskapī iekšā, lai otrā rītā ir ko uz maizes uzlikt.
  • Tradicionāli - rasols (daudz), no zivīm - menca tomātu mērces marinādē ar citroniem, kāds speķa rausis, mandarīni.
  • Karpa ķiploku krējumā, kā katru gadu. Saldo vēl nezinu - kāds, bet būs. Burbuļūdens daaaaudz. Tās vārītās asaras- kopš pāris gadus esmu viena ēdusi līdz žagām, paldies, nenesam vairs mājās. Kur tik briesmīgas svētku tradīcijas, jāēd līdz ģībonim, citādi būs jāraud.
  • Filet mignon sarkanvīna mērcē ar karpeļu biezeni un salātiem. Sacepšu pīrāgus un smalkmaizes. Vārīti kastaņi un zemenes ar putukrējumu.
  • Patīk Jaungada ēšanā minimālismu ievērot. Ziemassvētki - jā, tad galdam jābūt nokrautam tā, ka no malām krīt, bet Vecgada vakarā taisu kautko vieglu, gardu, ātri pagatavojumu. Lai nepaliek uz nākošo gadu un, lai nav sliktas dūšas/grēmu pirmajā gada dienā.
  • Karpas gatavošanai ir vairāki paņēmieni - atkarībā no mana slinkuma vai aizņemtības. Ātrais variants - iztīrītu karpu pa vēdera līniju tā dziļāk iešķeļ, Bagātīgi sasmērē ar krējuma + majonēzes + ķiploku + visādu garšvieliņu maisījumu. Satin folijā un cep cepeškrāsnī, lai gatavs! Ļoti sulīgi un gardi!
    Var cept tāpat sagatavotu karpiņu uz cepešpannas bez follijas - arī labi sanāk.
  • Vecgada galds šogad sastāvēs no jūras veltēm. Būs garneles, kādi tunča salāti, iztaisīšu zivi un būs labi. Saldais un pīrāgi, kā arī torte nebūs. Tikai mandarīni.
  • Kā vienmēr aukstais galds - salāti, žāvētas vistiņas, “riba zaļivnaja”, aukstā gaļa u.c.  Saldos neviens neēd, tad nu iztiksim bez. Daudz šampānietis, sulas u.c. Parasti uz jauno gadu neko nešmorējam. Dikti labi iet uzkodas - mazas kanapē maizītes, mazie gurķīši, sīpoliņi u.c.
  • Filet Mignon ir viens smalks un dārgs steika gabals. To iegūst no tenderloin (vārdnīca to iztulkoja kā fileja, bet manuprāt, tas nav precīzs tulkojums) šaurākā gala, tuvāk astei. Savukārt tenderloin ir gabals gar liellopa mugurkaulu.
  • Svinam mājās vieni paši, bet svinīgi. 18.00 būs šampanietis un marcipānu kūciņas (šogad nopirku gatavas, jo vajadzēja tikai pāris kumosus), ko tiesāsim klausoties karalienes runu. Vēlāk būs apspriestā Filet Mignon cepta krāsnī vairāku stundu garumā, pie lēnas, lēnas uguns. Klāt būs sīpoli, kas pildīti ar parmesanu, rozmarīnu un ietīti parma šķiņķī. Pommes rösti - sarkanvīna mērcē un franču maizīte ar mājas bazilika pesto.
    Saldajā šmaukšos un piedāvāšu mājiniekiem diētisko saldējumu pankūkas. Kad bērns gulēs, gan jau pajauksim ar vīra kunga, kādu kokteilīti. Vēl būs daži kumosi žāvēta laša rulete. Taisu svinīgas vakariņas jaungada vakarā, klāju smuku galdautu, lai arī reti uz jaungadu mums ir ciemiņi, bet nu porcijas taisu minimālas.
  • Mums vispār kaut kāda ēdienu kokofonija - zirņi, cepetis, uz kartupeļu šķēlītēm cepta maltā gaļa (paldies cālenei, kas padalījās ar recepti). Mencu aknu salāti (atkal paldies), mīdijas, ikri. Marinētas sēnes, gurķīši un tomātiņi. Šokolādes končas un kēkss. Augļi. Dzersim vīnu un ruma kokteiļus (no Cāļa), droši vien arī šampanieti.
  • Cepetis, krāsnī cepti kartupelīši, šķovēti kāposti, uz iesmiņiem olīves un siers, žāvēta gaļa un marinēta paprika, gurķīši, pīrāgi un kanēļmaizītes, augļi, plūmes šokolādē (paldies cālenēm). Dzersim džinu un šampi.
  • Būs gan karbonādes ar kartupeļiem, pēc tam plānots meksikāņu vakars un noslēgumā mana īpašā biezpienkūka un saldumi. Pīrāgus ar sacepu un piparkūkas ar.

Virtuves forums - 2006

Komentāri

Kika:
30.12.08 20:41:48

Sāksim ar laša un sarkano ikru kanapē maizītēm,milzīga bļoda svaigu salātu,ar sinepju dresingu.Liellopu gaļas cepetis,krāsni cepti dārzeņi un sēņu mērcīte.Saldajā saldējums un īsat vaniļas mērce.Arī augļi,piparkūkas,kāda konča,šampis un pudele laba sarkanvīna!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS