Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/ko-jus-saldejiet/

Ko Jūs saldējiet?!

Tikko nopirkām ledusskapi ar lielāku saldētavu, gribu kaut ko sasaldēt! Ko un kā Jūs saldējat?

  • Jāņogas, upenes, zemenes, avenes, saceptas sēnes, sagrieztus ķirbjus...
  • Arī kārojās tikai saldēt un saldēt diemžēl sasaldētas ir dilles un ļoti daudz blenderētas zemenes. Tās, kas bija veselas saldētas, jau sen noēdām un brokoļi sīcim. Ceru vēl vismaz upenes sasaldēt.
  • Saldēju visu, kas neapēdas - ogas (gan blenderētas, gan nē), zaļumus - dilles, lokus, pētersīļus, un saldējumu.
  • Puķkāpostus salauž pa galviņām/rozetēm. Saliek pa porcijām plastmasa kastītēs un vāku ciet. Viss.
  • Plūmēm izņēmu kauliņus un sasaldēju. Skābeni bija, bet ķīseļos labs. Vēl saldēju dilles, burkānus un upenes, zemenes, ķiršus, sēnes.
  • Burkānu kombainā sarīvēju (uzreiz kādus kilogramus trīs), tad pa mazajām kulītēm salieku apmēram tik cik vajag vienai reizei mērcītei vai zupiņai. Un saldētavas atvilktnē smuki salieku. Jo man parasti, kad taisu kādu mērcīti, ir baigais slinkums to vienu vai divus burkānus mizot un rīvēt. A tā izņem vienu kuļķenīti ar burkāniem uz pannas virsū un gatavs - zupā iekšā. Vēl saldēju - dilles, puķkāpostus, šampinjonus, papriku, zemenes, rabarberus, avenes, upenes. Nu noteikti ir vēl kaut kas, bet uz sitienu vairs neatceros! Vēl saldēju sviesta pupiņas.
  • Piesaldēju ar zemenēm, ķiršiem, upenēm, mellenēm, dillēm, pētersīļiem, lokiem, zirņiem, rabarberiem pilnu ledusskapi. Reizi mēnesī arī ziemā braucu uz laukiem, tad tur iegrābjos no pagraba burkānos.
  • Par zaļumiem - sagriežu un saberu maisiņos vai kastītēs. Sasalstot tie ir irdeni, nevis viens vesels klucis, jo saldēju sausus. Kad vajag - pagrābju ar karoti tik, cik vajag un viss.
  • Saldēju ziemai tikai dilles! Kad dzīvoju Zviedrijā, tur gan saskatījos visādus brīnumus - šie saldē VISU!!! Ogas, sēnes, augļus, dārzeņus, gaļu, sulu. Sapērkas maisiņu, tajos saliek pa porcijām saldējamo, tad aizvaksē maisiņu un saldētavās iekšā.
  • Saldēju: zaļumus, zemenes, upenes, jāņogas, korintes, ērkšķogas, ķiršus, rabarberus, ķirbi (kad uzgriež lielu un nevar apēst), dārzeņu maisījumus (zirnīši, burkāni, zaļumi), pākšu pupiņas, pākšu zirnīšus, sēnes.
  • Par burkāniem - savā skopumā (jo burkāni no laukiem un ekoloģiski nosacīti tīri) saldēju to, kas paliek no sulas spiešanas - un tad, kad vāru zupu vai sautējumu, paņemu piciņu saldēto rīvēto burkānu - nav jārīvē pašai.
  • Saldēju biešu lapiņas sagrieztā veidā, lai var uzreiz bērt zupā.
  • Ķirši, upenes, zemenes, plūmes, āboli, bumbieri, zirņi, ķirbis, dilles, puķkāposts. No ogām superbiezeņi mazajai sanāca ziemā, kad bija jau laiks piebarot, tāpat kā no dārzeņiem un zaļumiem dažādās kombinācijās.
  • Kad uznāk lielā vēlme samizoju un sagriežu burkānus, kartupeļus un citus dārzeņus tādus kā zupai, un saldētavā iekšā pa porcijām un kad nav laika, bet vajag sīcim fiksi ēst uztaisīt tad tik ķeksēju ārā.
  • Par ogām. Pagājušajā gadā saldēju vienā kārtiņā, tad saberu maisiņā, bet vienalga sasala kopā, tāpēc šogad uzreiz maisiņā un saldētavā. Puķķāpostu arī blanšēju, jo tā biju lasījusi, nezinu, kā ir, ja svaigus saldē. Sasaldēju svaigus tomātus - noplaucēju, noņemu mizu, sagriežu gabalos - nav ne jausmas, kas sanāks, bet ceru, ka priekš zupām un sautējumiem būs labi. Mēģināšu saldēt savārītus, ziemā salīdzināšu.
  • Tomātus saldēju. Blanšēju, novelku ādu, sagriežu. Ziemā, kad taisu mērces, vai nu laicīgi atkausēju, vai nu iegāžu pannā ledus kluci. Vēl tomātus esmu saldējusi blendrētus - tad gan ar visu mizu, jo ir biezāki.
  • Pagājušā gadā saldēju vārītus ābolus ar dikti minimālu cukura piedevu, tagad pamēģināju vienkārši blenderētus, svaigus.
  • Jau vairākus gadus saldēju tomātus. Miziņu noņemu pirms gatavošanas ziemā, uz brīdi iemetot karstā ūdenī.
  • Ogas - pārsvarā zemenes, mellenes, avenes, kazenes, ir arī kāda ērkšķoga, upene, jāņoga. Neogas - sviesta pupiņas, apšubekas, dilles, piparmētras. Pēdējais sasaldējiens - tomātu mērce, izvārīju lielu katlu ar riktīgi labo mērci tomāti, bik sīpoli, ķiploki, baziliks, raudene, timiāns, garšvielas - sasaldēju trauciņos, nu nevar ziemā tik labu mērci izvārīt, jo vajag tādus sauli redzējušus smaržīgus tomātus, svaigus garšaugus, un turklāt tāda normāla tomātu mērce stundas 3 apmēram jāvāra.
  • Mēdzu saldēt zemenes, ķiršus, avenes, jāņogas utt. Dilles jau sagrieztas paņem ar karoti tik cik vajag un nekas no kopējā daudzuma netiek otrreiz pārsaldēts. Tad, kad ikdienā bija vajadzība ātri uztaisīt vakariņām kotletes vai karbonādes, tad malto gaļu sataisīju jau ar visām vajadzīgajām piedevām un saldēju kotlešu formā izveidotus gabaliņus, priekš karbonādēm arī lielo gabalu sagriezu, izklapēju un saliku pa kārtiņām vidū ieliekot dubultu celofāna maisiņu, pie ēst gatavošanas atkausēju tik gaļas gabalus cik vajadzēja, bet kotletes var uzreiz uz mazas uguns likt cepties. Vēl mēdzu pusgatavus kāpostu tīteņus sasaldēt. Nu tas pie nosacījuma, lai nav katru reizi pēc svaigas gaļas uz veikalu jāskrien, ja piezvana un pasaka, ka pēc 20 minūtēm būšu mājās un gribu ēst. Biju arī laša fileju iesaldējusi, bet nu nebija labi- atkausējot bija jocīga tā zivs.
  • Izmēģināju vienu kastīti ar gabaliņos sagrieztu kabaci sasaldēt. Atkausēju, tādi mīksti bija tie gabali, bet sacepu un sataisīju sautējumu ar tomātiem un ķiplokiem. Sasaldēju tagad ziemai vienu lielu kabaci.
  • Burkānus nomazgāju, nomizoju un virtuves kombainā sarīvēju. Tad sadalu pa ķuļķenēm (apmēram vienai porcijai) un saldētavā iekšā.

Cāļa Virtuve 2007

Komentāri

Sandra:
13.06.08 11:10:17

Mani interesē tieši sēņu sasaldēšana. Vai var saldēt visas sēnes? Un kā labāk- svaigas, ceptas, ar sāli, bez sāls, eļļā ceptas vai taukos vai margarīnā?
Inita:
14.06.08 13:37:59

Es saldēju tikai svaigas sēnes - baravikas, beciņas un citas glumās sēnes.
spaniete:
14.06.08 19:06:30

Es dziivoju spaanijaa. Seit arii saldee PILNIGI VISU. Ipashi studenti- saved no majam visadus jau gatavus edienus,ko mammas sataisijusas un saldetava ieksaa. Es personigi saldeju zemenes, galu un maizi.
Maija Štokmane:
04.07.08 14:18:24

Ļoti garšīgi- saldēju cepamās sēnes-gailenes, baravikas ,bekas. Sacepu,salieku maisiņos.izmantoju mērcēm, zupām.No ceptām gailenēm vātīta zupa ziemā virtuvē smaržo pēc vasaras. Sēnes pirms saldēšanas jāapstrādā termiski,svaigas saldētas ir garām...
Santa:
26.07.09 13:25:54

Svaigi saldētas sēnes atsaldējot paliek kā pļockas. Es apcepu sēnes ar sāli, vel paspēju panašķoties un tad trauciņos un saldētavā iekšā.
Pappija:
21.09.09 07:16:54

Svaigas gailenes pirms saldēšanas nevajadzētu mazgāt, tad tās paliek sūras.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS