Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/ko-liksiet-galda-ziemassvetkos/

Ko liksiet galdā Ziemassvētkos

Padalaties ar idejām ko liksiet galdā Ziemassvētkos. Tā kā esmu jauna māmiņa un pati nekad neesmu galdu viena klājusi, tad man trūkst idejas, ko likt galdā Ziemassvētku vakarā.

  • Vārīti zirņi ar sačurkstinātu speķīti un sīpoliem, cepeti ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un sautētiem kāpostiem, rasols, pildītas olas, dažādi salātiņi, aukstā gaļa. Mājās cepta torte, saldumi, augļi....ak jā!- piparkūkas un pīrāgi!
  • Mums ir izlemts, ka katrs, kas nāk ( mums liela ģimene), liek galdā kādas delikasīgas uzkodas ko ikdienā negatavo. Es gribētu likt Abruka zivs pīrāgu no foto receptēm. Un sīpolu gredzenus alus mīklā un krabju nūjiņas alus mīklā. Protams, ka būs arī zirnīši un pīrāgi.
  • Vienmēr galdā tiek celtas pildītas olas, taisu šādi. Vārītas olas pārgriežu uz pusēm izņem dzeltenumus un sajaucu kopā ar majonēzi, pildu katra olas baltuma pusīte pāri, ja iet pie sirds var pārlikt zivtiņu, parasti lieku marinēto brētliņu.
  • Krabji alus miklā - pārgriež olu uz pusēm , gareniski, izņem dzeltenumus , saspaida, pieliek sviestiņu, sinepes sāli, cukuru, var likt sviesta vietā krējumu vai majonēzi, viss pēc izjūtām.... sastrādā viendabīgā masā un olu pusītēs liek atpakaļ, virsū var uzlikt ķilaviņu, zaļumiņus... ļoti smuki izskatās , ja uz olas virsū uzliek sarkanos ikrus. Nevajag jau daudz...
  • Pagājušogad cepu pīli, sanāca ļoti laba, tāpēc šogad cepšu atkal - pildītu ar āboliem un plūmēm. Klāt krāsnī cepti kartupeļi, sautēti kāposti apelsīnu sulā, nu un tradicionālais: zirņi, pīrāgi, piparkūkas, štolle saldajā. Vēl kādu salātu noteikti klāt, un mandarīnus.
  • Krabji alus mīklā - sajauc alu ar miltiem un sāli vai vegetu, lai būtu pašķidra mīkla, iemērc krabju nūjiņu mīklā un liek karstā eļļā cepties. pēc tam uz papīra dvieļiem liekos taukus notecina. šādā mīklā var mērcēt jebko un cept, šampinjonus, sieru, dārzeņus, sīpolu gredzenus utt.
  • Pamatēdienā būs cūkas cepetis vai cepeškrāsnī cepts tītars ar kartupelīšiem, tad būs kādi salāti - pupiņu, krabju utt. un uzkodas. Droši vien tās pašas pildītās olas, mini desiņas, pīrāgi un piparkūkas.
  • Gādāšu siltos - brokoļu biezzupa. Marinētas cepeškrāsnī ceptas cūkas ribiņas + cepeškrāsnī cepti kartupelīši + sautēti kāposti. Gaļas ne ēdājiem grilēts foreles steiks + vārīti rīsi. Mammas ieradīsies ar karpas galertiņiem, dažādiem salātiem aukstajam galdam; pašceptiem pīrādziņiem un smalkmaizītēm. Māsa ceps ziemassvētku torti.
  • Mandarīni, šampanietis un piparkūkas! Ar izēšanos kaut kā vairāk nesanāk. Labākajā gadījumā, ja nepārņems slinkums, tad uzsautēšu kāpostiņus un uzgrilēšu vistas fileju! 
  • Būtībā jau katrā mājā savas tradīcijas, kā sagaidīt un svinēt svētkus, mūsmājās jau sen kā vairs netaisa 9 ēdienus uz Ziemassvētkiem. Mamma pagatavo siltas vakariņas, kādu svaigu salātu uztaisa. Sacepam pīrāgus un piparkūkas. Un Ziemassvētkos tomēr vairāk der domāt par dvēseli, ne kuņģi. Būtībā arī viss. Tāpat apēst var tik, cik var - neesam jau bezizmēra. Un kur tas laiks, kad būtu mocījusies pēc svētkiem no pārēšanās.
    Šogad es būšu saimniece un ciemos nāks pie mums. Visos sīkumos neizstāstīšu, bet uzšmorēšu kādu putnu ar piedevām. Uztaisīšu svaigus salātus, uzkodās svaigi dārzeņi ar mērcīti, augļi. Varbūt iespringšu un uztaisīšu Tiramisu. Protams, labs vīns un sieri...Domāju, ka ar to pietiks, lai visi būtu paēduši un bikšu pogas atrastos savās vietās
  • Sīkumos nav vēl izdomāts ,bet noteikti būs pelēkie zirņi, šķovēti kāposti, cepeškrāsnī cepti kartupeļi, iespējams pildīti, jeb garšvielās, cepeškrāsnī cepts vistas cepetis, piparkūkas, pārējo vēl štukoju. 
  • Zirņi ar speķi. Cepetis, krāsnī cepti kartupeļi un zaļie lapu salāti. Ziemassvētku kūka, mandarīni, piparkūkas, pīrāgi un karstvīns.
  • Mums gan izēšanās tieši uz Ziemassvētkiem. Cūkgaļas cepetis vai pīle ar kartupeļiem, šķovēti kāposti, pāris salātu veidu (pārsvarā gan svaigie), cepta karpa, pīrāgi, morss. 
  • Mūsmājās Ziemsvētkos galds vienmēr lūst, jo manam fāterīšam jubileja, tad nu visi radu tantuki un onkuļi - nu jūs jau saprotiet, kā tas ir. Es gatavošu pildītu cūkgaļas cepeti, skābi kāposti - neiztrūkstošs elements mūsmājās katru gadu, mīklā apcepti puķkāposti, dārzeņu sautējums aknu slimniekiem, cepti vistu šķiņķīši, kartupeļi. Tas siltajā. Aukstais galds - drusku galete, ar siļķu krēmu pildītas olu pusītes, tad vēl ar garneļu-avokado krēmu pildītas Vecrīgas, nēģi. Bet par saldo vēl domāju - var būt Zahertorti, var būt augļus ar jogurta krēmu vai arī mascarpones siera deserts ar Grenadīnu sīrupu. Nu to es vēl izdomāšu. Nekādas gatavās sulas nepirkšu, vārīšu dzērveņu limonādi.
  • Tukšās Vecrīgas izcep pats. Gatavo plaucēto mīklu - viselementārākā recepte, kāda vien var būt, nekad nekas nenoiet greizi. Recepte, man liekas ir cāļa receptēs. Tikai pie cepšanas galvenais nosacījums - nedrīkst virināt cepeškrāsni pirmās 15 minūtes, un cepeškrāsnij jābūt karstai -250 grādi. Cep apmēram 20 minūtes.
    Krēmu es taisīju šādi: viena paciņa lobīto garneļu, kādas 5 -6 krabju nūjiņas, viens lielais avokado, apmēram 250 gr putukrējuma, 2 vārītas olas, želantīns. Dilles vai zaļie lociņi, svaigs gurķis - apmēram 1/3 daļa no garā gurķa.
    Krabju nūjiņas vispirms sagriež plānās ripiņās, garneles, protams, atkausē, nolej ūdeni, tad visu sablenderē, klāt pieliek sakapātas olas, nomizotu un sagrieztu gabaliņos avokado, vēlreiz sablenderē, piejauc klāt sakapātas dilles, mazos gabaliņos sagrieztu svaigu gurķi. Tikai gurķi iesaku vispirms sagriezt, tad uzlikt uz sietiņa, lai nosulojas un tikai tad likt klāt.
    Saputo putukrējumu un visu iemaisa putukrējumā iekšā, pieliek izkausētu, uzbriedinātu želantīnu - es izmantoju vācu mazās paciņas, vienu paciņu, samaisa un pilda iekšā. Garšīgi ļoti, ļoti, ļoti. Ā, par garšvielām - sāls un Santa Maria garšviela persilāde.

Cāļa Virtuves forums 2007

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS