Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/ko-pagatavot-no-kartainas-miklas/

Ko pagatavot no kārtainās mīklas?

Sveikas! Varbūt kāda var padalīties ar idejām, ko var pagatavot no kārtainās mīklas? Pagaidām nāk prātā tikai gaļas pīrādziņi un austiņas!

  • āboli mīklā - šis ir mans variants, tikai man nebija īstie āboli, prasījās kaut ko nedaudz skābāku. Vēl ir garšīgi šis pats variants, tikai ar konservētām persiku pusēm iekšā.
  • Laša pīrāgu, siera cepumus, ābolkūku dažādās variācijās. Mmm, kārtainā mīkla man garšo visslabāk. Starp citu, manam vecītim gauži garšo, ja es iecepu kārtainajā mīklā tuč tuč siera, kaut kādu apkaltušo šķiņķīti un daaaaudz bazilika, sausā vai svaigā veidā. Laša pīrāgs tātad, diemžēl nekad nezinu īstos daudzumus, taisu uz izjūtu. Puravus sagriez gredzenos, apcep uz pannas sviestā, pēc īsa brīža piešauj šļuku baltvīna, lai pasutinās. Kad puravi caurspīdīgi un liekais šķidrums pazudis, tad gatavi. Kārtaino mīklu iespaidi pannā, kurai paaugstas maliņas, sadursti ar dakšiņu, iekšā vienu kārtu puravus, tad vienu kārtu lasi, kubiciņos sagrieztu ( jēlu tātad), atkal puravus. Pa virsu lej olu- saldā (!) krējuma maisījumu, kuram piešauj sāli, ja gribās, kādu zaļumu, un muskatriekstu sarīvētu ( šķipsnu).  Cep, kamēr mīklas maliņas palikušas smuki brūnas, un virsiņa smuki sarecējusi. Pasniedz karstu ar zaļajiem salātiem, bet ēst var arī aukstu. Piebildīšu, ka olas tomēr drusku uzputoju, pirms likt klāt krējumu. Lai gaisīgāks. 
  • Siera cepumiem - jūs to sieru iemīcat mīklā vai kā?
  • Nea, apkaisu mīklu ar sarīvētu sieru, ar roku drusku pieplacinu, tad sagriežu strēmelēs, savirpinu, ja ir patikšana, un uz pannas.
  • Valovāni – kārtainās mīklas groziņi. No kārtainās mīklas izspiež apaļas ripiņas, pusei no tām izspiež arī tukšu vidiņu, lai veidojas gredzeni. Katru gredzenu pārziež ar sakultu olu un liek uz pamatnītes, novieto uz plāts, cep karstā cepeškrāsnī. Izcep arī pāri palikušos vidiņus, kas kūkām kalpos par vāciņiem. Kūkas var pildīt ar dažādiem pikantiem salātiem (piemēram, kubiņos sagrieztu žāvētas vistas fileju un meloni ar kapātiem sīpoliem un majonēzi) vai arī ar karstu pildījumu (klasisks variants ir kubiņos sagriezta teļa gaļa, kas sasautēta ar sīpoliem un šampinjoniem, pievienojot nedaudz miltu un olas dzeltenumu, lai pildījums vienlaikus būtu gan biezs, gan sulīgs).
  • Lasi var arī vienkārši apgaršvielot un uzlikt uz kārtainās mīklas četrstūra vienas malas, otru malu pārlocīt pāri, tā, lai lasis būtu cieši ietīts mīklā, aizspiest maliņas un likt cepeškrāsnī cepties.
  • Napoleonu var sataisīt
  • Ā, vēl viens jautājums par kārtaino mīklu! Ja es pērku gatavu, kas ir tādās ne pārāk lielās plāksnītēs, tad es drīkstu to visu vēlreiz izmīcīt un izrullēt kā man patīk, vai arī man tā mīkla ir jālieto tikai tāda kā ir?
  • Topā šobrīd ir ķiršmaizītes. Kārtaina mīkla ar raugu - atsaldē un patur kādu stundu, lai uzpūšas. Nedaudz izrullē. Katru lapu sagriež 4 daļās, virsū liek ķiršus (saldētos atkausē, nospiež lieko šķidrumu, pievieno kādu karoti kartupeļu cietes) - uz katru gabaliņu kādi 5 aiziet, uzber cukuru, kanēli. Sasprauž kopā četrstūra stūrus (kārtīgi saspiež, citādi vaļā vērsies), uz pannas un cep. Mm, kur gardi! Vakar taisīju.
  • Visādus atgriezumiņus, samīcījusi kopā un vēlreiz izrullējusii, nekāda vaina nav bijusi, kārtiņas tāpat sanāk. Bet bez vajadzības nevajag mīcīt.
  • Paldies par padomiem. Man jau likās, ka tik tās kārtas līdz ar to "nenojūk"! Bet tagad zināšu vienkārši - tiešām salikšu tās plāksnītes vienu virs otras un izrulēšu vēlreiz!
  • Vēl viens- veģetārs variants: kārtaino mīklu sagriež kvadrātainos gabalons (ja tā tāda jau nav). Pilda ar: fetas siera+ garšvielas+ olīveļļa (lai labāk kopā turas)+ ko vēlies - paprika, šampinjoni, creme bonjour utt). Pārloka mīklu tā, lai sanāk trīstūris (kā buljona pīrāgiem), pārziež ar olu un cep. Vēl var likt arī marmelādi, biezpienu ar olu (rozīnēm) utt. - tās tādas saldās versijas. Pozitīvas ir tas, ka lielu darbu neprasa, ātri gatavs un ja paredzēti viesi būs kaut kas drusku savādāks. 
  • Gatavoju picu, speķa pīrāgus, biezpiena , rabarberu, ābolu maizi...
  • Topā ir pesto maizītes, tas gan tāds svētdienas rīta variants tad nu daru tā - izklāju un izrullēju mīklu, nosmērēju ar sakultu olu un virsū smērēju zaļo pesto no burciņas (rudenī ieražoju pati, bet ziemā var izlīdzēties ar veikalā dabonamo), pārkaisa ar valriekstiem un rullē visu ciet, lai sanāktu tāda kā rulešdesa, pārsmērē ar oliņu un uzkaisa kādu baziliku. Cep ~ 20 minūtes. Man jau dikti iet pie sirds šitais kārums. Aizmirsu pa virsu vēl sieru pārkaisu, labāk kādu cieto, bet ja nav der da jebkāds, ka tik kraukšķīga garoziņa sanāk.
  • Iedvesmojoties šeit lasītā, brīvdienās pirmo reizi taisīju kaut ko no kārtainās mīklas, pirku gatavo Tešla bezrauga mīklu. Pirmā prove bija pīrādziņi ar fetas sieru, kam klāt baziliks un dilles, nebija man ne paprikas nekā no te iepriekš minētajām piedevām, bet vienalga sanāca gardi, pazuda ātri. Saldais variants bija ar ķiršiem no kompota (kad klāt ļeksē putukrējumu - tās jau ir gastronomiskās izvirtības) un ar šokolādi, to noskatīju sestdien Edim doma raidījumā, pavisam vienkārši, bet ļoti garšīgi.  Izrādās, ka arī tāda kusla namamāte kā es, var pārsteigt viesus! 
  • Menca kārtainā mīklā līdzīgi kā lasi taisa. Piemēram: mencas fileju garšvielās cep kārtainajā mīklā.
  • Pārgriež atkausētās mīklas plāksnītes uz pusēm, veidojas kvadrātiņi. Gar katra kvadrātiņa augšējo un apakšējo malu liek šokolādes gabaliņus un ierullē tos iekšā. Rullē no abām pusēm uz vidu. Tad topošos pīrādziņus, kas pagaidām izskatās kā binoklīši, apgriež ar sarullēto pusi uz leju, liek uz pannas apsmērē ar olu un cep apmēram 20 minūtes.
  • Ķiršu variants: izveido mīklas kvadrātiņus, sabaksta ar dakšiņu, lai tik traki nepūšas cepot, izzvejo no kompota ķiršus, pārgriež uz pusēm, tad smukāk saguļas pīrādziņā, liek kvadrātiņā, savieno stūrīšus, lai sanāk trīsstūrīši, ar dakšiņu aizspiež, liek cepties. Ārā ņem, kad brunīgi paliek. Mazliet paciešas, lai atdziest, tad ēd gardu muti, slavēdami saimnieci. (putukrējums vai saldējums piedevās jau ir karaliskais variants). 
  • mmmmmm.... Vakar ar saldētajiem ķiršiem un bez putukrējuma... Mmmm   Mēs taisījām gan pīrādziņus, gan zvaigznītes, četrgadīgajam bērnam ļoti patika process. Un ātri arī, mēs gan ņēmām gatavo mīklu plāksnēs. 
  • Izrullē kārtaino mīklu, ieliek lielaja pannā. Sarīvē sieru, sagriež vārītas olas (kā rosolam). Sieru un olas samaisa un pārbers izrullētajai mīklai uz pannas. Izrullē vēl vienu tikpat lielu mīklas gabalu un pārklāj pāri sieram, maliņas saspiežot ar pirmo kārtu. Pārsmērē ar sakultu olu un virskārtu sadursta ar dakšiņu. Cep cepeškrāsni kamēr mīkla ir brūna. Sieram var pievienot arī sasmalcinātus spinātus.
  • Veikalā pirkto kārtaino mīklu izmanto - pa vidu liekot pildījumu un visus četrus galus augšā saspiež ciet (uz iepakojuma parādīts, un parasti uz iepakojuma ir varianti un receptes ierosmei). Mani favorīti pildījumam: 
    • malta gaļa (masa kā kotletēm):
    • spināti ar feta sieru vai tikai feta siers;
    • veģetārais variants (šampinjoni ar sīpoliem);
    • āboli apkaisīti ar cukuru un kanēli.
    • Mīklu var izrullēt un apsmērēt ar olu, apbērt ar cukuru, kas sajaukts ar kanēli. Sāļais variants – ķimenes, sajauktas ar sāli, vai paprika sajaukta ar sāli – pārkaisa mīklu un sagriež strēmelītēs vai kvadrātiņos. 
  • Mīklu uz pannas izrullē plānā kārtā. Sabaksta vietām mīklu ar dakšiņu. Izcep. Pārgriež vidū uz pusēm. Uz vienas pusītes uzliek rabarberu ievārījumu (maz vārītu, ar nedaudz cukura, bez liekā slapjuma) un otru pusīti uzliek virsū. Lai pastāv kādu 1/2 stundu. Iznāk garšīgā rabarberu kārtainā kūka. To pašu var darīt ar āboliem vai citiem augļiem, ogām
  • Kārtainā mīklā iecep iekšā apceptas vistas filejas gabaliņus, kas apziesti ar garšvielām. Sacepti kopā ar sīpoliem, ķiplokiem un visu, kas tīk.
  • Sagrieztas mīklas plāksnītes pārziež ar sakultu olu, liek pildījumu (dārzeņi, gaļa, zivis, ogas, augļi u.c.), pārkaisa garšvielas. Šādi sagatavotām plāksnītēm uzliek pa virus vēl vienu plāksnīti, maliņas var saspiest. Cep cepeškrāsnī. Var cept arī uz pannas, lielā eļļas daudzumā, bet tas ir daudz bagātāks ar kalorijām. Toties sulīgāks. 

Komentāri

īpaši stulbs:
02.01.12 11:24:39

Kā taisa kārtaino mīklu?

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS