Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/kotletes-ka/

Kotletes - kā?!

Sakiet, kā jūs pagatavojat kotlešu masu? Man kaut kā viņas jūk ārā, nav sulīgas un varbūt parādījušās kādas jaunas tendences kotlešu gatavošanā?!

  • Pieliec saldo krējumu, olas un garšvielas, sīpolu vai ķiploku. Būs sulīgas un garšīgas.
  • Jau otro nedēļu gatavoju kotletes pēc Cāļa receptes. Maltai gaļai pieliek skābu krējumu, olas, baltmaizi, garšvielas un kārtīgi izmīca (5-10 minūtes). Gaļa paliek vijīga un tad 4 – 5 reizes riktīgi "izdauzu” (paņemu visu masu rokās un met atpakaļ bļodā). Gaļa mainīs savu konsistenci, kļūs tāda kā cietāka - viengabalaināka. Iznāk ļoti sulīgas un garšīgas kotletes, nemaz nevajag papildus sautēt. 
  • Visu laiku mocījos ar nesanākušajām kotletēm, bet kaut kur lasīju un izmēģināju likt klāt:
    • vārītus kartupeļus;
    • apceptus sīpolus;
    • pienā izmērcētu baltmaizi (nežēlo),un nevajag nospiest galīgi sausu;
    • 1 olu (nekad nelieku vairāk) un garšvielas.Bet, ja tomēr mīkla jūk āra, vēl pielikt nedaudz kartupeļu vai parastos miltus (nu 1 ēdamkaroti).
  • Vislabāk, ja gaļu samaļ mājās. Cūkas šķiņķa gabalu ~ 1 kg. Uz šo daudzumu liek 4 olas, 2 sasmalcinātus sīpolus, 2 daiviņas ķiploka, sāli, maltus melnos piparus, Santa Maria garšvielas maltai gaļai, nedaudz pierīvē muskatriekstu un ½ kg biezpiena. Mīklu mīca 20 minūtes, ik pa brīdim mīklu sviežot strauji bļodā, tas piedod mīklai vijīgumu un mīkstumu. Kotletes cep uz straujas liesmas, no abām pusēm.
  • Pielieku zaļu rīvētu kartupeli, ilgi mīcu un metu bļodā atpakaļ.
  • Uz ~1 kg maltās gaļas pielieku ~3 ēdamkarotes kartupeļu miltu. 1,5 kg maltās gaļas, 3 – 4 olas, ½ baltmaize un garšvielas. Sanāk nedaudz pasausas, bet manam vīrietim tieši pa prātam. 
  • Vairs nepērku jau veikalā sajauktu jaukto malto gaļu, bet nopērku pusi cūkas un pusi liellopa maltās gaļas! Tad uz 1 kilogramu - 2 olas, kādas 3 izmērcētas baltmaizes šķēles, garšvielas pēc noskaņojuma un samīcu. Tad ar plaukstu klapēju pa to masu, apgriežu un atkal klapēju, nezinu, vai tas ko dod, bet kamēr neklapēju visādi gadījās, bet kad sāku klapēt, nekad vairs neizjūk kotlete uz pannas.
  • Pavisam nejauši nāca šāds atklājums, ar noteikumu, ja garšo ķimenes. Maltai gaļai uzberu rupjo sāli, maltus baltos piparus (nelietoju gatavos mixus - vēē!), saberu labi daudz rīvmaizes (jo treknāka tā gaļa, jo vairāk) un ķimenes. Masu dūšīgi izmīcu un tad ņemos “”dauzīt” (vismaz reizes 15), to masu no visa spēka. Sataisu kotletes un cepu. Tā man gadījās, kad vaidzēja kotletes, bet mājās - olas nevienas!
  • Kotlešu masu ieteicams, nevis mīcīt , bet  - paņem 4 daļu mīklas un diezgan spēcīgi met atpakaļ traukā vai pret galdu. Mīklu atkal nedaudz pamīca un atkal met. Es vakar tieši ar šito nodarbojos, jo iejaucu parasto mīklu bez mešanas un kotletes izjuka pa visu pannu. Tad mīklu pamētāju un kotletes kļuvas paklausīgas un nejuka.  Nezinu pēc kāda principa tas nostrādā, bet darbojas teicami.
  • Kotletes var apviļāt kellogs pārslās - pārslas sadauza, no mīklas veido plācenīti un apviļā pārslās. Cep kā parastās.
  • No vecāsmātes pūra lādes padomiem – mīklai nekad nevajag likt klāt olas, jo tās dara kotletes sausas. Kā arī nekad nedrīkst liet pienu vai krējumu klāt - jālej tikai ūdens.
  • Kotletes apviļā apgrauzdētos baltmaizes kubiciņos.
  • Mīklai piemalt speķi.
  • Sakiet bez olām?! Nu nezinu, neesmu mēģinājusi, jo olas un kotletes ir divas nedalāms lietas. Ir dzirdēts variants, ka pievieno tikai dzeltenumu
  • Mīklu nevis metu pret trauku, bet ar roku spēcīgi ieklapēju, ka mīkla aš šķīst uz visām pusēm.
  • Kotlešu masai pievieno, rīvētus svaigus burkānus, sīpolus, pienā izmērcētu baltmaizi, garšvielas, olu un samīcu.
  • Kotletēm izmantoju jaukto malto gaļu, tas ir 50/50 – cūka un liellops
  • Baltmaizes vietā var likt sarīvētus, zaļus kartupeļus.
  • Uz 1 kg gaļas pievienoju 1 paciņu majonēzes un mazliet garšvielas. Iznāk ļoti, ļoti mīkstas un sulīgas kotletes. Olu nelieku nemaz, baltmaizi ļoti niecīgi un ta nevienmēr.
  • Lieku daudz maizes klāt un kotletes sanāk pufīgums, sulīgas. Ar kartupeli, cik mēģināts – sanāk sausas. 
  • No senčiem – kotlešu masai pieliek naža galu sodas. 
  • Mana viltība ir - pieliet pāris karotes ūdeni masai, lai mīkstāka. Un nekādas olas, nekādi milti. Mērcēto maizi var likt, bet var arī tās vietā likt ļoti smalki sakapātus kāpostus un/vai selerijas. Un vēl - nekāda ziņā nevārtu miltos.
  • Pievieno smalki rīvētus svaigus burkānus.
  • Neskaitāmas pildījuma versijas, kad vidū pilda visu, kas garšo, sākot no siera stienīša, šķiņķa vai laša gabaliņiem, sēnēm, un beidzot ar žāvētām plūmēm vai aprikozēm. Daži kapātas sēnes jauc klāt jau kotlešu masai.
  • Kotletes apviļājot baltmaizes graudziņos vai kubiņos - sanāk "ezīši".
  • Garšai var piebērt nedaudz ķimenes.
  • Gaļu pirms malšanas nedaudz iemarinē.
  • Lieku 1:1 maltu gaļu un maltas vārītas sēnes.
  • Nekad neesmu likusi miltus un nevajag arī. Lieku izmērcētu baltmaizi un skābo krējumu. Sanāk ļooooti sulīgas. Var arī baltmaizi nelikt, var arī tikai krējumu un sautēt arī nesautēju. Galvenais ir cepjot pārāk daudz negrozīt no vienas puses uz otru. Parasti apcepu no vienas puses, tad apgriežu. Pagriežu mazāku karstumu, uzlieku vāku un viss vairāk negrozu.
  • Lieku 1:1 izmērcētu baltmaizi un rupjmaizi. Bet, ja prasās mīkstākas un sulīgākas - skābo krējumu.
  • Pieleju saldo krējumu Pērle!!! Un ir Ok!!!
  • Kotletes iznāk garšīgas, ja klāt liek sīpolu un smalki sarīvētu kartupeli ar visu sulu. Nevajag ne miltus, ne olu.
  • ½ kg maltai gaļai pievieno sīki sagrieztu vai sarīvētu sīpolu, sīki sakapātas pāris ķiploka daiviņas, 1 olu un ~ 5 lielas ēdamkarotes skābo krējumu un garšvielas. No mīklas taisu kotletītes, apvārtu rīvmaizē un lieku uz pannas cepties. Apcepu no vienas puses, apgriežu otrādi un uzlieku vāku.
  • 1 kg jaukta vai cūkas malta gaļa. 4 - 5 šķēles baltmaizes, kura izmērcē ūdenī vai pienā un lieko ūdeni nospiež. 1 ola. Sāls. Garšvielas. Smalki sagriezts paliels sīpols un pāris ķiploka daiviņas. Mazos kubiņos sagriezts siers. Visu pamatīgi samīca, līdz masa kļūst vijīga un viendabīga (ja ir pārāk sausa, var pieliet ūdeni). Cep lielā tauku daudzumā, no sākuma apcep uz straujas uguns, pēc tam uz lēnas līdz gatavībai.
  • Baltmaizes vietā ierīvēju palielu katrupeli (nevārītu), 2 ĒK majonēzi un ieberu ēdamkaroti mannā.
  • Jāpieliek arī mazliet - uz naža gala soda, jo tad kotletes nelaiž no sevis ārā neko, tikai paliek pufīgākas.

Komentāri

Lilija:
22.09.06 16:40:44

Manas kotletes garšo visiem, kaut arī recepte nav nekāda īpašā. Vislabākais, protams, ir gaļu samalt pašiem, nevis pirkt gatavu malto gaļu. Klāt pielieku sāli, piparus, pienā izmērcētu un ne pārāk nospiestu baltmaizi, ķiplokus, skābu krējumu - pāris karotes, olas(nevajag pārspīlēt, jāliek atteicīgi gaļas daudzumam, piemēram, uz 1 kg gaļas ne vairāk kā 2 olas), mazliet sodas(uz naža gala). Samīcu mīklu, tā var būt arī nedaudz pamīksta, var pat būt tāda, kas ar karoti uz pannas liekama. Cepu parasti Iecavas rapšu eļļā uz prāvas uguns, lai no abām pusēm būtu smuki brūnas. Tad lieku katliņā, pieleju kādu pusglāzi auksta ūdens un pasautēju, sautēšanas beigās pielieku skābu krējumu. Sanāk ļoti sulīgas, mīkstas kotletes, kas mūsu ģimenē visiem garšo. Var cept kotletes arī ar sīki sagrieztiem kāpostiem, bet tad mīklai jābūt nedaudz cietākai, un arī noteikti jāpasautē.
inta_a:
20.10.06 09:43:03

***es maizes vieta lieku manna klatun sipolus ieprieks apcepu
eva:
13.01.07 19:52:48

Visburvīgākās kotletes iznāk no tītara maltās galas,nemu galu apmēram 1kg(Stockmann vienmēr ir),samalu virtuves kombainā sīpolu,kiploka daivinas un svaigus sampinjonus apmēram lielas kafijas krūzes tilpumā,kā arī vienu olu lieku klāt.Taisu mazas apalas frikadelītes un cepu olīvellā uz vidējas uguns.Sausas nekad nav izdevusās,visi slavē.
kazzis:
05.02.07 20:41:22

Pēc cepšanas, es obligāti kotletes lieku"pīlē" un mazliet pasautēju(min. divdesmit).Ļoti sulīgas!
laila:
04.08.08 05:01:02

titara malta gala putukrejums un miltu vieta auzuparslas,var arii pielikt rivetus burkanus,sanak superigi suligas vieglas kotletes!!!
Miki:
05.08.09 07:03:45

Kas tās par kotletēm bez miltiem un olas...ar kartupeli - tās tikai kartupeļu pankūkas, kuras ir rūgtas...labāk tad kārtīgus zaļumus

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS