Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/labak-nesalits-neka-parsalits/

Labāk nesālīts nekā pārsālīts

Tā ir loti pareiza paruna. Ja sāls par maz: lūdzu, sālstrauciņš uz galda, var tūlīt visu izlabot. Bet ja nu pārsālīts?... Tad viss pagalam! Ēdiens kļūst tik negaršīgs, ka met vai ārā. Tāpēc, ja no diviem ļaunumiem jāizvēlas mazākais, labāk sāli pielikt par maz nekā par daudz.

Bet kā rīkoties, lai sāls nebūtu ne par maz, ne par daudz?

  • Kad vāri zupu, kartupeļu biezputru, gatavo dažādas piedevas, tad laiku pa laikam ēdienu nogaršo un pievieno sāli, ja šķiet, ka tās ir par maz.

Bet ko darīt, gatavojot kotletes vai zivis, vai iejaucot mīklu?

  • Nogaršot to visu jēlu ir nepatīkami un, galvenais, grūti spriest, kāds būs ēdiens, kad tas būs gatavs.

Kā rīkoties:

  • Gatavojot gaļas kotletes vai tefteļus, uz 1 kg maltas gaļas vai gaļas mīkstuma jāņem 20 g (2 tējkarotes) sāls.
  • Gatavojot zivju kotletes vai frikadeles uz 1 kg zivs filejas bez ādas un asakām jāņem 20 g (2 tējkarotes) sāls.
  • Iejaucot rauga mīklu  pīrāgiem,  uz 1 kg miltu jāņem 12 g (nedaudz vairāk par tējkaroti) sāls.
  • Iejaucot rauga mīklu pankūkām, uz 1 kg miltu jāņem 15 g (1/2 tējkarotes) sāls.
  • Vārot irdeno griķu biezputru, uz 1 kg putraimu jāņem 20 g (2 tējkarotes) sāls.
  • Vārot šķidro rīsu putru, uz 1 kg rīsu jāņem 40 g (4 tējkarotes) sāls.
  • Gaļas zupai sāli pieliek 30 minūtes pirms vārīšanas beigām, bet zivju zupai-vārīšanās sākumā.
  • Vārot kartupeļus, sāli pieber vārīšanās sākumā.
  • Zirņiem un pupiņam sāls jāpieliek tikai tad, kad tās ir izvārījušās pilnīgi mīkstas. Citādi tas būs cietas!
  • Gaļu, zivis, dārzeņus sāla pirms cepšanas, bet ceptus kartupeļus tad, kad tie gatavi.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS