Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/majas-ballite/

Mājas ballīte?

Beidzot ir atnācis pavasaris, cilvēki ir "atkusuši", aktivizējas klaiņošana pa ciemiem, un kāpēc gan neuzaicināt labākos draugus uz rimtu svētdienas "brunch" (apvienojums no angļu vārdiem breakfast un lunch). Un te sākas jau minimāla panika - bet ko gan likt galdā?!!!! Mieru tikai mieru (kā teica Karlsons), lielāko vairumu zemāk doto ēdienu var pagatavot iepriekšējā vakarā, lai no rīta atliktu laiks aiziet pie friziera, iztīrīt māju, pārmērīt 101 drēbes gabalu.... Tātad ko pasniegt:

Aukstais galds un deserts 10 personām:

  • žāvētas vistas salāti
  • zirnīšu salāti ar tomātu mērci
  • maltās gaļas bumbiņas ar trim pikantām mērcēm
  • krāsnī cepti saldie kartupeļi ar salamI
  • vistas gaļas kumosiņi ar sieru
  • Mozzarella siera tornīši ar franču baltmaizi
  • baklažānu rullīši ar fetas sieru un valriekstieM
  • laša un mārrutku dālderi
  • Rafaello - persiku torte 

RECEPTES:

Žāvētas vistas salāti

  • 350 g žāvētas vistas
  • 200 g tomātu
  • 230 g marinētu šampinjonu
  • 2 olas
  • 130 g majonēzes
  • Dilles

Olas novāra un atdzesē. Visus produktus sagriež kubiņos, uzmanīgi sajauc ar majonēzi un sakapātām dillēm. 

Zirnīšu salāti ar tomātu mērci

Produkti:

  • 600 g saldētu zaļo zirnīšu
  • 8 nelieli tomāti
  • 400 g svaigu šampinjonu
  • 400 g zaļo vīnogu bez sēklām
  • 400 g vārītā šķiņķa
  • 8 ĒK vīna etiķa
  • 8 ĒK eļļas
  • Sāls, svaigi malti baltie pipari
  • 8 cieti vārītas olas
  • Pētersīļi
  • 8 ĒK majonēzes
  • 12 ĒK skāba krējuma
  • 8 ĒK kečupa

Gatavošana:

  1. Neatsaldētus zirnīšus ber katlā ar viegli sālītu ūdeni, uzliek vāku, liek uz uguns. Pēc uzvārīšanās liesmu samazina un sutina 3 minūtes. Sietā notecina, noskalo ar aukstu ūdeni.
  2. Tomātus sadursta ar dakšiņu, pārlej vārošu ūdeni, nomizo. Sagriež 8 daļās, izņem sēklas, izgriež kātiņa vietu.
  3. Šampinjonus notīra (vēlams nemazgāt ūdenī!), sagriež plānās šķēlītēs. Vīnogas noskalo, notecina, pārgriež uz pusēm. Šķiņķi sagriež strēmelēs.
  4. Visus produktus uzmanīgi samaisa. NO 4 ĒK etiķa, sāls, pipariem un eļļas samaisa marinādi, pārlej salātiem un ļauj ievilkties 15 minūtes.
  5. Pa to laiku olas sagriež 8 daļās, pētersīļus noskalo un nosusina, sasmalcina.
  6. Salātus liek bļodā, pa virsu olas, pārkaisa ar pētersīļiem.
  7. Mērcei sajauc majonēzi, kečupu, atlikušo etiķi, krējumu, sāli, piparus, pārlej salātiem.

Maltās gaļas bumbiņas ar trim pikantām mērcēm

Produkti:

  • 2 šķēles saziedējušas baltmaizes
  • 1 vidējs sīpols
  • 500 g jauktas maltās gaļas
  • 2 olas
  • Sāls, melnie pipari
  • 1 ĒK vidēji asas sinepes
  • 1 ĒK eļļas
  • 250 g bezpiedevu jogurta
  • 250 g majonēzes
  • 2 ĒK konservētu mandarīnu
  • ½ TK karija
  • 1 TK konjaka/brendija
  • 1 ĒK kečupa
  • Mazliet sojas mērces
  • 1 TK maltas saldās paprikas
  • 5 pipargurķi
  • Marinēti/konservēri dārzeņi (mazie sīpoliņi, pipargurķi u.c.), mandarīna šķēlītes, olīvas utt. dekorēšanai, iesmiņi, krokotā pētersīļa lapiņas

Gatavošana:

  1. Baltmaizi iemērc aukstā ūdenī. Sīpolu notīra un sasmalcina. Samīca gaļu ar izspiestu maizi, 1 olu un sīpoliem, pievieno sāli, piparus, sinepes. No gaļas izveido ~ 20 lodītes. Pannā uzkarsē eļļu, izcep.
  2. Samaisa jogurtu ar majonēzi, pievieno sāli, piparus. Sadala trīs daļas. Vienā iemaisa kariju un notecinātus mandarīnus, mērci dekorē ar mandarīna šķēlīti.
  3. Otrai trešdaļai pievieno konjaku, kečupu un sojas mērci, liek trauciņā un pārkaisa ar paprikas pulveri.
  4. Olu cieti novāra, noloba, sīki sakapā. Sīki sagriež pipargurķus, kopā ar olu iemaisa atlikušajā mērcē, pēc garšas pievieno sojas mērci.
  5. Gaļas bumbiņas kārto uz šķīvja, ja vēlas, saspraužot ar iesmiņiem, dekorē ar pētersīļa lapiņām.

Krāsnī cepti saldie kartupeļi ar salami

Produkti:

  • 5 saldie kartupeļi (pēc iespējas – vienāda lieluma, gareni)
  • 20-30 plānas salami šķēles (paliela diametra)
  • 3 ĒK eļļas
  • 20-30 koka irbulīši

Gatavošana:

  1. Cepeškrāsni uzsilda līdz 220 grādiem. Kartupeļus nomizo, noskalo un katru sagriež četrās - sešās daiviņās (atkarībā no kartupeļu resnuma).
  2. Cepešplāti nopindzelē ar 1 ĒK eļļas. Kartupeļus apslaka ar atlikušo eļļu, liek uz plāts un cep karstā krāsnī 15 – 20 minūtes, kamēr tie mīksti un zeltaini dzelteni.
  3. Kartupeļus ņem ārā no krāsns, nedaudz padzesē, katru daiviņu ietin salami šķēlē un nostiprina ar koka iesmiņu.

Vistas gaļas kumosiņi ar sieru

Produkti:

  • 2 vistas filejas
  • 100 g pikanta siera
  • 2 olas
  • 6 ĒK miltu
  • Sāls, malti pipari, malta saldā paprika
  • Eļļa cepšanai
  • Zaļumi, svaiga sarkanā paprika

Gatavošana:

  1. Vistas filejas noskalo aukstā ūdenī, nosusina un ar asu nazi sagriež katru ~ 15 plānās šķēlītēs. Katru šķēlīti apsāla, appiparo un pārkaisa ar papriku. Sieru sagriež ~ 1x1 cm kubiņos.
  2. Katrā filejas šķēlītē ietin siera gabaliņu, apviļā olā un miltos. Pannā uzkarsē eļļu, tajā apcep satītos gabaliņus, nosusina uz papīra dvielīša. Atdzisušus kārto uz šķīvja, dekorē ar zaļumiem un svaigu papriku.

Mozzarella siera tornīši ar franču baltmaizi

Produkti:

  • 2 bumbas Mozzarella siera (250 g)
  • Svaigs baziliks
  • 2 ĒK pesto mērces
  • 1 naža gals svaigi maltu balto piparu
  • 1 franču maize
  • 6 ĒK olīveļļas
  • 10 koka iesmiņi

Gatavošana:

  1. Sieru notecina, katru bumbu sagriež 5 biezās šķēlēs. Baziliku noskalo, noplūc lapiņas (atstāj dažas skaistākās dekorēšanai), sīki sakapā.
  2. Pesto, baziliku un piparus samaisa, ar maisījumu no abām pusēm apsmērē siera šķēles.
  3. Maizi sagriež 20 šķēlēs, lielā pannā uzkarsē eļļu, apcep maizi zeltainu no abām pusēm, nosusina ar papīra dvielīti, ļauj atdzist.
  4. Starp divām maizes šķēlēm liek vienu siera šķēli, sasprauž ar iesmiņu, kārto uz šķīvja, dekorē ar baziliku. 

Baklažānu rullīši ar fetas sieru un valriekstiem

Produkti:

  • 3 vidēji lieli baklažāni
  • 150 g valriekstu
  • 400 g fetas siera
  • Olīveļļa ar ķiplokiem

Gatavošana:

  1. Baklažānus noskalo, nosusina un ar asu nazi gareniski sagriež plānās šķēlītēs. Šķēles apcep uz sakarsētas pannas un pārsmērē ar ķiploku eļļu.
  2. Valriekstus apgrauzdē uz tīras pannas, atdzesē un sakapā, iemaisa sierā.
  3. Masu liek uz baklažāna šķēlēm un satin ciešus rullīšus.

Laša un mārrutku dālderi

Produkti:

  • 400 g svaigā siera
  • 2 ĒK mārrutku
  • Dilles, sāls, pipari, nedaudz svaigas citronu sulas
  • 200 g kūpināta laša vai citas kūpinātas zivs (plānās šķēlītēs)
  • 12 šķēles labas rupjmaizes
  • Citrona šķēlītes dekorēšanai

Gatavošana:

  1. Bļodā samaisa svaigo sieru un mārrutkus. Dilles noskalo, nosusina un sīki sasmalcina (atstājot nedaudz dekorēšanai). Dilles iemaisa siera masā, pēc garšas pievieno sāli, piparus, citronu sulu.
  2. No maizes izspiež 24 apaļas ripiņas. Uz katras liek laša šķēli (vienu šķēli atstāj dekorēšanai), tai virsū – svaigā siera masu (var to uzspiest ar konditorejas šprici).
  3. Atlikušo laša šķēli sagriež kubiņos, ar tiem, dillēm un citrona šķēlītēm dekorē maizītes.

Rafaello – persiku torte

Produkti:

  • 125 g mīksta sviesta vai margarīna
  • 100 g + 100 g + 1 TK cukura
  • 1 citrona miza
  • Sāls
  • 3 olas (M)
  • 175 g miltu
  • 2 TK cepamā pulvera
  • 3 ĒK piena
  • 1 mazā paciņa želatīna
  • 10 ĒK kokosriekstu skaidiņu
  • 2 kārbas konservētu persiku (katra 850 ml)
  • 250 g mascarpone siera
  • 350 g liesa biezpiena
  • 1 mazā paciņa vaniļas cukura
  • 250 g + 125 g saldā krējuma
  • 6 Rafaello konfektes
  • Sviests un rīvmaize formai

Gatavošana:

  1. 26 cm diametra tortes formu ietauko un izkaisa ar rīvmaizi. Sviestu, 100 g cukura, citrona miziņu un vienu šķipsnu sāls saputo. Pa vienai iemaisa olas. Miltus samaisa ar cepamo pulveri un pārmaiņus ar pienu pakāpeniski iemaisa mīklā.
  2. Mīklu liek formā, izlīdzina. Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī (175 grādi) 20 – 25 minūtes. Izņem no krāsns, noņem malu un ļauj atdzist.
  3. Želatīnu iemērc aukstā ūdenī. Kokosriekstu skaidiņas apgrauzdē uz tīras pannas, atdzesē. Persikus notecina (sula būs vajadzīga!), sagriež šķēlītēs. Mascarpone sieru, biezpienu un 100 g cukura un vaniļas cukuru ātri samaisa viendabīgā masā.
  4. Uzkarsē 1/8 l persiku sulas, izšķīdina tajā želatīnu, samaisa ar biezpiena masu, iemaisa kokosriekstus (atstāj 4 ĒK dekorēšanai). Saputo 250 g saldā krējuma un iecilā masā.
  5. Tortes pamatni liek uz tortes šķīvja, apliek apkārt formas malu, uzsmērē plānu kārtiņu krēma, uzliek 2/3 sagriezto persiku, liek virsū pārējo krēmu. Liek uz ~ 5 stundām vēsumā, lai pilnīgi sastingst.
  6. Noņem formu. 125 g saldā krējuma saputo ar 1 TK cukura, liek konditorejas spricē ar zvaigžņveida uzgali, nodekorē tortes virsmu ar saputoto krējumu, uz pusēm pārgrieztiem Rafaello, atlikušajiem persikiem un kokosriekstu skaidiņām. 

Iepirkumu saraksts:

Šāds cienasts Jums var izmaksāt ~ 30 - 35 Ls. Ja vien mājās ir sāls un cukurs, tāpat kā sinepes, mārrutki, etiķis, eļļa un citi zemāk norādītie produkti (skat. Mājās esošie produkti). Ja jāpērk arī tie, tad, protams, dārgāk.

Dodoties iepirkties varat izdrukāt zemāk esošo sarakstu, kurā ir apkopoti visi izmantotie produkti un to daudzums: 

Gaļas produkti: Svaiga gaļa: Saldētava:
350 g žāvētas vistas 500 g jauktas maltās gaļas 600 g saldētu zaļo zirnīšu
400 g vārītā šķiņķa 2 vistas filejas  
20-30 salami šķēlītes    
     
Konservi: Maize: Bakaleja:
230 g marinētu šampinjonu 1 franču maize 150 g valriekstu
1 mazā kārbiņa konservētu mandarīnu 12 šķēles rupjmaizes 70 g kokosriekstu skaidiņas
1 mazā burciņa pipargurķi   6 Rafaello konfektes
1 mazā burciņa kons.dārzeņi    
2 kārbas konservētu persiku    
     
Dārzeņi, augļi: Olas un piena produkti: Zivis:
800 g tomātu 17 olas 200 g kūpināta laša vai citas kūpinātas zivs
2 saišķi diļļu 100 g pikanta siera  
2 saišķi pētersīļu 350 g skāba krējuma  
1 saišķis bazilika 480 g majonēzes  
400 g svaigu šampinjonu 125 g sviests  
400 g zaļās vīnogas bez kauliņiem 400 g svaigā siera  
1 sīpols 400 g fetas siera  
5 saldie kartupeļi 250 g Mozzarella siera  
1 sarkanā paprika 250 g bezpiedevu jogurta  
3 baklažāni    
2 citroni    
     
Piens:    
375 g saldā krējuma    
250 g mascarpone siera    
350 g liesa biezpiena    

No mājās esošajiem krājumiem:

Vīna etiķis, eļļa, mārrutki, cukurs, cepamais pulveris, vaniļas cukurs, rīvmaize, želatīns, sāls, pipari, paprikas pulveris, kečups, 2 šķēles vakardienas baltmaizes, sinepes, karijs, konjaks/brendijs, sojas mērce, kviešu milti, pesto mērce, koka irbulīši.

Autors: Nora

Komentāri

Kuulaps:
21.07.08 14:54:20

Shoceturtdien visu sho likshu galdaa. Jaacer, ka zidosies:) Bet vispaar lielais paldies, ka jau ir gatava eedienkarte!
Kuulaps:
25.07.08 12:53:03

Lielais paldies! Visiem ljoooti garshoja! Pieziimes: kokosriekstu skaidinjas vismaz man apgrauzdeetas nepatika, buutu labaak likt svaigas. Maltaas galjas bumbinjaam meerces pietiek vismaz veel 3x tik lielam bumbinju skaitam. Vistas kumosinjus ir viegli paarsaaliit :( Un zirniishu salaatus var taisiit 2x mazaaku porciju, jo no mineetaa skaita sanaak ljoti liela bljoda. Bet kopumaa viss bija lieliski!
čika:
19.12.08 20:42:35

19.12.2008. CEŅŅIKS AP 50 LS grozās, odnako...

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS