Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/makaronu-gatavosana-majas/

Makaronu gatavošana mājās

Pirmais iespaids par makaronu gatavošanu mājās liekas grūts, piņķerīgs un grūti izpildāms uzdevums. Neskatoties uz to, ka nepieciešams pielikt ne mazums pūļu un laika, par rezultātu būs sajūsmā visi, tai skaitā arī tu. Mājās gatavoti makaroni, protams, ka pat blakus nestāv tiem makaroniem, kurus vari nopirkt jebkurā lielveikalā, jo mājās gatavotie burtiski kūst uz mēles, jo īpaši, ja pasniedz kopā ar sviesta vai olīveļļas mērci.
Makaronu pagatavošanai nepieciešamas tikai divas sastāvdaļas: milti un olas. Citi liek klāt sāli, olīveļļu, bet tas nav obligāti, jo pēc dažu „makaronu guru” domām, tas ir pretrunā ar tradicionālo makaronu recepti. Pēc mīklas iejaukšanas mīklu var pakļaut dažādiem apstrādes variantiem, piemēram, izrullēt ar mīklas rulli vai izlaist caur speciālo makaronu pagatavošanas mašīnu.

Kā gatavot makaronus – makaronu mašīnā

  • Mīklas iejaukšana: lielā bļodā iesijā miltus un pa vidu uztaisa bedrīti. Bedrītē iesit 2 olas, nedaudz ar dakšiņu sakuļ, pamazām iekuļot no malām krītošos miltus, līdz veidojas viendabīga mīkla. Mīklu ļoti labi izmīca ar rokām.
  • Mīklas pagatavošana: mīklu pārliek uz miltiem apkaisītas virsmas un mīca sekojošā veidā. Ar plaukstu ritina mīklu prom no sevis un uz sevi, tā turpina ~ 8-10 minūtes, līdz mīkla paliks stingra un gluda.
  • Mīklas rullēšana: sekojot instrukcijai sagatavo makaronu pagatavošanas ierīci uz galda. Mīklu (tāda, kāda nu gara viņa tagad ir- no rullēšanas) sadala 4 daļās un izrullē 1-1,5 cm biezumā un izlaiž caur mašīnu. Mīklu liek trīs kārtās un atkal laiž caur mašīnu un tā atkārto vēl 2 reizes, katru reizi samazinot attālumu starp rullīšiem, līdz rādītājs uz diska sasniegs pēdējo atzīmi. Noliekam maliņā izrullēto mīklu un tā izdara arī ar atlikušajām daļām.
  • Mīklas griešana: lielākā daļa makaronu pagatavošanas mašīnu ir nodrošinātas ar vairākiem veidiem asmeņu, kas gatavo makaronus, piemēram: fettuccine un tonnarelli. Priekš tā, lai izgatavotu fettucine – mīklu nepieciešams izlaist caur platajiem asmeņiem. Sagrieztās sloksnes izkārtot uz dvieļa tā, lai viņas nesaskaras. Tonnarelli – izgatavošanai izmanto šauros asmeņus. Var izgatavot arī pappardelle – griež sagatavotās mīklas kārtas uz pusēm, tad liek mašīnā uz 2,5 cm platumu un izmanto speciālo rullīti.

Kā gatavot makaronus ar rokām

Nepieciešamās sastāvdaļas:1 ola un 100 -120 g miltu.
Gatavošanas laiks: 5-7 minūtes
Olu iesit sausā bļodā un ar karoti nedaudz sakuļ. Iesijā miltus. Sāli nepievieno. Ar karoti maisa miltus un olu, līdz masa ir salipusi vienā gabalā un iejaukušies visi milti. Ar roku mīklu labi samīca, līdz kļūst stingra un gluda. Gatavai mīklai pa virs uzkaisa nedaudz miltus un ļauj mīklai nedaudz atpūsties, lai mīklu vieglāk izveltnēt.
Pēc 10 – 15 minūtēm mīklu izrullē plāni, plāni (var rullēt vienā piegājienā, vai sadalīt vairākās daļās). Izveltnēto mīklu atkal atstāj ievilkties 10-15 minūtes. Sagriež vienādos gabalos, apkaisa ar miltiem, saliek vienu uz otra un atkal saloka uz pusēm. Griež strēmelītēs cik nu biezus un garus gribas. Kad makaroni sagriež tos atdala vienu no otra un liek atsevišķi, lai atkal nesalīp, ja liek kaltēties apkaisa ar miltiem. Makaronus kaltē uz papīra un uzglabā papīra tūtās.

Pieredze no FORUMA ”Virtuves noslēpumi”

Par makaronu gatavošanas ierīci: kādas atsauksmes un ieteikumi, kur iegādāties makaronu gatavojamo iekārtu? Vai kāds ir lietojis, un kādi rezultāti? Izgatavotos makaronus pirms vārīšanas arī jāžāvē? Uz kā? Uz veļas auklas? Jebšu var uzreiz likt ūdenī un vārīt? Prātā nāk kaut kāda filma ar Sofiju Lorēnu un tur vienā virtuvītē ome taisīja makaronus un žāvēja uz veļas auklas.

  • Izgatavotos makaronus met katlā iekšā un vāra. Atlikumu var sasaldēt tāpat kā pelmeņus.
  • Makaronu taisīšana ar mašīnu nav nekāds darbietilpīgais process! Mīklu samīca - pāris minūtēs, tad met makaronu gatavošanas ierīcē iekšā un griež rokturi kā gaļasmašīnai.
  • Ar ūdeni to mašīnu NEDRĪKST mazgāt. Tai visu laiku jāstāv iemiltotai, tad pirmo mīklas pikucīti izlaiž cauri iztīrīšanai un to izmet. Ja jāglabā, tad ar eļļainu lupatiņu izslauka, bet ne ar ūdeni.
  • Laba mašīna maksā arī labi, pie kam ir kā manuālās tā arī motorizētās. Dažām iespējams mainīt pastas kasetes, respektīvi, platumus utt. Labāk ņemt caur interneta veikalu, kas ražotas Itālijā.
  • Nemaz tik piņķerīgs pasākums nesanāk, ja mājās ir virtuves kombains, kur mīklu samīcīt. Tad tikai paliek rullēšana, kas patīk visiem mājiniekiem un vārīšana. Bet kāds ir rezultāts...Nekad lazanja ar veikalā pirktiem makaroniem nebūs tik dievīga kā mājās gatavoto izmantojot. Ne santīmu nenožēloju!

Par makaroniem: lūdzu, padalieties, kā pašas taisiet makaronus bez makaronu mašīnas.

  • Nūdeles tesīniešu gaumē Pasta di Ticino:
    • 300 gr miltu
    • 3 olas
    • 3 gr sāls
    • 1 ĒK olīveļļas
    • 1 ĒK ūdens
    • Miltus vainagveidā izkaisa uz mīklas dēļa, pārsit olas un kopā ar sāli, olīveļļu un ūdeni lej vainaga vidū. Visu samīca stingrā mīklā un ietin virtuves dvielītī. Liek ledusskapī  uz 3 stundām. Mīklu plāni izveltnē un sagriež strēmelītēs. Pārkaisa nedaudz miltus, lai makaronus liekot vārīties nesaveļas kopā.
  • Makaronu kaltēšana: vienkārši izklāj uz līdzenas virsmas - plāts, šķīvja, avīzes - plānā slānī, lai apkalst. Tā darīja mana mamma.
  • Daudzus gadus atpūtos Aizkarpatos, tur makaronus gatavoja mīklai izmantojot olas, miltus un ūdeni, izveltnēja, sagrieza strēmelēs un uzreiz lika vārīt, bet nekad neglabāja. Lai glabātu, tiem ir jābūt ļoti labi izkaltētiem.

Der zināt:

  • Izvārītos makaronus notecina sietā. Nav ieteicams skalot ar ūdeni, jo tad makaroni zaudē daļu vērtīgas sastāvdaļas.
  • Ja makaroni gatavi par agru, tos kādu brīdi var atstāt karstajā ūdenī līdz gatavi pārējie ēdieni.
  • Makaroni būs daudz garšīgāki, ja tiks vārīti buljonā, nevis ūdenī.
  • Makaronus jāvāra lielā sālsūdens daudzumā, kuram pieliets nedaudz eļļas, tad makaroni nelips kopā.

Noderīgas adreses:

Komentāri

Pastas gatavotājs:
09.12.09 19:28:30

Gribēju vēl piebilst par pastas kaltēšanu. Pēc tam, kad tie ir gatavi, nevajag tos apbērt ar miltiem, kā minēts rakstā (jūs taču veikalā nepērkat ar miltiem apbērtu pastu). Pastas kaltēšanai, lai tie nesaliptu, paredzēta speciāla iekārta. Bet nevajag uzreiz nobīties, nav nekā sarežģīta, uzparikte ir ļoti vienkārša. Tā ir kā statīvs ar puļķīšiem, uz kuriem tiek sakarināta pasta, lai tā nožūtu. Ja rokas aug no pareizās vietas, tādu ļoti vienkārši var izgatavot pats. Veidi ir ļoti daudz un dažādi - pameklējiet googlē "pasta drying rack".
P.S. Vienīgi, šāda kaltēšana nederēs lazanjas pastai, kur būs jāizmanto rakstā minētē metode.
Kaarumniece:
05.05.11 13:30:48

Makaronu gatavosana peec siis receptes man kopumaa aiznem apm. 1.5 - 2 stundas. Izmantoju makaronu masiinu - miiklu tanii izrulleju liidz 7 - 8 plaanumam, lieku uzmaniigi uz cepamaa papiira, lai apkalst. Kad peedeejais gabalins izrulleets pirmo jau var saakt griezt. Ja par daudz izkaltee, griezot, loksnes saak luuzt.
Esam sajuusmaa par so recepti!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS