Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/murkeli/

Murķeļi

Vīrs vakar salasīja diezgan daudz murķeļus. Kā viņus var garšīgi pagatavot? Vai vispār tur kas garšīgs sanāk?  Neesmu nekad tādas sēnes ne gatavojusi, ne ēdusi.

  • Par šo sēni literatūrā atrodamas visai pretrunīgas ziņas. Agrākajā literatūrā rakstīts, ka bisītēs ir indīga viela - helvelskābe, kas sēnes vārot pāriet novārījuma ūdenī. 20. gadsimtā ķīmiķi atklāja, ka nekāda helvelskābe neeksistē, bet šajās sēnēs ir ļoti indīgs alkaloīds - giromitrīns, kas vārot nesadalās un novārījuma ūdenī nepāriet. Giromitrīns sadalās žāvētas sēnes glabājot nenoslēgtā traukā pusgadu. Taču arī tad sadalās ne viss giromitrīns, kas ir šajās sēnēs. Tāpēc mēs patreiz iesakām iedzīvotājiem labāk no šo sēņu ēšanas atturēties. Neskatoties uz, to šīs sēnes katru gadu parādās mūsu tirgos, un daudzi cilvēki tās ēd, jo vectēvi un vecmāmiņas tās ir ēduši. Ja nu mēs izšķiramies par šo sēņu ēšanu, tad pirms tam tās obligāti kārtīgi jānovāra un novārījuma ūdens jāizlej. Nedrīkst arī šo sēņu maltītes ēst vairākas reizes pēc kārtas un nedrīkst kopā ar šo sēņu maltīti dzert alkoholiskos dzērienus.
  • Visi man zināmie cilvēki ēd jau daudzus gadus, un dzīvi! Nekas tev nenotiks, īpaši, ja, kā raksti, gribi pagaršot. Tiesa, ja nu tev iegaršosies, tad jau apēdīsi diezgan daudz!  Es vāru lielā ūdens daudzumā vienu reizi tā, ka ūdens mutuļo, 10 minūtes vismaz. Noleju, pāris stundas mērcēju lielā auksta ūdens daudzumā. tad vēlreiz vismaz 10 minūtes uz straujas uguns, lai katls mutuļo. Un tevi jau vēl sagaida pārsteigums, kad no lielās sēņu kaudzes pēc vārīšanas paliks maza saujiņa, jo viņi saplok! Un tad sagriez, pieliec žāvētu gaļiņu, sīpoliņus, saldo krējumu mērcītē, un pirkstiņus aplaizīsi!
  • Nu tak murķelis, rumpausis un bisīte ir viens un tas pats. Ir vēl lāčpurni (tādi uz kājiņas ) un ķēvpupi (gara kāja, maza galviņa). Murķelis ir tāda nosacīti ēdama sēne - mūsu ģimene šos nevāra, cep uz pannas ar sēnēm un gaļu, pieliek krējumu un ēd nost. Tā kā visu apzinīgo mūžu šos ēdu tieši šitā, uzskatu, ka man viņi nekaitē. (esmu ēdusi arī vārītus un tad mērcē ieceptus un nospriedusi, ka tad rezultāts nav vērts pūļu - garšo, ož un izskatās vēl trauku lupatas ).
  • Vāru gan to murķeļus kādas 15-20 minūtes, tad kādos 2 ūdeņos pamērcēju un mērce baigi labā, bet nevar ilgi mērcēt, tad gan garša nav nekāda. Man arī baigi garšoja tikko izvārītas, vēl drusku siltas. Un man liekas, ka galvenais, kāpēc visi runā, ka traki jāmērcē vairākos ūdeņos, ir tas, ka vajag smiltis dabūt laukā no spraugām.
  • Novāru 3x pa 5 minūtēm, tad noskaloju aukstā ūdenī un uz pannas virsū. Atkarībā no sēņu daudzuma vai nu mērcē vai arī tādas pašas ar sīpoliem+speķīti+sāls+smalkie pipari pacepu aptuveni 10 minūtes. Kopā ar kartupeļiem vai makaroniem pa pirmo zorti.

Virtuves forums 2007

Komentāri

***:
28.04.08 14:00:48

Šīs senes satur toksiskas vielas neliela daudzuma,kuras uzkrājas cilvēka organismā.Var parādīties sekojošie simptomi:nervu sist traucējumi,atmiņas pasliktināšanas.
Murķelis.:
08.05.10 23:06:42

Nu ko lai saka. Esmu ēdis šīs sēnes, principā tās ir bez garšas. Protams ja pieliek-sīpolus+speķīti+sāli+smalkos piparus u.t.t... Tad jau arī zirga ābols ir diezgan garšīgs......
Raimonds Grauds:
19.05.10 15:56:11

Šodien nopirku 1kg. Murķeļus , esot 2x 10 min jāvāra un tad kopā ar alu nebūšot problēmu. Ja riit mani draugos vēl atradiisiet pie dziiviibas, tad viss ir OK!?
Žanis:
10.05.11 20:28:18

Šodien nopirku 0.5 kg murķeļus, novārīju 2x20 min. Dzeru alu, baidos tālāk kaut ko ar murķeļiem darīt. Varbūt mērci taisīt parīt?
senotaja:
14.08.11 23:57:58

nu teiksu ta, mana berniba sis senes tiku edusi biezi, tas agri pavasari lasija mani vecaki. atceros, ka tika novariteas vairakos udenos , un tad ceptas panna , pagatavota murkelu merce, man loti garsoja , un nezinu ka kadam no gimenes butu bijusas problemas. ir pagajusi vairak ka 30 gadu, kops pedejo reiz edu sis senes.
spalvainais:
19.06.12 11:03:04

Labāk jau neēst, ja jāutraucas par saindēšanos, nervu sistēmas darbības traucējumiem vai atmiņas zudumiem. Labāk apēst kartupeli ar cīsiņu, tas nav indīgs.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS