Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/negatavi-gatavi-augli/

Negatavi - gatavi augļi

Kādos apstākļos nogatavināt? Tie paši banāni, kivi, mango. Ir īpaši noteikumi?

  • Mango iesaka ielikt papīra turzā un turēt istabas temperatūrā. Nezinu, kāpēc. Tāpat avokado.
  • Augļu nogatavināšanai palīdz etilēna gāze. Mājas apstākļos šim nolūkam var izmantot gatavus ābolus - viņi izdala etilēnu. Ieliec attiecīgos augļus papīrmaisā kopā ar pāris āboliem un nogatavosies viens un divi. Ja negrib maisā bāzt, var tāpat augļu šķīvī kopā salikt, bet tad varbūt aizies kāda diena ilgāk.
  • Etilēnu izdala arī banāni, tāpēc darbojas tā pati shēma kā ar āboliem. Bet paši banāni ekselenti nogatavojas tumsā.
  • Par avokado zinu - uz nakti jāieliek miltos, tad šie paliek mīksti. Kāds sakars nezinu, bet esmu to darījusi un viss ir OK, ja stipri zaļi, tad var paturēt ilgāk, slikts nekas viņiem nenotiek. Domāju, ka citus augļus ar var mēģināt.
  • Ar likšanu ledusskapī nepietiek? Man šitā kivi paliek ļoti labi, gatavi un garšīgi. Avokado gan, nez kāpēc, nogatavinu uz galda.
  • Gandrīz visus augļus pēc pirkšanas nedēļu uz galda noturu (bērna dēļ gan laicīgi jāatjauno krājumi ). Ananāsi pat visskābākie ir pēc nedēļas saldi. Banāni tā pat šķīvī stāvot pāris dienu laikā gatavi. Ar kivi gan gadās, ka i sabojājās, bet gatavāki garšas ziņā nepaliek. Visumā novērots, ka, ja līdz mirklim, kad sāk vīst (plūmes, āboli, bumbieri) nekas labāks garšas ziņā nepaliek, tad arī nepaliks, atliek vien sacept pankūkās vai sablenderēt kokteiļos.
  • Banāni nogatavojas ieliekot politelēna maisiņā, aiztaisot ciet un ieliekot tumsā.
  • Nevaru klusēt - nolēmu dalīties savā priekā ar Tevi, viedais cāļa lasītāj. Viens gudrs cilvēks, kura viedokli parasti visi uzklausa vaļējām mutēm, zināja stāstīt, ka banāni tiekot apšpricēti ar kādu tur to vielu, lai garajā ceļā līdz Latvijas veikalu plauktiem nepārgatavotos. Atverot banānu kasti, gaiss tiek klāt un banāni nogatavojoties pāris stundās. Nu to man liekas, katrs būs ievērojis - paņem veikalā puszaļus, knapi līdz mājām esi ticis, bet šie dzeltenīgi. Nu lūk, nu tāpēc veikalos banāniem nekad blakus netiekot likti tomāti, gurķi, plūmes un kas tur. Šito informāciju nolēmu likt lietā, kad otrdien nopirku zaļus nektarīnus un negatavas aprikozes. Un pie viena arī banānus. Saliku visus augļus kopā un super - nektarīni un aprikozes nogatavojās vienas dienas laikā. Citreiz nākas viņus izsviest, jo kamēr šamie gatavojas, paralēli notiek arī bojāšanās process.
  • Par banāniem runājot, man šķiet, ka, ja tu dabūtu banānu pa taisno no koka un saliktu kopā ar negatavu nektarīnu maisiņā, tad tāpat nektarīns nogatavosies ātri, jo banāni paši par sevi izdala vielas, kas palīdz nogatavoties. Man šķiet, ka avokado arī ir šī īpašība. Par apspricēšanu gan baidos ko teikt, ir, ir dzirdēts, bet es tā pārliecināti šo riņķī apkārt neklāstītu, jo nedaudz jau izklausās arī pēc urbānās leģendas.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS