Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/norimaki-temaki-nigiri-uromaki/

Norimaki, temaki, nigiri, uromaki...

Kas ir kas:
  • Japāņu rīsi. Īsi gargraudu lipīgie rīsi. Lielais daudzums glutēna rīsos, ļauj rīsiem būt lipīgiem.
  • Nori - kaltētu jūras ūdenszāļu plānas lapas. Tās ir trauslas un mitrumu uzsūc no rīsiem.
  • Marinēts ingvers – plāni sagriezts marinēts ingvers. Viņu pasniedz uz suši vai uz šķīvja maliņas.
  • Rīsu etiķim piemīt salda garša. To pievieno rīsiem, lai piedotu aromātu un lai ilgāk paliktu svaigi.
  • Wasabi asa, zaļa pasta no japāņu mārrutkiem. var nopirkt vai tūbiņās, vai pulvera veidā.
Dažādie suši
  • Futomaki – lielas ruletes, parasti ar piecu veidu pildījumu.
  • Nigiri – suši, kurus lipina ar rokām, pasniedz uz zaļajām salātu lapām pa virsu liekot svaigu zivi.
  • Temaki – ar rokām satītas nori tūtiņas, pildītas ar rīsiem un pildījums pēc izvēles.
  • Uramaki – suši ar „kažoku” uz iekšu. Rīsi ārpusē, nori iekšpusē.
Rīsi priekš suši

Sastāvdaļas:

  • 300 g suši rīsi
  • 2 ĒK rīsu etiķis
  • 2 ĒK cukurs
  • 1 ½ ĒK jūras sāls

Process:

Rīsus nomazgā. Rīsus iemērc aukstā ūdenī uz 10-15 minūtēm, ūdeni nolej. Liek katlā, pievieno 345 ml ūdens. Uzliek vāku, uzvāra un vāra 5 minūtes uz lielas uguns. Uguni samazina un turpina vārīt 10 minūtes, līdz ūdens sasūcas rīsos. Noņem no uguns, apsedz un liek nostāvēties 10 minūtes.

Rīsus liek traukā. Etiķi sajauc ar cukuru, sāli un pa virsu uzber rīsus. Visu samaisa, atdzesē pirms sāk gatavot rīsus.

Piezīmes: šos rīsus izmanto visās suši receptēs.

Norimaki

Sastāvdaļas:

/36 gab./

  • 1 daļa rīsu etiķa
  • 3 uz pusēm sagrieztas nori lapas
  • ½ ĒK wasabi pasta
  • ½ svaiga gurķa, sagrieztas tievās strēmelēs un no sēklām  attīrīts

Piedevas pasniedzot:

  • sojas mērce
  • wasabi
  • marinēts ingvers

Process:

Nori lapu noliek priekšā ar grumbuļaino pusi uz augšu un ar garo malu pret sevi. Pārklāj rīsus, bet 2cm no tālākās garākās malās atstāj brīvu.

Rīsu vidū liek nedaudz wasabi, pa virsu gurķa strēmeli.

Ar speciālā paklājiņa palīdzību, visu saritina tā, lai gurķis paliktu pa vidu un rīsi saliptu.

Paklājiņu saritina līdz galam, noņem. Ar asu nazi suši maliņas apgriež un sagriež 3 daļās un katru daļu – uz pusēm.

Pildījums

Suši var pildīt ar visu, kas jums tīk, bet galvenais, lai produkti būtu svaigi. Ja tradicionālā svaigā zivs jums neiet pie dūšas, izmantojiet vārītu zivi vai sālītu, marinētu. izvēlētos produktus sagriež smalki, lai viņi viegli satītos. Iespējamie pildījumi:

  • avokado,
  • krabja gaļa,
  • vārītas garneles,
  • paprika,
  • sagriezta omlete,
  • kūpināts, žāvēta, marinēts, konservēts lasis,
  • loki,
  • ikri,
  • svaigs gurķis,
  • krabju nūjiņas.
Trauki

Suši parasti tiek pasniegti uz porcelāna dēlīšiem, kas apzīmēti ar ziliem zīmējumiem vai lakotās koka bļodiņās. Starp suši labi izskatās svaigi zaļumi.

Dzērieni

Vislabāk protams sakē, japāņu tradicionāls - stiprs rīsu dzēriens. Parasti to pasniedz siltu. Vai jasmīnu tēja, plūmju vīns.

Mācību stunda - kā ēst ar irbulīšiem

futomaki un nigiri
temaki un uramaki
norimaki

Komentāri

mincis:
04.10.09 19:08:25

Ūja, glutēns rīsos...! Rakstītājs laikam nezina, kas ir glutēns, jo tā rīsos nav! Rīsi ir viens no nedaudzajiem produktiem, kurus drīks ēst tie cilvēki, kuri slimo ar celiakiju.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS