Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/par-konditorejas-izstradajumiem/

Par konditorejas izstrādājumiem

Tradicionāli gadu gadiem mēs esam mājās cepuši speķa pīrādziņus, biezpiena maizītes, ābola maizītes, kēksus un varbūt īpašos gadījumos lauku tortes. Pasaulē mainījušās ir netikai garšvielas, bet arī ļoti izmainījušās pamata izejvielas.

  • Pie izejvielām pieskaita: miltus, olas, cukuru, raugu, sāli, taukvielas, pienu un ūdeni. Un ja īsi paraksturotu šīs izejvielas, tad , jo baltākus, smalkākus produktus izvēlēties, jo konditorejas izstrādājumi būs gaišāki, garšīgāki, sulīgāki, Turpretim, ka cepot mājās maizi, izmantosiet rupjāka maluma miltus, jo maize būs veselīgāka.
  • Cukurs - pieejams gan baltais, gan brūnais cukurs. Brūnais cukurs ir neattīrīts, tas dod labu garšu, bet nepievienojiet to lielos daudzumos.
  • Raugs – bioloģisks produkts, kura darbības rezultātā izdalās ogļskābā gāze, kas mīklu padara elastīgu un apjomīgu. Arī rauga piedāvājumā ir notikušas lielas izmaiņas, jo varam iegādāties šķīstošo raugu, kam piemīt ļoti ātra iedarbība un ērti lietojams.
  • Sāls – pastiprina ne tikai garšu, bet arī stabilizē visas mīklas.
  • Piens un ūdens – protams labāks mīklas izstrādājumiem ir piens. Piena un ūdens temperatūrai ir jābūt ~ 37*C.
  • Taukvielas – vislabākā taukviela ir sviests vai labas kvalitātes margarīns. Nav ieteicams lietot daudz eļļas. Bet pērkot sviestu pievērsiet uzmanību, lai jūs nopirktu nevis tauku masu, bet īstu sviestu.
  • Cepšanas līdzekļi. Ber rauga pastāv arī citi cepšanas līdzekļi, kas irdina mīklu, piemēram: cepamais pulveris, tas ir modernākais produkts, bet ir arī briežraga sāls – iespējams, ka vairs nav sastopams, tad gan jau dzirdēts par potašu – kālija karbonāts. sastopams arī sens vācu produkts – erbe, šie produkti nodrošina irdināšanu pamatā smilšu mīklai. 

Anita Viļumam raidījumam  "Galdiņ, klājies" Latvijas radio 1, svētdienās 12:20

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS