Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/par-vasaras-krajumiem-ziemai/

Par vasaras krājumiem ziemai

Kaļu ratus ziemā  Šobrīd izbeidzies cidoniju sīrups un vīgriežu tēja un ir īstais laiks pierakstīt, ko noteikti gribu savākt nākamvasar - un galvenais cik? Nu piemēram - noteikti saldēšu upenes (apmēram litru) mazākajās kastītēs, lielisks paēdiens vīrusu laikā - atsaldētu un samaisu ar cukuru, dzīvs C vitamīns! Piparmētru tēja man izgāja ap 2 dāvanu maisiņi ( stiebri sagriezti ap 15 cm gari, salikti bet nepiespiesti) 30x20 cm un viens vēl palicis, vajadzētu pietikt. Vīgrieži izgāja 8 slotiņas (katrā ap 15 vārpas), līdz sezonai vēl 5 mēneši, t i vajag apmēram vēl tikpat.  Vāja vīgriežu tēja nomierina, stipra ir laba otrā rītā vai vispār brīžos, kad vajadzīga enerģija. Bet man - vienkārši garšo  un skaisti izskatās - zema plata tase, kurā iekšā peld vīgriežu vārpa  Vēlajiem vakariem, kad mājās beidzot ir klusums vai agriem rītiem, kad vēl ir klusums. Saprotams, ka katrs lieto ko citu, bet es labprāt kaut ko pašpikotu no citiem.

  • Noteikti vajag konservētus tomātus tomātu sulā ar baziliku. Tas bija mazais eksperiments, bet darīju tā burkā saliku svaigu baziliku, ķiploku , mazliet dilles, saliku nomizotus tomātus, uzsildīju pirms tam sagatavotu tomātu sulu (pašas gatavotu), pēc garšas pieliku sāli un cukuru (pēc garšas, jo sula bija gatavota kādu brīdi iepriekš un neviens vairs neatcerējās cik cukura un sāls tur ir pielikts ), pasterizēju atbilstoši konservēšanas grāmatā rakstītajam (neatceros no galvas grādus un laiku) un viss. Sanāca dievīgi Bet tas ir priekš manis - es mīlu tomātus un baziliku. Ķiplokus uz 1 l burku 1-2 palielas daiviņas, pārgrieztas uz pusēm, baziliku liku lapas apmēram tā lai nosedz burkas dibenu, bet dilles tikai pāris lapeles.
  • Ja es tikšu klāt šovasar, es noteikti gribētu savākt lielo nātru lapas - sakaltē , arī ļoti labi tējai pret dzelzs trūkumu organismā un ja sanāks daudz - baigi forši vannās ar nātru tējas uzlējumu. Es agrāk šitā darīju, bet tagad, diemžēl, nav man nātru tuvumā. Bet viena vieta noskatīta ir, kur varētu būt.  Nātres vācu, kad bija jau lielas izaugušas. Vēlāk sameklēšu grāmatu , kad tur īsti bija jāvāc - pirms izziedēšanas vai pēc. Agrāk bija vesela spilvendrāna savākta katru ziemu - nu pārsvarā gan tikai vannām un matu skalošanai izmantoju , bet tējā arī reizēm esmu lietojusi.
  • Dilles arī ļoti labi var sasaldēt - pat diļļu kātus - sagriež tādos gabaliņos un ziemā zupā iekšā. Šogad noteikti mēģināšu sasaldēt puķkāpostus - vismaz pāris porciju. Dilles lieku plastmasas kastītēs no biezpiena - lieku gan sakapātas, gan veselas. Sakapātās tad kartupeļiem lieku vai zupai pa virsu, bet veselās pie dārzeņu sautējumiem garšai  un diļļu kātus lietoju pie zupām un cepešiem.
  • Saldēšu vēl vairāk puķkāpostus un meža avenes. Biju salikusi pa piecām litrīgajām saldējuma kastēm, bet izrādījās pamaz. Tas gan nav ēdams - miega spilventiņš ar lavandas pildījumu  (biju sagatavojusi vienu, bet nācās izmest, jo uzlija krūze piena) palīdz stresa gadījumā(spilventiņu pagumzot izdalās lavandas nomierinošā smarža).
  • Noteikti iesaldēšu vairāk rabarberu, šogad šiem arī vajadzētu būt labi brangiem, jo otrais gads. Lieliskas ziemas rabarbermaizes. Pētersīļi un dilles atkal būs jāsaldē. Rudenī saželināju 45 burciņas tomātus želejā. Šķiet, tas ir mums pietiekams daudzums, jo skuķis neēd. Izkaltēto timiānu metu šoziem visur, tai skaitā - tējā. 
  • Noteikti dzērvenes. Ja ir iespēja salasīt, 10l minimums. Morss ir ideāls slimības laikā, turklāt nesu arī uz bērnudārza pasākumiem sulas vietā. Brūkleņu ievārījums ar āboliem, bumbieriem. Aiziet tāpat, kā arī uz plātsmaizēm - drumstalmaizēm. Pagājušais bija tomātu gads. Mums ģimenē katru dienu tiek apēsta vismaz viena burciņa lečo, tomātu sula, tomāti savā sulā, želejā u.t.t. Taisīju vienkārši tomātu sulu - vīru pasēdēšanā ideāls uzdzeramais. Saldētas dilles (noteikti labākas par pašlaik veikalā nopērkamajām svaigajām). Tējas - pie kādām iespējams tikt - liepziedu, piparmētru, mārsila, gaiļpiesīšu, meža aveņu laksti ar visām ogām.
  • Saldēju sviesta pupiņas, dažādas ogas sablenderēju ar cukuru un plastmasas kastītēs sapildu. Tad dilles un pētersīļus. Kātus atsevišķi arī zupām un buljoniem un sēnes.
  • Sanāca, ka visa kā ir par maz, jo nebiju rēķinājusies ar to, ka 1 gadīgs bērns patērēs tāāādos daudzumos saldētās ogas un dārzeņus. Un, ka pati pa māju dzīvojot tik daudz tējas izdzeršu. Draugi ar visi moderni palikuši, atnākot ciemā kafijas vietā prasa zāļu tējas. Tāpēc nākošgad noteikti vairāk saldēšu ogas visas, kas dārzā aug gan veselas, gan sablenderētas. Jau domāju, ka jāpērk vēl viena atsevišķa saldētava. Saldētās dilles ar jau beigušās, un mohito bij labs arī ar saldētām piparmētrām. Tikai medus un aroniju sīrups mums šogad galīgi neiet pie dūšas, daudz paliks pāri.
  • Noteikti marinēšu daudz vairāk papriku, jo esmu marinētas paprikas fans un vasarā tirgū pa lēto nopērku un samarinēju. Noteikti daudz vairāk saldēšu dilles un seleriju lapas un mēģināšu nevis kaltēt lupstāju, bet arī saldēt. Latgales salātus taisīšu daudz vairāk un daļu nevis ripiņās, bet stienīšos, jo baigi iepatikās tieši šitos gurķus izmantot soļankai un citām zupām, kur prasās marinēts gurķis. Dārzeņu asortus taisīšu lielākās burkās, jo ar 0.7l mums uz diviem pa īsu un jubilejās vispār tur nav ko sākt.
  • Saldēti tomāti gabaliņos sagriezti ( kubiņos). Mūsu ģimenei garšo tomātu zupas, pie mērcēm, pie plova. Saldēti puķkāposti, jau safasēju porcijās, kad vajag, tik samet katlā, burkāni jau kubiņos arī gatavošanai - ērti un galvenais pašu. Nu ogas pats par sevi - ziemā patīk grauzt nemaz neatsaldējot. Baraviku laikā apcepu baravikas ar sīpoliem sviestiņā, safasēju porcijās un sasaldēju. Ziemā atliek tikai uz pannas apsildīt, pieliet mērcei saldo krējumu vai pienu un 10 min. laikā baraviku mērce gatava.
  • Gadu no gada atkārtojas viens un tas pats scenārijs. Ja tējas ir atsevišķi- tad izdzerta tiek tikai citronmelisa, no pārējām ap Jāņiem es sev uzvāru vannu. Un vīgrieži, piedodiet, cienītājas, plikas nevaru iedzert, tik vien ir kā kaifs sutīgi karstā jūlija dienā brist pa pļavu un lasīt. Ja salieku maisījumos par 2-3 sastāvdaļām, tad gan izdzerās drusku labāk. No ēdamlietām - vienmēr tiek apēsta ķiršu zapte bez kauliņiem, bet darbietilpīgā procesa dēļ diez vai tiks savārīta daudz vairāk. Katru gadu no jauna saprotu, ka zemenes, zemenes ir tās, kas jāsaldē vairāk. Puika izēd pa kastītei dienā. Nupat tūliņ būs cauri. Ar piespiešanos tiek izlietoti saldētie ķirši ar kauliem. Šogad intensīvas slimošanas dēl nepaliks pāri saldētās upenes, svaigās dzērvenes. Dilles būs līdz sezonas sākumam. Visa veida zaptes, gurķi, tomāti, baidos- atkal stāvēs uz nākamo sezonu. Saldētās mellenes gan ir cauri - melleņu klimpas un melleņmaizes iet labi.
  • Vēl var sasaldēt plūmes - viena manas mammas draudzene saldē - pat labāk nekā zemenes. Plūmes nepaliek tik traki pļurīgas. Bet mana draudzene saldē veselas zemenes ar visām lapiņām un tad ziemā pie kokteilīšiem ledus kubiciņu vietā. Izskatās ļoti interesanti. No sākuma zemenes viņa saliek pa vienai tāpat uz paplātes, ieliek saldētavā, kad sasalušas, tad saliek trauciņos. Un vēl es gribu šovasar noteikti sakaltēt un sataisīt savu garšvielu izlasi - tipa abruka vegeta.  Tikai bez sāls.
  • Upenes stāv. Nevienam negaršo. Mēģināšu vēl kādos saldajos iemānīt. Jāņogas lielos daudzumos bija - tās savārīju dzeramos ķīseļos. It kā labi iet. Zāļu tējas - piparmētra man arī pēc putekļiem garšo. Laikam saldēšu. Dilles jāsaldē vairāk. Zupas pavisam citādas iznāk. Nu un visur. Zemenes vajadzēs vairāk saldēt - negāja, negāja, bet saldajā pazūd uzreiz. Ar tiem garšaugiem ir tā, ka bērniem ne pārāk (timiāns un baziliks, piemēram). Ķiršu ievārījums - favorīts. Ērkšķogu pat izberzu caur sietu un centos, bet neiet. Tomēr žēl krūmus pilnus atstāt. Gailenes likās, ka daudz sasaldēju (apceptas sviestā), bet kaut kā vienā reizē neierobežots apjoms aiziet. Šeit izlasītā iespaidā nākamgad mēģināšu puķkāpostus un lečo tomēr jātaisa. Noslinkoju šogad. Tēja - asinszāļu. Šogad uz Jāņiem vēl nebija saziedējušas, tad nesalasīju. 
  • Esmu saldēšanas fane, jo konservēt nemāku un, ja kāds manā vietā nesavāra zapti, nav arī tās. Toties bez 2 ledusskapju 2*3 atvilktnēm iegādājos lielo saldētavu. Der gan gaļai, gan pārējam. Elektrības trūkumi bijuši uz apm. pusdienu, bet , ja nevirina, nekas tur neatkūst. Topā:
    • novārītas sālsūdeni sviesta pupiņas - atliek atsaldēt un apcept.
    • jau saceptas bekas-kaut kā vienā reizē neierobežots apjoms aiziet.
    • ogas - jau sablendētas ar cukuru - zemenes, avenes, mellenes - tāpat ēšanai.
    • cūkpupas, zaļie zirnīši.
    • tomātu biezsula - lieliska lieta.
    • puķkāposti un brokoļi - bet neko neblanšēju.
    • spināti - jo tie kas saldētie veikalos bieži trāpas draņķīgi.
    • ogas veselas - jāņogas, ērkšķogas, plūmes - kompotu vārīšanai.
  • Upenes- droši saldē vairāk. Maļu kokteiļos klāt. Kopā ar ananāsu sulu un saldējumu. Nektarīni - sagriez, pieliec mazliet cukura, samaisi un sapildi kastītēs, saldē. Sanāk ļoti labs, kad ziemā atlaidina pie pankūkām īpašo svētdienu rītos. Saldēju vietējos lauku tomātus- novelku mizas, sagriežu daivās un saldētavā iekšā (pavisam cita garša sautējumos). Asinszāles, piparmētras, melisas. Dārza zemenes ar saujiņu meža zemeņu- vienas pašas meženes paliek rūgtenas, bet ar dārza- smarža ir un nav rūgtas.
  • Sasaldēju 15 kg zemenes, 10 kg upenes, 3 kg rabarberus, 3 kg ērkšķogas, 3 l dzērveņu,3 litrīgās saldējuma kastes ar dillēm un tikpat lociņiem. Visa ir par maz. 
  • Bērniem, ja slimi, un ogas jāiebaro, tad blenderē tās ogas labi ilgi (minūtes 5)ar kaut ko kopā (ar ananāsu sulu upenes garšo fantastiski) un tad vēl caur sietiņu izlaid, lai sēkliņas nokāš. Ja bērni veseli, bet C vitamīnu un biezpienu gribas iebarot- iemet blenderī biezpienu kādu paciņu, upenes, ananāsu sulu un saldo krējumu un atkal labi ilgi blendē (kamēr nejūt biezpiena graudiņus nekādus, jābūt tādai maigai krēma konsistencei) izskatās un garšo kā saldējuma kokteilis, ja vēl kādu medu vai cukuru piešauj- aiziet uz urrā. 
  • Kāļi, burkāni, pētersīļi, selerijas - saknes samaltas padomju laika gaļmašīnā un uz palaga izžāvētas + kaltēti pētersīļi. 
  • Sasaldēju rabarberus - pirmoreiz mūžā kaučko šitādu darīju. Nomizoju, sagriezu gabaliņos un plastmasas maisos iekšā. Gribēju spinātus arī sasaldēt, bet tik karstā laikā vēl stādiņa stadijā jau pārziedēja i pagalam bij. Atliek gaidīt rudeni. Meža zemeņu lapas arī var tējai kaltēt - tagad ziedēšanas laikā vispiemērotākais laiks.
  • Sasaldēju buntītes ar zaļumiem - super ziemā atver lielo kārbu, izņem vienu buntīti un zupas katlā iekšā. Buntē liku nātres, dilles, pētersīļus, lapu seleriju, un lokus. Vēl kaltēju dilles, kad bija izžuvušas, tad sasmalcināju uz ziemā pie vārītiem kartupelīšiem, MM, smarža un garša! Gailenes arī saldējas, jo nemāku sakonservēt tā, lai nebojājas pusgadu. Tikai sēnēm jābūt obligāti pilnīgi sausām, citādi nekā.
  • Sēnes mazliet apcepu sviestā un tikai tad saldēju. Vienreiz pat iemetu saldētavā lielo kastroli (bija steidzami jāaizceļo, tādēļ nebija laika pārlikt mazos trauciņos) ar baraviku mērci-sēnes, daudz sīpoli un klāt skābais krējums. Visu ziemu ēdām sēņu mērci.
  • Viss jāsaldē sauss kaut vai tāpēc, ka sasals vienā lielā klucī.
  • Baziliku var arī saldēt, samaļot to ar olīveļļu vai ūdeni un liekot saldētavā. Sasalušu sadala porcijās, sagriežot aptuveni 2,5 centimetrus lielos kubiciņos, un liek atpakaļ saldētavā. Šādi sagatavotu baziliku vēlāk varēs pievienot zupām, sacepumiem un pastām.
  • Pārsvarā visi krājumi saldēti. Pa kādai burciņai ir ievārījumi. Pārsvarā tādi, kuru izejvielas radu un paziņu dārzos ir pārpārēm un mums tiek tāpat. Pērku tikai zemenes un mellenes. Puķkāpostus saldēju svaigus rozetēs, burkānus - svaigus rīvētus, dilles sagrieztas margarīna kastītes. Tikko nokopu lielu klēpi rabarberu - savārīju, sablenderēju, salēju 1 l saldējuma kastītēs, bez cukura. Cukuru pielikšu pirms ēšanas. Gaidam zemenes. No sāļajiem parasti neko nekonservējas - neēd neviens . Ziemā no svaigiem burkāniem taisu korejiešu salātus. Tos burciņās nedēļas divas var glabāt. Marinēju bietes - arī 2 nedēļas ledusskapī turamas. Tie tādi ātri lietojamie konservi, jo nav vietas lieliem krājumiem. 
  • Šogad saldēšu krietni vairāk melleņu un sēņu, kā arī kukurūzas vālīšu. Samazināšu saldēto zemeņu apjomu, jo arī ziemā labprātāk ēdam svaigās kaut arī spāņu vai vēl kādas mistiskas izcelsmes. No saldētām piparmētrām atteikšos vispār- kaut kā neiet- vēl kaste aizņem vietu saldētavā. Noteikti nodrošināšos ar meža zemeņu tēju- jo vairāk, jo labāk.
  • Saldētās zemenes labāk sanāk, ja tās sagriež kaut uz pusēm un samaisa ar dažām cukura karotēm (uz litru ap 2 ēdamkarotes). Veselas sasaldētas kaut kā atkūstot zaudē formu un liekas skābas. Blenderētas arī ir ok, bet gabaliņos man labāk garšo. Nesen vienos ciemos našķojos ar saldētiem zemajiem skābajiem ķiršiem. Saldēti ar visiem kauliņiem, garšīgi. Dilles un pētersīļus mēģināju saldēt tāpat - nepatika, būs jāmēģina pārlietus ar ūdeni. Rudenī taisu tradicionālo garšvielu sālījumu - dille, pētersīļus, ķiplokus, selerijas, kādu burkānu un tomātu krāsai + sāli. Burkās iekšā un ledusskapī. Pie zupām, mērcēm un sautējumiem.
  • Dilles man patīk ziemas periodā tikai un vienīgi saldētas - sausas sīki sagriež, sapilda ledus formiņās, ziemā ērti izbērt pa porcijām un der pat salātiem klāt, nekāda lieka šķidruma nav. Vēl saldēju aličas - izņemu kauliņus, un pa porcijām sasaldēju. Ziemā mums tā topa izejviela dažādiem saldajiem.

Cāļa Virtuves forums 2007

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS