Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/peldosas-salas/

Peldošās salas

Kāpēc man neiznāca? Tie baltie pikuči izjuka pienā un nemaz nebija tādi, kā vajadzīgs - skaisti, reālām kontūrām... ( garša jau laba, bet gribas arī skatu). Liku karstā pienā, bet jau apgriezt neizdevās, jo tās pikas bija nekādas. Proporcijas man bija - 6 olas un 9 ĒK cukura.

  • No svara ir arī tas, vai pareizas proporcijas cukurs un olu baltumi, un cik stipri tie ir saputoti. Jāliek karstā pienā un ar putu karoti jāizņem, lai nemirkst pienā.
  • Uz 6 olām lieku aptuveni 200 g cukura (tas šķiet arī aptuveni ir 9 ĒK.), puto stingrās putās (no karotes krīt pikām, nestiepjas).
  • Švakais rezultāts visdrīzāk ir kāda sīkuma neievērošana, nevis receptes defekts.
  • Olu baltumus jāputo diezgan ilgi  4 olu baltumus puto 8 minūtes, par katru nākošo jāpieliek klāt 2 minūtes,  ja ilgāk putosi arī būs slikti, sabojāsies olu baltumu struktūra.
  • Baltumu jāputo ilgi, un parasti pielieku 1 ĒK kartupeļu cietes, cukuru arī ne ļoti daudz. Liek karstā pienā, bet neļauj savārīties. Nemaisa, bet apmet apkārt ar putu karoti vairākas reizes, var just, ka paliek cietāki. Man arī sanāca tikai ar kādu 4. reizi, bet tagad ir ģimenes kārums nr. 1. dažreiz pat pašai netiek. Proporcijas nekādas neievēroju, tik to, ka uz 1 dzeltenumu 1 ĒK cukura, kad ieliek baltumus pienā, uzmanīgi paslīcina, lai piens tiek visapkārt, un apgroza tik pēc kādām 2 minūtēm.
  • Nezinu, vai šis ir tas gadījums, bet man reiz viens vecs konditors teica, ka olas nevajagot lietot pa taisno no ledusskapja, vajagot tās kādu brīdi paturēt virtuves temperatūrā.
  • Sākumā olbaltumi jākuļ bez cukura, cukuru pievieno vēlāk.
  • Gatavoju tā, ka peldošām salām olu baltumos vispār cukuru neberu un putas lieku karstā vieglā-sāls ūdenī apvilkties. Nekad neesmu likusi cukuru klāt olu baltumiem. Un olu baltumi tiešām ir ilgi jāputo.

Ziņoju - taisīju un ēdu pirmo reizi ! Vadījos pēc tepat minētās receptes un papildus ieteikumiem. Viss izdevās perfekti, tikai viena nianse - man tā īsti negaršoja. Vīrs iepriekš bija ēdis, teica, ka sanācis labi. Secinājums - tas nav mans saldais ēdiens. 

Cāļa Virtuves forums 2008

Komentāri

Ingūna:
05.09.08 20:33:05

Pēc manas pieredzes tomēr vislabāk labi saputotus olu batumus vārīt ūdenī (var pielikt šķipsniņu sāls ūdenim).Galvenais-vārošā ūdenī veikli iemet saputota olbaltuma pikas,tad uzreiz apmet riņķī un tad veikli ar putu karoti izceļ ārā un liek dušļāgā notecēties. Lieliski šādas olu putas garšo ar olu pienu. To gatavo šādi- Saputo olu dzeltenumus ar cukuru+ vaniļa+ nedaudz kartupeū ciete. Nedaudz atšķaida ar aukstu pienu un to kārtīgi maisot, lej vārošā pienā. Ilgi vārīt nevajag,tikai pakarsēt,lai satumē.Tad kārtīgi atdzesē,atdzesētā olu pienā iemaisa olu putas. Labu apetīti.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS