Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/piladzi/

Pīlādži

Ļoti izplatīts Latvijā, pēc ticējuma jāstāda pie katras mājas, tikai ne pārāk tuvu, lai putni noknābātu visas ogas. Pīlādzis pamodina cilvēkā jūtīgumu, saka, ka tas sargājot, pastiprinot jutekliskumu, arī seksualitāti un padara to intuitīvu. Ēst pīlādžogas vajadzētu pirms ļoti atbildīgiem brīžiem, notikumiem, kur nepieciešama koncentrēšanās spēja. Pīlādžu želejas vai ievārījuma vārīšana ir vienkārša un lēta lieta. 

Pīlādžu lasīšana

Ar lina kuli kaklā, lai abas rokas būtu brīvas noliekto zaru saturēšanai un ogu ķekaru plūkšanai, vajag atrast krūmveidīgu pīlādžu augu. Var jau arī izmeklēt pīlādžu koku, bet tad jāstrādā ar trepēm – var nokrist. Varakļānu apkārtnē atradu šādus pīlādžu krūmus. Zem tiem pīlādžus var lasīt guļot, tupot, sēdot un stāvot.

Želejas vārīšana

Lai vārīšana atmaksātos, ieteicams ņemt kārtīgu podu, piemēram — pieclitrīgu. Salasītās un no lielākiem gružiem iztīrītās ogas, izmetot arī kādu slinkāku ausu kniebēju, var bērt katlā. Pēc svara tanī pašā daudzumā jāpiemaisa cukurs. Var jau mazlietiņ (150g) pieliet ūdeni, lai labāk sāk vārīties. Ne vairāk, jo tas ļoti iespaido želejas biezumu.

Tad viegli maisot, lai cukurs nepiedeg, ļauj uzvārīties. Vārīšanas laika garums nav svarīgs, jāskatās, lai ogas izskatās it kā pažuvušas. Tad tās ir atdevušas sulu un vienlaikus uzņēmušas cukuru. Ogas nevajag daudz spaidīt, tad želeja neizdodas dzidra. Nav jānokāš, Dievs nedod, to labumu taču nedosim lapsenēm!

Pīlādžu sulas pirmais lējums

Podā pielej tikpat daudz litru ūdens, cik kilgramu ogas ir bijis, un nemaisot visu uzvāra. Cukuru nav par jaunu jāpieliek, jo ogās ir vēl daudz atlicis. Ogas nevajaga mīcīt, jo citādi rodas grūti apstrādājama putra.

Pīlādžu sulas otrais lējums

Uz atlikušajām ogām uzlej atkal tādu pašu ūdens daudzumu kā pirmajā sulas vārīšanā un uzvāra ogas trešo reizi. Pēc tam sulu salej pudelēs. Tikai tagad atlikušās ogas var mest ārā, tajās nav vairs nekas svarīgs iekšā.

Pīlādžu ievārījuma gatavošana

Ievārījumu taisa, savārot ogas ar tādu pašu cukura daudzumu. Šoreiz gan ogas ir jāatbrīvo no ķekariem, jo tās tiek izmantotas pilnībā. Ļoti garšīgs ievārījums izdodas, ja klāt pieliek (apmēram trešo daļu no kopējā daudzuma) mazos gabaliņos sagrieztus ābolus. Āboli neizšķīst, bet piesūcas ar cukuru. (Ievārījums ir gatavs, kad ābolu gabaliņi kļūst caurspīdīgi kā ananasi, papildina Daina.)

Ja uz kilogramu ogu vēl pieliek divas vaniļas standziņas, tad var mēli norīt! Ievārījumam ir garša un smarža kā īsi pirms Ziemsvētkiem. Ievārījumu un želeju var likt uz maizes, vai ēst brūkleņu vietā pie kāda gaļas ēdiena.

Rakstot man mute ir pilna ar siekalām, un prātā nāk karstās stundas, lasot ogas un vārot, pārlejot pudelēs, aizvākojot un apzīmējot traukus. Skaistākais brīdis tomēr ir, kad aizvākoto trauku vāciņi atdziestot noklakšķ. Tas notiek tieši ieliešanas secībā.

Padomus pīlādžu ievārījumu un sulu vārīšanai man pirms apmēram trīsdesmit pieciem gadiem deva kāds latviešu students no Valkas. Viņš bija izcīnījis iespēju apmeklēt savu Vācijā dzīvojošo tēvu. Par šo tikšanos ik gadus priecīgi padomāju

Autors: Viese

Komentāri

........:
12.09.07 17:26:02

ļoti noderīgi

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS