Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/planas-vai-biezas-picas/

Plānās vai biezās picas

Īpašās garšas veidošanās īpatnības ietekmē pieprasījumu pēc plānām vai biezām picām.
„Signālu par ēdiena kopējo garšu kā patīkamu  vai nē, cilvēka garšas kārpiņas veido un novada līdz smadzenēm ne tikai vadoties pēc ēdiena atsevišķu sastāvdaļu un garšvielu specifikas.” Tā paziņojuši ASV Čikāgas (Illionoisas) „Taste Treatment and Research Foundation” institūta zinātnieki, pētot ēdiena sastāvdaļu un kārtu jeb slāņu savstarpējo iedarbību un ietekmi uz kopējo garšas veidošanās procesu ēšanas laikā un veidu kā tas ietekmē ēdiena izvēli.

"Ēdiena kārtu saderība, bet galvenais kārtu tā teikt biezums vai plānums būtiski ietekmē kopējo ēdiena garšu un atbilstoši individuālajām garšas īpatnībām ir primārais darbības virzītājs gatavo ēdienu izvēles procesā,” teikts pētījuma secinājumos.

Pētījums tika veikts pēc ASV vadošo sabiedriskās ēdināšanas tīklu pasūtījuma, lai rastu izskaidrojumu faktam, kāpēc patērētāji izteikti iedalāmi 2 kategorijās: vieni izvēlas plānu kārtu ēdienu kamēr citi tieši pretēji biezu kārtu ēdienu. Īpaši patērētāju izvēles iedalījums novērojams sviestmaižu, kūku un picu sortimentā, kur ēdiens tiek veidots pēc kārtu principa.

„Institūta pētījuma secinājumi precīzi izskaidro novērojumus arī mūsu picērijās,” atzīst SIA „Čillija Pizza” mārketinga direktore Inese Visocka. „Tā sauktā biezā pica „Čili Pica” picērijās ir absolūti jauns produkts, un mēs bijām pārsteigti par momentāno pieprasījumu pēc tās. Parasti katrs jauns ēdienkartes papildinājums prasa ilgāka laika mārketinga aktivitātes, lai patērētāji uzzinātu par jaunumu. Biezajai picai tādas pat īsti nepaspējām uzsākt, kad tā jau atrada savu patērētāju.” situāciju komentē I. Visocka.

Čili Pica biezo picu unikalitāte ir picas mīkla, kura no plāno picu mīklas atšķiras gan pēc sastāva, gan pagatavošanas tehnoloģijas. Biezo picu pamatne ir pufīga un sātīga ar kraukšķīgām maliņām, ko piedod olīveļļa, kā arī pagatavošanas tehnoloģija -  roku darbs  - mīklu izrullē un izmīca tikai ar rokām, tā netiek sagatavota un izrullēta caur tādu kā „mašīnu” kā tiek sagatavotas plānās picas.
Īpašās Čili Pica biezās picas tehnoloģija tapusi aptuveni pirms dažiem gadiem, un līdz šim atzinību guvusi Lietuvā. Tagad šis picas tiek ieviestas arī Latvijā un kā jau minēts, tās jau no pirmajām dienām „Čili Pica” ēdienkartes piedāvājumā, kļuvušas par ļoti pieprasītu maltīti.

„Mūsu apmeklētāji ir ļoti dažādi un cenšamies nodrošināt ēdienu sortimentu, lai katrs atrastu sev piemērotāko un kārotāko. Šobrīd aizvien vairāk cilvēki ēdienreizei ietur ārpus mājas – kopā ar draugiem, ar ģimenēm – veltot ēdienam un tā garšai lielu uzmanību. Cilvēki aizvien vairāk ēdienu uztver kā baudu, sevis palutināšanu, ne tikai fizioloģisku vajadzību apmierināšanu, tieši tādēļ mēs paplašināt savu sortimentu arī picu piedāvājumā un šobrīd blakus ļoti dažādām 51 plānajām picām, no kurām savu atradīs gan veģetārā uztura cienītāji, gan stipro un aso ēdienu cienītāji, mūsu piedāvājumā ir pārlocītas picas un tagad izvēlē ir arī 12 biezās picas.

Ēdienu biezuma saistību ar garšu vērojuši arī uztura pētnieki: „Kārtu biezums un to savstarpējā saspēle garšas veidošanās procesā spēlē būtisku lomu. Atbilstoši individuālajām īpatnībām, daļai cilvēku patīkamu garšas sajūtu veido ēdieni, kur ēdiena pamats jeb pirmā kārta ir bieza un augšējās kārtas sniedz nianses, un otrādi, daļai cilvēku patīkamai garšai nepieciešama bieza, dažādu produktu un piedevu virskārta un ļoti plāna pamata kārta.”

Pētījuma secinājumi ļāvuši pavāriem izprast patērētāju līdz šim neskaidro izvēles ierosinātāju, kāpēc daļa cilvēku izvēlas bieza slāņu ēdienus, daļa plāna.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS