Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/praktiski-padomi-pasa-gatavaka-eksotiska-augla-izvele/

Praktiski padomi paša gatavākā eksotiskā augļa izvēlē

ANANĀSS

Pērc vienmēr tikai gatavu ananāsu, jo negatavs ananāss, ja pat to atstāsi tumšā sausā vietā, paliks bezgaršīgs un sauss, bet pārgatavojies ananāss būs ar ierūgušu garšu.

Gataviem ananāsiem piemīt brīnišķīgs aromāts, tāpēc izvēloties ananāsu nepieciešams to tikai pasmaržot - gataviem ananāsiem aromāts ir ļoti izteikts.

Pērkot ananāsu nepieciešams to uzmanīgi aplūkot, jo uz tā nedrīkst būt iedobes, no mizas nevajadzētu tecēt sulai. Lapas gatavam ananāsam vienmēr ir zaļas un svaigas, nevis brūnas un novītušas, bet tās lapiņas, kas atrodas viducītī ir viegli izņemamas.

Uzglabāt ananāsu labāk vēsā vietā un atsevišķi no citiem produktiem, lai tie nepievelkas ar spēcīgo ananāsu aromātu.

POMELO 

Pomelo salīdzinoši nesen ienācis Latvijas tirgū, bet uzreiz pēc ienākšanas piesaistīja sev pircēju uzmanību pateicoties savam iespaidīgajam izmēram, oriģinālam nosaukumam un neparastai garšai. Lai gan pomelo ir pēc izskata un garšas nedaudz līdzīgs greipfrūtam, pēc nogaršošanas kļūst skaidrs, ka iespaids bijis maldīgs, jo pomelo nav ne kripatiņas rūgts, bet nav arī tik sulīgs.

Pērkot pomelo jāpievērš uzmanība pomelo smaržai (lai gan pomelo parasti tiek ietīts dzeltenīgā plēvē un sietiņā, ja nedaudz ar pirkstu paskrubina var tikt klāt mizai), jo spēcīgāka citrusu smarža, jo bagātīgāka garša sagaida.

Gatava pomelo miza ir gluda, spīdīga un nedaudz mīksta pieskaroties. Svaigus augļus var uzglabāt istabas temperatūrā pat veselu mēnesi, bet nomizotu ne vairāk kā trīs dienas – ledusskapī.

MANGO

Neiesaku mango izvēlēties tikai pēc krāsas, jo šim auglim piemīt liela krāsu gamma: no dzeltenzaļa līdz oranžam un pat iesarkans. Bet, ja no veikala plaukta uz Jums nolūkojas no viena sāna sarkans, bet no otra sāna dzeltens mango un, ja vēl uz tā ir raibumiņi, tad ziniet – tas ir 100% gatavs mango.

Izvēloties mango uzmanīgi aplūko mizu, tai jābūt gludai, ar vaska spīdumu un bez ārējiem bojājumiem. Pēc taustes tam ir jābūt pietiekoši stingrs un, ja varētu tā teikt „tvirts”, bet nekādā gadījumā mīksts (pļurīgs). Gatavam mango, ja pamēģināsi ar pirkstiem nedaudz piespiest, tad uz mizas ir jāpaliek nelielām iedobītēm.

Bezkļūdīgi gatavo mango var noteikt pēc smaržas, jo gatavam mango piemīt saldena un spēcīga, bet loti patīkama smarža.

Bet, ja tomēr atnesot mājās saproti, ka visas pazīmes bija neprecīzas un mango nav gatavs – nebēdā, jo pats patīkamākais ir tas, ka zaļi mango nogatavosies istabas temperatūrā pāris dienu laikā.

Gatavu mango ieteicams uzglabāt tumšā, vēsā vietā un izlietot 2 dienu laikā.

RAMBUTANS

Spalvains auglis no Malaizijas, nu ļoti kaprīzs, jo jāuzglabā ledusskapī un jāizlieto nedēļas laikā, tāpēc svarīgs ieteikums - pērkot jāskatās iepakojuma datums. Ja termiņš ir lielāks par nedēļu, pat neriskē un pat nedomā to lietot.

Bet pārējās lietās viss ir elementāri: rambutana augļi parasti ir 4-5 cm diametrā, jābūt intensīvi sarkanā nokrāsā un spalviņām ir jābūt sausām, nesalipušām, dzeltenīgi – zaļā krāsā.

Pirms augļa lietošanas neaizmirsti viņu noskurināt, jo visādi rāpuļi (skudras, mušiņas, mazi zirneklīši utt.) ļoti mīl ierušināties rambutana matiņos.

LĪČES

Daudzreiz apspriestās līčes. Tā kā līčes ir ļoti līdzīgas rambutānam, tad gatavības kritēriji sakrīt.

Gatavai līčei ir stingra sarkanīgi – oranža miza, zem kuras slēpjas balta, sulīga un salda „oga” (mīkstums).

Līčes izvēlies stingras, ar nebojātu mizu un uzglabā ne vairāk par trim dienām – istabas temperatūrā, bet ledusskapī – ne ilgāk kā vienu nedēļu.

Līčes var sasaldēt, jo viņas nezaudē savas īpašības un var uzglabāties sasaldētā veidā vairākas nedēļas.

Komentāri

pele:
24.02.10 17:27:43

vārēja vairāk aprakstīt rambutāna p/a:)

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS