Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/rasols-vai-rosols-un-ka-to-gatavo/

Rasols vai rosols un kā to gatavo

Daudzās pavārgrāmatās ir recepte ar nosaukumu "Rasols" - tie ir salāti ar bieti, siļķi, krējumu... Savukārt, ikdienā par rasolu tiek dēvēti pavisam citi salāti - desa, kartupeļi - nu, jūs jau zināt. Kāpēc tas tā ir sanācis, un kurš tad ir īstais rasols?

  • Rosols ir tikai latviešiem, cik man zināms - varētu patentēt recepti. Manā izpratnē rosols (es gan to saucu par rasolu) ir kartupeļi, mīkstā desa, zirnīši, skābēts/marinēts gurķis ar krējumu un majonēzi. Citi to sauc par desas salātiem.
  • Atveram 1957. gadā izdoto M. Pētersones un A. Pasopas "Pavāru grāmatu" un redzam recepti "Rasols" (gramus nerakstīšu) - vārīti kartupeļi, vārītas bietes, cepeša gaļa, skābēti gurķi, olas, āboli, siļķe, nēģi, skābs krējums.
    Jebkurā Ņ. Masiļūnes grāmatā - tas pats (dažās bez nēģiem - laikam tajos gados izdotas, kad nēģi bija deficīts).
    Tad vēl, 1980. gada V. Kangares grāmatā "Salāti un sviestmaizes" pat veseli divi Rasoli - viens - kā iepriekšminēts, otrs - bietes, kartupeļi, pupiņas. 
    Kas tad tie tādi ir? Un kāpēc pavārgrāmatās raksta vienu, bet dzīvē par rasolu sauc kaut ko pavisam citu.
  • Biežs viesis latvieša galdā gan svētkos, gan ikdienā ir rasols. Īstais rasols gan aizgūts no Skandināvijas un tiek gatavots ar siļķi, taču latvieši laika gaitā to pielāgojuši savai gaumei un rocībai, zivi aizstājot ar desu vai liellopu gaļu. Ļoti daudzās receptēs minēts, ka īstais rasols ir ar obligātu nēģu piedevu. Rasolā var būt arī bietes.
  • Re, kā - no Skandināvijas. Nekad neesmu sapratusi, no kurienes šis nosaukums - it kā no krievu valodas, bet viņiem taču nav šādu salātu. Tad no skandināviem, vai? Un mūžīgie strīdi - kā ir pareizi - rasols vai rasols.
    Gribēju pastāstīt ārzemniekiem par šo latviešu ēdienu, bet nu pavisam esmu apjukusi - it kā pareizi būtu tas, kas pavārgrāmatās - ar bietēm, bet faktiski tiek gatavots kas pavisam cits.
  • Cik atceros no bērnības, tad mums svētku galdā bieži tika likts "sarkanais" un "baltais" rasols - vieni ar bieti, kartupeļi, zirnīši, marinēts gurķis, desa, majonēze un otri kartupeļi, burkāni, zirnīši, sīpoli, ola, marinēti gurķi, desa, majonēze.
    Vinegrets man ir biešu salāti ar eļļu, kur siļķe var būt un var nebūt, bet var būt arī kāposti iekšā.
    Gaļas salāti - baltais rasols, bet bez burkāniem un ar gaļu desas vietā.
    Rūjienas salāti - bietes, marinēts gurķis, zaļie zirnīši un majonēze.
  • Izrādās, latviešu rasola sastāvā ir pat worchesteršīras mērce
  • Starp citu, reiz pamēģināju uztaisīt pēc receptes to biešu rasolu - garšoja labi, visi mājinieki arī slavēja.
  • Latvieši rasolā liek siļķi, gan baltā, gan sarkanā.
  • Omīte savulaik mācīja, ka īstais rasols esot ar nēģiem vai vismaz ar siļķi, viss pārējais tik variācija par tēmu. Lai gan mūsu ģimenē tas siļķes variants nekad nav bijis īpaši iecienīts.
    Savukārt šeit, Islandē, pēdējo divu gadu laikā parādījušies veikalos jauni salāti (safasēti kastītēs tāpat kā visi pārējie šejienes salāti), saucas "Krievu salāti", sastāvā - bietes, kartupeļi, burkāni, zaļie zirnīši, ola, marinēts gurķis, siļķe un majonēze. Patiesībā dikti labi. Es gan domāju, ka šie te ir adaptētie "siļķe kažokā".
  • Varbūt ar vārdu "rosols" mūsu senči saprata kaut ko mišungam līdzīgu? Kad sajauc kopā visu, kas nebēg prom? Pirmais bija mums zināmais rosols, tad nāca pārējie.
  • Ēdu reiz Dienvidamerikā rasolu, tad tur bija variācija. Klasiskais baltais rasols ar desu, bet no specifiskām lietām klāt žāvētas plūmes un dažreiz palmu dzinumi.
  • Nu jau 8 gadus dzīvoju Zviedrijā un par rasolu esam pāris reizes pārsprieduši ar darbabiedriem (jo kādreiz paņemu to līdzi uz darbu pusdienām). Nav viņiem pašiem rasola - tos salātus, kas ir pēc satura apmēram līdzīgi, viņi sauc par Rysk Sallad - krievu salātiem. Un krieviem ir Olivjē, tāds francisks vārds izklausās.
  • Rasols - aukstais ēdiens - grieztu vārītu dārzeņu, skābētu vai marinētu gurķu, olu, vārītas vai ceptas gaļas vai zivs un krējuma vai majonēzes maisījums.

Rasola receptes dažādos laikos vai pat jau varētu teikt laikmetos: 1902. gads, 1980. gads un 2009. gads.

Rasols priekš 12 personām - 1902. gads

Apstiprina Jūsu balsi...
Sastāvdaļas:
ņem apmēram 2 mārciņas jauna teļa cepeša
8 ar mizu novārītus un nolobītus kartupeļus
3 īsti labus skābus gurķus
2 novārītas sarkanās bietes
6 cieti novārītas olas
Gatavošana:
Cepeti, kartupeļus, gurķus, bietes un olas sagriež visu mazos, kantainos gabaliņos. Tad ņem 2 pienā izmērcētas un no asakām attīrītas siļķes, 1 sīpolu un 5 mazas barviciņas vai šampinjonus; to visu atkal sakapā gluži smalki, piemet drusku maltus piparus, sajauc ar augšā minēto un pārlej ar zorsti, priekš kuras ņe pustopu laba skāba krējuma, tam pieliek karoti sinepju, 2 karotes stipra vīnetiķa un pāris karotes kaperu. Tad visu kopā viegli sajauc, liek piederīgā bļodā un visu garnē ar novārītām un sarīvētām sarkanām bietēm, cieti novārītām olām un kaperiem.
Var arī, ja patīk, vēl klāt likt sardeles, medību gaļu, lasi vai nēģus.
Iesūtījis:
Jaunā pavāru grāmata saimniecēm un zeltenēm

Rasols - 1980. gads

Apstiprina Jūsu balsi...
Sastāvdaļas:
1 biete
3 kartupeļi
1 siļķe
1 ābols
1 ola
1 skābēts gurķis
1 šķēle cepeša vai desa
3 ĒK skāba krējuma mērces
mārrutki
zaļumi
Gatavošana:
Vārītas bietes, kartupeļus, skabētus gurķus, ābolu un cepeti sagriež 0,5 cm lielos kubiciņos. Olu cieti novāra. Siļķei izņem asakas un sagriež mazos gabaliņos. Visus komponentus samaisa, pārlej ar skāba krējuma mērci, kurai pievienoti mārrutki. Kārto salātu traukā ar kaudzīti un rotā ar olu šķēlītēm un zaļumiem. Šajā rasolā bietes var nelikt.
Iesūtījis:
V. Kangare "Salāti un sviestmaizes"

Rasols 2009. gads

Apstiprina Jūsu balsi...
Sastāvdaļas:
7 vārīti kartupeļi
majonēze
skābs krējums
300 g doktordesa
5 marinēti gurķi
5 cieti vārītas olas
1 bundžiņa konservēti zaļie zirnīši
sāls
malti melnie pipari
sinepes
Gatavošana:
Kartupeļus, olas, gurķus, doktordesu smalki sagriež kubiciņos. Visu saliek bļodā, pievieno zirnīšu.
No krējuma, majonēzes, pipariem, sāls un sinepēm samaisa mērci. Pārlej rasolu un samaisa.
Iesūtījis:
Ieva

Lai vai kā, bet rasols ir neatņemama sastāvdaļa un biežs viesis mūsdienu svinībās. Katrā mājā tam ir sava recepte un sava garša. Vismaz rasols ir tik tradicionāli un pazīstami salāti, ka tos var ēst jebkur un zināt, ka tā garšu var reti kad samaitāt, tāpēc tas ir uzticams "draugs" reizēs, kad nezini ko ēst un gribas kaut ko sen pārbaudītu.

Daudzu gadu rasola gatavošanas laikā esmu atklājusi, ka labāk, ja:

  • Olas sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves.
  • Neliek klāt sīpolu, jo tad rasols otrā dienā jau saskābis un daudzi neēd sīpolus.
  • Ja liek sīpolus, tad tos labāk sarīvēt uz rīves.
  • Desu labāk izvēlēties doktordesu vai piena desu un desai jābūt garšīgai.
  • Skābu krējumu, majonēzi, sāli, sinepes un šķipsnu cukura sajauc atsevišķi un tad lej rasolā.
  • Rasolu gatavo laikus, jo tam ir jāievelkas.
  • Kartupeļus labāk ņemt tos, kuri nav miltaini. Izvēlos parasti kartupeļu šķirni "Laura" ar sarkanu miziņu un dzeltenu iekšu.

Komentāri

sarkana cuska!!!::
30.06.09 15:58:31

forši!!!
māra:
23.09.09 21:16:32

Klasiskais Kaucmindes Rosols:
cūkas cepetis(nežēlot),siļķe,zaļie zirnīši,kartupeļi(obligāti novārīti ar visu mizu un bez sāls),olas(nežēlot),sīpoli-sezonā var pievienot arī dilles un lociņus,marinēti gurķi(vēlams kraukšķīgi),skābais krējums sajaukts ar sinepēm(mūsdienās vislabākā ir brokastu majonēze),Lai Labi garšo!Kartupeļus Nelietot pārsvarā-vienkārši vairs nav tā Garša.
LIBE:
08.04.10 15:02:28

Rasola salāti no K.Breiksches "Mājturības un vārīšanas māksla" 1926.gads( izd. Valters un Rapa)
"Sagriež smalkos četrstūrainos gabaliņos 5-6 novārītus aukstus kartupeļus, 2 skābus gurķus, 2 cieti novārītas olas, 2 ēdamkarotes biešu, 2 nēģus, 2 ābolus. Tad samaisa 1 glāzi skāba krējuma ar 1 tējkaroti smalki sagrieztu sīpolu, 1 tējkaroti sarīvētu mārrutku, vajadzīgi sāli, piparus un drusku etiķa. Visu šo samaisa kopā ar krējumu un uzgarnē ar tomātiem, kapātu olu un salātu lapām".
Paula:
21.06.10 11:04:35

man garšoja
Paula:
21.06.10 11:11:47

Gardi Gan
pele:
25.08.10 14:38:34

cik zinu, tad krievi shos salaatus sauc par olivjee, taadeelj nezinu kaa buutu ar to patenteeshanu
krisa:
16.09.10 18:36:40

tie ir mani mīļāki salāti
Nete:
02.12.10 20:24:12

PAldies par aprakstu, loti izsmelosi! Rit jataisa rasols un pie reizes ari izlasitais lieti noderes pastastit braliem lietuviesiem!
...:
04.04.11 19:42:32

Nu jā... noderēja, bet nav viss ko vajadzēja:(
Sarmite:
30.04.11 18:38:53

Gadījās nobaudīt Irānas virtuvi, tur viņiem tādi kartupeļu salāti saucas, pagaršoju - nu tak mūsu pašu mīļais labas rasols! Tas viņiem nacionālais ēdiens!! Gan ar pētersīļiem izrotāts, gan ar zaļajiem zirnīšiem - nu kā pienācīgā Latvijas svētku galdā.
Peljs:
16.05.11 13:50:45

Olivje salati ir nedaudz citadaki, bet jebkura gadijuma nedomaju, ka shie ir patentejami salati...
Jasmīna:
17.05.11 14:37:54

Paldies par recepšu variācijām.
nebulija:
18.09.11 21:37:40

Super apraksts :)
Rīt taisīsu vairumā :)
iDmore:
13.11.11 21:11:20

Rosols 2009, lielisks.. Paldies..
maija:
02.12.11 14:14:40

Kaa tad nu nav krieviem rasola???
Ir gan,saucaas olivjee salaati!
Tas pats muusu rasols vien ir!
PIK:
12.02.12 13:05:04

Kolosāls ieskats rasolaa vai rosolaa! Paldies.
man pahsai gan tiikamaaks shkjiet vaards -
rasols ;)
Southernluxury:
19.02.12 14:46:35

Your blog keeps gentitg better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!
Laivenieks, Hamburgā:
24.04.12 16:53:30

Vienās Spāņu kāzās Fuerteventūras salā es atradu mūsu rasolu jeb rosolu. Salikts bija kaudze uz kāzu galda. Viss vienā putrā bez gabaliņiem sajaukts. Ļoti garšīgs --- mūsu rasols! Sastāvdaļas neuzzināju
chau:
05.07.12 12:21:49

Nezin no kurienes rasols vards celies? Pasi jau uzrakstijat zviedriski *vini to sauc par Rysk Sallad*... saliec kopa un sanak *Rys-sall* aka tas pats rasols adaptets latviski...
simo:
07.03.13 14:50:24

čau. sarpcitu- iesaku pamēģināt ar vienkāršām sastāvdaļām -

-kartupeļi
-burkāni
-olas
-zaļie zirnīši
-desa
-marinēti gurķīši
-krējums un/vai majonēze

-un galvenais ābola vietā paņemt -kukurūzu un sīpolu!!!!nenožēlosiet. kukurūza lieliski dot saldu garšu, un sīpols to nosedz ar savu ''kraukšķi''/. nezinu kā vēl pateikt, bet garšos lieliski! ;))

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS