Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/sablenderetas-zemenes-ziemai/

Sablenderētas zemenes ziemai

Viens veids - sasaldējot, bet varbūt ir vēl kāda receptīte? Zemenes ziemai tiek saldētas arī veselas, šogad gribu pamēģināt arī sablenderētā veidā, jo ogu pa daudz un var eksperimentēt.

  • Svaigā veidā ar daudz cukura un jātur ledusskapī.
  • Sasaldē sablenderētās ogas saldējuma trauciņos un pēc tam ēd saldējuma vietā.
  • Nav jau obligāti jāsablenderē. Pavisam vienkārši: nedaudz saspiežam zemenes, uzberam cukuru (aptuveni pusi no zemeņu masas), pagaidām, lai nedaudz (paris stundiņas) ievelkas,  tīrās burkās iekšā un saldētavā. Tas ir pirmais, kas tiek pa ziemu apēsts. Es tā taisu jau 3 gadus un garšo super!

Ja ir vēlme uz ziemu sasaldēt veselas zemenes, vai vajag klāt cukuru, vai arī var tāpat. Respektīvi kā būtu labāk?

  • Priekš manis aptuveni pusi no zemeņu masas cukurs ir par daudz. Tad zemenes garšo kā ievārījums. Lieku pavisam nedaudz cukura, lai nosit skābumu, un saspaidu ar stampiņu (koka stampiņas). Tad plastmasa trauciņos un saldētavā iekšā.
  • Sasaldētas zemenes paliek skābākās, tamdēļ, kaut vai nedaudz cukuru, bet vajag.
  • Tikko piekrāvu saldētavas  Uz kg zemeņu 100-200 g cukurs, bik sablenderēju (ir lielāki gabaliņi ar iekšā) un saldēju. Vēl ledusskapī burkās pāris mēnešus glabāju pļurinātas zemenes ar pusi cukura.
  • Nelieku cukuru un nekāda vaina. Tiem, kuriem garšo saldāks, apkaisa ar cukuru pirms pašas ēšanas.
  • Jau otru gadu blenderēju zemenes, man viņas vairāk garšo nekā veselā veidā sasaldētas. Es uz vienu blendera krūzi lieku apmēram 2 - 3 ēdamkarotes cukura. Ziemā vienkārši dievīgi dabūt ārā un vienkārši paēst bez nekā. Par cik šogad gaidāms mazulis es uztaisīju vairāk, lai mazais arī panašķojas.
  • Saldēju veselas un bez cukura - aiziet pa pirmo.

Vai zemenes nezaudē savus vitamīnus, ja uzglāba saldētavā un cik ilgi viņas var glabāt?

  • Par tiem vitamīniem, cik mani mācīja bioloģijā, tad C vitamīns ir visneizturīgākais pret temperatūras maiņām un saldētavā tas aiziet bojā
  • Nu šā vai tā, mikroelementi jau bojā neiet. Un galvenais - tādas daudz labāk garšo, nekā ievārījums.

A tās burkas saldētavā nesasprāgst un kad ziemā izņem laukā, vienkārši tad gaida, kad tā burka atsalst?

  • Nelieku burkās, bet plastmasas trauciņos ar vāciņiem.
  • Nedaudz uzkaisu cukuru, blenderēju, bet ne pilnīgi, tikai nedaudz, lai tā pa vidu veselas ogas. Ziemā vienkārši izņemu laukā un gaidu, kad atkusīs, citreiz uz radiatoriem, bet vispār bērniem garšo tāds vēl pus sasalis, kā saldējums. Ziemā taisu zemeņu zupu - uzkarsē sablenderētās zemenes, bļodā iekšā un saldējuma pika vidū. Pats labākais saldēdiens.
  • Turot saldētavā burkas nesasprāgst. Esmu jau tā likusi vairākus gadus zemenes un ir labi. Pat uzreiz pēc izņemšanas no saldētavas ielieku atkausēt mazliet mikroviļņu krāsnī ( uz atkausēšanas režīma) un viss ir ok! Pārbaudīts!

 Kur var nopirkt tādus plastmasas trauciņus ar vāciņiem?

  • Lieku izēstā saldējuma traukos.  Protams, izmazgātos.
  • Pērku Vidzemes tirgū, tur, kur plastmasas bļodas pārdod.
  • Tādus trauciņus kā lielveikalos liek salātus, pirku Centrāltirgū, pie piena paviljona, tur kur tirgo plastmasas bļodas, birstes utt. Komplektā bija 5 trauciņi ar vāciņiem un maksāja 25 sant. Saliku mazas zemenītes tādos.
  • Centrāltirgū, dārzeņu paviljonā arī ir. Visādi izmēri.

Cāļa Virtuve 2007

Komentāri

nnn:
19.09.08 12:46:53

es saspaidu ar rokām-tīrām-cimdos ar nedaudz cukura un sadētavā.
eve((:
01.07.09 21:07:37

saspaidu un lieku mazos jaunos plastmasas maisiņos,saldētavā aizņem mazāk vietas.
Lyudmila:
30.01.13 20:00:57

Mums pašiem likās pārsteidzoši, ka atšķirības ir tik grūti nosakāmas. Priekš manis, ņemot vērā garšas un cenu atšķirību, RC Cola šobrīd izskatās ļoti laba izvēle. Tomēr esmu nolēmis pēc iespējas samizanāt cukura un saldo dzērienu patēriņu, kolu dzeršu ne biežāk kā reizi nedēļā. Noskatījos video sapnis blogā, kas liek kārtējo reizi pārdomāt ēšanas paradumus. Iesaku šo 1h40m garo video angļu valodā arī Tev:

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS