Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/saldumi-bez-miltiem-un-krejuma/

Saldumi bez miltiem un krējuma

Tā, kā dēļ mazuļa alerģijas ir liegums ēst kviešu produktus un piena izstrādājumus, esmu atļauto našķu meklējumos. Trūkst idejas, ko gardu varu pagatavot BEZ baltajiem miltiem un krējuma. Mājās daudz rabarberu, bet neprotu uztaisīt kaut ko gardu no tiem, neizmantojot aizliegtos miltus, pat klimpu zupa un plātsmaize nesanāk.

  • Biezputra (rīsu, mannā, auzu - ūdenī vārīta) ar rabarberu ķīseli.
  • Želeja.
  • Biezais ķīselis - ēd tāpat, bez piena.
  • Domāju, ka var cept tādu kā sklandurausi no rudzu miltiem, tikai pildīt ar rabarberiem.
  • Sasaldē rabarberus - gan jau aizliegums beigsies un varēsi gatavot.
  • Rieksti, žāvēti augļi, medus, ievārījums.
  • Rabarberus līdzīgi kā ābolus var savārīt marmelādē - ar cukuru un kanēli. Var uzsmērēt uz rīsu galetēm.
  • Veikalos (vismaz agrāk) bija nopērkami biezinātāji no kukurūzas miltiem. Varbūt der arī ķīseļiem. Piena vietā - sojas piens. 
  • Miltu vietā izmantot bezglutēna miltus. 
  • Ķīselim vajag kartupeļu miltus- ne jau kviešu.
  • Rabarberus dzīvā veidā ar cukuru var mizot iekšā. Klimpām vari piena vietā pieliet ūdeni. Reizēm es taisu vistas zupai gan, klimpiņas tikai no eļļas un miltiem (ja nevari kviešu, pamēģini kukurūzas) un olas ar garšvielām.
  • Ar jau minēto sojas pienu vai tā pulveri, vari meistarot visdažādākos pudiņus. Ir pieejams arī sojas krējums, ar kuru vari eksperimentēt.
  • Saldajiem ir vērts tagad vasarā sagatavot saldētus augļus, ko ziemā atkausēt un blenderēt visdažādākajās fantastiskās mērcēs un biezeņos.
  • Visdažādākie augļu salāti. Želatīnu var ielaist arī augļu biezenī.
  • Dažādi žāvētu un samaltu augļu maisījumi (aprikozes ar rozīnēm un lazdu/valriekstiem vai mandelēm... un medu, piemēram).
  • Nemaz nezināju, ka ir sojas krējums. Mājās ir sojas piens, garšo nudien kā īsts! Augļus un ogas iespēju robežās noteikti saldēšu, lai vēlāk, kad jau nebarošu, uzņemtu vitamīnus, vienīgi baidos no daudziem produktiem - āboliem, zemenēm, riekstiem, medus.
  • Nu un, kā ar olām? Var putot visādas ogas un to pašu rabarberu biezeni ar olu baltumu un cukuru. Sanāk tāds saldais paēdiens, ka prieks.
  • Var taisīt augļu želejas ar vaniļas mērci ( sojas piens, kartupeļu milti, olu dzeltenumi, cukurs).Neesmu gan to sojas krējumu mēģinājusi, bet sojas produktu bodītē tur pie zinātņu akadēmijas ir arī tāds piedāvājumā. Tā kā ir vērts iemēģināt. Nebaidies- kamēr nepamēģināsi, nebūs skaidrības pūš vai nepūš un kas ar alerģijām. Visu pamazām, pa drusciņai. Alerģiskas varētu būt zemenes, zemesrieksti, medus... āboli, ja vasaras, tad punci nepūš (oi!!! šausmīgi labs saldais ziemā!!! Dzidros ābolus, kad šie gatavi, sagriez 4 daļās, izņem serdi, samet katlā, palej drusciņ ūdens apakšā un cukuru... laikam kaut kur ap 0,6 kg uz 1 kg ābolu. Ne vairāk bija. Kad āboli Apšķīduši, bet ne izšķīduši, karstu burkās, valcējamos vākus virsū un aukstā pagrabā vai ledusskapja durvīs iekšā. Ziemā ēd ar vaniļas mērci (sojas piens+olas dzeltenums+vaniļa) un kanēli).
  • Taisi ar citiem miltiem - rīsu, miežu, kukurūzas, griķu, kartupeļu, zirņu.
  • Kviešu miltu vietā liec kukurūzas miltus - visādos sacepumos un pudiņos baigi labi garšo. Var arī kafijas dzirnaviņās samalt kukurūzas putraimus un sacept pankūkas, piena vietā likt ūdeni.

Komentāri

siiks laacis:
30.06.09 01:07:33

Hmm, bet kā ir ar mannā? (Biezputra (rīsu, mannā, auzu - ūdenī vārīta....))
Mannas putraimi - iegūst no kviešu graudiem, nolobot tiem biezu apvalku un pēc tam sīki saskaldot.
inde:
30.06.09 11:34:32

manam nabadzinjam kursh nevar pagadam neko kur olas, piens , rudzi, kvieshi i grikji garsho shaadi cepumi:
auzuparslas (parastas vai aatrivaaramaas) sablenderee gandriizvai miltos, izmercee aprikozes vai roziines (vai ko cito, kop driikst) arii sablenderee , saspaida banaanu un visu kopaa samaisa (proporcijas peec velmeem un iecereetaa daudzuma, jo vairak banaana pieliek,jo cepumi miikstaaki) pectam liek uz plaats uz cepammpapira ar karoti cepumus cik jau nu lielus veelas nolidzina i cep kamer gaishi bruuni. Vienvardsakot galvenaas sastavdaljas ir auzuparslas i banaans kas satur kopaa visu, parejo varieet var dazhaadi. Ar kaneeli i vaniljcukuru arii ir garshiigi.
Daina:
30.06.09 23:06:51

Varbūt kāda var padalīties kā izcept kādu plātsmaizi vai ideālā varianta keksu bez olām? Miltus esam atradušu- kukurūzas, bezglutēna u.t.t.... Soja mums arī aizliegta, bet esam atraduši auzu pienu, BET kā lai iztiek bez olām?!!! Mēģinājām olu aizvototāju, bet keks tik un tā saplaka! :(
krams:
04.07.09 20:06:51

Manai ģimenei ļoti garšo banānu rulete, kuras recepti es sameklēju, kad manam dēlam arī bija problēmas. 3 olas, 100g cukura, vanilīnu puto ar mikseri apm.5 min.,tad masai pievieno 50g kartupeļu miltu, kas sajaukti ar 1-2 ēdamkarotēm kakao pulvera un 1 tējk. sodas vai cepamo pulveri. vēlreiz uzputo un lej uz plāts ar cepamo papīru.Virsū smērē jāņogu želeju un putukrējumu ar sagrieztiem banāniem. Super!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS