Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/salie-grozini-un-to-pildijumi/

Sāļie groziņi un to pildījumi

Kā tos pašus groziņus taisīt un ko tajos pildīt.

  • Smilšu mīkla sāļajiem groziņiem
    • 100 g sviesta vai margarīna
    • 1 ola 
    • 200 g miltu
    • sāls
    • garšvielas pēc garšas

Miltus izsijā uz mīklas dēļa, ar nazi vai ar pirkstiem ieplucina taukvielas, iemaisa sāli. Veido kaudzīti ar iedobi, tur ielej sakultu olu un pievieno garšvielas. Ar karoti vai ar nazi pakāpeniski iemaisa miltus un samīca mīklu. Kad visi milti salipuši, mīklu samīca un novieto vēsumā. Ilgi mīcot, mīkla kļūst staipīga, zaudē irdenumu. Mīklu var iesaiņot pergamentā vai folijā un uzglabāt arī saldētavā.

  • Smilšu mīklu var izmantot sīkajiem cepumiem. Ja mīklu gatavo bez cukura, ar sāls piedevu, no tās cep sāļos cepumus, groziņus, sāļās tortes. Ja pievieno tikai olu dzeltenumus vai pat cieti vārītu olu dzeltenumus, mīkla ir sevišķi irdena. 
  • Trauslā kartupeļu mīkla
    • 125 gr milti
    • 125 gr vārītu atdzesētu, sarīvētu kartupeļu
    • 125 gr sviests
    • 1 ola
    • sāls
    • garšvielas

Miltos ieber sāli, iegriež mīkstu sviestu, ieber rīvētus kartupeļus, piesit olu. Jāmīca ātri un stipri, līdz mīkla kļūst spīdīga, gluda un viendabīga. Uz kādu laiku ieliek ledusskapī, lai vieglāk iespiest formiņā. * ja sviestu pieliks nedauz vairāk, tad ola nebūs vajadzīga.

  • Visgaršīgāk man liekas siera un sēņu salāti.
  • Jebkurus salātus, tikai ne tradicionālos siera salātus un ne mednieku salātus - tie ir apnikuši un liekas kopā ar tā jau sāļajiem groziņiem par sāļu. Pildu iekšā pat dārzeņu salātus.
  • Gandrīz visus salātus. Samērā nedārgi iznāk tie paši krabju salāti, rasols. Ja galīgi švaki ar naudām, man liekas, ka veco labo Rūjienas salātu variācijām (vārīta biete, zirnīši, marinēti gurķi, majonēze) vai tomātiem ar olu un majonēzi nebūtu nekādas vainas.
  • Mājās gatavotu aknu pastēti - (tai klāt lieku daudz burkānu un sīpolu - putoju), vēl esmu likusi mēli un dārzeņus želejā.
  • Tunča masu- tuncis, vārīta ola, sīpols un majonēze.
  • Tuncis, kukurūza, sīpols, svaigs gurķis mazliet, majonēze. 
  • Siera salātiem, krabju salātiem. Var likt iekšā jebko grieztu. Siera salāti - vārīts rīvēts burkāns, rīvēts siers, rīvēta vārīta ola, ķiploks.
  • Krabju salāti – smalki sagriež krabju nūjas, zaļo gurķīti, papriku, mazliet rīsus (var arī bez), sīpolu, var arī olu, sajauc ar majonēzi un liek iekšā. Zinu, ka "rasolu" arī liek iekšā. Ja garšo zivis, tad ņem konservus- cepta zivs tomātu mērcē, saspaida, klāt sīpolu un marinēto gurķi. 
  • Visus salātus, ko sirds vēlas un atļaujas fantāzija, bet vispiemērotākie ir asie siera salāti vai mednieku salāti. Asie siera salāti - siers (jebkāds - Holandes, Krievijas, lietuviešu, tikai ne liesos), sarīvē uz rupjās vai vidējās rīves, Tāpat sarīvē vai smalki sagriež vārītas olas, pierīvē vārītu (var arī svaigu, tad tikai uz smalkās burkānu rīves) burkānu, tā pa vairāk ķiplokus un majonēzi klāt. Sāli garšo beigās, jo pārsvarā nevajag, par cik siers ir sālīts, majonēze un groziņi paši par sevī arī. To asumu dod siera pikantums un ĶIPLOKI.
  • Vislabāk nopirkt gatavus salātus lielveikalos, jo daudz nevajag -groziņi nav dziļi - diezgan lēzeni un daudz neko tajos neieliksi. 
  • Tuncis savā sulā/eļļā, kapāta ola, sīpols. Sasmalcināti, sacepināti ar sīpoliem šampinjoni. Žāvēta gaļiņa samalta kopā ar sīpoliem (tipa pastēte). Pati pastēte.
  • Žāvēts lasis, ola, majonēze, sīpols. Saceptas vistu akniņas ar sīpoliem, samaltas. Asie siera salāti (čeders, ola, vārīts burkāns, majonēze). Mājas siers ar hmeļi - suņeļi, virsū grilēta baklažāna šķēle. Garneles ar avokado un svaigu gurķi, majonēze.
  • Jebkurus sāļos salātus, kaut vai to pašu rasolu tur var pildīt un dekorēt ar tomātiem, gurķiem, olām, zirņiem, papriku, olīvām, zaļumiem utt.
  • Par pildījumu varu teikt, ka labāk likt tādus asākus salātus ar kādu žāvējumiņu, var pielikt ķiploku (īpaši šajos laika apstākļos). Nonācu pie secinājuma, ka groziņos jāliek asas/pikantas lietas. 
  • Saputo saldo krējumu ar smalki sarīvētu sieru. Putojot pieliec garšvielas pēc patikas.
  • Tunča salātus - tuncis, ola, sīpols, pieliek zirnīšus, majonēzi - baigi labi. Un ātri.
  • Izvāri olas un caur gaļas mašīnu vai blenderī sajauc visu vienā dzeltenā putriņā, pieliec klāt nedaudz kari garšvielas, smalkos piparus, smalki sakapātus zaļumus un tam visam pa vidu vēl majonēzi. Sanāks tāda jauka masa. Paņem toršu rotājamo, liec to masu tur iekšā un groziņos skaisti iepildi. Izskatīsies ļoti skaisti, ja no paprikas izgriezīsi tādas sirsniņas ar cauru vidu vai vienkārši divas smalkas strēmelītēs. Tos iespraud kaut kur maliņā un vēl visam pa vidu vai nu sarkanos ikrus vai arī vienu dzērvenes vai brūklenes odziņu.
  • Tikai liec visu to, kas nebirst (nu piemēram, rasolveidīgie man nepatīk). Visu ķepīgos salātus.
  • Siera salātus un kaut kādu variantu salātiem ar kūpinātu šķiņķi.
  • Krabju masa varētu būt sablenderēti krabji ar sviestu un olu dzeltenumu. (esmu tā taisījusi un sanāk kaut kas pastētei līdzīgs).
  • Dažādu veidu siera salātus, vēl super garšīgi ir ar mencu aknu salātiem vai parasto akniņu salātiem, mēlīšu salātiem.
  • Sakapā ar dakšiņu olu ( cieti vārītu ), pieliek sagrieztas - nu tas nosacīts jēdziens, cik tur var sagriezt, bet apmēram uz to pusi lai būtu - ķilavas ( sievas vai vīra buča), rīsus mazu biškiņu, sviestu, visu to ar mikseri sakuļ , sanāk kaut kas līdzīgs sāļajam sviestam .Citreiz es vēl piciņu provansas majonēzes piesperu klāt tam visam. Un zaļās dillītes vai lociņus smalki sakapātus iemaisu. Tad sapilda groziņos un pa virsu vēl olīvīti kādu.
    Garneles taisu apmēram līdzīgi, tikai tur lieku vairāk olu, rīsus kā kuru reizi. Tad vēl drusku avokado piegriežu, zaļās olīvas ar garneļu vai anšovu pildījumu. Un parasto veikalā pirkto pastēti ar var likt - tikai es vienmēr pieliku kādu sviesta gabaliņu un zaļumus un to visu cenšos uzklapēt ar putojamo, lai būtu pufīgāks.
  • Jebkuri garšojoši, smalki sagriezti salāti tur iederas.
  • Jebkurus salātus, tikai sablenderēt! Un pielikt kaut kādu saistvielu, lai masa turētos kopā.
  • Smalki sasmalcinātas olas, krabju nūjiņas, svaigi gurķīši, tomāti un majonēze. Sarīvēts siers, vārīts burkāns, olas, svaigi gurķi, ķiplociņš, majonēze. Siļķīte, āboli, sīpoli, krējums. Saspaida konservu zivis, zirnīši, tomāti, majonēze. Nu praktiski visi salāti, tikai labāk bez kartupeļiem un rīsiem.
  • Jebkurus sāļus salātus, man patika tikai sablendētā veidā - galveno uzsvaru liekot uz garnējumu - sīkas lapiņas, olu dzeltenumi, sarkanie un oranžie piparu kriksīši...
  • Avokado ar rīvētu svaigu gurķi.
  • Avokado saspiež ar dakšiņu, piemaisa mazliet majonēzes, sasmalcinātu oliņu un pa virsu – garneli.
  • Rimi ar var nopirkt groziņus. Mana pieredze rāda, ka vislabāk der siera salāti, avokado+ biezpiens, utml. viss, kas ir ķepīgs un nebirst. Es vēl taisu tādu siļķes kleksi: caur gaļas mašīnu samaļ mazsālīto siļķi - kādas divas + tāpat kādi 3-4 burkāni + ir tāds siers - kausētais - "Gauja" - citi ne īpaši der (nezinu) + zaļumi un garšvielas - visu sajauc. Ne krējumu ,ne majonēzi nevajag. Man ļoti garšo.
  • Sāļā ķilavu masa - samaļ ķilavas, biezpienu klāt majonēzi vai krējumu vai saputotu putukrējumu un daudz dilles.
  • Sāļie smilšu mīklas groziņi pildīšanai ar salātiem:
    1. variants: 140 g miltu, ¼ TK sāls, 70 g margarīna, 40 g ūdens, 1 olas dzeltenums.
    2. variants: 140 g miltu, ¼ TK sāls, 50 - 60g margarīna vai sviesta, 50 -75 g skāba krējuma.
    Miltiem uzkaisa sāli, uzliek mīkstu margarīnu, ātri samīca. Pieliek olas dzeltenumu un ūdeni vai krējumu un ātri samīca. Mīklu ieklāj formiņās, sadursta ar dakšiņu un izcep.
    Ar salātiem pilda pirms pasniegšanas, lai nesamirkst.
  • Kūpinātu vai mazsālītu lasīti ar sviestu - vārītu olu dzeltenumus izberž caur sietiņu un saputo ar sviestu, olu baltumus sakapā ar nazi, visu samaisa, klāt vēl iemaisa zaļumus - dilles, lociņu, bet te vajag tādus mazākus groziņus, citādi bankrots var lēni piezagties. Nu un šito sviestu smuki ieliek groziņā, pa virsu laša šķēlītes un bišku no citrona vai laima – smukumam var arī olīvīti kādu. Tad es kaut ko vienreiz taisīju ar garnelēm un mīdijām - es viņas vienkārši sajaucu, drusku sakapāta oliņa un mazdrusciņ vārītus rīsus, majonēze un visu sajauc, pa virsu vienu olīvi var uzlikt vai vienu garneli. Var kaut ko no kūpinātas zivs sagudrot. Man jau vienmēr visur patīk, ja klāt ir olas, majonēze un sakapāti zaļumi. Bet siera salātiem ar nekāda vaina, tos parasti, starp citu pirmos noēd, ja sanāk pikanti .
    Var kūpinātu vistu ar ananāsu šķēlītēm sajaukt, ananāsu sulu ar majonēzi vai citronu mērcīti sataisīt un pārliet. Mērcītes gatavojot vienmēr labi sanāk, ja kombinē saldu ar skābu, nekad nekļūdīsies.
  • Liec tik parastus siera salātus - tikai, atkal, zin, ko piegriez svaigu gurķi un svaigas dilles - izskatīsies smuki zaļi un labi garšos un nav dārgi.
    Vistu jauktu zin kā- vistu ( labāk nopērk kūpinātu gabalu) sīkos gabaliņos, ar marinētu gurķīti, majonēzi un svaigu gurķi, lai nav tik ass, sīpoliņš un visur tikai hellmans light ar spilvas mārrutkiem klāt.
    Vēl var krabju nūjiņas ar svaigu papriku, svaigiem gurķiem, mazliet rīsiem un majonēzi.
  • Siļķu krēms
    200 gr siļķu filejas
    1 glāze saldā krējuma
    Samaltai siļķei pievieno stingrās putās saputotu putukrējumu. Var pievienot 1 tējkaroti uzbriedināta želatīna. Vēl var pievienot izceptu, caur sietu izrīvētu saldskābu ābolu.
  • Mārrutku krēms
    1 glāze saldā krējuma
    2 - 3 ĒK galda mārrutku
    sāls
    cukurs
    Krējumu saputo, pievieno mārrutkus, sāli un cukuru.
  • Biezpiena krēms
    Samaltam biezpienam ( 150 gr) pievieno 2 daiviņas saspiesta vai sarīvēta ķiploka, sāli, smalkos piparus, 1/2 glāzi saldā krējuma. Saldo krējumu saputo.
  • Sviestam pievienot sasmalcinātus zaļumus vai sinepes, vai smalki sagrieztus sāļos gurķus. Šito pa piciņai saliek groziņā un virsū var likt kaut vai sakapātu desu vai žāvētu gaļu .
  • Ja garneles nav baigi daudz - ta nav vērts, tāpat nekāda baigā garša nebūs, ta jau labāk kādus labus- oooo, pērc zini kurus, -  „sniega krabjus”, tie ir vakumiepakojumā, tādas kā plāksnītes sažļampātas, tie ir visgaršīgākie, garšo labāk par garnelēm ( mans kaķis ar tā domā ) - vot un šitos var visādi smuki, jo viņi balti ar rozā maliņu, nu tur majonēzīti piepilini, pieliec foršus dārzenīšus, tas labi iet kopā.
  • Vislabākais groziņa pildījums ir sviesta pika ar olu un parasto ķilavu , bet tas jau laikam neskaitās smalki.
  • Ramas sieri un Dzintara svaigie sieri ir ļoti OK risinājums, tikai viņus var uzlabot ar kādu svaigu sastāvdaļu. Man interesants likās Ramas tomātu un bazilika siers un ja vēl tomātu svaigu klāt piegrieztu.
  • Atcerējos, ir tādas siera bumbas, kas peld eļļā. Supermini plastmasas spainītis, bet sasodīti labas. Var spaidīt ar dakšu un jaukt ar visādiem sīki smalcinātiem gardumiem – krabju nūjiņām, riekstiem, marinētiem gurķiem, utt.
  • Vārītas pupiņas, sīpoli, majonēze un skābs krējums.

Komentāri

Marita kalveite:
30.03.08 10:47:53

Es siera salatus taisu ar avokado un visu paarejo kaa parasti-siers,olas,kiploks.Sanaak gardi.
komentators:
19.05.10 17:53:00

Vai Cālim kādreiz būs arī izdrukas versija visām šīm brīnišķīgajām receptēm un variācijām?
groziņmīle:
11.10.10 21:59:47

Vēl ļoti garšīgi groziņi iznāk ar siera salātu pildījumu

200-300g sarīvēts siers
Pierīvē olu
Majonēze
ķiploks
vārīti burkāni ierīvēti

ļoti garšīgi
sintija:
20.11.10 13:45:00

loti garsigi man loti loti garsoja
kiki:
04.12.11 13:53:19

Es ar uztaisiju siera sala'tus.Visi viesi bija starā.esot ideāli bijuši,un labi esot bijis ka klāt ķiploks,bet to īpaši neesot jutuši

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS