Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/skaista-un-garda-omlete-cepeskrasni/

Skaista un garda omlete cepeškrāsnī

Sagribējās nu ļoti, ļoti omleti pagatavot vakariņās. Parasti gan omletes taisu ļoti reti, lielākoties  brokastīs un manas omletes nekad nav bijušas nekas vairāk kā ar pienu sakultas, uz pannas saceptas olas, kam pievienots siers un tomāti... Bet šovakar dikti gribētos pagatavot tādu lielu un gardu omleti, nu tādu ko lielā traukā cep cepeškrāsnī! Olas arī kā reiz no laukiem atvestas...Bet man nav ne jausmas, kā tādu lielu un gardu omleti cepeškrāsnī pagatavot, tāpēc būšu ļoti pateicīga, ja varēsiet ieteikt kādu receptīti.

  • Taisu kā zemnieku brokastis. Varianti daudz un dažādi:
    • 1) gaļa (maltā, kūpināta vai svaiga ), vārīti kartupeļi, vārīti vai marinēti dārzeņi, zaļie zirnīši, olīvas, sēnes.
    • 2) vispirms apcep visus produktus, kas būs iekšā, tad pārlej ar sakultu olu, kam pievienots sāls un mazliet piens.  Īsi pirms cepšanas beigām pārkaisa rīvētu sieru un pārlieku ar tomātu šķēlītēm, pāris minūtes apcepu zem grila. Jācep tik ilgi, kamēr ola vairs nav šķidra.
  • Pufīgā omlete - vispirms apcep kādu gaļu (vienalga, svaigu, piem. krūtiņu, vai žāvēto, sagrieztu gabaliņos) un sīpolus (ja negaršo, var nelikt). Cep uz tās pašas cepešpannas (olīveļļā). Bet ar olām dari tā, ka dzeltenumus no baltumiem atdali un puto katru atsevišķi. Dzeltenumu, kamēr šis maina krāsu uz gaišu, bet baltumu - ļoti stingrās putās. Protams, klāt mazliet sāli, piparus (labāk pie dzeltenuma). Un tad šos abus sajauc kopā un liek uz karstas cepešpannas, kur tā gaļa un  turpina cept, kamēr omlete smuki uzpūšas un kļūst zeltaina. Tālākais jau variācijas. Var likt sarīvētu sieru, svaigus tomātus, zaļumus pa virsu.
  • Omletei bezgala daudz variāciju piedevām, bet olas masa, ko leju pāri no visiem eksperimentētajiem variantiem man vislabāk patīk: olas, saldais krējums un tieši pirms liešanas pievienots gāzēts minerālūdens. 

Kāda ir jūsuprāt ideālākā proporcija olai un pienam? Tā, lai pavisam klasiski sanāktu.

  • Puslitra traukā, iesit piecas olas un pielej līdz augšai (cik tur vietas atlicis) pienu. Vēl piemet naža galiņu sodas, lai vairāk paceļas.
  • Apmēram pusi uz pusi. Varbūt pienu nedaudz mazāk.
  • Nezinu cik klasiski, man patīk olas vienas pašas vai olas un nedaudz ūdens. Pienu nekad neleju omletei.

Man vajadzīga cepeškrāsnī cepama, jo jāuzcep ap12 cilvēkiem.

  • Katru svētdienu gatavoju lielo omleti cepeškrāsnī. Princips tāds - apcepu uz pannas visu, ko gribu redzēt omletē iekšā: gaļa (žāvēta, svaiga, vistas fileja, maltā gaļa, desiņas utt.), sīpols, ķiploks, skābs gurķis, zirnīši, paprika, vārīti kartupeļi, zaļi zirnīši, sēnes, vārīti dārzeņi. Te brīva vaļa fantāzijai. Apcepto pildījumu lieku cepešformā.  Tad sakuļu olas ar mazliet piena, sāli, pipariņu un leju virsū. Pārkaisu ar sarīvētu sieru, pārlieku ar tomātu ripiņām un cepu cepeškrāsnī. Kad ola sarecējusi, pāris minūtes zem grila apbrūninu virsiņu.
  • Baltumu un dzeltenumu putoju atsevišķi, tad sajaucu kopā un drusku pieleju vēl klāt pienu. Tad sanāk tāda ļoti gaisīga un pufīga.
  • Līdzīga padomju laiku ēdnīcu omletei ir tad, ja uz lielu daudzumu piena ir maz olu - es lieku 2-3 olas uz litru piena, cepas vismaz stundu, kamēr sabiezē, bet mums ļoti garšo.
  • Mamma mūsu lielajai ģimenei taisīja tā - kādas 6-8 olas, 2 l piens sakuļ, sāli, pienu mazliet, tad miltus mazliet, sakuļ, lai nav kunkuļu, tad pielej pārējo pienu, samaisa, lej dziļajā plātē un krāsnī iekšā. Cepu 180-200*C.
  • Vislabāk garšo tāda: 7-8 olas, 0,5 glāzes piena, sāls. Sanāk ~ 2 cilvēkiem. (nekad neesmu varējusi saprast kāpēc  tādu daudzumu olu ceptā veidā noēst divatā nevar, bet te vēl piens klāt un tā tik pietiek.) Cepeškrāsnī sanāk vislabāk, bet arī uz pannas (uz mazas uguns) nav ne vainas.
  • Zinu, ka tai liesajai omletei miltu vietā var likt klāt mannas putraimus, tad sanāk "sātīgāk". Padomju laikos tā darīja ēdnīcās.
  • Ir kas līdzīgs "padomju" omletei: sakuļ 6 olas + sāls + pamazām laiž iekšā SILTA 400 ml piena + 150 g istabas temperatūras sviesta (plānās plēksnītēs) + pusglāze miltu. Viss jākuļ pakāpeniski, kā rakstīts. Tad lej formā (man tāda kantaina, lielāka par pannu) ar augstām malām. Cepeškrāsnī uz 180 grādiem uz kādām 45 minūtes. Kamēr gatavs. Sanāk labi.
  • Noskatīju no Sirmā un sanāk baigi labi. Viņš saka, ka galvenais olās iekult lielu daudzumu gaisa. Cepu stikla formā. Salieku (neapceptus) sīpolus, šķiņķi, tomātus, papriku - visu, ko gribas tur redzēt un ēst, tad kuļu 5-6 olas ar mikseri, pakāpeniski lejot klāt ūdeni. Sanāk baigās putas, ko lej virsū visiem labumiem, uzkarsētā cepeškrāsnī iekšā un uz 180 g 20-25min. Uzpūšas un sanāk tāda gaisīga, bet ne slapja. Ūdeni leju "uz aci", varētu būt kādi 300gr, sanāk ko noēsties 3 lieliem cilvēkiem.

Cāļa Virtuves forums 2008

Komentāri

Linda:
17.02.09 14:35:14

Olas - vēršacs vai kultenī, esot jācep lēni, uz nelielas uguns, tada sanāk garšīgas.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS