Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/steidzies-lenam-vai-atras-pusdienas-bez-steigas/

Steidzies lēnām vai ātras pusdienas - bez steigas

Ēdienkartes sastādīšana

Domāju, ka retai no mums nav zināma situācija, kad stāvi virtuvē un domā, ko gan pagatavot šodien ģimenei. Līdzīgas domas var dienas laikā aizņemt 15 – 20 minūtes, kuras vienmēr ir deficīts. Tāpēc vislabāk būtu atvēlēt stundiņu vakarā vai brīvdienās, lai nepaslinkotu un sastādītu ēdienkarti nākošajai nedēļai vai pat 2 nedēļām uz priekšu un izdarīt to var vairākos veidos:

  1. Nedēļas laikā pieraksti visus ēdienus, kas gatavoti dienas laikā un sastādi ēdienkarti pamatojoties uz ģimenes atzinumiem par labākajiem ēdieniem.
  2. Ja ģimene ikdienā izvēlas un dod priekšroku neveselīgiem ēdieniem, tad sastādi ēdienkarti pēc receptēm, kas ir veselīgākas un mazāk kaitīgas. Tādā veidā varēs ar vienu šāvienu nošaut divus zaķus: ieekonomēt laiku un neveselīgo nomainīt ar veselīgo.
No kā sastāvēs ēdienkarte?

Tas ir atkarīgs no laika, kurš tiek atvēlēts ēdiena gatavošanai. Labi, ja tie ir ātri pagatavojami ēdieni un tie nepavisam nav tikai pelmeņi un makaroni ar sieru. Ātri pagatavojami un veselīgi ēdieni ir dārzeņu salāti, dārzeņu zupas, kuru gatavošana aizņem minimālu laiku. Jo vairāk laika tiek atvēlēts ēdiena gatavošanai, jo ēdieni var būt darba un laika ietilpīgāki: sautējumi, tvaicēti ēdieni, jebkurš ēdiens, kas tiek iekļauts ģimenes ēdienkartē.

Sastādīto ēdienkarti var uzglabāt virtuvē, datorā, piezīmju grāmatā – jebkurā ērtā vietā. Tādā veidā, katru rītu būs skaidrs un konkrēts darbības plāns, kuru nevajadzēs atkal apdomāt.

Tirgus diena

Tagad, kad ēdienkarte ir sastādīta rodas nākošais jautājums: kur gan iegādāties visus nepieciešamos produktus. Pēc noklusējuma ir skaidrs, ka, lai ieekonomētu laiku un naudu racionālāk ir vienu vai divas reizes nedēļā iepirkties lielveikalā vai tirgū (kuru labi pārzina) un iepirkšanos veikt pēc saraksta, kas sastādīts pamatojoties uz ēdienkarti. Kad pamata produkti būs iegādāti, būs nepieciešams tikai laiku pa laikam piepirkt ātrāk bojājošos produktus, piemēram: pienu, maizi, krējumu.

Kā organizēt darba vietu

Pasekojot līdzi savām darbībām virtuvē, var novērot, ka lielu laika daudzumu gatavojot ēst - veltam roku mazgāšanai, iešanai pie ledusskapja, kur vajag ielikt vai izņemt nepieciešamos produktus u.tml. Tāpēc ļoti svarīgi pirms ēst gatavošanas pareizi ierīkot darba vietu:

  • pirms darba uzsākšanas virtuve ir jāsaved pilnīgā kārtībā: darba virsmām – noslaucītām, traukiem – nomazgātiem, lai jebkurš trauks un instruments būtu tīrs un gatavs darbam;
  • atbrīvo galdu. Laicīgi izņem no saldētavas un ledusskapja visus nepieciešamos produktus. Laicīgi sagatavo visus nepieciešamos instrumentus: rīvi, nažus utt., lai tie nebūtu jāmeklē, pašā nepiemērotākajā brīdī;
  • kad starp darbiem rodas brīvs brīdis (gaidi, kamēr uzvārīsies ūdens, uzkarsīs panna, uzvārīsies tējkanna) izmanto to, lai nomazgātu jau sakrājušos traukus, kas vairs nebūs nepieciešami. Tad netīrie trauki nesakrāsies lielā kaudzē un nevajadzēs atlikušo vakara daļu pavadīt, tos mazgājot.
Gatavošanas ātruma noslēpumi:
  • ātri nomazgāt ne pārāk netīrus dārzeņus , augļus un ogas var ieliekot tos polietilēna maisiņā, ielejot tajā ūdeni un pakratot. Pēc nepieciešamības ūdeni nolej un procedūru atkārto.
  • kartupeļus, burkānus un bietes vislabāk mazgāt ar metālisku švammi vai birstīti.
  • ja gaļas gabaliņus, akurāti saliek polietilēna maisiņā un tad izklapē ar gaļas āmurīti, tad nevajadzēs mazgāt gaļas dēlīti, gaļas āmurīti.
  • produktu daudzums receptēs parasti tiek dots gramos un mililitros. Un katru reizi meklēt mērvienību tabulu, pārskaitīt visu karotēs un glāzēs aizņem pietiekoši daudz laika. Tāpēc mērglāze un virtuves svariņi nav tikai greznība, bet gan nepieciešamās lietas, ka ieekonomē laiku.
  • ieekonomēt laiku var arī palīgierīces: ātri vārāmie katli, mikroviļņu krāsns, virtuves kombains, trauku mazgājamā mašīna un citas ik dienā noderīgas lietas. Kā arī ļoti palīdz elektriskais konservu nazis, nazis dārzeņu tīrīšanai un citi.
  • labi, ja mājās ir vieta saldētavai, tas nozīmē, ka pa rokai vienmēr ir sasaldēti dārzeņi, ogas, augļi un zaļumi. Kā arī ēdienu var gatavot uz priekšu un sasaldēt. Atliks vien laicīgi atsaldēt sasaldētos ēdienus.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS