Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/tikai-vienreiz-kartigi-paestgaveni/

Tikai vienreiz kārtīgi paēst...gavēnī

Gavēnis sācies jau vakar, 1.martā, Pelnu dienā. Tomēr nekad nav par vēlu pieņemt lēmumu – šogad arī es ievērošu gavēni. Daudzi vairs nemaz nezina – katoļu tradīcijā gavēņa pirmajā dienā – Pelnu dienā atļauta tikai viena kārtīga maltīte. Tradicionāli tajā gatavoti sātīgi un barojoši ēdieni, lai apetīte tik drīz neliktu sevi atkal manīt. Viduseiropā gavēņa pirmās dienas vienīgajā ēdienreizē parasti pasniegti, piemēram, knēdeļi vai kukurūzas putraimu putra ar pienu un sviestu.

Galdā – zivs

Klasisks gavēņa ēdiens ir zivs, un arī visā turpmākajā gavēņa laikā gaļas produkti atmetami pavisam vai aizstājami ar zivīm – ceptām, vārītām, zupās utt.

Mencas sacepums ar āboliem

  • 700 g mencas filejas
  • ½ citrona sulas
  • 2 sīpoli
  • 2 sarkanās paprikas
  • 500 g ābolu
  • 2 ĒK sviesta
  • 250 g skāba krējuma
  • 2 ĒK svaigu diļļu
  • sāls, pipari, paprikas pulveris

Zivi apsāla, sapiparo un uzpilina citronu sulu. Sīpolus nomizo un sagriež gredzenos. Paprikas notīra, izņem sēklotni un baltās šķērssienas, sagriež salmiņos. Sīpolus apcep sviestā caurspīdīgus un sautē ~ 4 minūtes. Pusi no sīpoliem liek ietaukotā veidnē, virsū liek zivi. Ābolus nomizo, sagriež 4 daļās, izņem sēklas, sagriež šķēlītēs un kopā ar pārējiem dārzeņiem liek uz zivs. Dilles samaisa ar krējumu, pievieno sāli, piparus un paprikas pulveri, liek uz zivs. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem, šauj krāsnī un cep ~ 40 minūtes.

Alternatīva – miltu ēdieni

Kam negaršo zivis, var aizstāt tās ar visdažādākajiem miltu ēdieniem, piemēram, klimpām un knēdeļiem, kam klāt iespējams pasniegt gan sautētus dārzeņus, gan pat skābus kāpostus, bet kā saldo ēdienu – ar vaniļas mērci.

Knēdeļi

  • 6 kviešu miltu bulciņas (vislabāk – pāris dienas stāvējušas)
  • ½ litrs remdena piena
  • 200 g miltu
  • nedaudz sāls un piparu
  • 3 lielas olas
  • 2 ĒK sīki sakapāta sīpola

Bulciņas sagriež lielos gabalos, pārlej ar pienu un ļauj 2 stundas ievilkties. Pievieno pārējās sastāvdaļas, samīca mīklu, no tās veido ~ kartupeļa lieluma knēdeļus, ko vieglā sālsūdenī vāra ~ 15 minūtes (uz nelielas liesmas). Uz pannas izkausē nedaudz sviesta, tajā apcep sakapātu sīpolu un pasniedz kopā ar knēdeļiem.

Ja sīpolu vietā pieliek rozīnes, bet sāls un piparu vietā – cukuru un vaniļas cukuru, iegūst saldos knēdeļus, ko var ēst ar vaniļas mērci.

Varbūt blusu smēres?

Bavārieši Pelnu dienā un pēc tam visu gavēņa laiku tradicionāli ēd arī „blusu smēres” – it kā nievājošā vārdā dēvētajam ēdienam ir divas pamatreceptes, ko katrs var pamainīt pēc savas patikas.

  • Pirmo variantu gatavo, samaļot kopā (vai sablenderējot) sālītas siļķes, ķilavas, ābolus, sīpolus un daudz pētersīļu.
  • Otrajā variantā uz maizes smērējamo masu gatavo no sviesta, stipra siera (piemēram, Bakšteinas siera), ķimenēm un paprikas pulvera.

Grāfa Černiševa dzimtas (Ukraina, Sevastopole) gavēņa borščs, recepte no ~ 1900.gada

  • 150 g baltās pupiņas
  • 50 g kaltētas baravikas vai citas meža sēnes
  • 500 g sarkanās bietes (svaigas, nekādā gadījumā ne marinētas!!!)
  • 1 pētersīļa sakne
  • 250 g burkāni
  • 1  liels puravs
  • 1 liels sīpols
  • 300 g kartupeļi
  • 2 daiviņas ķiploka
  • 200 g selerijas sakne
  • 1  paprika
  • 1 neliela asā paprika
  • 1 skābs ābols
  • 500 g tomāti 
  • 600 g galviņkāposta
  • eļļa
  • 3 litri dārzeņu buljona

Pupiņas un sēnes izmērcē buljonā un vāra gandrīz gatavas. Lielā pannā uzkarsē saulespuķu eļļu ~ 1 pirksta biezumā. Vispirms apcep sīki sagrieztu sīpolu un ķiploku, tad notīrītus un sīkos salmiņos sagrieztus dārzeņus vārīšanās laika secībā: bietes, pētersīļa sakne, selerija, burkāni, puravs

Cepina, kamēr dārzeņi gandrīz gatavi, ik pa laikam uzmanīgi apmaisot. Ar putu karoti dārzeņus ņem no pannas un liek buljonā (tam viegli jāvārās).

Pannā atlikušajā eļļā apcep nomizotus un sagrieztus kartupeļus (gandrīz mīkstus) un liek zupā. Pannā atlikušajai eļļai pielej pāris karotes no zupas buljona, uzvāra un pielej zupai.

Papriku pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un baltās šķērssieniņas, liek sakarsētā cepeškrāsnī ~uz 20 minūtēm, kamēr miziņa sāk mest „burbuļus”. Izņem no krāsns, uzklāj mitru dvielīti, pēc tam nomizo. Sagriež strēmelēs un kopā ar smalki (!) sastrēmeļotiem kāpostiem liek zupā.

Ābolu nemizo, tikai sagriež 4 daļās un izņem sēklas, liek zupā. Vāra ~ 10 minūtes, kamēr kāposts praktiski gatavs.

Pa to laiku tomātus noblanšē, sagriež četrās daļās un izdzen caur sietu. Pievieno zupai tad, kad kāposts gatavs (pretējā gadījumā tomātu skābuma dēļ tas vispār atteiksies kļūt mīksts ).

Zupu uzmanīgi izmaisa un nepieciešamības gadījumā papildina ar vārošu ūdeni vai buljonu, pēc garšas pievieno sāli un piparus.

Pasniedz ar skābo krējumu vai bez tā. Vislabāk garšo uzsildīta otrā dienā.

Autors Nora

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS