Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/tipisks-latviesu-ediens/

Tipisks latviešu ēdiens

Padodiet, lūdzu, kādu ideju, kas būtu tipisks latviešu ēdiens? Septembra beigās būs viens pasākums, mani palūdza atnest kādu nacionālo ēdienu un tādā veidā "prezentēt" Latviju. Galīgi nav ideju.

  • Skābputra, sklandu rauši, bukstiņš, taukšķēti zirņi.
  • Pīrādziņi ar gaļu. Nezinu kā ar nacionālo, bet vismaz ēdīs. Maizītes ar kaņepju sviestu. Vispār garšīga rupjmaize ar kaut ko.
  • Peldošās salas, tikai, kā viņas līdz pasākumam aizdabūt. Kartupeļi ar siļķi un biezpienu.
  • Debesmannā! Ārzemnieki par to parasti ir sajūsmā.
  • Auksto zupu, ja kefīrveidīgs ir kas pieejams un nav grūti aiztransportēt. Kartupeļu pankūkas ar dzērveņu zapti. Rauga pankūkas. Maizes zupa, bet tad ir jāgatavojas laicīgi - jāatved no Latvijas sausais maisījums.
  • Sacep speķa pīrāgus un pilnīgi pietiks.
  • Kartupeļu pankūkas vēl var mēģināt, bet īsteni vecie latviešu ēdieni ir tādi, kurus es laikam neēstu, piemēram, skābputras.
  • Ar rasolu būs trāpīts desmitniekā. Reiz Zviedrijā pat recepti prasīja.
  • Sacep cūkgaļas karbonādes, sataisi rasolu un, ja izdodas, atrast rupjmaizi - tad saldo rupjmaizes kārtojumu.
  • Saldajā debesmanā var taisīt. Starp citu, man garšo bukstiņputra, tikai sev vienai jau nevārīšu.
  • Ķiploku grauzdiņi. Maizes zupa. Vārīti kartupeļi ar šķovētiem kāpostiem un ceptām desiņām. Pelēkie zirņi ar speķi. Kartupeļu pankūkas krējuma mērcē. Rasols (bet ar to uzmanīgi, jo mans Amerikas onkulis nekādi nevarēja saprast, kā tādas šausmas var dabūt iekšā).
  • Ir slavētas gotiņas, auzu pārslu cepumi, piparkūkas, dzērvenes cukurā, medus kūka, rupjmaizes kārtojums, ķīselis, marinēti ķirbji, protams, arī Jāņu siers, cepti rāceņi un cepts ķirbis, vienkārši krāsnī cepti kartupeļi ar krējumu un zaļumiem ... un vēl daudz kas cits. Nedomāju, ka par latviešu ēdieniem jāuzskata tikai senie ēdieni.
  • Sklandu rauši - var jau uztaisīt tā lai garšotu arī itāļiem. Tas ir var lietot kaut kādas lazanjas mīklu uz tās uzlikt pildījumu kā sklandu raušiem. Man reiz izdevās pārsteigt gruzīnus ar šo paēdienu, jo viņi jau arī dažādu dārzeņu cienītāji.
  • Pašreizējais vācu draugs loti iemīļojis boršču, auksto biešu zupu, plovu, griķus (Vācijā pārdod tikai zaļus griķus – negrauzdētus - tie ari man negaršo, bet kādus mēs pazīstam – jāmeklē tā saucamajos krievu veikalos), biezpiena plācenīšus, kartupeļu pankūkas ar brūkleņu ievārījumu. Latvijā esot ļoti iegaršojās kliņģeris.

Cāļa Virtuves forums

Komentāri

latviete:
11.10.08 20:37:59

smiekli naak, kas tie par latvieshu eedieniem!!? rasols-padomju laika ediens, stoveti kaposti ar desinju- vacu virtuve , borscs- ukrainu nacionalais ediens, plovs- nezinu,kam tieshi,bet noteikti kadai no slavu virtuvem pideroshs ediens.
Tadus iistus latviesu eedienus gruuti atrast. Taisniiba buus tai personai,kas saka,ka mes vairs nemaz tadus needam, kaa piemeram ,skabputras. No nosauktajiem tadi autentiskakie bus sklandrausis un viss,kas taisits no rupjmaizes.
Maza latvietite:
03.11.09 16:26:39

Es pilniba piekritu Latvietei, jo tur reti kurais ir tipisks Latvieshu ediens...:(
Zel ka reti kurais tadus maz zin, ja pajautatu kadai omitei, vecvecmammam, tad vinjas Jums pateiktu kas ir īsti Lavtieshu ēdieni...
jo:
10.11.09 15:36:17

Nav jau runa par autentisku senlatviešu ēdienu, bet gan par tipisku latviešu ēdienu. Kas ir viss tas, kas augstāk minēts, jo šodien to ēd katrs tipisks latvietis. un kas tur ko kautrēties par ēdienu izcelsmi, tāpat latvieši to gatavo savā gaumē.
AinVit:
12.11.09 07:32:18

Es šodien gatavošu bukstiņputru.. tas gan ir brīnišķīgs latviešu nacionālais ēdiens par viszemākajām izmaksām
SL:
18.11.09 10:14:01

Kas tas ir busktinputra un kaa vinu gatavo? Rasolu man zinaamie aarzemnieki parasti eest izvairaas, tikai vaaciesi meeginaaja, bet vairaak vinus sajuusminaaja muusu pelmeni, jo citur vinus taa diivaini un ne paaraak gatavo.
darta bezane gulbenes vidusskolas6b klases skolniece:
24.11.11 19:45:43

sveiki. vai varetu man paradit kadu latgalu senu ediena recepti un selijas un vitzemes un kurzemes un ka ari zemgales edienu receptes ar sastavdalam
jo nu google ka jau vienmer izmet visadus su ara un tad skolotaja saka kad viss =nepareiz
ludzi palidzat

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS