Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/vai-veseligak-ir-est-musu-platuma-grados-augusus-produktus/

Vai veselīgāk ir ēst mūsu platuma grādos augušus produktus

Daiga Kunkulberga, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas katedras docente

Mūsdienās pārtikas industrija ir sfēra, kurā globalizācija pēdas ir īpaši jūtamas, sākot ar tādiem labi zināmiem fast-food produktiem kā hamburgeri, hot-dogi, čipsi, kebabi, un frī kartupeļi līdz pat Tālo Austrumu virtuvei, kas jo īpaši iecienīta kļuvusi tieši pēdējo gadu laikā. Tomēr mūsu organisms vislabāk funkcionē ar tādu pārtiku, ar kādu cilvēce ir attīstījusies evolūcijas gaitā. Vispiemērotākie mūsu gremošanas sistēmai ir produkti, ko lietojušu mūsu senči, un tieši šos produktus mūsu organisms ik pa brīdim pieprasa un vēlas saņemt.

Tas ir dabiski un likumsakarīgi, ka katrā reģionā ir tradicionālie produkti, kas pateicoties atbilstošam klimatam un videi izaug un nobriest vislabākajā kvalitātē, un uzkrāj maksimālo enerģiju un uzturvielas.

Decembris ir pasludināts par Zaļās karotītes mēnesi, un tā laikā plānots pievērst iedzīvotāju uzmanību pārtikas produktu kvalitātei un aicināt sabiedrību uzturā izvēlēties kvalitatīvus pārtikas produktus. Biedrība Mārketinga padome, uzsākot sociālo kampaņu Zaļā karotīte kvalitatīvi vieno! aicina Latvijas iedzīvotājus papildināt savas zināšanas par kvalitatīviem pārtikas produktiem un likt pamatus tradīcijai iepērkoties dot priekšroku produkcijai ar nacionālo pārtikas kvalitātes zīmi Kvalitatīvs produkts.

Lai arī cilvēka dabā ir ilgoties pēc kaut kā jauna, un kulinārijas pasaule nav izņēmums, ik pa brīdim mūsu organismu nepieciešams apgādāt ar tradicionālu un apdzīvotajam reģionam raksturīgu ēdienu. Turklāt tas visbiežāk pats jūt un pasaka priekšā, kas tieši tam pietrūkst.

Cilvēku un konkrēto vidi, kurā viņš dzīvo, saista daudzi pavedieni. Arī Latvijā ir dabai un klimata apstākļiem pielāgojušies un atbilstoši augļi un dārzeņi - āboli, plūmes, ķirši, kartupeļi, burkāni, bietes, rāceņi, sīpoli, kāposti un citi. Bet nozīmīgākie graudaugi ir rudzi, kvieši, mieži un auzas, turklāt rudzi ir izturīgi par citām graudu kultūrām un labāk pielāgojušies mūsu klimatam. Ņemot vērā, ka katra tauta gadsimtiem ilgi ir pielāgojusies tiem apstākļiem, kuros tā aug, arī mūsu organisms un gremošanas sistēma ir pielāgojusies tiem pārtikas produktiem, kuri Latvijā auguši gadsimtiem ilgi.

Mūsu apdzīvotajam reģionam raksturīga pārtika ir arī gaļa - liellopa, cūkas un vistas, kas mūsu senčiem vienmēr ir bijis viens no pamatēdieniem. Gaļā ir visi mikroelementi, vitamīni un aktīvo vielu savienojumi, kas nepieciešami šūnu veidošanai un normālai organisma darbībai. Šo vielu trūkums organismā var ietekmēt gan cilvēka augumu, gan veselību un imunitātes sistēmu. Neskaitāmi pētījumi un testi ir apliecina, ka uzturs un uzturvielas kopumā ietekmē to, kā mēs jūtamies un izskatāmies – gan fiziski, gan arī garīgi.

Neapstrādātā veidā lielākā daļa pārtikas produktu ir labs vitamīnu, minerālvielu, olbaltumvielu, šķiedrvielu un citu uzturvielu avots. Taču cilvēku ēšanas paradumi mūsdienās ir ievērojami mainījušies. Steiga un saspringtais dzīves ritms daudziem liek „ātri kaut ko iekost”, izvēloties pārtiku, kas maz jākošļā, kura satur maz šķiedrvielu, bet tajos ir par daudz sāls, cukurs, tauki. Arvien biežāk tiek lietoti termiski, ķīmiski vai citādi apstrādāti produkti ar pārtikas piedevām – krāsvielām, antioksidantiem, stabilizētājiem, konservantiem.

Runājot par ģenētiski modificētu pārtiku, jāsaprot, ka katram augam un dzīvam organismam ir tūkstošiem raksturīgu pazīmju, piemēram, lapu un ziedu forma, augļu krāsa un garša u.c. katru no pazīmēm nosaka iedzimtības faktoru nesējs – gēns. Ja šo gēnu pārveido, zūd attiecīgās konkrētajam organismam raksturīgā pazīme un parādās jauna. Lai gan visi ģenētiski modificēti pārtikas produkti tiek ļoti rūpīgi pārbaudīti, tomēr šādas pārtikas ilgstoša lietošana nav pietiekami izpētīta un izraisa pārdomas.

Modernās tehnoloģijas maina un pārveido dabisku uzturu. Liela daļa dabisko produktu sastāvdaļu pārstrādes laikā tiek pārveidotas. Daba dzīvo organismu rada veselu un ieliek tajā gan aizsardzības, gan dziedinošos spēkus. Pilnvērtīgs un kvalitatīvs ēdiens ir viens no veselības un skaistuma priekšnosacījumiem.

Noslēgumā vēlos atzīmēt, ka Latvijā audzēti produkti ir vismazāk piesārņoti, tādēļ izvēloties tos mēs būsim tikai ieguvēji.

 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS