Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/valentina-dienas-naski/

Valentīna dienas našķi

Viena no leģendām vēsta, ka Valentīns bijis Senās Romas priesteris. Imperators Klaudijs II uzskatīja, ka neprecēti vīrieši ir labāki karotāji. Viņš aizliedza jauniem vīriešiem precēties. Priesteris Valentīns, uzskatīja, ka lēmums ir netaisnīgs un turpināja slepus laulāt jaunos pārus. Kad Valentīna nepakļaušanos atklāja, Klaudijs piesprieda viņam nāvessodu. Jau vairākus gadu simtus šos svētkus svin Eiropā un Amerikā, kopš neseniem laikiem arī pie mums Latvijā.

Valentīna diena ir pārpilna ar romantiku, mīlu, mīļumu. Pastāv kāda īpaša viela – afrodiziaks, kas spēj radīt un uzburt erotisku noskaņojumu un uzkarsēt mīlas rotaļas partnerus. Tiek uzskatīts, ka šāda viela piemīt arī pārtikai – šokolādei, augļiem un dārzeņiem, arī jūras veltēm. Varbūt šī ir tā diena, kad maltīti sev tuvajam cilvēkam var izvēlēties un servēt kā īpašāk, liekot lietā māku un arī viltību.

Šokolāde

Tās pirmsākumi meklējami Amerikā pirms 3000 gadiem, bet šokolāde cietā veidā pirmoreiz pagatavota Šveicē 19. gadsimta sākumā. Tā visos gadsimtos un laikos uzskatīta par bagātības apliecinājumu, par brīnumainu dziedinošu līdzekli, gan reizēm arī par veselībai kaitīgu produktu. Tiek atzīts, ka melnā šokolāde satur antioksidantus, stiprina imunitāti un palīdz pret sliktu noskaņojumu. Šim brūnajam kārumam piemītot spēja veicināt seksuālo vēlmi. Par šo īpašību liecina arī reklāmas. Interesanti, ka pirms vairākiem gadsimtiem šokolāde bijusi aizliegtais ēdiens klosteros. Šokolāde - tulkojumā no grieķu valodas nozīmē "dievu ēdiens". Šokolādes sastāvā ir viela - teobromīns, kas cilvēkam sniedz baudu, laimes sajūtu, uzlabo garastāvokli, tāpēc mēdz teikt, ka šokolāde ir zāles nelaimīgiem mīlētājiem.

Trifeļu šokolādes olas                        

/20 olām/

  • 100 g šokolādes
  • 175 g pūdercukura
  • 175 g maltu mandeļu
  • 1 viegli saputots olas baltums
  • 175 g melnās šokolādes
  • 175 g baltās šokolādes

100 g šokolādes izkausē ūdens peldē. Šokolādes masā iemaisa pūdercukuru, maltas mandeles un olu baltumu. Samīca viendabīgā masā uz dēļa. Ietin visu plēvē un nedaudz atdzesē.

Atdzesēto masu lauž pa gabaliņam – valrieksta lielumā un veido olu. Olas uzliek uz pergamenta.

Balto un melno šokolādi izkausē karstā ūdens peldē, katru atsevišķā traukā.

Šokolādes olas iemērc šokolādē.  Uz baltās šokolādes olām uzsmidzini brūno šokolādi, bet uz brūnās šokolādes olām, balto šokolādi.

Zemenes šokolādē

  • zemenes
  • 1 krūzīte šokolādes
  • 1 mazā paciņa saldais krējums
  • pārtikas plēve

Zemenēm kauslapas nost neņem. Zemenes nomazgā, nosusina un atdzesē. Šokolādi ūdens peldē izkausē. Izkausētajai šokolādei pievieno 1-2 EK saldā krējuma. Ja masa ir pa biezu, piejauc vēl krējumu.

Zemenes pa vienai ieliek šokolādē un liek uz plēves, kuru pēc tam ievieto ledusskapī, lai šokolāde sacietē. Šampanietim ir jābūt labi atdzesētam.

Zemenes uzliek uz šķīvja un pasniedz ar atdzesētu šampanieti.

Šokolādes un biezpiena deserts (vācu gaumē)

  • 250 g biezpiena
  • 50 g šokolādes
  • 50 g sasmalcinātu riekstu
  • ½  glāze piena
  • 1 EK vaniļas cukura

Sarīvē šokolādi un silda karstā ūdens peldē, līdz izkūst. Tad pielej pienu un izmaisa, līdz veidojas viendabīga masa.

Biezpienu sajauc ar riekstiem, vaniļas cukuru, pārlej ar šokolādi un visu rūpīgi izmaisa. Liek deserta trauciņos, rotā ar šokolādi.

Šampanietis

Šampanietis visos laikos ticis uzskatīts par mīlas dzērienu, kas sievieti spēj atmodināt mīlai. Un ja tas vēl ir komplektā ar šokolādi, diezin vai mīļotā sieviete spēs pretoties. Šampanieti pasniedz atdzesētu.

Laima skūpsts

  • 20 ml laima sulas sīrups
  • 2 TK medus
  • 30 ml tumšais rums
  • šampanietis
  • Dekoram:
  • 1 laima šķēle
  • 1 kokteiļa ķirsis

Laima sīrupu, medu, rumu, ledu sakrata šeikerī. Izlej caur sietu kokteiļglāzē, pievieno šampanieti. Glāzi dekorē ar ķirsi un laimu.

Upeņu bole

/10 porcijām/

  • 250 gr upenes
  • 125 ml Crème de Cassis liķieri
  • 2  pudeles sausa baltvīna
  • 2 pudeles sausa šampanieša

Upenes nomazgā un atdala no kātiņiem. Pusi no ogām ieliek traukā, uzlej virsū liķieri un pudeli vīna. Traukam uzliek vāku un novieto aukstā vietā apmēram uz trīs stundām. Pēc izlej caur sietu boles traukā, pievieno atlikušās ogas, vīnu un šampanieti.

Banāns

Kas gan apgalvos pretējo – banāna izskats attīsta erotiskas fantāzijas. To var saistīt arī ar kārdinājumu sievietēm. Mediķi uzskatot, ka banānos ir koncentrētas minerālvielas, kas stimulējot erekciju. Vai tā ir taisnība, varat pārliecināties paši. Banānu sastāvā ir triptofāns - proteīns, kuru organisms pārvērš par serotonīnu, kas savukārt pazīstams kā viela, kas nodrošina labu nervu darbību un uzlabo omu.

Banānu tiramisu

/8 personām/

  • 350 g vājpiena biezpiena
  • 350 g Maskarpones siera
  • 3 EK tumšā ruma
  • 80 g cukura
  • 8 EK espresso kafijas
  • 2 EK Kahlua liķiera
  • 150 g cepumu
  • 4 šķēlēs sagriezti banāni
  • 2 EK tumšā kakao pulvera

Viegli saputo biezpienu, Maskarpones sieru, rumu un pusi no cukura. Uzkarsē espresso un pievieno tam atlikušo cukuru. Tad pievieno Kahlua liķieri un ļauj atdzist.

Kafijas un liķiera maisījumā iemērc cepumus. Izliek ar cepumiem veidni ar augstām malām.

Lej pāri saputoto biezpiena un siera masu. Liek pusi banānu šķēļu virs krēma. Atkārto vēlreiz. Pēdējo krēma klājumu lej virspusē. Tad pārkaisa virsmu ar biezu kakao pulvera kārtu. Uz pāris stundām liek  ledusskapī (vēlams pat uz nakti).

Banānu pudiņš

  • 5 EK sviesta
  • 5 EK  cukura
  • 2 olas
  • 4 banāni
  • 1 EK  citronu sulas
  • 1 glāze rīvmaizes
  • 2 glāze ananasu sulas
  • sviests

Sakuļ  sviestu, cukuru, olu dzeltenumus. Nolobītus  banānus  saspaida,  pielej  citronu sulu, sajauc ar  olu dzeltenumiem.

Maisot , pielej ananasu sulu, pieber  rīvmaizi. Sakuļ olu baltumus ar cukuru, iecilā  kopējā  masā. Visu liek ar sviestu ieziestā formā un cep 40 min. vidējā karstumā.  Pasniedz ar  sakanvīnu.

Bumbieris

Šo augļu erotika slēpjas tā sievišķīgajā formā un garšā, ko papildina sulīgums.

Bumbieri ar riekstiem (ķīniešu gaumē)

  • 4 bumbieri
  • 3 EK medus
  • sasmalcināti valrieksti
  • naža gals ingvera

Bumbierus nomizo, izgriež serdes. Sajauc medu, riekstus un ingveru. Piepilda ar sagatavoto maisījumu bumbierus un liek cepešpannā. Cep vidējā karstumā ~ 15 minūtes.

Bumbieri medū

/4 personām/

  • 1/4 glāzes medus
  • 2 EK  sviesta
  • 2 bumbieri, gareniski sagriezti uz pusēm, bez serdes
  • 3 EK  ābolu vai galda  etiķa
  • 120 g kazas siera

Uzkarsē cepeškrāsni. Izkausē cepešpannā sviestu (3 min), liek vienā kārtā bumbierus (ar serdes vietu uz leju) un cep uz lēnas uguns līdz mīksti (20 min). Aplej bumbierus ar etiķi un turpina cept vēl 5 minūtes. Pārliek bumbierus uz  šķīvja, pievieno sieru un aplej ar cepešpannā esošo mērci, pārlej medu un uzkaisa piparus.

Persiki un aprikozes

Tā ir nobriedusi seksualitāte un jutekliskums. Par to liecina šā augļa izskats – maigā un samtainā «ādiņa», sārtā krāsa, tā garša un aromāts, kas aicina izgaršot mīlas nakts burvību.

Persiki portvīnā

  • 10 svaigi, nobrieduši vai konservēti persiki
  • 400 g cukura
  • 1 citrona sula
  • 500 g ūdens
  • 150 g baltā portvīna vai Madeiras vīna
  • 150 g grauzdētu mandeļu vai riekstu

Persikus liek kastrolī, pievieno cukuru, ūdeni, citrona sulu un 20-25 minūtes vāra. Novārītos persikus kārto kompota trauciņā un aplej ar portvīnu vai Madeiras vīnu. Kastrolī palikušo sīrupu vārot iebiezina līdz pusei no sākotnējā tilpuma. Virsū uzber sasmalcinātus, grauzdētus riekstus.

Tādā pašā veidā var pagatavot arī ne visai mīkstus bumbierus, aprikozes un melones.

Vīnogas

Vīnogas kā seksualitātes veidotājs un akcents tikušas uzskatītas jau kopš seniem laikiem. Par klasiku jau kļuvis skats, kur aprasojis vīnogu ķekars pieskaras lūpām. Dzimumtieksmi un erotisko gaisotni pastiprinās arī glāze sarkanvīna, caur kuru var saredzēt sveces liesmas atspīdumu.

Mīlas eliksīrs

/1 porcijai/

  • ½ sarkanvīna
  • ½ Sprite

Sastāvdaļas sakrata vai samaisa, ielej kokteiļa glāzē un izrotā ar sarkanajiem ķiršiem vai zemenēm.

Iemīlējušos vīns

1 litrā sarkanvīna uz 15 dienām iemērciet 30 g kanēļa, 30 g žeņšeņa, 30 g vanilīna. Katru dienu saskalojiet! Pēc noteiktā laika izkāsiet. šādi pagatavots vīns jādzer pa vienai glāzei četras stundas pirms mīlēšanās un mīlas rotaļu laikā.

Apelsīni

Apelsīnu ziedi tiek uzskatīti par jaunavības simbolu. Apelsīnu daiviņas maltītei var pārliet ar karstu šokolādi.

Karstais apelsīns

  • 2-3 lieli apelsīni
  • 3 TK cukura
  • 1 kanēļa standziņu
  •  3 krustnagliņas
  • rīvēts muskatrieksts

No apelsīniem izspiež sulu. Sulu ar cukuru, kanēli, krustnagliņām, uzkarsē (nevāra) un atstāj ievilkties 10 min. Sulu pārlej karstumizturīgā glāzē, pārkaisa ar sarīvētu muskatriekstu.

Burkāns

Interesanti, ka mūsu platuma grādos augošiem burkāniem ne tikai izskats ir erotisks. Vidējo Austrumu valdnieku dzimtās bija iecienītas burkānu diētas, jo tās palīdzot savaldzināt pretējo dzimumu.

Burkānu diēta

Ieteicama nedēļu pirms Valentīna dienas.

Sarīvē burkānu uz smalkas rīves (parasti ēdienreizē apmēram 200g), pievieno mazliet citrona sulas, mazliet medu (dienā ne vairāk kā 1 EK), katrā ēdienreizē pievieno klāt sasmalcinātu vēl kādu augli- ābolu, kivi, greipfrūtu, apelsīnu, granātu. Vakariņās burkānu vietā var apēst greipfrūtu. Diētas laikā vajadzētu atcerēties dzert daudz šķidrumu. Nedēļas laikā iespējams zaudēt 3,5 - 5 kg.

Burkāni sautēti portvīnā

  • 500 g burkānu
  • 50 g sviesta
  • 1 glāze portvīna
  • sāls

Burkānus notīra, sagriež plānās šķēlītēs. Saliek katlā, pieber sāli, sautē sviestā.

Pielej vīnu, uzliek vāku, sautē uz mazas uguns līdz burkāni mīksti.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS