Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/variacijas-par-kabaci/

Variācijas par kabaci

Ko gardu var pagatavot no kabačiem, kad ieeju tirgū tā vien kārojas tos nopirkt, bet mājās apcepot i nevienam īsti negaršo, laikam nemāku sagatavot.

  • Nezinu, kā tu cep, es daru tā. Sagriežu plānās šķēlītēs, saberu ar garšvielām un atstāju uz minūtēm 10, tad apvārtu miltos, olā un rīvmaizē. Sanāk kraukšķīga garoziņa. Vēl viens variants - sākums tāds pat kā ausgtāk minēts, tikai pie garšvielām vēl pieleju elļu un tad cepeškrāsnī grila režīmā, līdz zeltaina kārtiņa pa virsu. 
  • Mērci var taisīt.  Pankūkas var cept, tāpat kā kartupeļu cepj. Pildītos kabačus var taisīt. Sautējumam likt klāt.
  • Pie makaroniem labi der šāds mikslis: kubiņos sagriezti un uz pannas apcepti sīpoli, kabači, paprika, tomāti, šampinjoni un/vai kūpināta gaļa. Kabaci var cept krāsnī, iepriekš pārgriežot uz pusēm, izdobjot vidu un piepildot ar kaut ko (maltu gaļu / rīsiem / sieru / sēnēm). Lai pildījums turētos kopā, pievieno olas. Pildījumu iepriekš, protams, jāsagatavo - gaļu jāapcep, rīsus jāizvāra. 
  • Pankūkas var cept, tāpat kā kartupeļu pankūkas. Sarīvē kabaci lielās skaidiņās (lielos bez sēklām), pieliek olas, mannā, sāli, es vēl lieku vegetu. Atstāj nedaudz uzbriest - tas dēļ mannā. Cep uz panniņas un ēd karstas. 
  • Jebkura sautējuma (uz pannas/katlā) variācija, parasti bez kartupeļiem:
    •  
      •  ar papriku, sīpoliem, burkāniem, ziedkāpostiem, tomātiem, sēnēm utt.;
      • ar tomātiem, ķiplokiem un baziliku;
      • ar selerijas sakni, burkāniem, sīpoliem u.c. dārzeņiem, sablenderēti.
    • Vēl:
      • kabaču ikri; 
      • kabači ar sīpoļiem un sieru;
      • kabači cepti šķēlēs, panēti vai nē; 
      • kabači zaļi (termiski neapstrādāti) gabalos jebkurā dārzeņu platē, īpaši jaunie, kad vēl nevajag mizot un sēklas izgriezt;
      • augšminētie pildīti.
  • Panē miltos, uzber sāli, apcep no vienas puses, apgriež, uzliek plānas ķiploku šķēlītes un drusku tomātu mērci, zem vāka pasautē un ir gatavs. 
  • Ņem foliju, uz tās sagriež gabaliņos kabačus un šampinjonus, uzber sāli, uztaisa tādu kā sainīti un liek cepeškrāsnī vai uz grila. Ļoti vienkārši un ļoti garšīgi pie gaļas vai kā tamlīdzīga.
  • Manas ģimenes recepte kabaču sautējumam. Apcepj kabačus šķēlītēs, panētus. Apcepj malto gaļu. Tad kārto katlā, liekot kārtās ceptos kabačus, malto gaļu un svaigus tomātus šķēlītēs. Pa virsu skābo krējumu. Pielej nedaudz ūdeni, lai nepiedeg, bet vajag tikai, lai katla dibens nosegts. Un tad sautē kādas 10 - 15 minūtes. 
  • Lieku klāt pie visiem sautējumiem un gaļas mērcēm. Garša interesantāka, ēdiens nav tik smags. Vēl varot cept kopā ar kartupeļiem - puse uz pusi, arī labs. 
  • Mazītiņos var feini grilēt - pārgriež uz pusēm, izdobj drusku vidu, pilda iekšā sašķēlētu ķiploku, Fetas sieru, pārkaisa ar svaigi maltiem pipariem. Sapildītus liek iekš alumīnija folijas "laiviņām" (augša vaļā!) un met uz karsta grila. Apcepj kabačus šķēlītēs, panētus. Tad kārto katlā, liekot kārtās ceptos kabačus, svaigu tomātu šķēles  un tomātu mērci. Pielej nedaudz ūdeni, lai nepiedeg, bet vajag tikai, lai katla dibens nosegts. Un tad sautē kādas 10 - 15 minūtes. Ēd ar skābu krējumu.
  • Omleti -  kabaci sagriež mazos kubiņos, apcep olīveļļā vai sviestā. Tad uz atsevišķas pannas sacep tomātus, tos uzgāž virsū kabačiem, tad pa virsu pārlej olu kulteni ar pienu un nedaudz saldā krējuma un cep cepeškrāsnī 250 grādos,  kad jau gandrīz gatavs, pa virsu fiksi uzber rīvētu sieru - var arī uzreiz, bet man nepatīk, ka siers paliek kraukšķīgs. Mazos kabačus es lieku klāt salātiem - paprika, puķkāposts un viss, kas ienāk prātā -  olīveļļa, ābolu etiķis vai baltvīna etiķis vai citrona sula - atkarībā no iedvesmas.
  • Uz pannas sautēju kabačus ar tomātiem. Beigās uzliek kausēto sieru.  Ļoti garšīgs, viegls ēdiens. 
  • Pēdēja laika “topa” ēdiens - uz pannas apcep šķēlītēs kabačus + sīki sagrieztu ķiploku, gredzenos sarkano sīpolu, sarkano piparu, tad sojas mērci (ar samazinātu sāls daudzumu) kariju, oregano, maltus melnos piparus, pa virsu kubiņos fetaki, mazliet zem vāka pasautē, tad dilles, pētersīļi un ēdam.
  • Kabači tiek likti klāt ikrīta omletei. Baigi garšīgi kopā ar tomātu, papriku un sīpolu, kad viss apcepts, tad uzlej olu sakultu, apcep un beigās vēl sieru uzrīvē. Visa ģimene laizīdamās ēd.
  • Kabačus nomizoju, sagriežu sķēlēs, apcepu eļļā (kādreiz miltos apviļāju), atlieku katliņā, apcepu sīpolus, apcepu tomātu mērci, visu kopā + nedaudz ūdens un sautēju (sāls, pipari, protams), beigās pieliek klāt krējumu (var skābo, es pēdējā laikā uz saldo esmu pārgājusi) - ņamm...
  • Sagriežu gareniski kabaci 4 daļās, tad šķēlītēs. Sīpolus sagriežu ripiņās, tomātus nomizo un sagriež mazos kubiņos vai kā sirds vēlas (tā pat izjuks), tad cepu kabačus ar sīpoliem, kamēr paliek nedaudz caurspīdīgi, tad pievienoju tomātus,un sutinu, kad tomāti izjukuši, pielieku krējumu, lai sanāk, kā mērcīte.un sāli protams. Pasniedz ar graudziņiem. 
  • Kabačus apcepu kubiņos sagrieztus, nemizotus sviestā, kopā ar sīpoliem, beigās dažas minūtes pasautēju skābajā krējumā, pa virsu lieku dilles, dažreiz tomātus vai ko citu. Galvenais - ir nepārcept, lai ir putra, bet galvenais, ka rezultātā garša ir kā ceptām sēnēm.

Komentāri

Andra:
09.08.06 12:11:37

kabaci sagriežu plānās ripās, uzkarsēju pannu ar nelielu daudzumu eļļas, apvārtu katru ripu miltos un cepu kamēr zeltani brūni, majonēzē iespiežu labi kārtīgi ķiploku daivas, ceptos kabačus atdzisinu un noleju lieko eļļu, kārtoju traukā kārtām:kabači, majonēze, iespējams, ka var pievienot starp kārtām tomātu ripas!Laba uzkoda ar rupmaizi!
Preilene:
10.08.06 19:29:00

Kabaču-siera pankūkas
Sarīvē sieru, kabaci, pievieno ķiploku, olu, sāli var garšvielas un miltus, Sanāk superīgās pankūkas
Labu apetīti
lota777:
12.08.06 15:30:12

Tas mikslis ar makaroniem ir ļoti labs, galvenais, ātri sagatavojams.
inta:
01.09.07 21:21:57

Kabači+kartupeļi=ņammīgas pankūkas.
Kabačus rīvē uz upjās rīves, kartupeļus uz smalkās rīves, nolej lieko sulu. Jauc kopā.Pievieno sāli. Un viss! Liec tik uz pannas. :)
Irsiņa:
05.07.08 22:49:32

Apviļāju kabačus olā-cepuno abām pusēm.
Lieku traukāpa kārtām-ceptus kabačus,ripiņās sagrieztus sīpolud.majonēzi un svaigus tomātus.
Tā kamēr trauks pilnsa,beigās vēl mazliet dillītes...
Ezis:
12.08.09 14:06:22

Apviļāju kabačus miltos, olā.Sarīvēju burkānus,sagriežu tomātus ripiņās. Tad kārtoju katliņā kārtām: burkānus, kabačus, malto gaļu, sīpolu ripiņas, ķiplous sasmalcinātus,var likt cūku pupas vai sviesta pupas, tomātu ripiņas, u.t.t.Sautēju kamēr gatavs.
sema1:
23.08.09 02:41:35

Es kabacus sarivetus lieku kotletes,1 nelielu kabaciti vai cukini uz 1kg.galas un 4 olas,nedaudz miltu,pipari,sals pec garsas,nelielu sipolu,2 daivinas kiploka.Super suligas un gardas.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS