Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/vienkarsi-kecups/

Vienkārši kečups

Mūsdienās par kečupu dēvē galda piedevu, kuru gatavo no tomātu pastas un garšvielām. Atskatoties vēsturē jeb 18. gadsimtā var atrast, ka par kečupu sauca mērci, kuru gatavo no anšoviem, valriekstiem, sēnēm un pupiņām.
Pēc citas versijas vārds „kečups” (ketchup) ir atvasināts no vārda „koechiap” vai „ke-tsiap”, kas tulkojumā vienā no daudzajiem ķīniešu dialektiem nozīmē sālsūdens no sālītas zivs vai moluskiem. Bet tomātus šim sālsūdenim jau pievienoja angļi jeb precīzāk angļu jūrnieki, kuri sālsūdeni ieveda Anglijā, bet kāds nasks Anglijas iedzīvotājs pievienoja tomātus, kā rezultātā ieguva izcilu piedevu anšoviem un austerēm. Kā nosaukumu angļi sāka lietot vārdu ketchup, kas bija nedaudz pārveidots no vārda ke-tsiap. Spriežot pēc visa, tas notika 16. gadsimta beigās, jo vārdu kečups var lasīt 1690. gada kulinārijas grāmatā, kas izdota Anglijā. Cits avots vēsta, ka vārds kečups ir aizgūts no aziātu kulinārijas, kas nozīmē – no tomātiem gatavota salda mērce. Bet, ja ieskatīties 19. gadsimta izdevumos, tad var izlasīt, ka tā laika kečupa sastāvs arī būtiski atšķiras no mūsdienu kečupa sastāva. Piemēram, citronu kečups vai sēņu kečups.
Pateicoties Henry John Heinz, kurš 1876. gadā izlaida apritē pirmo kečupa pudeli, var uzskatīt par laiku, kad pasaulē uzsākās mūsdienās atpazīstamā kečupa uzvaras gājiens. Pamazām kečups sāka izplatīties Lielbritānijas impērijā, pēc tam ASV, bet pēc otrā pasaules kara viņš iekaroja Eiropu un Āziju. Uz šodienu, saskaņā ar starptautiskiem FDA standartiem kečupam ir jāsatur biezi savārītu un nokāstu tomātu sulu, etiķi, cukuru, sāli, sīpolus, ķiplokus, kā arī garšvielas: kanēli, krustnagliņas, muskatriekstu, smaržīgos piparus, ingveru un kajennas piparus. Šo sastāvdaļu variācijas mēdz būt visdažādākās, tāpēc arī kečupa variācijas ir visdažādākās.

Kečups kā zāles

Pēc dažādu speciālistu datiem, kečups satur likopēnu, kas nepieciešams vēža un sirds slimību profilaksei, bet tomātu šķiedras kečupā aktivizē kuņģa – zarnu trakta darbību. Tiem, kas ievēro diētu būtu interesanti uzzināt, ka viena ēdamkarote kečupa satur tikai 16 kalorijas un nesatur taukus. Tiesa gan, svaigi tomāti ir daudz veselīgāki par kečupu, bet viens otram nemaisa.
Pie interesanta secinājuma ir nonākuši Diseldorfas universitātes profesori. Daudzu eksperimentu rezultātā viņi atklāja, ka kečups savienojumā ar taukiem (un bieži vien tieši šādā savienojumā nonāk mūsu organismā) aktīvi darbojas karotinoīdi, kuri palīdz ādai cīnīties ar kaitīgajiem saules stariem. Tādā veidā cilvēki vasarā, kas aktīvi lieto kečupu, tiek vairāk pasargāti no saules iedarbības.

Kečups kā psiholoģiskais indikators

Amerikāņu psiholoģe Donna Dawson uzkasta, ka ar kečupa palīdzību var noteikt cilvēka personību. Savu neseno pētījumu rezultātā viņa nonākusi pie secinājuma, atkarībā no tā, kā cilvēki ēd kečupu, viņus var iedalīt vairākos tipos:

  • cilvēki, kuri enerģiski „izkrata” no pudeles uz šķīvja daudz kečupu, bieži vien ir sistemātiski un uzticami, bet viņi var būt arī pedanti un baidīties no pārmaiņām;
  • ambiciozi cilvēki kečupu lej šķīvja vidū;
  • radoši cilvēki var ilgstoši sēdēt un zīmēt ar kečupu līnijas un figūras;
  • tie, kuri pilina kečupu uz šķīvja ir pieklājīgi un piekopj konservatīvu dzīvesveidu, bet sapņo par aizraujošu piedzīvojumu;
  • bet vieglprātīgas personas uz šķīvja zīmē kečupa sejiņas un raksta kečupa vārdus.
Kečups veikala plauktos

Ja uzmanīgi ieskatās mūsdienu veikalu plauktos, tad var, vārda tiešā nozīmē, stipri izbrīnīties cik daudz dažādu kečupu veidu tajos atrodas. Jo īpaši, ja ņem vērā to faktu, ka pavisam nesen pasaulē bija atpazīstami tikai 5-6 kečupa veidi. Toties tagad rodas iespaids, ka ražotāji vairs nezin ar ko, lai pārsteidz pircēju.
Piemēram, kečups: sarkanā, bordo, dzeltenā, oranžā un zaļā krāsā ir jau pavisam ikdienišķa parādība. Pavisam nesen „Heinz” izlaida pārdošanā koši zilas krāsas kečupu ar nosaukumu „Stellar Blue”.
Bet, ja pat nepievērst uzmanību produkta krāsai, tik un tā acīs ņirb dažnedažādākie nosaukumi: šašliku, pikantais, asais, čili, itāļu, saldais, vasaras, ar ķiplokiem, klasiskais, frī kartupeļiem u.t.t Vārdu sakot ir no kā izvēlēties.
Tomēr daudz veselīgāk, garšīgāk un interesantāk ir kečupu pagatavot no pašaudzētiem tomātiem un iespējams ne tikai no tomātiem. Pie tam ne visi ražotāji kečupu gatavo no dabīgām un veselīgām sastāvdaļām, daudzi pievieno konservantus, kas ne pavisam nav veselīgi.

Kečupa gatavošanas tehnoloģija

Visi kečupi parasti tiek gatavoti pēc viena principa: gatavo biezeni, kuru vāra uz lēnas uguns, līdz vajadzīgai konsistencei. Tieši šis vārīšanas process ir visatbildīgākais un grūtākais gatavošanas posms. Vārīšanās ir jāturpina līdz kečups iegūst īsta biezeņa konsistenci un steigties nedrīkst, jo jāizvārās (jāiztvaiko) ir ūdenim, nevis sulai. Tai pat laikā ir jāseko arī ūdens iztvaikošanai, lai pēc ūdens iztvaikošanas sula nepiedegtu, jo tas var sabojāt aromātu, garšu, konsistenci un glabāšanas termiņu. Tāpēc vārīšanās procesā ir nepārtraukti jāmaisa tomātu biezenis.
Verdošā masa patstāvīgi burbuļo un „sprakšķ” uz visām pusēm, tāpēc ir jābūt uzmanīgiem, lai neiegūtu apdegumus: acis labāk aizsargāt ar brillēm un rokas ar virtuves cimdiem. Tādā veidā pasargājot sevi no iespējamām nepatikšanām.
Pēc tam, kad kečups izvārīts (pievienotas garšvielas un citas sastāvdaļas) to lej izkarsētās pudelēs vai burkās un sterilizē 15-20 minūtes, ja vien nav paredzēts kečupu izlietot nedēļas laikā.

Kečupa receptes

Kečups Nr. 1 - angļu

3 kg tomāti, 100 ml 9 % etiķis, 750 g cukurs, 50 g sāls, 10 g malti sarkanie pipari, 5 g malts ingvers, 3 g malts kanēlis, 3 g maltas krustnagliņas, 1 l burka ar smalki sagrieztu sīpolu un selerijām.
No tomātiem, sīpoliem un selerijām vāra biezeni. Pēc tam to izberž caur sietu, pievieno garšvielas, etiķi un vāra uz lēnas uguns.

Kečups Nr. 1 – ķīniešu
5 kg tomāti, 45 g sāls, 375 g cukurs, 120 ml 9 % etiķis, 5 g ķiploks, 4 g maltas krustnagliņas, 30 g malts kanēlis
No tomātiem vāra biezeni, pēc tam izberž caur sietu, pievieno sāli, cukuru, sasmalcinātu ķiploku, garšvielas un etiķi. Turpina vārīt uz mazas uguns, bez vāka un patstāvīgi maisa, lai nepiedeg. Vārīšanās laiks 40-50 minūtes no pirmā burbuļa.

Kečups Nr. 3 - Austrumeiropas
5 kg tomātu, 15 g sāls, 1 TK sinepes, ½ TK malti sarkanie pipari, šķipsna malta muskatrieksta, 2 krustnagliņas, ½ TK kanēlis, 1-2 ĒK 3% etiķis
Tomātus applaucē, novelk mizu, sagriež un vāra 50 minūtes, kopā ar sāli. Tad izberž caur sietu. Iegūtajam biezenim pievieno garšvielas un etiķi. Vāra 45-50 minūtes uz mazas uguns, bez vāka.

Kečups Nr. 4 – no plūmēm
1 kg plūmes, ½ kg sīpoli, 2 kg tomāti, 4 paprikas, 2 čili pipari, pāris melnie piparu graudiņi
Visu izmaļ gaļas mašīnā vai sablenderē un vāra 4 stundas, līdz sabiezē. Lej sterilizētās burkās un aizvāko.

Kečups Nr. 5
1 kg tomāti, 250 g mizoti āboli, 250 g sīpoli, 150 g 9 % etiķis, 1 ĒK kanēlis, 4 krustnagliņas, 1 TK sāls, 1 TK sarkanās paprikas pulveris, 1 TK malti sarkanie pipari, 100-150 g cukurs
Obligātas sastāvdaļas ir kanēlis un paprika. Tomātus, ābolus un sīpolus izmaļ gaļas mašīnā vai sablenderē un vāra 20 minūtes. Tad pievieno etiķi, kanēli, krustnagliņas, sāli, papriku, piparus un cukuru. Visu vāra līdz sabiezē,

Kečups Nr. 6
1 spainis tomāti, 20 daiviņas ķiploki, 12 TK sāls, 26 ĒK cukurs, 2 TK kanēlis, 1 TK krustnagliņas, 2 TK malti smaržīgie pipari, 18 ĒK 9 % etiķis
Tomātus izspiež sulu spiedē vai sablenderē un vāra 3 stundas. tad pievieno ķiplokus, sāli, cukuru un garšvielas. Visu vāra 10 minūtes. Tad pievieno etiķi un atkal uzvāra.
 
Kečups Nr. 7
2 kg tomāti, 1 ābols, 1 bulgāru pipars, 2 sīpoli, 1 ĒK baziliks, 125 g cukurs, 1 deserta karote etiķa esence, ½ TK malti sarkanie pipari, 2 zariņi selerija, sāls pēc garšas
Visu sagriež un vāra 1 stundu. Izberž caur sietu. Uzvāra un salej burkās.

Ieva Peņķe

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS