Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/ziedi-edienu-gatavosana/

Ziedi ēdienu gatavošanā

Ar dillēm un pētersīļiem jau sen viss ir skaidrs, bet ja kāds piedāvās margrietiņu - krešu salātus, tad jau aizdomāsimies, vai tos vispār var ēst.

KRESE

Kresē ir daudz C vitamīna, olbaltumvielas, minerālvielas un jo īpaši dzelzs.Oranžās kreses ziediet piemīt patīkams, bet ass aromāts un viegli piparota garša, kuru pagājušajā gadsmitā eiropieši uzskatīja kā apetītes veicinošu. Franči ir pirmie, kas riskēja nobaudīt kresi virtuvē un līdz šim brīdim Francijā, kad nepieciešams salātiem piedot pikantumu – izmanto kreses ziedus. Lielākās, negatavās sēklas, kas izskatās kā sačokorujušies rieksti tiek vārītas etiķī un izmanto kā kapersu aizstājēju, kurus izmanto kā lielisku asu piedevu zivij vai gaļai. Marinētas kreses sēkas pievieno zivs salātiem, dārzeņu ēdieniem, asām mērcēm un majonēzei. Kreses ir ļoti populāras Anglijā un Dienvidamerikā.

Izkaltēti un saberzti pulverī kreses ziedi un lapas ir bur’viga piedeva zupām un pamatēdieniem. Izkaltētus ziedus pievieno mājās gatavotam vīnam un var gatavot aromātisku tēju.

Audzēšana: Viengadīgie augi ir ļoti dažādu veidu – pundurkreses, ložņājošās kreses. Labi aug parastā zemē, kurš ir saules pusē vai vieglā ēnā. Kreses zied no jūnija līdz oktobrim, ja vien salnas nepienāks ātrāk. Sēj kreses maijā.

Pievienojot kreses ēdienam ir jābūt pārliecinātiem, ka tā ir ekoloģiski tīra, nav apstrādāta ar pesticīdiem vai citām ķīmiskām vielām.

Pikantie kreses – zaļo loku salāti

  • 200 g kreses ziedi un lapas
  • 200 g zaļie loki
  • eļļa vai skābs krējums

Lapas, ziedus un lokus sagriež un sajauc ar krējumu vai eļļu.

Kreses ziedu pasta

  • 100 g kreses ziedi
  • 2 daiviņas ķiploks
  • majonēze

Kreses ziedlapiņas saberž ar ķiplokiem, līdz veidojas viendabīga masa. Pievieno pēc garšas sāli un majonēzi. Ziež uz maizes.

GURĶU MĒTRA

Augs ieguvis tādu nosaukumu, jo tā aromāts atgādina svaigus gurķus. Gurķu mētras lapas un dzinumi satur C un A vitamīnu, kālija sāli, cukuru, taukskābes, karotīnu un ēteriskās eļļas. Auga lietošana atjauno spēkus un normalizē sirds darbību. Jaunās lapiņas pievieno salātiem, vinegretam, okroškai un citām zupām īsu brīdi pirms vārīšanās beigām. Jo īpaši labi sader ar kāpostiem un gurķiem.

Zvaigznes veida ziedus pievieno punšam, limonādei, šerbertam, aukstai zupai, siera un biezpiena sacepumiem, tortēm, kā arī džina kokteiļiem. No tiem vāra arī nomierinošu tēju un pievieno vīnam, pateicoties tiem tēja un vīns iegūst nedaudz sīvu aromātu.

Audzēšana: viengadīgos augus sēj agrā pavasarī. Nav cimperlīgs, ne baidās no aukstuma un sausuma. Ļoti labi pats iesējas. Viduslaikos turnīru dalībnieki pirms iešanas cīņā dzēra gurķu mētras tēju un izrotāja sevi ar zilajiem ziediem, bet savukārt Senās romas kareivji gājienu laikā dzēra gurķu mētru tēju, lai iegūtu drosmi.

Gurķu mētras – paprikas salāti

  • 300 g gurķu mētras lapas
  • 399 g paprika
  • 300 g skābētu kāpostu
  • eļļa

Gurķu mētras lapiņas smalki sagriež, pievieno salmiņos sagrieztu papriku, skābus kāpostus un samaisa ar eļļu.

Gurķu mētras – tomātu un valriekstu salāti

  • 200 g sagrieztas gurķu mētras lapiņas
  • 200 g tomāti
  • 5 sasmalcināti valrieksti
  • eļļa

Visu samaisa un sajauc ar eļļu.

DĀRZE PĪPENE

Dārza pīpenes ziediem ir viegla riekstu piegarša, kad piedod oriģinalitāti sajaucot tos kopā ar zaļo lapu salātiem, kā arī rīsu un makaronu ēdieniem.

Rozā un baltās ziedlapiņas var izmantot kā dekoru, ar tām mēdz pārkaisīt salātus, kanapē un vārītus dārzeņus.

Audzēšana: tie ir divgadīgi augi, kas aug jebkurā augsnē, gan saulē, gan ēnā. Zied no maija līdz jūnijam. Vairojas tad, ja sadala krūmu vai ja iesēj sēklas maijā – jūnijā, bet vislabāk viņas vairojas pašas no savām sēklām.

ZĀĻLILIJA

Ķīnā šo liliju paveidu ēdienu gatavošanā izmanto jau sen, pie tam izmanto gan zaļumus, saknes, ziedus un pumpurus. Jaunām lapiņām piemīt saldena garša un ļoti labi sader ar citiem zaļumiem, tāpēc tās pievieno dārzeņu salātiem. Saknes ēd svaigas, vārītas vai sautētas. Bet galvenā delikatese ir ziedi. Zaļos pumpurus sāla tāpat kā gurķus, jo garša ir ļoti līdzīga.

Audzēšana: viņai der jebkura zeme, vislabāk aug saulē. Tas ir prieks slinkajiem un aizņemtajiem dārzniekiem, jo nav nepieciešamas īpašas pūles augšanai. Ja no auga saknēm nokniebsiet daļu saknes, tad uzreiz iegūsiet 2 labumus: iegūsiet saknes gatavošanai un stimulēsiet krūma labāku augšanu. Katrs zieds zied tikai vienu dienu.

Ķīnas mediķi iesaka iekļaut to ikdienas ēdienreizēs (kā piedevu vistas buljonam), tiem, kas slimo ar cirozi un hepatītu, jo tas ir ļoti noderīgs aknām.

Zāļlilijas ikri

  • 500 g tikko atvērušos ziedu
  • 3 sīpoli
  • 3 ĒK eļļa
  • selerijas, ārstnieciskais lupstājs un garšvielas

Svaigos ziedus samaļ gaļas mašīnā. Sīpolus apcep un samaisa ar ziediem. Iemaisa eļļu, sasmalcinātas selerijas, lupstājus un garšvielas. Visu kopā cep ~ 15 minūtes. Liek burkās un aizvāko.

Šie ikri ir loti līdzīgi baklažānu ikriem, tikai garša ir daudz bagātīgāka.

Zāļlilijas saknes un loku salāti

  • 200 g zāļlilijas saknes
  • 100 g zaļie loki
  • 1 vārīta ola
  • majonēze

Vārītu vai svaigu sakni notīra un sagriež. Samaisa ar sasmalcinātiem lokiem, olu un majonēzi.

Zāļlilijas lapu un ananāsu salāti

  • 200 g zāļliliju lapas
  • 1 apelsīns
  • timiāns
  • eļļa

Lapas sagriež. Apelsīnu nomizo un sadala daiviņās. Kārto traukā lapas, apelsīnu daiviņas, pārkaisa nedaudz svaiga timiāna, pārsaka nedaudz citron sulas un pārlej eļļu.

SAMTENES

Dažādu veidu samteņu lapas izmanto kā garšvielas gan ASV, gan Latīņamerikā. Piemēram, kā piedeva salātos. Samteņu lapas satur karotīnu un veselu kompleksu vitamīnu. Reizēm tirgū var nopirkt spilgti dzeltenu pulveri un to pārdod safrāna vietā. Nu, lūk, šis pulveris tiek gatavots no izkaltētām un saberztām samteņu lapām.

Audzēšana: viengadīgi, siltumu mīloši, bet nav īpašas prasības ne pret augsni, ne pret mitrumu. Patīk saulainas vietas, bet var aug arī ēnā. Zied no jūnija līdz pirmajām salnām.

Samteņu cepumi

  • 2 ĒK samteņu ziedlapiņas
  • 4 olas
  • 100 g cukurs
  • 100 g milti
  • 4 ĒK eļļa

Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Olu baltumus saputo stingrās putās. Cukuru saberž ar svaigām samteņu ziedlapiņām. Sviestu sakuļ, pa porcijām iekuļ saberztās ziedlapiņas un dzeltenumus. Masā iemaisa miltus. Mīklā iecilā olu baltumus.

Cepamo plāti izklāj ar cepamo papīru un izklāj mīklu. Cep cepeškrāsnī gatavu, tad izņem un sagriež gabaliņos.

KLIŅĢERĪTES

Mazās ziedlapiņas ar pikanti spēcīgu aromātu pievieno gaļas un zivju zupām, rīsu un makaronu ēdieniem un dārzeņu salātiem.

Audzēšana: pieticīgs un viengadīgs augs. Augšanai der jebkura augsne, pusēna vai saule un vidēja liešana. Zied no jūlija līdz pirmajām salnām. Sēj septembrī – oktobrī vai martā – aprīlī.

ATRAITNĪTES

Saldenā, svaigā garša un skaistie ziedi ieņemt stabilu vietu uz deserta galda. Ziedus pievieno augļu salātiem, dekorē tortes un saldējumu. Ziedus liek ledus gabaliņos, pārlej ūdeni un sasaldē.

Audzēšana: daudzgadīgs augs. Mīl sauli vai nelielu ēnu. Zied no pavasara līdz rudenim.

SMARŽĪGĀ ĢERĀNIJA (PELARGONIJA)

 

Ir zināmi ļoti daudz dažādu veidu smaržīgo pelargoniju un katra no tiem atšķiras ar savu īpašo un neatkārtojamo aromātu. Pelargonijas ar rožu, citrusu, piparmētru, apelsīna, ābola un dažas par ar muskatrieksta smaržu. Smaržīgās lapas pievieno dažnedažādiem ēdieniem, kopā ar citiem aromātiskiem augiem. Ar ziediem un ziedlapiņām var pārkaisīt desertu, pasniegt kopā ar atspirdzinošiem dzērieniem un kokteiļiem, sasaldēt ledus gabaliņos, cept kopā ar āboliem vai bumbieriem. Ar svaigajām lapām var aromatizēt pienu, saldo krējumu vai sīrupu, ko izmanto desertu gatavošanai.

Audzēšana: istabaugs, kuru var vasarā audzēt arī dārzā. Galvenie labas augšanas nosacījumi: tiešie saules stari, vidēja liešana un apgriešana pavasarī. Pavairo ar spraudeņiem vai sēklām.

LAVANDA

Lavandas ziedus izmanto kā garšvielu – pievieno salātiem, dzērieniem, gaļas un dārzeņu ēdieniem, bet tā ir gaumes lieta. Var pievienot pāris ziediņus šampanieša glāzē, dekorēt šokolādes desertu, tortes un saldējumu.

Audzēšana: lavanda – izturīgs un daudzgadīgs krūmaugs. Lavandu pavairo ar krūma dalīšanu pavasarī vai rudenī. Pirms ziemas lavandu labāk apgriezt un apsegt.

ROZES

Vidusāzijas kulināri rozes ziedus kulinārijā izmanto jau vairāk kā 100 gadus. Rozes ziedlapiņas ievāc saulrietā un uz vietas arī apstrādā, lai nepazaudēto bagātīgo aromātu. Pēc tam iegūst rosīgo rožūdeni, kuru izmanto eksotiskos ievārījumos, kurus pasniedz starp stipras kafijas malkiem vai atšķaida ar ūdeni un iegūst atsvaidzinošu dzērienu.

Daudziem ir zināms rožu ievārījums. Rožu ziedlapiņas kopā ar sasmalcinātiem riekstiem un sieru pievieno dārzeņu salātiem. Augļu salātiem pievieno rožu lapiņas, jo tās piedod aveņu vai medu medus aromātu. Saberztā veidā pievieno mērcēm un rozes piedod papildus nokrāsu un garšu.

Smalki sagrieztas rozā ziedlapiņas var pārkaisīt spageti. Rožu ziedlapiņu baltās daļas (kas ir pie pamatnes) nevajag izmantot, jo viņas ir rūgtas.

Audzēšana: Siltummīlošs augs, kam nepieciešama spilgta saule un paaugstināts mitrums. Rudenī dārzā augošos rožu krūmus labāk apgriezt un apsegt, lai nosargātu no sala. Istabas rozēm ziemā nepieciešama papildus apgaismojums.

Rožlapiņu deserts

  • 50 g svaigu rožlapiņu
  • 0,75 l saldais krējums
  • 75 g pūdercukurs
  • 6 olu dzeltenumi
  • 4 olu baltumi
  • 25 g želatīns

Saldajā krējumā (0,5 l) liek ziedlapiņas un vāra 15 minūtes. Nolej sietā un atdzesē. Olu dzeltenumus sakuļ ar saldo krējumu un sakuļ ar novārījumu. Iegūto šķidrumu liek uz mazas uguns un vāra, līdz tas pacelsies. Noņem no uguns, pievieno izkausēto želatīnu un sakultus baltumus. Lej deserta traukos un liek ledusskapī sastingt.

Rozā liķieris

  • 125 g rožlapiņas
  • 0,5 l ūdens
  • 0,5 l konjaks
  • 250 g pūdercukurs
  • ½ TK kanēlis

Rožu ziedlapiņas pārlej ar ūdeni un slēgtā traukā liek nostāvēties uz divām dienām. Tad šķidrumu nolej caur marli un pievieno konjaku. Pievieno kanēli, cukuru un liek nostāvēties 14 dienas. Atkal nokāš un sapilda mazās pudelītēs.

Rožlapiņu ievārījums

  • 200 g tējas rozes ziedlapiņas
  • 2 kg cukurs vai medus
  • 1-2 citrona sulas
  • 5 glāzes ūdens

Vispirms jāsagatavo rozes ziedlapiņas: ievārījumam izmanto sarkano vai rozā rožu ziedlapiņas, tās pārlasa un noņem visu bojāto un sakaltušo. Ar šķērēm apgriež ziedlapiņu baltās un dzeltenās daļiņas pie pamatnes. Smalki sagriež un nomazgā aukstā ūdenī.

Sīrupa gatavošana: ūdeni sajauc ar cukuru un uzvāra. Nokāš un atkal uzvāra. Tad pievieno sagatavotās rožlapiņas.

Ievārījumu vāra uz mazas uguns ~ 20-30 minūtes, līdz sīrups sarecēs (ievārījuma pile sastingst). Vārīšanas laikā pievieno pa 1 TK citrona sulu, līdz ievārījums iegūst dabisku, skaistu un rozā ievārījuma krāsu.

Karstu ievārījumu lej nelielās burciņās, aizvāko un apgāž otrādāk.

Rožlapiņu vīns

  • 2 l rožu ziedlapiņas
  • 4 l ūdens
  • 1,5 kg cukurs
  • 1 apelsīna sula
  • 2 citronu sula
  • vīna raugs

Rožlapiņas nomazgā aukstā ūdenī un sapilda lielā, stikla pudelē. Atsevišķi sagatavo sīrupu: uzvāra ūdeni kopā ar cukuru un atdzesē. Atdzesētu sīrupu lej stikla pudelē, pievieno raugu, apelsīna un citrona sulu pēc garšas.

Pudeli aizver ar vīna (raudzēšanas) korķi un dod iespēju vīnam rūgt (kā vīnogu sulai). Iegūto šķidrumu cenšas nemaisīt un nokāš caur marli citā pudelē. Atkal aizver ar korķi un raudzē 1-2 nedēļas. Gatavo vīnu lej pudelēs un iztur pāris mēnešus.

Rožu medus

Svaigas rožlapiņas ieber burkā un uzkaisa cukuru (1:1 pēc svara). Cukurs saskaroties ar rožu ziedlapiņām sāk kust un izvelk no rožlapiņām sulu, kas veido biezu un caurspīdīgu šķidrumu, kas atgādina medu ar fantastisku garšu un aromātu. Ziedlapiņas un cukuru var pievienot burkai ik pa laikam, kad iepriekšējais sakrities. Rožu medus nekad nepelē un nerūgst. Medu var pievienot citiem ievārījumiem, var pievienot degvīnu un iegūt liķieri.

Sacukurotas rožlapiņas

Sacukurotās ziedlapiņas vai rožu pumpurus (jau atvērušies) izmanto tortes un desertu dekorēšanai.

Vienā bļodiņā sakuļ stingrās putās olbaltumus, bet otrā bļodiņā ieber pūdercukuru. Ar pinceti ļoti akurāti norauj ziedlapiņas no zieda un katru lapiņu iemērc sakultajos olbaltumos un pēc tam pūdercukurā. Lapiņas liek uz folija vai cepamā papīra, ar ko izklāta cepamā veidne un liek kaltēties telpa, kurā ir svaigs gaiss. Izkaltētās un sacukurotās lapiņas uzglabā traukā, kas nosegts ar vairākām kārtām cepamā papīra.

Rozā etiķis

Stikla burku piepilda ar sarkanām, aromātiskām ziedlapiņām un piespiež. Pārlej vīna etiķi. Aizver ar vāku un liek nostāvēties pāris nedēļas. Nokāš un salej pudelēs.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS