Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/ziemassvetku-cepumi-piparkukas/

Ziemassvētku cepumi - piparkūkas

Vecmamma piparkūkas gatavot prot,
Tajās tā prieku sev rod.
Tik gardas, ka vectēvs lūpā sev kod,
Un buču vecmammai dod.

Kas ir ziemassvētki bez piparkūkām, mandarīniem, karstvīna un dāvanām.

Kādu recepti...

Izvēloties recepti, domājiet par to, vai piparkūkām, jūsuprāt, jābūt cietām vai mīkstām, plānām vai biezām, gaišākām vai tumšākām. Nevaļīgs cepējs varbūt dos priekšroku mīklas rausim ar piparkūku garšvielām – tad atkrīt noņemšanās ar veidnītēm, mīklu vienkārši izveltnē uz plāts, izcep un sagriež gabaliņos. Savukārt tam, kurš piparkūku cepšanai gatavs atvēlēt vairāk laika, darba un izdomas, patiks plānas, trauslas piparkūkas ar glazūru un rotājumiem.
Ja piparkūkas gatavo pirmoreiz, vislabāk izvēlēties klasisku recepti (pavārgrāmatās tās parasti sauc par cietajām piparkūkām). Konditorejas speciālisti piparkūkas pieskaita cepumiem ar augstu cukura saturu, bet jāraugās, lai mīklā būtu arī zināms taukvielu daudzums, citādi piparkūkas iznāk pārāk cietas un sausas. Kad jau iegūta zināma cepšanas pieredze, var izmēģināt mīkstās, krējuma, burkānu, medus, šokolādes un citas piparkūkas.
Izvēloties gatavu mīklu
Vispirms ieteicams nopirkt nedaudz mīklas, lai redzētu, kā tā uzvedas: vai ir viegli veltnējama un spiežama ar veidnītēm, vai piparkūkas cepoties saglabā formu, vai iznāk pietiekami trauslas, garšīgas un irdenas, vai jūs apmierina gatavā izstrādājuma krāsa. Parasti mīkla ir tumšākā krāsā nekā izceptas piparkūkas. Var meklēt mīklu maiznīcās un konditorejās, kur var nogaršot tās gatavu produkciju .
Garšvielas
Tieši garšvielas ir tās, kas padara piparkūkas par piparkūkām. Kā garšvielas var der- kanēlis, krustnagliņas, kardamons, muskatrieksts , ingvers, koriandrs ,apelsīnu vai citronu miziņas, vaniļa, ķimenes un pipari. Minētās garšvielas nebūt nav jāliek visas, bet pēc savas garšas. Par laimi, ir nopērkami gatavi piparkūku garšvielu maisījumi, tāpēc nav vajadzības gādāt visas šīs sastāvdaļas atsevišķi. Pirmo mīklas porciju gatavojot, centieties pievienot garšvielas saskaņā ar norādījumiem uz paciņas, vēlāk jau varat šo daudzumu mainīt pēc savas gaumes. Visa garšvielas, lai tās nezaudētu savu aromātu, samaļ vai sasmalcina tikai pirms mīklas gatavošanas. Atkarībā no katras garšvielas daudzuma mainīsies arī dominējošā garša.
Formiņas
Piparkūku formiņām jābūt izturīgām, stingrām, ar asām maliņām lai vieglāk varētu izgriezt vēlamo sirsniņu. Kvalitatīvas var būt gan metāla, gan plastmasas veidnītes, taču pēdējās parasti ātrāk salūst, jo sevišķi, ja ar tām darbojas bērni. Taču tas pieder pie lietas. Jo vairāk dažādu formiņu, jo labāk. Kritiski izvērtējiet tās, kurām ir pārāk sīkas izvirzītas detaļas (piparkūku ābola kātiņš, egles galotnīte, mēnestiņa rags, sniegpārsliņas žuburs), jo tās cepoties mēdz piedegt. Vislabāk visu plāti aizpildīt ar vienādas formas un lieluma piparkūkām, jo tad ir mazāks piedegšanas risks.
Kopā ar bērniem
 Lai cik skaisti un vienkārši tas izskatās pavārgrāmatā, mājiņas celtniecība prasa zināmas iemaņas. Sīrups, ko izmanto par saistvielu, lāgā negrib saturēt kopā detaļas, mazās neveiklās rociņas kādu no tām salauž, un cerētā prieka vietā ir sarūgtinājums. Taču noteikti atvēliet bērniem pa mīklas gabaliņam un ļaujiet darboties. Pamāciet, kā pareizi veltnēt mīklu, kā lietot formiņas kā cepumus izņemt un pārlikt uz plāts. Tikai neaizmirstiet, ka galvenais ir pats process, nevis rezultāts. Nelieciet bērniem gatavot piparkūkas rūpnieciskos daudzumos. Ja paši mazākie vienkārši vēlas no mīklas veidot ķiņķēziņus – lai tā būtu.
Sagādāsim bērniem prieku...

Dažas piparkūku receptes:

Krējuma piparkūkas

  • 200g medus
  • 200g sīrups
  • 400g sviests
  • 600g cukurs
  • 400g skābs krējums
  • 2 olas
  • 1 pac. Cepamais pulveris
  • Piparkūku garšvielas
  • Milti

Sīrupu uzvāra, pieliekot medu, sviestu un cukuru, karstam piekuļ daļu miltus, līdz mīkla pašķidra, kuļot atdzisē. Tad pieliek krējumu, olas, garšvielas, miltus un cepamo pulveri. Mīca uz dēļa, pieliekot miltus. Izrullē, izspiež figūras, liek uz sagatavotas plātes, apsmērē ar olu un cep mērenā siltumā.

Mīkstās piparkūkas

  • 400g sīrups
  • 100g cukurs
  • 100g sviests
  • 400g milti
  • 2 olas
  • 1 TK cepamā pulvera
  • garšvielas: ziemassvētku
  • mandeles vai rieksti

Sīrupu izkausē ar cukuru un nesālītu sviestu, kamēr cukurs un sviests izšķīst. Maisot atdzisē. Sijājot pamaisa miltus, pa starpām pieliek olas, sagatavotas garšvielas un ar miltiem sajauktu cepamo pulveri. Liek uz cepamā papīra(pergamenta) ieklātas plāts pirksta biezumā, pārsmērē ar sakultu olu, pārkaisa ar sakapātām mandelēm vai riekstiem. Cep mērenā siltumā un gatavu sagriež.

Mandeļu piparkūku rauši.

  • 2 olas
  • 125g cukurs
  • 250g milti
  • 1 TK cepama pulvera
  • 200g mandeles(samaltas)
  • 50 g apelsīna un citronu sukāžu
  • 1 TK kanēlis(malts)
  • Šķipsniņa krustnagliņas(maltas)
  • Rīvēts muskatrieksts
  • Smaržīgie pipari

Olas ar cukuru saputo. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un iesijā bļodā.
Pievieno mandeles, sukādes, garšvielas, ar cukuru saputotās olas un visu sajauc mīklā. No mīklas izveidi kukulīti ,to ietin folijā un uz 2 stundām ieliek ledusskapī. Miklu izveltnē 1 cm biezu, un ar glāzi izspiež apaļus raušus. Pārklāj ar olas dzeltenumu(saputotu) Cep 20 min. 180-200ºC

Cietās piparkūkas

  • 50g medus
  • 100g cukurs
  • 50g sviests
  • 400-450 g milti
  • Ola
  • 1TK cepamā pulvera
  • 1-2 TK piparkūku garšvielas

Sviestu ,medu un pusi cukura uzvāra katliņā. Karstā masā iekuļ pusi izsijāto miltu un sasmalcinātas garšvielas. Masu kuļ, līdz tā atlec no katliņa malām, pievieno olu. Atlikušos miltus sajauc ar cepamo pulveri un piejauc mīklai.
Mīklu mīca ar rokām, līdz tā kļūst cieta, gluda un spīdīga, tad izveido kukulīti un nobriedina vismaz 2 stundas ledusskapī. Tad mīklu izveltnē plānā kārtiņā un izspiež figūriņas.. Cep 15 min 200ºC

 Krējuma un medus piparkūkas

  • 100g medus
  • 100g sīrups(mežrozīšu)
  • 200g sviests
  • 300g cukurs
  • 200g skābs krējums
  • Ola
  • 600-700 g milti
  • 1 TK cepamais pulveris
  • ¼ apelsīna miziņa(sarīvēta)
  • 2 TK garšvielu-melnie un smaržīgie pipari, krustnagliņas, kardamons, koriandrs, ingvera sakne, muskatrieksts, anīsa zvaigznīte, kanēlis

Sīrupu katliņā uzvāra, pievieno medu, sviestu, cukuru un turpina karsēšanu uz lēnas uguns, līdz masa sāk biezēt un kļūst brūna. Karstam sīrupam piekuļ daļu miltu un kuļ, līdz masa atdziest. Pievieno krējumu, olu, garšvielas, apelsīna miziņu, ar cepamo pulveri sajauktus miltus, visu sajauc un samīca. Mīklu izveido kukulīša formā un 2 stundas nobriedina ledusskapī. Mīklu izveltnē un, izspiež figūriņas. Pārziež ar olu un cep 15 min 180-200ºC

Piparkūku glazūra

  • Olas baltums
  • 400g pūdercukurs
  • ½ TK citrona sulas

Pūdercukuram pievieno olas baltumu, citronu sulu un sakuļ. Glazūras iepilda tūtiņās un rotā piparkūkas pēc patikas..

Ja grib sarkanā krāsā-pielej biešu vai ķiršu sulu.
-zaļā- piparmētras
-oranžu- burkānu ,apelsīnu
Un protams pastāv arī  pārtikas krāsvielas...

Autors deivucis

Komentāri

Dadzz:
17.12.06 22:21:49

Super, deivuci!
Dadzz:
17.12.06 22:28:06

P.S.Cietajām piparkūkām -
"Sviestu ,medu un pusi cukura uzvāra katliņā." Tikai, lasot tālāk, tā arī neatradu, kad pievieno otro pusi cukura
..:)
Līga (Piparkuka):
18.12.06 11:02:45

Paldies par receptēm. Es šoreiz izvēlējos pirktu mīklu, bet gribēju glazūras recepti atrast, ko šeit arī atradu.
Vienīgi lūgums uzrakstīt cik daudz krāsai jāpievieno sula.
deivucis:
22.12.06 12:52:50

Dadzz..Paldies par šo misēkli..cietajām piparkūkām var likt klāt arī visus 100g cukuru,bet lai sanāktu cietākas,kraušķīgākas to Otru pusi cukura apbrūnina un tad pievieno mīklai..tā doma bija tāda...
Glazūrāi sulu pielikt vajag tikai nedaudz,,tā sakot krāsai..
Shiiilooo:
24.12.06 19:36:18

Super! Šodien izcepu krējuma piparkūkas-SUPER! :) Paldies liels!!!! Ļoti garšīgas, ļooooti!
Samanta:
06.03.07 15:55:54

Ļoti skaistas piparkūkas......
Rosvita:
06.03.07 15:58:10

feinas piparkūkas***
Jevgenija:
05.12.07 14:32:49

Спасибо за рецепт! Наконец я нашла то что хотела:)))
а для украшения использую не только глазурь но и грецкие орехи думаю что общий аромат будет потрясающим! Спасибо!
daiaga:
13.12.07 18:42:32

vis ir garšīgi tikai pielieciet maltos piparus vai sāli (piparkūkām)
Kristīne:
17.12.07 17:08:33

kur var nopirkt piparkūku garšvielas? RIMI un Maxima izmeklējos, bet nekā:(
ritaozola:
18.12.07 11:22:08

Jaukas vienkarsas receptes.
:):
23.12.07 09:35:45

Paldies, ļoti jauki! Apskatīju un atradu tieši to, kas man bija nepieciešams- piparkūku glazūra! Kur nu bez tās. :)
arnita:
23.12.07 10:57:53

paldies par receptem es atradu ko man vajadzeja un tas vis man iznaca garsigi
kristīne:
04.12.08 22:51:53

vai kāds lūdzu zin, kas tas par sīrupu un kur to var nopirkt (vai pats to arī var pagatavot?)?
šogad arī cepšu no paštaisītas mīklas - ļooti gardas! Paldies par recepti:)
kristīne:
04.12.08 22:52:10

vai kāds lūdzu zin, kas tas par sīrupu un kur to var nopirkt (vai pats to arī var pagatavot?)?
šogad arī cepšu no paštaisītas mīklas - ļooti gardas! Paldies par recepti:)
karina:
15.12.08 14:37:05

mils paldies par receptem,sagadaju daudz prieka berniem kad garnejam piparkukas
sintija:
22.12.08 20:10:08

super paldies par pipArkuku glazuru
mary:
23.12.08 16:52:46

TĀ GLAZŪRA IR NENORMĀLI BIEZA, NEKO AR VIŅU NEVAR UZZĪMĒT.
Nelabais:
25.12.08 13:28:59

Sorry - runājot par glazūru, ar 400 g pūdercukura un 1 olas baltumu nekas nesanāk - nepietiek slapjuma. Es sagatavoju ar 300 g cukura un 2 olām, bet tāpat nekas labs nesanāca, pie tam tā glazūra bija 4x par daudz, nekā vajag uz 1 kg piparkūku mīklas (7 pannas).
evasive:
17.11.09 15:39:42

kas apr sirupu?
ESSSA:
30.11.09 12:28:04

Netieku gudra vai glazūra jāliek pirms liek krāsnī vai pēc tam, kad piparkūkas jau gatavas? :)
bite:
28.11.10 16:13:44

Vai der mežrozīšu sīrups no aptiekas?

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS