Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/garsvielas/garsvielas-edieni/

Garšvielas - ēdieni

  • Kalme - zupās, zivju buljonos, tumšajās mērcēs, baltajiem un sarkanajiem kāpostiem, pie treknas, ceptas gaļas, pie ceptiem kartupeļiem un dārzeņiem. Uzlabo arī saldo ēdienu garšu, augļu zupās, salātos.
  • Anīss - izmanto dažādos pīrāgos, medus cepumiem, plāceņiem, saldajā anīsa kēksā, ziemassvētku ēdienos, biezās piena zupās, auzu pārslu putrā, saldajos ēdienos no rīsa, pudiņos, augļu salātos, krēmos un tortēs. Pievieno arī sarkanajām bietītēm, sarkanajiem kāpostiem, gurķiem, burkāniem, augļu kompotos.
  • Badjans - izmanto tur pat kur anīsu: ziemassvētku saldajos ēdienos, aug;lu zupās, pudiņos, kompotos-vairāk piemērost tiešo pplūmju, bumbieru, ābolu kompotos. Izmanto cūkas un putnu gaļas ēdienos.
  • Baziliks - pievieno visiem dārzeņu ēdieniem, pupām, zirņiem, pupiņām, skābiem kāpostiem, tomātiem un ēdieniem, kur klāt ir tomāti, konservētiem gurķiem, ķirbjiem, zupām, mērcēm, spinātiem, aknu knēdeļiem, desām, biezpienam, sviestam, omletēm, omāru salātiem, aromātiskā etiķa pagatavošanai, makaronu ēdieniem.
  • Vanilīns - saldumu gatavošanai, pudiņiem, maizei, cepumiem, pīrāgiem, ruletēm, vanilīna un šokolādes mērcēm, putukrējumam, jogurtam, biezpienam, krēmiem, pildījumiem, konfektēm, liķieriem, saldējumam utt..
  • Krustnagliņas - izmanto liķieru gatavošanai, karstvīnam, punšiem, augļu sulām, kompotiem, konservētiem augļiem. Uzlabo garšu skābētiem kāpostiem, sarkanajiem kāpostiem, cūkgaļai, jēra gaļai, putnam, tumšajām mērcēm un marinētai siļķei. Izmanto arī sēņu marinēšanai, pastētēm, aukstai gaļai, zilcei, zivīm, spagetti, spagetti mērcēm un picai.
  • Baltās un melnās sinepes - sēklas izmanto dārzeņu un sēņu konservēšanai, zivīm, dārzeņu ēdieniem, sarkanajam un baltajiem kāpostam, maltajai gaļai un zupās. Gatavas sinepes izmanto kā piedevu gaļai, mērcēm, salātiem, majonēzei un dažādiem gaļas ēdieniem.
  • Sēnes - izmanto gatavojot zupas, sēņu ēdienus, skābu kāpostu zupu, mērcēs, omletes, plovu, kotletes, gulašu, ragū, zivis, dažādu veidu gaļas ēdienus, olu ēdienos.
  • Raudene - pievieno picai, spinātiem, salātos, tomātu mērcēs, zupās. izmanto gatavojot jūras zivis, desas, biezzupas, siera ēdienus, ceptu un grilētu gaļu, jēra gaļai, teļa gaļai un sautētai gaļai.
  • Ingvers - izmanto gatavojot sausos cepumus, pudiņiem, saldumiem, bumbieru kompotam, konservētiem ķirbjiem, gurķiem, marmelādei, želejām, sacukurotiem augļiem, augļu zupām, mērcēm, rīsu ēdieniem, putniem, meža putniem, sēnēm, ceptai cūkgaļai, maltai gaļai, siera garšas uzlabošanai, zivīm, vārītai vistai un dārzeņiem.
  • Izops, ārstnieciskais - pievieno ceptai teļa gaļai un cūkgaļai, desai, pupiņu zupām un kartupeļiem, pildītām olām un biezpienam.
  • Kaperi - izmanto marinādes gatavošanai, mērcēm, majonēzei, salātiem. Pievieno aukstajiem ēdieniem, zivīm, putnu gaļas ēdieniem, tomātu ēdieniem, zivju un gaļas salātiem.
  • Kardamons - uzlabo garšu ziemassvētku un medus cepumiem, pīrāgiem, kompotam, augļu ēdieniem, aromatizētām zupām, mērcēm,  džemiem, cūkas gaļai, jēra gaļai, putnu gaļas ēdieniem, liellopu gulašam, liellopa plovam, ceptai zivij un gaļas buljonam.
  • Koriandra sēklas - salātiem, rīsiem, ceptai cūkgaļai, desai, zivīm, mērcēm, gulašam. Pievieno cepumiem, medus praņikiem, marcipānam un konditorejas izstrādājumiem. Uzlabo ēdienu garšu no zirņiem, pupiņām, lēcām, kāpostiem, savojas kāpostiem, galda bietēm, ābolu biezenim, burkāniem, putnu maltai gaļai, putnu un meža putnu pastētēm.
  • Kanēlis - izmanto augļu zupās, sacepumos, kompotos, pudiņos, augļu ruletēs, pīrāgos, ceptos ābolos, piena dzērienos, liķieros, punšos, karstvīnam, ābolu ēdienos, marinētam ķirbim. Pievieno arī putnu maltai gaļai, pīlei, zosij, vārītai zivij, cūkgaļai un liellopa gaļai, karbonādēm, šnicelēm.
  • Kressalāti - izmanto gatavojot zupas, mērces, uzkodas, salātus, ceptu zivi, zivju salātus. Uzlabo garšu biezpienam, sieram, aukstajām uzkodām, sviestmaizēm. Īpaši gardi tie ir kopā ar maisījumu no sīpola, maltiem pipariem, sarkanajiem pipariem uz rupjmaizes ar brinzu un ceptu speķi.
  • Suņuburkšķis - pievieno zupām, mērcēm, putnu gaļai, jēra gaļai, salātiem, zirņiem, tomātiem, veciem kartupeļiem, sālītām omletēm, sieram, cieti vārītām olām, zaļajā sviesta masā.
  • Kurkuma - zupām, cieti vārītām olām, salātiem, mērcēm, rīsiem, krabjiem, omāriem un austerēm. 
  • Karijs - rīsiem, trekniem ēdieniem, jēra gaļas ēdieniem, cūkas gaļas un liellopa gaļas gulašam, mērcēm, kotletēm, lēcām, pupiņām, gurķu salātiem, zosīm, pīlēm, gaļas un zivju zupām, vārītais meža putnu gaļai, vārītām zivīm, olām un sieram.
  • Lavanda, ārstnieciskā - žāvējumu gatavošanai, zaļajam sviestam, dārzeņu ēdieniem, mērcēm, zivju zupām.
  • Lauru lapas - meža dzīvnieku gaļai, vārītai zivij, gaļas mērces gatavošanai, kartupeļu zupām, krabjiem, vēžiem, siļķei, zivju marinādēm, aukstai gaļai, gulašam, mērcēm, visu veidu skābajiem ēdieniem, visu veidu marinētajiem dārzeņiem, skābiem kāpostiem, marinētām sēnēm.
  • Puravi - zupās un visur kur var likt sīpolu. Izmanto speciālos salātos -siera salātos, mērcēs, pastētēs, gaļai un cepšanai.
  • Sīpoli - salātiem, marinējumiem -dārzeņiem, sēnēm, dārzeņiem, zupām, mērcēm, ceptai gaļai un daudzos citos ēdienos.
  • Lupstājs, ārstnieciskais - mērcēm, zupām, dārzeņiem, rīsu ēdieniem, putnu gaļai, zivij, ceptai gaļai, zaļajam sviestam, salātiem un marinādēm. 
  • Majorāns, dārza - kartupeļu zupās, aknu knēdeļos, salātos, sēņu ēdienos, gaļas ēdienos, ceptai vistai, cūkgaļai, jēra gaļai, dažiem sieriem, zivju salātiem, gaļas produktos.
  • Olīvas - aukstos gaļas ēdienos, zupām, piemēram soļanka, mērcēs, salātos.
  • Melisa, ārstnieciskā - svaigas pievieno salātiem, sulām, dārzeņiem, visu veidu zupās. Vistas gaļai, zivij, teļa gaļai, jēra gaļai, meža dzīvnieku gaļai, piena ēdieniem, olu ēdieniem, augļu zupām.
  • Mandeles - mīklu izstrādājumiem, rīsiem, ceptam putnam, zivij. Svarīga vietu ieņem indiešu, ķīniešu un indonēziešu virtuvē.
  • Kadiķa ogas - tumšajām mērcēm, gaļas izstrādājumiem, treknai cūkgaļai un jēra gaļai, dārzeņu un meža putnu gaļai, skābētiem kāpostiem, sarkanajiem un savojas kāpostiem, cepešiem.
  • Muskatrieksts - šokolādes pudiņiem, krēmiem, saldumiem, mīklas izstrādājumiem, bumbieru kompotam, ievārījumiem, ceptiem āboliem, plūmēm, aprikozēm. Uzlabo garšu piena dzērieniem, karstām limonādēm, karstvīnam, punšam, kakao, tomātu sulai, buljonam, zupām, pastētēm, svaigiem dārzeņiem, rīsu ēdieniem, mērcēm, zivīm, teļa gaļai, putniem, kartupeļu biezenim, salātiem, šnicelēm. Var izmantot arī ābolu strūdelēs, augļu tortēs, saldējumā, putukrējumā.
  • Piparmētra - svaigie asni un lapas, ar mēra izjūtu, pievieno dārzeņu zupās, gaļas marinādēm, zivju gatavošanai, siera ēdieniem un mērcēm, jēra gaļai, putniem, dzērienu gatavošanai, augļu un dārzeņu salātiem, sautētiem burkāniem, kāpostiem, zirņiem, puraviem.
  • Gurķumētra - grieztās gaļas ēdienos, maltai gaļai, zivīm, gurķu salātiem, kartupeļu salātiem, dārzeņu salātiem, marinētiem gurķiem, mērcēm, majonēzei ar zaļumiem, zupām, sarkanajiem un baltajiem kāpostiem, biezpienam.
  • Pastinaks - dārzeņu salātiem, gurķiem, zupām.
  • Smaržīgie pipari - pudiņiem, ziemassvētku cepumiem, plūmju kompotam, pīrāgiem. uzlabo garšu gaļai, īpaši jēra gaļai, mērcēm, zivij, zivs salātiem, marinādēm, dārzeņu zupām, meža dzīvniekiem, aukstai gaļai, gurķiem un citiem marinētiem dārzeņiem.
  • Kajenas pipari, sarkanie asie pipari, tabasko - gaļas un zivju zupām, krēmzupām, visu veidu ceptai gaļai un putnu gaļai tai skaitā, mērcēm, gulašam, grilā ceptai gaļai, pupiņu pākstīm, ziedkāpostiem, zirņiem, lēcām, spinātiem. Tabasko izmanto arī, lai uzlabotu garšu aukstajiem ēdieniem, gaļas izstrādājumiem, kokteiļiem.
  • Sarkanie pipari (pākstīs) - tomātu zupās, zivju zupās, gulašzupā. Visu veidu gaļas, zivju pagatavošanai. Mērcēm, pupiņām, kāpostiem, marinētiem dārzeņiem, rīsiem, gaļas izstrādājumiem, salātiem.
  • Melnie pipari - zupās, mērcēs, visu veidu gaļas ēdienos, gaļas izstrādājumiem, savojas kāpostiem, pupiņām, zirņiem, lēcām, skābētiem kāpostiem, marinētiem dārzeņiem, gulašam, olu ēdieniem, sieram, zivīm.
  • Pētersīļi, dārza - dārzeņu ēdienos, salātos, gaļas zupās, vārītai zivij, majonēzes, kartupeļu ēdienos.
  • Vībotne, parastā - jēra gaļai, kāpostiem, spinātiem, sēnēm, bietēm, zoss subproduktiem, olu ēdieniem, asorti salātiem, kartupeļu un sīpolu zupām, zutim, trekniem ēdieniem, zosij, pīlei, cūkas gaļai, speķim un cūkas speķim.
  • Portulaka dārza - zupām, dārzeņu ēdieniem, spinātiem, mērcēm, rīsiem, makaronu izstrādājumiem, biezpienam, salātiem, tomātiem un gurķiem.
  • Rozmarīns, dārza - saceptai un uz grila ceptai liellopa gaļai, teļa gaļai, jēra gaļai, ceptiem putniem, vārītai zivij, dārzeņu zupai un ēdieniem, sēnēm, sarkanajiem kāpostiem un skābētiem kāpostiem, salātos, maltai gaļai, gulašam, meža dzīvnieku gaļai, zivīm, olu mīklai, mīkstajiem sieriem.
  • Rūta, smaržīgā - lapas- gurķu un tomātu konservēšanai. Nelielās devās- maltai gaļai, asorti salātiem, dārzeņos, siera ēdienos, jēra gaļai, mērcēm, zupās, sēņu un olu ēdienos.
  • Selerija, smaržīgā - dārzeņu zupās, salātos,  mērcēs, dažādos gaļas ēdienos.
  • Timiāns, parastais - treknos ēdienos, ceptiem kartupeļiem, ceptām olām, maltai gaļai, sātīgām zupām, ceptai zivij, subproduktiem, teļa gaļai, pupiņu zupai, lēcām, zirņiem, mērcēm, kartupeļu salātiem. Uzlabo garšu desas izstrādājumiem, cūkas un jēra gaļai, pastētēm, sēnēm, biezpienam, sieram.
  • Ķimenes, parastās- ķimeņu maizei, kliņģerim, cepumiem, bulciņām. Pievieno kāpostiem, kartupeļiem, zupām, salātiem, gaļas izstrādājumiem, treknām gaļas šķirnēm, vārītai zivij, vēžiem, sieram, bietēm, burkāniem, borščam, sēņu zupai, ķimeņu zupai, gulašam īriešu gaumē, kotletēm, skābiem kāpostiem u.c.
  • Dilles - marinētiem dārzeņiem, gurķiem, ķirbim, aromātiskajam etiķim, olu ēdieniem, sviestmaizēm, zupām, mērcēm, dārzeņiem, kartupeļiem, zivju un gaļas salātiem, vārītai liellopa gaļai, vistai, karpai, forelei, zutim, lasim. Uzlabo kartupeļu, siera un biezpiena garšu.
  • Fenhelis, parastais - konditorejas izstrādājumiem -bulciņām, pīrāgiem. Pudiņiem, salātu marinādēm, zivīm, majonēzei, zupām, mērcēm, kompotiem, skābētiem kāpostiem, marinētiem gurķiem.
  • Mārrutki - dārzeņu konservēšanai, skābētiem kāpostiem, skābētiem kāpostiem, majonēzei, biezpienam, mērcēm, žāvētai gaļai, gaļas izstrādājumiem, vārītai liellopa gaļai, mēlei, rostbifam, ceptai gaļai. Lieto kā piedevu aukstajām gaļas un zivju uzkodām.
  • Citrusi - liķieriem, saldajiem ēdieniem, mīklas izstrādājumiem, zivij, putnu gaļai, atspirdzinošiem ēdieniem. Citronu sula uzlabo dažādu ēdienu garšu.
  • Pupumētra, dārza - pupiņām, sēnēm, gaļas un kartupeļu ēdieniem, zivs vārīšanai, ceptai siļķei, zivju zupās, majonēzei, putnu pildījumam, bifštekam, desām, ceptiem kartupeļiem, marinētiem gurķiem, marinētiem dārzeņiem, skābētiem kāpostiem, siera ēdieniem, ragū, sāļās mīklas izstrādājumiem.
  • Ķiploki - jēra gaļai, meža dzīvnieku un putnu gaļai, sautētai un ceptai gaļai, bifštekiem, zupām, salātiem, mērcēm, dārzeņiem, skābētiem kāpostiem, sieriem, pastētēm, gaļas izstrādājumiem, desām.
  • Salvija, ārstnieciskā - mērcēm, omletēm, zivju zupām, siļķei, grilētai gaļai, zaķim, cūkgaļai, medījumam, nierēm, vistas aknām.
  • Safrāns - rīsiem, plovam, dzidrajās zupām, zivju zupās, jēra gaļai.
  • Estragons - etiķa pagatavošanai, kura sastāvā ir estragons. Marinētiem gurķiem, ķirbjiem un citiem dārzeņiem. Mērcēm, šampinjoniem, ziedkāpostiem, sparģeļiem, teļa gaļai, jēra gaļai, medījumam, gaļas ēdieniem, subproduktiem, baltajās mērcēs, olu ēdienos, salātos, karpai.

Komentāri

Maija:
23.02.06 16:11:54

Rūta ir Lietuviešu nacionālais augs - mājas svētība. Šim augam ir ļoti īpatnēja, spēcīga smaržā. Kādreiz man auga dārzā, bet kad bija mazi bērni likvidēju, jo augs ir INDĪGS. Kā garšaugu protams to lietot var, cik lielās devās - nezinu.
sorenta:
28.03.07 13:59:08

kas ve4l ir pa kimenem
Aigars:
19.06.07 10:12:42

labs
Zebiekste:
15.11.07 17:04:43

Varbūt kāds zin kā lietot citronzāli (kaltētā veidā)..?
Zigis:
26.11.07 17:42:50

Citronzāli-tējai. Es saberzu ar citām garšvielām un liku pie marinādēm gaļai. Maisu uz izjūtām. Piemēram medījumam citronzāli, paegļu ogas, ķimenes, kuminu sēklas, sinepju sēklas, nedaudz anīsu, kardemonu. Var likt arī citas, kā pašam garšo. Sagrūdu piestiņā. Pēc tam, kad medījums pamērcēts pienā, samīcīju ar sāli un šīm garšvielām. Liec uz grila.
karina:
12.10.09 20:06:09

Diezgan daudz informaacijas ieguvu!!!!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS