Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/garsvielas/krokusa-ziedu-driksna-safrans/

Krokusa ziedu drīksna - safrāns

Dārgā drīksna – Zeva gulta un līgavas plīvurs

Persiešu valodā „za faran” nozīmē „būt dzeltenam”. Safrāna krokuss ir liliju dzimtas puķe, nepārprotami līdzīga mūsu dārzos populārajiem krokusiem. Augam parasti ir 8 -10 garas, slaidas lapas, bet septembrī – oktobrī uzplaukst viens vai divi gaiši violeti ziedi, kuru vidū atrodas trīs daļās sadalījusies koši sarkana drīksna. Tā un tikai tā tiek izmantota safrāna ieguvei. Tāpēc nav brīnums, ka safrāns ir viena no pasaules dārgākajām garšvielām, - no tūkstoš kvadrātmetros augošiem 150.000 – 200.000 krokusu iespējams iegūt vienu kilogramu safrāna, pie kam drīksnu ievākšana ir roku darbs, bet viens cilvēks dienā var ievākt ap 60 gramiem vērtīgo drīksnu. Pēc noplūkšanas tās tiek strauji izkaltētas saulē.
Sengrieķu mīts vēsta, ka Zevs esot gulējis safrāna gultā, feniķieši izmantojuši safrānu kā garšvielu un ārstniecības līdzekli. Bagātie romieši safrānu kaisījuši kāzu gultā, bet vēl citās kultūrās bijusi tradīcija ar safrānu iekrāsot līgavas plīvuru. Viens ir skaidrs – safrāns vienmēr bijis luksus prece, par tā viltošanu vai stādījumu iznīcināšanu draudējuši visbargākie sodi.

Karaliska krāsa, karaliska garša

Labam safrānam ir spēcīga smarža un viegli rūgtena un asa garša. Drīksnā esošā krāsviela labi šķīst ūdenī, tāpēc mūsdienās safrānu galvenokārt lieto ēdienu iekrāsošanai, ne specifiskas garšas iegūšanai. Vidusjūras valstīs safrānu nelielās devās pievieno gaļas un zivju ēdieniem, piemēram, tradicionālā bujabēza (Bouillabaisse) zupa nav bez tā iedomājama. Franču virtuvei raksturīga bumbieru un ābolu iekrāsošana safrāna, baltvīna un cukura marinādē. Spāņi safrānu pievieno paeljai, itāļi iekrāso ar to risoto, arī indiešu ēdienos safrāns ir tipiska garšviela, savukārt Anglijā populārs ir Kornvolas pīrāgs ar safrānu.
Gan cenas, gan spēcīgās, specifiskās garšas un aromāta dēļ safrānu ieteicams lietot ļoti mazās devās. Par vērtīgāku tiek uzskatīts nesamalts safrāns – safrāna „pavedieni”, tiem jābūt spilgti sarkanbrūnā krāsā un it kā nedaudz eļļainiem.

Vistas gaļas zupa ar kukurūzu un kokosriekstu pienu

1 l vistas gaļas buljona
1 burkāns, sīki sagriezts
1 sīpols, sīki sagriezts
1 selerijas kāts, sagriezts
šķipsniņa Santa Maria safrāna
1 vistas fileja
10 ĒK saldētu kukurūzas graudu
50 g Santa Maria Thai olu nūdeļu
pēc garšas Santa Maria piedeva vistas gaļai – dzeltenais karijs
sāls pēc garšas
100 ml Santa Maria Thai kokosriekstu piena
Buljonā vāra burkānu, sīpolu un seleriju, līdz tie kļūst mīksti. Pielej kokosriekstu pienu, pievieno olu nūdeles, safrānu, tievās strēmelītēs sagrieztu vistas fileju, kukurūzas graudus un kariju. Vāra uz nelielas liesmas septiņas minūtes, nogaršo un pēc vajadzības pievieno garšvielas un sāli. Pasniedz ar sagrieztiem svaigiem pētersīļiem vai koriandru.

Tekstu sagatavoja Santa Maria
Papildus informācija:
Ilze Salna
+371 67217611
+371 29404124

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS