Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/garsvielas/maza-garsaugu-vardnica/

Mazā garšaugu vārdnīca

Svaigu garšaugu izmantošana virtuvē rada prieku un vēlmi eksperimentēt gan profesionāliem pavāriem, gan virtuves entuziastiem. Garšaugu lietošana ļauj arī samazināt sāls patēriņu, tāpēc jo īpaši ieteicama cilvēkiem ar sirds un asinsvadu saslimšanām. Vērtīgo minerālvielu un dabisko vitamīnu klātbūtne padara garšaugus par svarīgu pilnvērtīga uztura sastāvdaļu. Lai saglabātu vērtīgās vielas, garšaugus vislabāk izmantot svaigā veidā, mazgāt tikai nepieciešamības gadījumā un sasmalcināt iespējami īsu brīdi pirms izmantošanas.

Taču ne visi garšaugi un ne visu gadu mums pieejami svaigā veidā. Lielveikalos nopērkamie svaigie garšaugi nereti ir savītuši un izraisa vien žēlumu, ne katram ir „zaļie pirkstiņi", vieta un laiks, lai uz virtuves palodzes vai piemājas dārzā ierīkotu miniatūru garšaugu dobi, ne visi garšaugi ir tik vienkārši uz palodzes audzējami kā sīpolloki ūdens glāzē... Kamēr daba vēl tikai mostas un kvalitatīvu svaigu zaļumu nav daudz, lieliska izeja ir kaltētie garšaugi.

Pēdējos desmit - piecpadsmit gados mēs esam pamatīgi paplašinājuši savu garšaugu „ģeogrāfiju". Ja kādreiz zinājām un plaši lietojām gandrīz vienīgi dilles, pētersīļus un lociņus, tad tagad virtuves pasaulē zaļās krāsas ir arvien vairāk un - arvien dažādāka. Izrādās - arī virtuvē un garšaugu izmantošanā jārēķinās ar modes tendencēm.

To, ka garšaugu un garšvielu pievienošana ēdienam padara tos ne vien garšīgākus, bet arī vieglāk sagremojamus, zināja jau senie romieši. Mums ir iespēja šīs zināšanas atsvaidzināt un likt lietā ikdienā. 

Baziliks

Baziliks ir piemērots gandrīz visiem Vidusjūras virtuves ēdieniem. Tā vienreizējais aromāts vislabāk jūtams svaigās, tikko no dobes nākušās lapiņās. Klasiska vērtība - saulē nogatavojies tomāts ar mocarellas siera šķēlītēm, nedaudz olīveļļas, sāls, svaigi maltiem pipariem un sakapātu baziliku ( ja svaigs baziliks nav pieejams, labi izmantojams kaltēts baziliks, ko iepriekš sajauc ar olīveļļu, sāli un pipariem). Interesantu garšas niansi no bazilika iegūs arī griķu putra.

Dilles

Viens no populārākajiem Ziemeļeiropas garšaugiem. Dilles ir ideāli piemērotas gurķu ēdieniem, tvaicētām, marinētām un ceptām zivīm, zupām, kartupeļu salātiem. Dilles var pievienot gaļas ēdieniem, sacepumiem, mērcēm.

Estragons

Estragona tipisko garšu, kas mazliet atgādina fenheli vai anīsu, veido augstais dažādo ēterisko eļļu saturs. Estragons labi papildinās dažādas mērces. Viena ēdamkarote svaigi sagriezta estragona atbilst vienai tējkarotei kaltēta. Tas lietojams tvaicētiem vai ceptiem vistas un zivju ēdieniem, arī aknu ēdieniem. Vai esat pamēģinājuši sagatavot zaļumu sviestu ar estragonu?

Koriandrs (kinza)

Eiropas virtuvēs vairāk izmanto koriandra sēklas, toties Āzijā - galvenokārt svaigu augu, tāpēc nereti koriandru dēvē arī par Āzijas pētersīli. Koriandrs ar tam piemītošo apelsīnu aromātu un maigo saldeno garšu atgādina salvijas un citrona maisījumu. Koriandrs piešķir patīkamu garšu maltās gaļas ēdieniem, zupām, marinādēm, siļķei un maizei. Koriandra svaigās, vitamīniem bagātās lapas, ko plaši izmanto kulinārijā, pazīstamas arī ar nosaukumu kinza. No tām gatavo salātus, pievieno gaļas, zivju, pākšaugu un dārzeņu ēdieniem, kā arī dažādām zupām un mērcēm. Koriandru ir ieteicams lietot kopā ar ķimenēm, čili, svaigu piparmētru, raudeni, baziliku un ķiplokiem.

Majorāns

Majorāns ir lielisks sabiedrotais visiem aknu ēdieniem, bet arī cepti kartupeļi garšos interesantāk, ja tajos neilgi pirms cepšanas beigām iemaisīsiet šķipsniņu kaltēta majorāna. Tā viegli saldenais aromāts piemērots gan cūkas un liellopu gaļai, gan garšaugu maizītēm un maizei, kas gatavota no kviešu miltiem.

Piparmētra

Piparmētrai piemīt viegli saldens aromāts un garša ar atsvaidzinošu pieskārienu. Tā ļoti labi sader ar jaunajiem kartupeļiem, zirņiem, burkāniem un tomātiem. Pievieno jēra un putnu gaļas marinādēm, mērcēm un ēdieniem. Tāpat piparmētras ir neatņemama karsto dzērienu un augļu desertu, kā arī jogurta mērču un krēmzupu sastāvdaļa.

Pētersīļi

Pētersīļi ir viens no universālākajiem garšaugiem, jo tie labi sader praktiski ar visiem ēdieniem. Ikdienā lietojams garšaugs, kas kaltēšanas procesā kļūst maigāks un iegūst izteiktāku raksturīgo garšu. Pētersīļus pievieno mērcēm, buljoniem, biezzupām un krēmzupām, pastas sacepumiem, salātiem un sautējumiem.

Raudene (oregano)

Raudenes jeb oregano viegli piparotā garša piestāv itāļu un grieķu virtuves ēdieniem. Raudeni izmanto ēdienos, kuru pamatā ir tomāti, piemēram, tomātu zupās un mērcēs, arī picu mērcēs. Šis garšaugs perfekti papildinās arī risoto, zivju un pastas ēdienus, piestāv baklažāniem, kabačiem, sieriem, īpaši - kazas sieram.

Rozmarīns

Rozmarīna smarža nedaudz atgādina skuju aromātu. Rozmarīns ir piemērots jēra gaļas ēdieniem, medījumam, sātīgiem sautējumiem. Taču to var pievienot arī vārītiem un apceptiem kartupeļiem, kopā ar citronu rozmarīns veido lielisku garšas kombināciju krāsnī ceptai vistai. Ļoti labi rozmarīns sader ar sieriem, putotu sviestu, gaļas un dārzeņu marinādēm. Tikpat labi to var pievienot arī ievārījumiem, marmelādēm un atspirdzinošiem dzērieniem.

Salvija

Pikantā, viegli rūgtenā salvijas garša labi sader ar cūkgaļas ēdieniem. Kaltētu salviju ēdienam jāpievieno jau gatavošanas sākumā, jo tieši karsējot tā pilnība attīsta garšu un aromātu. Taču jāuzmanās - kaltēta salvija ir daudz spēcīgāka par svaigu, tāpēc tā ēdienam jāpievieno uzmanīgi. Salviju izmanto, piemēram, truša, jēra, teļa, medījuma, arī maltās gaļas ēdienos. Lai piešķirtu ēdienam Vidusjūras reģionam raksturīgas nianses, salviju pasautē olīveļļā vai sviestā.

Timiāns

Timiāna pikanti saldenā garša vislabāk attīstās tieši karsēšanas procesā. Timiāns sader ar trekniem, taukvielām bagātiem ēdieniem, palīdzot tos labāk sagremot. Kad nākamreiz vārīsiet zirņu vai pupiņu zupu, pievienojiet arī tai nedaudz kaltēta timiāna! Timiānu pievieno zupām, marinādēm, cepešiem, truša gaļai, tomātu, paprikas un baklažānu ēdieniem. Tas labi sader ar rozmarīnu, lauru lapām, muskatriekstu un salviju, toties nevajadzētu kopā lietot timiānu un majorānu.

Tekstu sagatavoja Santa Maria

Papildus informācija:

Ilze Salna

+371 67217611

+371 29404124

Komentāri

inara:
19.07.08 18:39:02

Ilgstoši pievienoju daudz un dažādus garšaugus praktiski visiem ēdieniem: zupām, sautējumiem, salātiem u.c. Vai tas ir veselīgi? Varbūt ir garšaugi, kas kopā nav derīgi? Piem., par minēto timiānu un majorānu.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS