Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/garsvielas/milas-sakne-ingvers/

Mīlas sakne - ingvers

Ieskats vēsturē

Ingvers ir viena no pirmajām eksotiskajām garšvielām, ko Eiropā ieveda arābu tirgotāji. Gadu tūkstošiem pazīstams un lietots savā dzimtenē Dienvidaustrumāzijā, kopš agrajiem viduslaikiem ingvers ir arī viens no Eiropā visvairāk izmantotajiem ārstniecības augiem un garšvielām. Stāstus par to, ka Ķīnā ingveru izmanto arī kā afrodiziaku, uz Eiropu atveda arī venēciešu tirgotājs un ceļotājs Marko Polo.

Viens galvenais „asns” – svaigs un kaltēts

Ingvers ir apmēram vienu metru augsts augs, kas mīl siltumu, mitrumu un ēnu. Brieža ragam līdzīgais svaigais ingvers, ko pērkam veikalā, nav auga sakne, bet gan viens galvenais saknenis – rizoma, kas zemē aug horizontāli. Ingveram ir šauras lapas un dzeltensārti ziedi. Ingvera smarža ir patīkami svaiga, garša – dedzinoši asa, piparota.
Izrakts no zemes, saknenis tiek mazgāts un žāvēts, pēc tam blanšēts, lai uzmanīgi attīrītu no ārējās kārtas. Ingvera sakni var lietot gan svaigā veidā, gan kaltētu, saberžot pulverī. Pieejams arī marinēts, kā arī cukura sīrupā konservēts ingvers.

Izmantošana

Svaigs vai kaltēts un samalts – ingvers ir daudzu ēdienu  un garšvielu maisījumu, piemēram, karija pulvera neatņemama sastāvdaļa. Labam ingveram raksturīga īpatnā, spēcīgā smarža un dedzinoši asa garša. Āzijā pa šķipsniņai ingvera pulvera pievieno galvenokārt zivju un gaļas ēdieniem, īpaši putnu gaļai un jēram, kā arī dažādām mērcēm un čatnijiem, bet Eiropā – arī saldajiem ēdieniem, konfektēm, kūkām, maizei, liķieriem un alum. Marinēts ingvers ir lieliska piedeva suši un citiem ēdieniem, bet Lielbritānijā popularitāti iekarojusi ingvera marmelāde. Svaigu ingveru var droši uzglabāt ledusskapī vairākas nedēļas, bet nomizotu un sasmalcinātu – arī sasaldēt.

Karstie salāti ar liellopu gaļu

½ paciņa Santa Maria Thai vok nūdeļu
400 g liellopu gaļas
1 sarkanā paprika
1 dzeltenā paprika
lociņi
2 TK liellopu gaļas buljona
2 TK sezama sēklu
Ķīnas kāposts (var aizstāt ar salātiem)
Mērcei:
2 ĒK Santa Maria Thai saldās čili mērces
2 ĒK Santa Maria Thai austeru mērces
2 olu dzeltenumi
sezama eļļa
augu eļļa
pūdercukurs
rīsu etiķis vai baltvīna etiķis
1 TK Santa Maria malta ingvera
Vokpannā apcep gaļu un dārzeņus. Pievieno nūdeles, 100 ml ūdens un buljonu. Kad nūdeles gatavas, pievieno mērces, sezama sēklas un Ķīnas kāpostu. Ļauj nedaudz atdzist un pasniedz galdā ar mērci. Lai pagatavotu mērci, ar mikseri saputo mērces sastāvdaļas viendabīgā masā (mērcei jābūt biezai). Pasniedzot rotā ar pētersīļiem.

Ingvera cepumi

120 g sviesta
120 g cukura
1 ola
naža gals sāls
1 paciņa Santa Maria vaniļas cukura
3 TK Santa Maria malta ingvera
200 g miltu
50 g kartupeļu cietes
1 TK Santa Maria cepamā pulvera
Glazūra dekorēšanai

Bļodā samaisa sviestu, cukuru un olu. Pievieno ingveru, sāli un vaniļas cukuru. Samaisa un pievieno miltus, kartupeļu cieti, cepamo pulveri, samīca mīklu. Pārklāj un uz 3 stundām ieliek ledusskapī. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Galdu apkaisa ar miltiem un izveltnē mīklu. Ar piparkūku formām izspiež cepumus un liek uz cepešplāts. Cep apmēram 10 min. Atdzisušus cepumus pārklāj ar glazūru un pārkaisa ar rupjiem cukura graudiņiem. 

Tekstu sagatavoja Santa Maria
Papildus informācija:
Ilze Salna
+371 67217611
+371 29404124

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS