Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/garsvielas/slavas-un-gudribas-simbols-lauru-lapa/

Slavas un gudrības simbols - lauru lapa

Vēstures elpa

Antīkajā mitoloģijā lauru koki tika uzskatīti par svētiem. Kopā ar savu aizbildni – mākslas, gaismas un tikumiskās skaidrības dievu Apollonu tie simbolizēja gudrību un slavu. Valstsvīriem, olimpisko spēļu dalībniekiem un dzejniekiem lauru vainagi tika dāvināti kā slavas un atzinības simboli. Arī mūsdienās, runājot par kādiem īpašiem sasniegumiem, jo īpaši mākslas jomā, mēs nereti lietojam izteikumu „plūkt laurus”. Izsenis zināmas arī lauru koku dziednieciskās spējas – tonizējošā un sāpes remdējošā iedarbība. 

Augs

Lauru koku dzimtene savvaļā ir Mazāzija, bet šodien tos kultivē galvenokārt Itālijā, Grieķijā un Turcijā, arī Spānijā un ASV dienvidu daļā. Savvaļā lauru koks var sasniegt par 15 metru augstumu, rūpnieciski pārsvarā tiek audzēta krūmveida forma. Ādainās lapas augšpusē ir izteikti olīvzaļas, apakšpusē – matēti gaiši zaļas, to garums sasniedz 8 – 10 cm, bet platums 3 – 5 cm. Svaigi plūktas lapas ir ļoti rūgtas un aromātiskas. No gaišajām ziedu skarām attīstās melni zilas vai melni brūnas olīvām līdzīgas ogas ar ļoti augstu ēterisko eļļu saturu.  

Garšviela un tās izmantošana

Lauru lapu ieguve lielā mērā ir roku darbs. Pēc novākšanas tās tiek žāvētas ēnā, lai saglabātu raksturīgo zaļo krāsu un iztvaikotu rūgtvielas, dodot vietu tipiskajam lauru aromātam, - ja žāvēšana nenotiek pareizi, lauru lapas kļūst brūnas un zaudē lielāko daļu savu vērtīgo īpašību.
Kvalitatīvas lauru lapas ir zaļas, tām jābūt sausām, bez kātiņiem, nesalauztām. Pārlaužot kaltētu lapu, uzreiz izdalās raksturīgā smarža, tās garša ir tipiski asa un viegli rūgtena.
Lauru lapai patīk dominēt, tāpēc ēdiena gatavošanā tā izmantojama taupīgi, - zupās, gaļas ēdieniem, medījumam, zivīm, mērcēm, marinētiem ēdieniem, dažādām zivju un gaļas marinādēm tā piešķirs raksturīgo garšu un aromātu. Samaltas lauru lapas bieži tiek izmantotas desās, bet no laurkoku ogām iegūst izteikti aromātisku eļļu, kas izmantojama liķieru aromatizēšanai un kosmētikā.

Krāsnī cepti kartupeļi ar lauru lapām

12 nelieli kartupeļi
8 ĒK olīveļļas
sāls
Santa Maria malti melnie pipari
12 Santa Maria lauru lapas
Nemizotus kartupeļus kārtīgi nomazgā, nosusina un gareniski dziļi iegriež. Griezuma vietu uzmanīgi (nepārplēšot kartupeli) iesmērē ar olīveļļu, uzkaisa sāli un piparus, ieliek lauru lapu. Kartupeļus liek karstumizturīgā traukā, apslaka ar atlikušo eļļu un cep 180 grādu temperatūrā, kamēr mīksti (apmēram 45 – 50 minūtes).

Tekstu sagatavoja Santa Maria
Papildus informācija:
Ilze Salna
+371 67217611
+371 29404124

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS