Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/garsvielas/smarziga-koka-miza-kanelis/

Smaržīgā koka miza - kanēlis

Vasko da Gamas atvestais dārgums

Vēstures dati liecina, ka Ķīnā kanēlis ēdiena gatavošanā izmantots jau pirms sešiem tūkstošiem gadu, tāpēc uzskatāms par vienu no vecākajām garšvielām pasaulē. Arābu un feniķiešu tirgotāji kanēļkoka mizas piegādājuši Ēģiptes faraoniem, bet Romas imperators Nerons Romas ielās sakūris kanēļkoka mizu sārtu savas sievas piemiņai.
Pateicoties portugāļu jūrasbraucējam Vasko da Gamam, kas 1502. gadā atveda no Ceilonas (mūsdienu Šrilankas) šīs garšvielas paraugu, Portugālei ilgus gadus piederēja kanēļa monopols Eiropā. Pēc tam to kopā ar Portugāles kolonijām pārņēma Holande, bet 18. un 19. gadsimta mijā – Anglija. Līdz pat 18.gadsimtam kanēlis bija arī viena no dārgākajām garšvielām Eiropā, īpašas pārticības un bagātības apliecinātājs.

Trīs sugas – trīs kvalitātes

Ceilonas kanēļkoku suga Cinnamonum zeylanicum Blume šodien tiek uzskatīta par augstvērtīgāko un to dēvē par īsto kanēli, atšķirot no divām citām bieži sastopamām sugām - Ķīnas un Padangas kanēļa. Tas ir maigs, aromātisks, gaišāki brūns un tiek audzēts galvenokārt Šrilankā un Dienvidindijā, arī Seišeļu salās un Madagaskarā.
Ķīnas kanēlis ir tumšāks un stiprāks, ar viegli savelkošu garšu augstāka miecvielu satura dēļ. To galvenokārt audzē Dienvidķīnā, Vjetnamā, Javā un Japānā.
Padangas kanēļkoka dzimtene ir Indonēzija, rūpnieciski to visvairāk iegūst Sumatrā. Arī tam piemīt tipiskā kanēļa smarža, bet pēc garšas Padangas kanēlis ir nedaudz piparots.

Ieguve

Ik pēc diviem gadiem ātraudzīgā Ceilonas kanēļkoka jaunos dzinumus apgriež un novelk tiem mizu, nokasa ārējo korķa kārtu, bet atlikušo maigo 0,3 līdz 1 mm plāno iekšējās mizas slāni saliek sešās līdz desmit kārtās, sarullē un žāvē – vispirms ēnā, pēc tam saulē, līdz mizas standziņas iegūst tipisko silti kanēļbrūno nokrāsu. Izkaltētās standziņas tradicionāli sagriež apmēram 10 cm garumā.
Līdzīgi iegūst arī Ķīnas kanēli, taču tas parasti netiek tik rūpīgi attīrīts, tāpēc ir ne tikai biezāks (1 – 3 mm), bet arī satur vairāk miecvielu. Nereti tas tiek maisīts ar maltu Ceilonas kanēli.
Padangas kanēļa standziņas parasti ir 0,6 līdz 3,2 mm biezas. Žūstot miziņa ierullējas no abām pusēm, veidojot 0,8 līdz 2 cm diametra standziņas.
Ķīnas un Padangas kanēlis tirgū nonāk pārsvarā maltā veidā – kā kanēļa pulveris.

Kanēļa smarža – ne tikai Ziemsvētkos

Kanēli galvenokārt izmanto karsto dzērienu un alkoholisko dzērienu aromatizēšanai un konditorejā, kā arī kompotiem un dažādiem desertiem. Taču Indijas un Vjetnamas virtuvei raksturīga arī kanēļa izmantošana gaļas ēdieniem. Kanēļa aromāts un garša labi harmonē arī ķirbju un ābolu ēdieniem, pīles gaļu un sutinātu zivi.

Tītara rulete ar bekonu, kanēli un medu

500 g tītara filejas
2 TK medus
2 TK Santa Maria maltā kanēļa
150 g auksti kūpināta bekona
sāls
Santa Maria malti melnie pipari
Gaļu sagriež četrās daļās (125 g katra), plāni izklapē, pārklājot ar pārtikas plēvi. Sajauc kanēli ar medu un apziež gaļu. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Cieši satin gaļu, veidojot ruletīti, aptin ar plānu bekona šķēli, sastiprina ar koka irbulīti. Apcep uz pannas, līdz iegūst zeltainu nokrāsu, pēc tam cep cepeškrāsnī apmēram 8 minūtes 180°C temperatūrā. Pasniedz, sagriežot pa diagonāli. Kā piedevu var izmantot cepeškrāsnī ceptus kartupeļus.

 

Tekstu sagatavoja Santa Maria
Papildus informācija:
Ilze Salna
+371 67217611
+371 29404124

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS