Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/abolu-sula-ka/

Ābolu sula - kā?!

Daudz ābolu mājās un domāju par ābolu sulu, bet kā īsti taisīt nezinu. Labi, izspiedīšu, bet ko tālāk? Kā ar tiem traukiem? kur un cik ilgi tādu var uzglabāt? Ko vēl var darīt? Āboli tiešām daud.

  • Izspied un tad uzvāri (putas jānoņem), ja sula ir skāba var pievienot cukuru, tad vārošu lej iekšā burkās vai pudelēs un taisi ciet! Man glabājās līdz nākamai ražai!
  • Daru tāpat kā tu tikai man gan neglabājas līdz nākamai ražai, nezinu cik lielai ražai ir jābūt, lai manējie tās sulas neizdzertu kosmiskos ātrumos.
  • Pagājušo gadu arī bija liela ābolu raža, tad nodevām vienam vīram, kam ir mehāniskā sulas prese. Viņš izspieda pa 0,20 ls litrā. Mums tik atlika uzkarsēt un burkās iekšā. Māja tīra un visi apmierināti. Joprojām neesam izdzēruši visu. Vajag paklaušināt, varbūt ir kāds, kas tādu pakalpojumu piedāvā. Jo tieši tā spiešana ir visdarbietilpīgākā, sevišķi, ka mazs bērns mājās.
  • Pietiek ar parastajiem vāciņiem vai vajag vākot, ja runa iet par burkām?
    Ja gribi, lai ilgi uzglabājas (vēl pēc nākamās ražas, kā man), tad labāk vākot, bet ātrai lietošanai (šai ziemai) pietiek ar parastiem vāciņiem.
  • Ābolu sulu spiežam ar vecu veco Elektrisko baltkrievu ražojuma sulu spiedi Žuravinka ja nemaldos un ar AEG lielo sulu spiedi. Izspiež un tad izkāš caur dubulto marli. Liek karsēties vismaz līdz 80grādiem, turpat katlā, nelejot burkās. Karsēšanas laikā pa virsu radīsies biezs putu slānis, tas ar putu karoti jānoņem. Kad sula uzkarsusi tad verdošu leju burkās un valcēju ciet ar metāla vāciņiem. Leju arī tukšajās alkohola vai sulu pudelēs - galvenais lai ir stikla tara un labi aizgriežams korķis!
  • Vai ābolus nevar caur tvaicējamo katlu iztvaicēt tāpat kā ogas?
  • Šodien nopēros zaļa, bet rezultāts bija tikai tik cik vēderā vietas. Bet āboli likās oi oi cik daudz. Citreiz meklēšu ieteikto onkuli, kurš spiež sulu par naudu.
  • Taisu ar tvaicējamo aparātu (protams, tad, kad ir āboli, ne tā kā šogad  ). Iztvaicē satecina 3 l burkās un taisa ciet. Cukuru nelieku, neko vairāk nekarsēju. Stāv pagrabā ideāli. Sākumā tecināju pudelēs, bet tad, kad ziemā redzēju, kādos tempos tās pudeles tukšojas, sapratu, ka vajag lielākus tilpumus, lai visi dabū pagaršot.
  • Āboli pirms sulas taisīšanas ir jāmizo un jāatbrīvo no serdēm vai nav?
    Man mājās ir elektriskā sulu spiede (visprastākā) un tāds alumīnija sulu katliņš, ar kuru nekad neesmu darbojusies.
  • Par sulu spiedēm nezinu, bet tvaicējot neko nemizoju un netīru, tik sagriežu 4 daļās.
  • Nemizotiem labāk atdalās sula.

Komentāri

Jadviga Bajarune:
26.08.07 15:59:17

Vai var sulu pēc uzvārīšanas liet plastmasa pudelēs?
Jānis:
27.07.08 19:54:11

Padomju laikos Rīgā ražoja mehānisko sulu spiedi/rūpnīcā VEF/ ar skrūvi.Vienlaikus varēja saspiest 1 spaini ābolu.Mūsu gadsimtā neviena firma tādu spiedi nemāk ražot.Elektriskās spiedes izspiež tikai 50% sulas, pārējo jāspiež sieviešu zeķē ar rokām.Kur palikuši izgudrotāji?
Raimonds:
15.10.09 20:46:16

Vai nav jāliek uzvārītai sulai krustnagliņas,vai citronu?
Tinte:
23.11.11 14:01:15

Vai sulu, kas nav uzvārīta un ir pelējuma garša, var kaut kā izmantot, jo 5l liet ārā negribas !
Vijolīte:
24.09.12 22:04:29

Manam vecamtēvam kādreiz bija pašmeistarota sulu spiede, ādolu šķeldotājs, kur ābolus vispirms sasmalcina, tad liek rupjā maisa audumā un tādas vairākas liek čupā, starp tām koka reste un tad presē. Palika pāri tikai sausa miza un serdes.
gaga:
27.01.13 13:57:37

Aluminija katla neieteiktu sulu gatavot, jo saskare ar metalu iet boja C vitamins. Vajag nerusejosa terauda katlu.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS