Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/ananass-koz-mele/

Ananāss kož mēlē

Ko darīt, lai svaigs ananāss (arī mīksts un salds) nekostu un nepadarītu "jēlu" muti?

  • Varbūt vajag pareizi nomizot? Viskodīgākais ir pats viducītis, tas ir jāgriež ārā.
  • Īsts ananāss esot tāds, no kura pēc tam mute asiņo - tā veci jūras vilki stāstīja (nu, kuri tos ananāsus, vairāk kā mēs ābolus ir ēduši).
  • Īstenie iezemieši par "pareizo" ananasa garšu uzskata to sīvo, rūgto, toties saldie esot bezmaz jau pārgatavojušies mistkastes kandidāti). Bet tas arī laikam atkarīgs, kur šo lieto - kā desertu vai pie gaļas. 
  • Taizemē ēdu ļoti saldus un garšīgus mazos - vidējos ananāsus un nemaz nekoda mēlē. Vietējais gids mums palīdzēja izvēlēties no kaudzes. Viņa padoms bija, ka jāņem diezgan tumši zaļi (mūsu atlasītos dzeltenos viņš atmeta atpakaļ kaudzē) un kā arbūzam, ja pieskandina ar pirkstu kauliņu, skaņai jābūd dzidrai. Tiešām Superneto arī tādi bija vienreiz nopērkami. Taizemieši tīra tā, nomizo kā kartupeli, pa spirāli izgriež tās acis, pārgriež uz pusēm, izgriež serdi un tad sadala gabaliņos. Tālāk jau ēd un laizās aiz labsajūtas.
  • Ananāsu vajag nomizot, sadalīt 6 daļās gareniski, ja ļoti liels, tad 8 gabalos, viducis jāizgriež ārā. Tad, katrs gabaliņš jāierīvē ar rupjo sāli un rūpīgi jānoskalo sāls nost ar auksto ūdeni. Pēc tam ļauj ūdenim notecēr un sagriež tos gabalus maziņos gabaliņos un uz galda!!!! Citreiz noēdu vienu pati veselu ananāsu un ļoti reti, kad mute sāp. Ik pa laikam radi no Taizemes uzrodas ciemos un šitais paņēmiens no viņiem. 
  • Īstie ananasi nekur “nekož’’, bet pie mums jau var viekalos nopirkt tikai pārķīmiķotos un starp citu - vidiņu griest ārā nemaz nav labi, jo tajā esot visvairāk vitamīnu un vērtīgo vielu! Tāpat kā kāposta kacenā.
  • Asumu un kodīgumu augļiem neitralizē, piemēram, vaniļas mērce (kombinācijā ar ananāsu gan bik grūti iedomāties ).
  • Parasti pērku riktīgi gatavus. Bija te ziemā ienākušies tādi maziņi. Sāka sāpēt mute tikai pēc otrā ananāsa. Tā, ka vienu var noēst bet sāpēm.
  • Padalos ar iespaidiem. Nupat ēdu tos maziņos, pļavā augušos ananāsiņus Indijas okeānā tikko pēc noplūkšanas. Pirmais ananāss nomizoja zobus, bet turpmākie gāja iekšā bez problēmām - laikam mute pierada un adaptējās. Otrkārt, kacens ir gards un kraukšķīgs - nav nekāda vaina zobiņus patrenēt. Un tie milzeņi, kas ziemas vidū bija Supernetto nopērkami, tie bija vienkārši brīnišķīgi savas sugas pārstāvji (atšķirībā no tiem, kas patlaban tirgū apgrozās).

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS