Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/ar-ko-var-aizstat-dargos-sierus/

Ar ko var aizstāt dārgos sierus

Daudzās receptēs ir minēti dārgie sieri - Rokforas utt. ,bet nu nav man pa kabatai, un kaut kur prātā ir aizķēries ka ir tādi, laikam mūsu pašu ražojums, vai arī ar līdzīgām īpašībām sieri,bet krietni lētāki. kuri tie varētu būt? nu teiksim Rokforas?

  • Pārdošanā ir arī Latvijas Rokfors. Ražo Rankā. Es gan neesmu pētījusi, cik viņš ir lētāks par oriģinālo.
  • Rankas blue - tas ir rokfora siers, pārdodas mazās kastītēs. Cenu nepateikšu, bet daudzums ir tieši piemērots, jo daudz jau šito vienalga neieēdīsi. Vēl uz šito modi arī ir Bakšteins - nepateikšu vai to ražo Ranka vai Valmiera, vai Bauska. Tas ir salīdzinoši lētāks. Liekas, ka nosaukums bija Raunas bakšteins.
  • Vēl ir Trikātas Rokfora siers. Man garšo, un nemaz nesanāk dārgs, salīdzinot ar "parastajiem" sieriem, jo šis ir sausāks, irdenāks un līdz ar to vieglāks.  Savukārt, ja par cietajiem sieriem, tad ekselents ir Limbažu Monterigo - to var lietot Parmas siera vietā. Diemžēl pēdējā laikā reti atrodams veikalos, vismaz uz mūsu pāķiem vairs netiek vests. Šķiet, ka SKY gan sortimentā ir vienmēr.
  • Kamambērs maksā ap latu kastītē un man viņš garšo daudz labāk nekā importētie kamambēri. Un mozarella lietuviešu man ar liekas garšīgāka par citiem ārzemēs ražotiem mozarellas sieriem.
  • Limbažu Monterigo. Kad tikko sāka ražot, nosaukums bija Rigamont, bet vēlāk pārsauca par Monterigo. Baigi labs kopā ar sulīgiem augļiem - melonēm, bumbieriem.
  • Limbažu Gouda siers.
  • Biju veikalā Prisma, tas kas Dominā un tur bija vesels liels stends ar visdažādākajiem sieriem, tai skaitā mūsu kamambērs un daudzi citi  gan pašmāju, gan ārzemju ražojuma.
  • Gatavojot, ja siers tiek griezts sacepumos, salātos, picās vai kā citādi termiski apstrādāts, aizstāt īstos sierus ar LV pakaļdarinājumiem varētu. Uz siera plates, ja viesi kaut ko saprot, tad gan nē.
    Tas pats kamambērs, ja vispār ierasts ēst īsto, LV šķiet kā pārsteigums (nepatīkams). Tomēr cepšanai ne vaina. Ar ziliem tāpat - smalkās garšas nianses pagrūti būs atrast, tomēr salātu mērcē vai uz picas labi
  • Tas pats kamambērs, ja vispār ierasts ēst īsto, LV šķiet kā pārsteigums (nepatīkams). Tomēr cepšanai ne vaina. Ar ziliem tāpat - smalkās garšas nianses pagrūti būs atrast, tomēr salātu mērcē vai uz picas labi.
  • Valmieras brī un kamambēra garša ir ļooooooti atkarīga no konkrētās partijas. Var gadīties burvīgs, un var gadīties galīgs fui ar tādu kūts smaķeli komplektā, ka baisi. Nevar ieēst un viss. Laimes spēle. Kamabēru gan drošāk pirkt zilajā kastītē (treknāko) - pēc mūsu pieredzes, tas biežāk ir garšīgs.
  • Zilais siers ļoti garšīgi - konservētas bumbieru pusītes, iekšā zilais siers ar putkrējumu samaisīts, dekorē ar valriekstu. Ļoti  Mēģināju arī konservētos persikos, bet bumbieros tomēr labāk.
  • Viltība uz grieķu salātiem. Lieku iekšā Mālpils sieru vai kādu no biezpiena sieriem...nupat biju Lietuvā, tur viņiem veikalos strīpām biezpiensieru...garšīgu. Vot ir uztaisīju - puravs, tomāts, gurķis, olīvas, tas siers un mazuliet eļļas. Mums laikam Daugava taisa tos biezpiensierus.
  • Trikātas Rokforas siers ir vislētākais un pats labākais makaronu mērcei.
  • Gribēju uzrakstīt savu sāpi par sieriem- nu kāpēc vietējie nevar uzražot cieto sieru par pieņemamu sieru, a? Tiem pašiem leišiem tagad jauns cietais siers, laikam Džiugas vai kaut kā tā- nu pilnīgi normāls siers omletēm, kaisīšanai uz pastas, utt. Siera platē neliktu, bet ne jau par to ir stāsts. Sāpe par to, ka mūsējais Rigamonds, piemēram, teju divtik dārgāks, bet es neteiktu, ka leišu siers ir divtik sliktāks.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS