Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/atklajumi-un-vilsanas-virtuve-2008-gada-ar-2012-gada-komentaru/

Atklājumi un vilšanās virtuvē 2008. gadā (ar 2012. gada komentāru)

„Es tik sen neko garšīgu un neparastu neesmu nopirkusi, ka taisni riebjas. Visas parastas lietas, nekā jauna un interesanta”, tā Cāļa Virtuves noslēpumu forumā raksta kāda dalībniece. Idejas tam, kādus produktus pagaršot, var smelties diskusijās par mēneša atklājumu vai vilšanos ēdamo lietu jomā. Tas nekas, ka bieži vien par lietām ir diametrāli pretēji viedokļi: viens sajūsmā, otrs spļaudās. Lasot kritiskās piezīmes vai pozitīvās atsauksmes, katrs var izvērtēt, vai rodas kāre pašam nogaršot nosaukto produktu. Piedāvājam 2008. gada diskusijas apkopojumu.

Patīkami atklājumi

Virtuves saimnieces nosauc gan savā iecienītajā veikalā uz vietas ražotos kulinārijas izstrādājumus (Valmieras Maximas kakla karbonāde ķiploku marinādē, Rimi ceptie kruasāni ar sēkliņām vai grieķu maize ar valriekstiem u.c.), gan garšīgus augļus, kas tikuši iegādāti kādā noteiktā laikā, piemēram, mandarīni pirms Ziemassvētkiem, arbūzs, mango, kivi, greipfrūti utt. Ziemassvētku tirdziņos bijušas ļoti gardas un aromātiskas mandeles ar kanēli un vēl kaut ko saceptas.

Diskusijas dalībnieces priecājas, ka pateicoties citām, iepazinušas kādu no produktiem vai jokojot izsaucas: „Nožēloju, ka vispār pagaršoju, jo pēc tam kļūšu atkarīga un nespēšu atteikties!” Daudzi produkti, iespējams, ir pieejami jau sen, bet nogaršoti pirmo reizi un par labiem atzīti tikai 2008. gadā, piemēram, Aduga cepumi "Svetlana" ar vārīto iebiezināto pienu vai visparastākais kolrābis, ko, izrādās, var grauzt skatoties TV.

Citi garšīgi atklājumi

  • Saldējumi: Kārums (pēc bērnībā ēstā plombīra garšojošs, ar saldo krējumu sastāvā), Ekselences saldējums ar karamelēm un balzamu. TIO zemeņu (tas apaļais, kā desa, nav salds, bet tāds atsvaidzinoši skābens), Ekselences melnās šokolādes saldējums.

  • Jogurti: Baltais zemeņu jogurts Premium ar šokolādes skaidiņām jaunā iepakojumā (ar mazuma piegaršu vienmēr), Daugavas rīvmaizes plūmju jogurts, Rasas deserta jogurts bez piedevām, Valmieras apelsīnu-mango-burkānu jogurts, Baltais jogurts Imunella ar meža ogām, arī kazenēm, Valmieras dzeramais jogurts ar brūklenēm un dzērvenēm. Valmieras piens un jogurti jaunajos iepakojumos esot ļoti ērti, pēc attaisīšanas var aizskrūvēt.

  • Biezpiena sieriņš Melleņu kārums tumšajā šokolādē. Straupes piensaimnieka ražotais biezpiens ar apelsīnu ikriem. Gadījumiem, ja gribas saldumu trieciendevu derēšot Almas biezpiena krēms (salda ļoti uzputota krēmīga masa) ar persikiem un pasifloras augļiem. Valmieras biezpiena deserts ar riekstiem un karameli.

  • Cepumi: Marisas, Rožu saldie žagariņi, igauņu Balti Sepik Auzu pārslu cepumi burvīgi trausli, kraukšķīgi, cukuroti. Mazās vafelītes Siguldas maizniekam un Laimas vafeles ar riekstu pildījumu. Vafeļu torte Rebeka ar plūmēm un valriekstiem.

  • Gotiņas ar rumu. Kazas piena konfektes garšošot tām, kam garšo putna piens. Smiltsērkšķu marmelādes konfektes. Rabarberu, cidoniju un pīlādžu sukādes.

  • Lipton baltā tēja maisiņos un karameļu tēja, Tetley baltā tēja ar mandarīniem, Apsaras tēja Zvaigžņu lietus.

  • Laša tartars stikla burciņās (dažai tas gan šķitis pārāk sāļš). Vici krabju nūjiņas ar tomātu-bazilika pildījumu. Žāvētas laša galvas un Roze GV mazsālītā siļķes fileja.

  • Rankas piena Blu siera krēms Delikatese. Degoles pienotavas saldais siers ar kanēli un rozīnēm. Siers Muižas našķis. Trikātas sniega bumbas ar papriku.

  • Liepkalnu saldskābmaize ar dažāda veida sēklām, Hanzas maiznīcas burkānmaizītes.

  • Hercoga maisījums mafinu cepšanai ar melnās un baltās šokolādes gabaliņiem.

  • Teriyaki mērce un Spilvas steika mērces. Spilvas Baraviku majonēze.

  • Desa Fuet un Ādažu kūpinātās cepamdesiņas.

  • Optima tomātu sula, īpaši boršča vārīšanai.

  • Rasas kefīrs ar smiltsērkšķu piedevu.

  • Creme Bonjour ar mārrutku garšu.

  • Exporta sviests ar zaļumiem.

  • Lisner pastēte.

Vilšanās

Foruma dalībnieces pamanījušas, ka sākumā produkts mēdzot būt garšīgs, bet vēlāk ražotāji sāk haltūrēt. Tādu raksturojumu izpelnījušies, piemēram, Hanzas maiznīcas pīrāgi ar fetas sieru. Sākumā siers esot spiedies pa vīlēm ārā, bet pēc ilgāka laika nopērkot, labi ja viena siera pile tur bijusi. Tāpat raksturoti Triāla cīsiņi bērniem – agrāk bijuši ļoti garšīgi (tiem, kam, protams, vispār garšo cīsiņi kā tādi), bet vēlāk kļuvuši ne tikai negaršīgi, bet vienkārši neēdami.

Kādai, kā pati izsakās, varbūt pieraduma un nespējas novērtēt labu mantu dēļ, negaršo izslavēti produkti, piemēram, slavenā Lāču baltmaize, kas cepta no ierauga, īsta piena un sviesta, bez konservantiem un visādiem E.

Vēl daži interesanti neiepatikušos produktu raksturojumi:

  • Desa Kangaru delikatese pilna ar kaut kādiem skrimšļiem, ragiem, nagiem?

  • Nopirku saldētu heka fileju. Jau atkausējot piefiksēju, ka ūdens no tās iztek un zivs paliek sausa. Ēdot nonācām pie secinājuma, ka ēdam miltos/olā panētu trauku mazgājamo švammi.

  • Biezpiena vaniļas sieriņi Hops! ir neēdami un garšo pēc kaut kāda amonjaka. Ko viņi tur pilda?

  • Pūres melleņu ievārījums garšo pēc salda džema, no mellenēm tikai krāsa.

  • Nopirku bērniem Barni lācīšus, ko reklamē. Man nepatika, nenormāli saldi un sausi, bez šķidruma uzdzeršanas normāli norīt nevar un garša sintētiska.

  • Saldās pērles "riekstiņi" mīksti kā lietū bez iepakojuma stāvējuši.

2012. gada skatījums uz 2008. gada atklājumiem un vilšanos virtuvē

Uzrunāju paziņas un lūdzu novērtēt 2008. gada garšīgās un ne tik garšīgās izvēles ar šodienas acīm. Kūku meistare Anda Grunte jau trešo gadu kā dzīvo Anglijā. Viņa atceras, ka par Lāču maizi arī varot pateikt, ka ne visai laba šķitusi. Par daudzkārt labāku viņa atzīst Vecļūdēnu Rudzu saldskābmaizi vai Salaspils ķiploku maizi ar ķiplokiem. Tad vēl ļoti garda esot Beku Bodes Rudzu maize ar speķi un ķiplokiem (tikai dažreiz tā mēdz būt pasāļa). Firmai Adugs bijuši vēl vieni pasakaini gardi cepumi, tādi tumši brūni ar sezama un linu sēkliņām.

Sieru mīļotājai Lindai Celmai-Leitei pāris tādas vilšanās ir svaigā garšas atmiņā: „Man ļoti garšo kazas siers, īpaši kūpināts un ar zaļumiem. Parasti pirku tirgū Kazdangā ražoto, bet vienreiz tā tur vairs nebija. Aizgāju uz RIMI un nopirku kūpināto kazas sieru Kazbuks. Tā tas arī garšoja – pēc kūpināta āža. Otra līdzīga vilšanās bija ar pelmeņiem. Pārmaiņas pēc nopirku savējiem pelmeņus ar jēra gaļu. Tur pilnīgi noteikti nebija nekāda jēra, bet gan veca aita. Pelmeņi garšoja pēc lanolīna, nevis jēra gaļas. Trešā vilšanās – kaperi. Secināju, ka man tie drausmīgi negaršo (biju nopirkusi tieši tāpēc, lai noskaidrotu šo jautājumu, jo daudzās receptēs ir ieteikts pievienot kaperus). Bet tas ir tikai gaumes jautājums.

Iveta Odiņa

Ar gardākajām receptēm vari dalīties forumā

Virtuves noslēpumi

 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS