Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/atklajumi-un-vilsanas-virtuve-2009-gada-ar-2012-gada-komentaru/

Atklājumi un vilšanās virtuvē 2009. gadā (ar 2012. gada komentāru)

Turpinām Cāļa Virtuves noslēpumu foruma diskusijas apskatu par atklājumu vai vilšanos ēdamlietu jomā. Tagad 2009. gada diskusijas apkopojums.

 

Patīkami atklājumi

Joprojām tiek slavētas vietējo lielveikalu kulināriju ceptās kūkas, tortes un bulciņas vai citi izstrādājumi. Saimnieces dalās informācijā, kur tieši bijis atrodams garšīgais produkts, kādas ir atsauksmes par konkrētas akcijas vai preču pieveduma precēm utt.

Turpinājās atzinīgas atsauksmes par cepumiem Svetlana (cepumi ar kūkas kvalitāti), Rožu saldajiem žagariņiem, Kāruma sērijas dažādiem izstrādājumiem (jogurts, deserti, saldējums, biezpiens). Pieauga Daugavas produkcijas slavinātāju pulks. Labus vārdus (jāēd uzmanīgi, jo rada atkarību; nevaru dzīvot bez, vajag kā gaisu ko elpot; sev par nelaimi nopirku, tagad nav miera u.tml.) teica par dažādiem Laimas zefīriem, Dimdiņu kāpostiem, Almas jogurtiem, Lāču ceptuves izstrādājumiem, Rūjienas saldējumu, Valmieras piena ražojumiem, Spilvas tomātu mērcēm, Rankas piena produkciju (vienīgā garšīgā rjaženka, kādu mūslaikos var nopirkt), Alpenrose produktiem.

Citi interesanti garšīgi atklājumi

  • Ķeguma Rubeņu vistiņu žāvētava rullē vēl joprojām - viss garšīgs un svaigs. Gan vistas, gan desa, gan kūpinājumi un ruletes. Viena no retajām produkcijām, kura garšo pēc mājas lauku kūpinājumiem.

  • Čerimoja. Par šo augli pretrunīgas atsauksmes, no „neko tik pretīgu sen nebiju ēdusi”, „tik daudz to melno sēklu, kuras nevar ēst”, „garšoja pēc negatava mango ar skuju garšu” līdz atzinumiem, ka gana labs.

  • PORTABELLA. Izrādās tādi milzu šampinjoni. Uztaisīju kā pildītu karbonādi.

  • Pirmo reizi nopirku Hellmans light majonēzi. Tagad zinu, ka citu nemaz nepirkšu.

  • Brūvera kvass klasiskais, stikla pudelēs. Ulmaņlaiku kvass, vienkārši perfekts.

  • Kuki Muki gardums - kukurūzas nūjiņas iebiezinātā pienā ar karameļu piedevu.

  • Vidzemes eļļas ražotā rapša ķiploku eļļa

  • Degoles pienotavas Kefīrs ar sēnēm

  • Disney makaroni bērniem.

  • Ātri vārāmās lēcas Čočka.

  • Makss un Morics picas.

  • Pelmeņi Nostalģija. 

Vilšanās

Gadījies, ka vilšanās piedzīvota tāpēc, ka produkts nav atbildis gaidītajām garšas niansēm, piemēram, zefīrs Maigums ar hibisku šķitis nejēdzīgi un nebaudāmi salds, jo cerēts uz kaut ko skābenu.

Šķebīgi salds un cukurains; tāda sajūta, ka dzīvu medu locītu iekšā; nenormāli trekni. Sajutāt mutē saldu garšu? Tik tēlaini neiepatikušos saldumus raksturo cāļotājas. Kaut kas briesmīgs, to pat suņi un kaķi visticamāk neēstu (Talsu gaļas cūkgaļas medaljonus); ūdens ar piena nokrāsu (Valmieras 0,5% kefīrs); kaut kas vājprātīgs, kaut kāda gumija iekšā, nevis gaļa (Rīgas Miesnieka vistas filejas pelmeņi); gumijveidīgs izstrādājums apbērts ar ķimenēm (Lazdonas piensaimnieka Jāņu siers) – tas vairs tik iedvesmojoši neizklausās.

Tā sāļā apkūpinātā pļura nebija ēdama; pat mans vīrs/visēdājs un suns atzina par negaršīgām; tādi, it kā kāds jau būtu ēdis; visādas pelavas bija klāt; kā iekodos, tā aiz šausmām muti aiztaisīt nevarēju. Negaršīgo lietu raksturojumi birst un birst.

Ir vēl kāds tipisks pēdējā laikā atklājums – pārdošanā parādās kāda produkta jauns iepakojums ar mazāku svaru. Tas varētu būt krīzes iespaidā, lai neceltu cenu. Jāmaksā tikpat, bet par mazāku daudzumu, taču cilvēki, ātri pērkot, bieži nepievērš uzmanību tādām lietām. Joprojām daudzi produkti vairs nav tādi, kādi bija, kad tikko parādījās. No tortes Roko tikai nosaukums esot palicis, biskvīts tāds mākslīgs (tāda garša ir lētajiem poļu biskvīta ripām), marmelādi arī kāds ir gandrīz aizmirsis ielikt. Vairākas saimnieces norāda, ka kādreiz bijušas šīs produkcijas pielūdzējas, bet tagad nepērkot nemaz, jo nav ēdama. Cita sieviete gan piezīmē, ka lasot tādas atsauksmes gandrīz sajutusies nenormāla dēļ tā, ka Laimas produkcija joprojām šķiet brīnumgarda.

2012. gada skatījums uz 2009. gada atklājumiem un vilšanos virtuvē

2009. gada garšīgās un ne tik garšīgās izvēles ar šodienas acīm novērtē Ingrida Brūvere: „Izlasīju un nobrīnījos - cik garšas kārpiņu nēsātāju, tik daudz dažādu viedokļu var būt par vienu un to pašu produktu, un kas vienā diena garšo, nākamajā jau var likties 'fui!' Man joprojām garšo "Dimdiņkāposti". Prātoju, ko viņi tur liek klāt, ka mani tā iekārdinājuši”. Inta Moročko bilst, ka Rubeņu vistiņas rullē joprojām.

Iveta Sedleniece atzīst, ka ir interesanti uzzināt citu domas par atklājumiem un vilšanos virtuvē. Tās tiekot paturētas prātā, izvēloties produktus. „Rubeņu vistiņas arī es atzīstu par visgardākajām vēl aizvien. Labāk par Lāču maizi man garšo Liepkalnu maize un Ķelmēnu rudzu maize, Z/S Saliņu-Pūpji rudzu maize. Jāņu siers vislabākais šķita Trikātas sietais, to varēja iegādāties IKI. Gardi ir SierŠtelles siers ar ķimenēm SIA Malevs, Baltais ekoloģiskais jogurts bez piedevām. No kārumiem mani iecienītie ir - Rūjienas saldējums un biezpiena sieriņš Kārums vanilla”, savu izvēli atklāj Iveta.

Iveta Odiņa

Ar gardākajām receptēm vari dalīties forumā

Virtuves noslēpumi

 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS