Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/cepesa-caurspidiga-folija/

Cepeša caurspīdīgā folija

Jau gadu man dīkā stāv iepakojums ar cepeša folijām (tā viņas laikam saucās - caurspīdīgi maisiņi satīti rullītī un klāt knaģīši aiztaisīšanai). Savulaik draudzene iedrošināja, bet tagad, kad lieta nonākusi līdz lietošanai, bail mēģināt. Kaut kā man "nelīmējas kopā", kā celofāna maisu var likt cepeškrāsnī. Gribu pajautāt, kas tādu lieto - varbūt ir kādi knifi vai noteiktas temperatūras utt.? Kā vislabāk pielietot tādu un ko likt iekšā? Es to domāju izmantot kā risinājumu, lai kaut nedaudz samazinātu taukvielu uzņemšanu un padarītu veselīgāku ēšanu.

  • Piemēram, iekšā var salikt vistu stilbus un tad cepeškrāsnī uz restēm. Temperatūras nezināšu, jo padomju laika cepeškrāsnīs, jau tāda nav. Droši vien arī ne uz vislielākās uguns, bet kaut kur pa vidam.
  • Maisiņus gan nelietoju, bet lietoju, tādu caurspīdīgu, vajadzīgā garumā no ruļļa notinamu "folliju" (plēvi) un klāt nāk ar ko katru galu aiztaisīt, var arī nosiet. Sanāk pat garšīgāk kā parastajā follijā cepts, ļoti sulīgs ēdiens. Jāsaka, ka arī es no sākuma biju skeptiski noskaņota. Pirmo reizi lietojot pat biju iedomājusies ka palikšu bez savas garšīgās vistiņas un vakariņām. Temperetūru stellēju uz 220*C.
  • Lietoju to, sagarināmu plēvi-maisu. Ļoti labs pasākums! Cepu gan cepeti, gan kartupeļus, gan vistiņas. Taukvielas nevajag nekādas, no gaļas pašas iztek ārā padaudz suliņas un viss tur tā garšīgi izsautējas. Īpaši gardi ir šitā ar gaļu kopā cepti kartupelīši - ņamm, ņamm.
  • Cept var visu, kas garšo, gan gaļu, gan kartupeļus, gan citus dārzeņus, sanāk tiešām garšīgi. Lasīju, ka esot nepieciešami daži caurumi izdurt, lai labāk gatavojas  Galvenais nav nekas sarežģīts un ir tiešām garšīgi
  • Iesaku zem maisiņa palikt cepamo papīru, it sevišķi, ja liek uz restēm, jo, ja temperatūra pārsniedz maisiņiem pieļaujamo, maisiņš var sakust, pielipt pie pannas vai restītēm un visa sula iztek ārā, cepeškrāsns pilna ar dūmiem, viss netīrs. Svarīgi ir ievērot uz maisiņu iepakojuma norādīto max. temperatūru (parasti ap 220*C).
  • Šad un tad izmantoju šos maisiņus. Vēl nevienu reizi nekas nav ne pārsprādzis un līdz ar to iztecējis, kaut temperatūra cepeškrāsnī ir maximālā. Sagatavotais ēdiens ir ļoti garšīgs.
    Variācijas:
    1. Liek iekšā dažādus dārzeņus (sagrieztus) - burkānus, papriku, tomātus, sīpolus, ķiplokus, puķkāpostus utt., aiztaisa maisu un liek cepeškrāsnī.
    2. Vistu stilbiņi, sāls, pipari, sīpoli, ķiploki, apelsīna gab. utt. (~20 min.).
    Parasti cepešmaisu lieku cepampannā (ja nu gadījumā kas )
  • Vienmēr izveidojas caurumi tajā maisā.... un tad visa sula iztek ārā un pasākums izjucis. Tiešām temperatūra ir ierobežojoša? He, a man tāda padomju laika plīts, kur nekāda temperatūra mērāma nav. Atgriez gāzi un kā izdodas pieregulēt, tā ir. A gāze nezin kāpēc ļoti stipri nāk ārā tur, un tad plīts ātri uzkarst un ir karsta.

 Maisā pirms likšanas cepeškrāsnī ir jāsadur caurumi?

  • Cepešus cepu tikai maisos un nekad nevienu caurumu tajos neesu dūrusi. Maiss smuki piepūšas, viss cepas un sutinās savā sulā. Ja nu gribas tādu brūnāku un kraukšķīgāku garoziņu, tad 10 minūtes pirms cepšanas beigām pataisu maisu vaļā (uzšķēržu augšpusi). Un no suliņas ne pilīte neiztek.
  • Maisiņos ceptais (bet dārzeņi - izsutināti) ir O.K. ! Viss iznāk labu labais, pie tam arī veselīgi, jo nav lietotas papildus taukvielas! Pirms cepšanas maisiņa apakšā liku alumīnija foliju, kuru salocīju kā bļodiņu. Maisiņam virspusē pirms cepšanas 2-3 reizes iedūru ar dakšu, bet, kad vistiņa gatava, maisiņa virskārtu nogriezu ar šķērēm un apbrūninu vistiņu. Lietoju elektriskajā cepeškrāsnī (līdz 220 grādiem).
  • Galos maisiņus nevajag līdz galam aiztaisīt, lai bikiņ paliek gaisam vieta, tad arī brūns iznāk un sula un nekas nepārplīst un nav uzšķēržams.
  • Cepu "Toppits" maisiņos un tajos pat lietošanas instrukcijā ir minēts par dažu caurumu izveidošanas maisiņā pirms cepšanas. Var jau noteikti arī vaļīgāk viņu aizdarināt ciet, tad var iztikt bez caurumiem. Man tas cepamais sanāk brūns arī bez atvēršanas pirms ņemšanas ārā no cepeškrāsns.
  • Vadoties pēc Jūsu "instrukcijām", varu padalīties, ka izmēģināju un esmu baigi priecīgā!!! Sanāca ļoti labi. Tā kā man ir vecā gāzes cepeškrāsns ar pilnīgi nekontrolējamu temperatūru, caurumus es sadūru. Vienīgi neaprēķināju tā maisa galu garumu. Tos tomēr laikam jāatstāj nedaudz garākus, jo man pa vienu malu drušciņ patecēja ārā (un momentā sāka smaržot viss dzīvoklis). Bet tā teļa gaļiņa ar dārzeņiem sanāca super! Un man liekas, ka arī sāli vajag mazāk nekā cepot uz pannas. Tad jau sanāk baigi veselīgā ēšana. 

Aizmirsu pajautāt par tiem knaģiem. Manā iepakojumā (tas nav Toppits, bat gan kaut kāds ļoti līdzīgs nosaukums) to ir maz - laikam kādām 3 reizītēm tik sanāk. Vai jūs viņus lietojat atkārtoti?

  • Pārgriezu uz pusēm - tad sanāk divreiz vairāk (bet pēc garuma pietiek). Bet arī dikten brīnījos, ka tik maz. 
  • Kad izlietojas vai pazūd tie knaģīši, nogriežu no maisiņa vaļējā gala strēmelīti un aizsienu ar to.
  • Ļoti patīk plēvē gatavoti ēdieni - parasti tajos cepu vistu. Vienkārši iebāžu veselu vistu tai maisā, apberu apkārt mazus ķiploka gabaliņus un burkānu ripiņas, maisam galu ciet un cepu cepeškrāsnī kādu 1 stundu un 20 minūtes, 180*C grādos.

Komentāri

alima:
06.07.07 16:29:10

Kad beidzas aiztaisāmie, izmantoju tos no maizes maisiem.
Specs:
14.08.07 14:58:25

Labi ražotāji (tādu gan nav daudz) uz cepšanas maisiņiem parasti norāda arī lietošanas instrukciju. Turpat norāda arī max pieļaujamo temperatūru (parasti max is 220 grādi). Ja cep lielākā temperatūrā maisiņš var sairt. Caurumus ieteicams maisiņā izdurt lai maisiņš nepiepūšas. Ja tas piepūšas, tad var pielipt pie cepeškrāsns malām un pārsprāgt. Bet ja izkārto tā, ka apkārt maisam ir daudz vietas (piem.noliek pannu zemāk), tad maiss parasti cepeškrāsns malām nepieduras. Maisiņus var izmantot arī cepšanai mikroviļņu krāsnīs. Pamēģiniet "Smile" cepšanas maisiņus- pārdod Prismā (Dominā), ir labi, jau sagriezti vajadzīgos izmēros un pietiekošs daudzums arī aiztaisāmie klipši:) Un labu apetīti!
Specs:
15.08.07 10:24:33

Parasti max ir 200 grādi nevis 220.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS