Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/deserts-ziemassvetkos/

Deserts Ziemassvētkos

Nu, pārējais galds paredzams itin trekns un bagātīgs. Tādēļ attapos, ka negribu ne krēmus, ne tortes. Kaut ko vieglu. Bet garšīgu. Ir idejas? Diemžēl želejas nederēs, tās man puse ģimenes pasludinājusi par neēdamām.

  • Zefīrs želēta putukrējuma kārtojumā ar žāvētām plūmēm, ananāsu gabaliņiem, marmelādes krikšiem vai ko citu, brūkeņu, upeņu vai dzērveņu zapti. Balts pribalts, salds prisalds, bet nav tauks un smags, ja jau zefīru pat diētas ārsti iesaka. 
  • Augļi ar putukrējumu vai jogurtu, vai saldējumu.
  • Rupmaizes kārtojums. Cepts saldējums.
  • Varbūt banāni cepti ar saldējumu. Nav gan baigi viegls, bet nav arī šausmīgi trekns.
  • Ja Tev ir mājā komplekts ar deserta trauciņiem, tad uzrakstīšu mūsmāju iecienīto saldo ēdienu. Esmu man liekas cālī jau vienreiz rakstījusi, bet par godu Ziemassvētkiem vēlreiz. Produktu daudzums pēc vēlēšanās un garšas un gaumes izjūtām.
    Vājpiena biezpiens - vēlams izberzt caur sietiņu vai sakult ar mikseri. Pie biezpiena pieliek cukuru, drusku vanilīnu, skābo krējumu - es lieku 12%, ko Tukums ražo. Visu sakuļ ar mikseri. Tālāk brīva izvēle - ja gribi, vari likt želatīnu, ja negribi neliec. Trauciņos kārto jebkurus augļus - svaigus vai konservētus - absolūti vienalga, kā labāk garšo un tad virsū biezpienu un atkal augļus ... kamēr trauks pilns.
    Variants nr. 2
    Skābā krējuma vietā lieto jogurtu. Piemēram - man garšo persiki, tad nu persiku jogurtu ar persikiem vai ķiršu jogurtu ar ķiršiem utt.
    Variants nr. 3
    Var pielikt sakultu putukrējumu, kuru viegli iecilā masā, bet te nu drusku želatīns ieteicams.
    Esmu taisījusi, liekot klāt gan jogurtu, gan putukrējumu nu šausmīgi garšīgi. Pie putukrējuma var pielikt rīvmaizi, tas dod labu garšu un vispār neviens ciemiņš manā mājā nav atminējis, kas tur klāt tāds piejaukts. Var arī apgrauzdētas auzu pārslas vai mandeļu skaidiņas.
  • Tiramisu.
  • Varbūt der mūsu ideja. Tāpat, domājām, domājām līdz izdomājām.
    1. Kūkas, tortes, krēmi tml - NEBŪS.
    2. Spiedīsim uz augļiem un viegli paņemamiem cepumiem.
    3. Tad nu rezultātā deserta galds būs tāds: 3 kg mandarīnu, kāds kg jau notīrīti un salikti piramīdā, citā traukā - āboli, varbūt kāds bumbieris arī, sagriezti ananāsi (veicina gremošanu!), granātābolu sēkliņas. Vairākas bļodas ar piparkūkām, ingvera cepumiem, riekstu cepumiem. Liela bļoda ar grauzdētiem riekstiem - maisījums mandeles, lazdu, valrieksti.
  • Viens labs, viegls saldais, kas neprasa daudz laika. No rīta sagriež augļus, jebkādus, var būt saldēti, var pielikt konservētus augļus, lai lielākā daļa sastāvētu no svaigiem.Tad iegriež iekšā zefīru mazos gabaliņos. Pēc 3-4 stundām viss zefīrs ir izkusis, izveidojot garšīgu mērcīti. Nepērciet zefīru šokolādē vai zefīru ar vafelēm, bet parasto balto vai rozā. Pasniedz ar saldējumu, putukrējumu. Ļoti garšīgs arī viens pats.
  • Saldējuma rulete vai torte ar ogu mercīti.
  • Traukā kārto daivās, ripās sagrieztus dažādu veidu augļus (gan svaigos, gan konservētos), pārlej ar balto vīnogu sulu, kam pievienots želatīns. Sastindzina ledusskapī. Nu jā, te gan ir tā želeja, bet tikai kā augļus kopā saturoša viela, ne pamats.
  • Žāvētu ābolu sniegs ar vaniļas mērci! Žāvētus ābolus novāra un izmaļ gaļas mašīnā. Želatīnu uzbriedina, izkausē un iemaisa ābolu masā. Saputo olu baltumus stingrās putās. Uzmanīgi un lēnām iecilā tajās ābolu masu. Liek aukstumā. Uzvāra vanilļas mērci, atdzesē un pasniedz ar ābolu desertu.
  • Patīk augļu salāti ar "jumtiņu". Sastāvdaļas: dažādi augļi un ogas, pussaldais vīns, saldais krējums, biezpiens, cukurs, kanēlis. Pagatavošana: Sagatavojam augļus un ogas-nomazgājam, nomizojam. Lielākos sagriežam pēc savas gaumes un patikšanas, bet ne pārāk sīki. Uzberam nedaudz kanēļa, pārlejam ar vīnu, tā, lai visi augļi apsegti, bet, lai nepeld. Liekam uz 2 stundām ledusskapī.
    Biezpienu izmaļam caur gaļas mašīnu, saldo krējumu saputo, pievieno biezpienam, pieber cukuru pēc garšas. Augļu salātus kārto stikla deserta traukos, virsū liek biezpiena masu. Grezno ar augļu gabaliņiem.
  • Cepeškrāsnī cepti skābi (Antonovkas ) āboli, ar cukuru, kanēli. Atdzesētus pasniedz ar vaniļas mērci.
    Peldošās salas - vaniļas mērce ar olu baltuma pikām.
    Dzērveņu ķīselis ar putukrējumu.
  • Tā kā man iestājies pārdegšanas sindroms visās līnijās, tad mūsmājās galds būs lakonisks. Saldajā taps pasniegts saldējums (saprotams, pirkts veikalā) ar augļu asorti (vēl jāpadomā, vai vērts nopūlēt sevi ar svaigu augļu sagatavošanu, vai uzgāzt konservētos). Šo visu pārliešu ar kausētu šokolādi.
  • Par saldējumu runājot, esmu ievērojusi, ka ziemā viņš vēl labāk nekā vasarā visiem garšo. Mēs arī viesībās desertā mēdzam pasniegt saldējumu ar augļiem. Un pa pirmo aiziet. Vienīgais, tāds patrekns jau nu gan, bet visā visumā - feini. Kādus saldējumu Jūs lietojat? Esmu iecīnījusi Ekselenci ar kļavu sīrupu, tad vēl Rūjienas ķiršu. Bet kurš to ģimenes taisa - Rīgas piena kombināts - tas nu ir garām - vieni vienīgi augu tauki, man liekas, ka ar viņu varētu forši kartupeļus sacept.
  • Nesen ēdu (gan nezinu recepti) ābolu šķēlītes - grieztas horizontāli, mērcētas mīklā un fritētas. Ar vaniļas mērci. Tad vēl doma par ceptiem banāniem ar laima skābo mērcīti un vaniļas saldējumu- arī laba doma.
  • Sacepti āboli ar medu vai kā augstāk jau rakstīja cukurs un kanēlis. Pasniedz ar saldējumu.
  • Liekas sakarīgāk ir pasniegt kaut-ko lielā bļodā vai traukā un tukšus šķīvjus/trauciņus, lai paši ņemas. Jo kad jūs varat paspēt vēl visu salikt pa porcijām un saldējumu pa virsu? Cepti banāni manuprāt vislabāk garšo, kad ir silti, tad tie pa vidu vēl jāskrien cept. Ja pasniedz kaut-ko gatavu deserta traukos - lielai daļai tas var būt pa daudz. Iztikšu ar augļiem lielā traukā un atsevišķi putukrējumu (vīns virsū arī atkrīt dēļ bērniem) - viss ir sagatavojams iepriekš un pagājušajā gadā bija jāpapildina trauks, aizgāja uz urrā. Vēl variants - augļu salāti ar jogurtu vai augļu-siera-riekstu plate.
  • Atcerējos vēl gardu variantu - augļu salāti ar vaniļas mērci. Vajadzīgi mandarīnu gabaliņi (izlupināti, t.i., bez tiem baltajiem apvalkiem - vispār jau ir ko noķēpāties, kamēr sagatavo, taču ir to vērts), sagriezti kivi, bumbieri un kas nu vēl pašam garšo. Šito maisījumu pārlej ar vaniļas mērci. Var dekorēt ar piparmētru lapiņām, ja ir iespējas pie tādām tikt.
  • Paldies visiem par idejām. Esmu tā kā izkristalizējusies līdz diviem variantiem- zemeņu mousse vai Abavas sniegs ar meža ogām. Jautāšu pašiem ēdājiem.
  • "Iereibušie bumbieri" ar vaniļas mērci: veselus bumbierus nomizo. Liek katlā un pārlej ar sarkanvīnu ( tā, lai nosedz augļus ). Pievieno: kanēli, medu, krustnagliņas, apelsīna miziņas, anīsa zvaigznīti, ingveru. Kad bumbieri mīksti, tos ieliek traukā un atdzesētus liek aukstumā. Pasniedz ar vaniļas mērci vai saldējumu.
  • Aukstās kūkas ar karstu mērci. Ekleriem vai vēja kūkām nogriež cepurīti un iepilda saldējumu. Uzliek cepurīti atpakaļ. Pārlej ar kausētu šokolādi.

Komentāri

Santa:
31.12.07 00:14:09

Var pagatavot Saldo Bruneti pašas rokām.Vajadzigas 2pacinas Selga,2pacinas sviesta,marmeladi vai ko citu var pievienot,kakao.Tad visu sajauc kopā t.i. sadrupina cepumus un ar rokām sviestu pieliek,uzber kakao,marmelades,sargieztas.Visu masu jauc ar rokām līdz ta kļūst mīksta,tin folija un liek ledusskapī lai sakalst. :)

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS