Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/dzidrs-buljons/

Dzidrs buljons

Kā, lai iegūst dzidru buljonu? Mēģināju ar olas baltumu, nekas nesanāca. Tā vai tā duļķains, bet kā šo tādu dzidru, dzeltenu, lai iegūst?

  • Nezinu, vai šis ir tas gadījums, bet iespējams, ka buljonu vārīji uz pārāk lielas uguns (t.i. šķidrums dikti burbuļoja, vārījās) un līdz ar to sanāk nedzidrs jeb duļķains buljons. Pati vienmēr vāru un nelielas uguns un ir ok, dzidrs, nekas vēl papildus nav jādzidrina.
  • Vispār no cūkgaļas grūti dabūt dzidru buljonu. Zinu, ka vārot vistu vai liellopu gaļu, katlā jālej auksts, nevis verdošs ūdens no tējkannas.
  • Jāvāra uz ļoti lēnas uguns, tad var arī no cūkas dabūt dzidru. Vēl es citreiz lieku veselu sīpolu ar visu mizu, tad ir zeltaina, dzidra krāsa.
  • Ja gribi, lai gaļas labums paliek ūdenī t.i. buljonā, tad gaļu liek aukstā ūdenī. Ja gribi gulašu utt., kur būtiskais ir gaļa, ne šķidrums, tad liek karstā. Zupai/buljonam saliek aukstā ūdenī un uz samērā normālas uguns uzvāra, noputo un tad nogriež mazu uguntiņu un lēnām vāra - sanāks dzidrs buljons. Vēl ir variants tiem, kurus šausmina kaulu vārīšana, bet buljonu gribas - pirmo ūdeni, kad tas uzvārījies un putas uzradušās, nolej, gaļu noskalo un tad liek vārīties no jauna aukstā ūdenī.
  • Vesels sīpols ar mizu. Lielas, biezas sīpolu ripas, biezas burkānu šķēles uz plīts riņķa apdedzinātas melnas un tad zupā iekšā.
  • Vesels sīpols ar mizu. Arī burkānu es lieku veselu. Buljons sanāks dzidrāks par dzidru.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS