Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/fri-kartupeli-brungani-un-ieksa-miksti/

Frī kartupeļi - brūngani un iekšā mīksti

Runa ir par frī kartupeļiem. Nopirku frī katlu apvienojumā ar fondī trauku - īsāk sakot divi vienā. Fondī vēl nemēģināju taisīt - tāpēc jautājumu par to pagaidām nav. Mēģināju cept frī kartupelīšus, grādus uzliku maksimālos 180, tie cepās, cepās, bet brūni nepaliek. Iekšā ir izcepušies un palikdami tikpat bāli paliek tikai cietāki un sausāki. Gribējās tādus kā visur pasniedz - apkārt brūnus un iekšā mīkstus. Nesaprotu, kas pie vainas - varbūt jācep zemākā temperatūrā?

  • Brūnus dabūnu tikai cepot cepeškrāsnī. Eļļa nav jālej, uzkarsēju cepeškrāsni uz 180*C un beru kartupeļus uz pannas.
  • Cepot pīlē (čuguna), ielej eļļu, labi uzkarsē, bet nu patiešām riktīgi, un tad liek nosusinātus kartupeļus iekšā, pie tam griežu palielos gabalos, nu kādos 6 gabalos 1 kartupeli, tad tieši tā arī ir - apkārt brūni, iekšā mīksti, ideāli pie kāda cepeša.
  • Cepu uz plīts, varbūt tas čuguns riņķī visapkārt nodrošina vienmērīgu karstumu? Un necepu kādus 2 kg vienlaicīgi, pa kādiem 20 gabaliņiem vienlaicīgi (nu lieli tie gabaliņi).
  • Varbūt jācep zemākā temperatūrā? Noteikti temperatūra nav jāsamazina, bet jāliek mazāk kartupeļi vienā reizē.
  • Kādus kartupeļu cep? Vai saldētos veikalā nopērkamos? Ja tā, tad skaties, kas uz pakas uzzīmēts. Ir tādi, kas paredzēti tikai uz pannas vai cepeškrāsnij, tie tādi bāli arī paliek. Vislabāk eļļā izvārās pašu mizoti un sagriezti.
  • Lai kartupeļos nesasūktos tik daudz eļļas, tie jāgriež palielos gabalos vai strēmelēs. Vēl labāka "aizsargkārta" rodas, ja pirms vārīšanas eļļā tos uz dažām minūtēm iemet verdošā ūdenī un tad nosusina.Kraukšķīgus un brūnus var badūt, ja sākumā tikai nedaudz pavāra eļļā un tad izņem no eļļas. Īsi pirms pasniegšanas galdā, tos vēlreiz liek vārīties eļļā, līdz tie kļūst brūni. Notecina sietā vai nosusina papīra dvieļos, salvetēs.
  • Šķiet, ka tas atkarīgs arī no kartupeļu šķirnes - citi paliek brūni, bet ir cieti, citi akal šķīst.
  • Uzlieku cepampapīru uz cepamās pannas, saberu pa virsu sasaldētos vai svaigi mizotus un grieztus karpeļus, pa virsu garšvielas un krāsnī iekšā. Sanāk ļoti labi.
  • Ja lieto gatavos, tad stingri jāievēro laiki un temperatūras, kas rakstītas uz paciņas. Ja taisa pats - nomizo, sašķēlē, aukstā jo aukstā ūdeni ļoti labi noskalo, tad apžāvē uz virtuves dvieļa. Eļļai jābūt ļoti daudz, karstai un porcijām jābūt mazām, lai eļļa apņem brīvi kartupeļus. Sāli ber, protams, pēc izņemšanas no eļļas. Varot arī vēl cepeškrāsnī iešaut, tad nu esot brūni, kraukšķīgi ar garantiju.

Virtuves FORUMS 2007

Komentāri

Sidžita:
27.05.08 10:05:52

Cik grādos, un cik ilgi man viņi cepeškrāsnī jācep???
asdf:
28.12.08 10:57:22

Vēl vienkāršāk ir saldētos frī sabērt uz karstas pannas, kur ir daudz eļļas un cept uz lielas uguns, līdz gatavi.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS